Företag i fokus:

KRIS Södertälje – en länk mellan unga och vuxna

KRIS i Södertälje är en kraft att räkna med. Genom att interagera arbetet med unga såväl som vuxna, så är man en tillgång för att få folk att gå vidare. Inte minst har musiken och kulturen varit till hjälp. Jacob Fraiman berättar.

Södertälje är ju känt för många saker: Lastbilstillverkaren Scania, fotbollslagen Assyriska och Syrianska, basketbollaget Södertälje Kings, med sina elva SM-guld och så givetvis Björn Borg. Allt som ni läsare är väl bekanta med.

Men i medierna får man mest ta del av en sida: Om den organiserade brottsligheten, som med ett omfattande myndighetsgemensamt arbete, som inte setts i Sverige förut, fick det kriminella överskiktet på fall.

Men arbetet inte är klart. Det gäller att finnas där för dem som vill lämna sin gamla livsstil och för de unga som är på väg att lockas dit. För dem finns KRIS och Unga KRIS Södertälje.

Jacob Fraiman som är verksamhetsansvarig för föreningen, berättar hur han försökt etablera en KRIS-förening i staden.

Han kom först i kontakt med KRIS på Anstalten Österåker, men efter att lyckats få en vårdvistelse i Ronna i fyra månader fick han praktik, vilket senare ledde till en anställning. Då började en intensiv pendling mellan Ronna och Södermalm. Varje dag, förutom på helger, gick han upp tidigt och kom hem sent. Det var långa dagar med långa pass. I samband med detta började han kontaktas av Unga KRIS, han intresserade sig för deras arbete, samtidigt kom tankarna på att starta en förening i Södertälje.

– Sen visste jag inte om det skulle bli KRIS eller Unga KRIS, säger han och fortsätter: Jag tyckte jag var intresserad av båda arbetena. Både av folk som gått hela vägen och varit tunga kriminella och missbrukare, till folk som kanske är på väg in. Jag är intresserad av alltihop. Från att jobba förebyggande till att jobba med äldre livsstilskriminella.  

Efter en inbjudning av Unga KRIS till IOGT-NTO-huset i Södertälje tog han kontakt med kommunen, som sa nej i början. KRIS Stockholm stöttade dock honom och betalade hans lön, då han i gengäld fortsatte arbeta för dem. Han talade med IOGT-NTO som var öppna för att upplåta ett kontor till honom, trots att han inte hade pengarna i början. De skulle komma sen.

Efter ett år hade de råd att ge Jacob en hel anställning för Södertäljeföreningen. I början jobbade han och Anders Wätterstam mycket tillsammans. Anders och Jacob hittade varandra via KRIS Stockholm. Han var mycket bra på det administrativa arbetet. Tyvärr gick han bort förra året.

Under tiden kom nya människor, varav några gick vidare till andra saker. En gick tillbaka till sitt gamla liv. När han avled gick föreningsmedlemmarna på begravningen.

Vanligtvis gör KRIS Södertälje anstalts- och häktesbesök, med enskilda samtal. Det är kärnverksamheten.

Där bygger man upp en bra kontakt med en intagen som vill kliva av sitt gamla liv. När den intagne kliver ut från murarna kommer KRIS och hämtar upp personen. I stället för gamla vänner kommer KRIS och hämtar honom eller henne och åker sen till föreningslokalen för att fira med tårta. Denna verksamhet har inte varit möjligt under coronpandemin, men börjar komma igång sakta men säkert.

KRIS:arna brukar säga att efter straff börjar man inte ens på ruta noll. Man börjar på ruta minus. Man saknar boende, utbildning, skulder, körkort… Saker som behövs för att komma tillbaka in i samhället.

Där kan KRIS också vara behjälpliga. KRIS:arna hjälper nya medlemmar med myndighetskontakter, söka bostad, jobb och mycket annat. I vissa fall kan nya medlemmar få jobb på KRIS.

KRIS Södertälje består av fem anställda och flera personer på praktik. Man tar även emot personer i samhällstjänst. Vad som utmärker KRIS Södertälje från andra KRIS-föreningar är dock hur man lyfter fram musiken och kulturen och arbetet med ungdomar. Efter att Unga KRIS 08 upplöstes frågade Unga KRIS-förbundet om inte Södertälje kunde fortsätta verksamheten.

Numera har Unga KRIS 08 bytt namn till Unga KRIS Södertälje och sitter i samma lokaler som KRIS Södertälje. Här sitter även kansliet för hela Unga KRIS Sverige och Jacob Fraiman är ordförande. Han förklarar tankegångarna:

–  Det bästa sättet att uttrycka det är att vi jobbar med dem som är på väg in i det och de som har varit där och tagit sig därifrån, säger Jacob Fraiman. Det är så vi jobbar här i Södertälje.

I källaren av IOGT-NTO-huset finns därför en studio. Föreningen har också haft besök av flera castingar för en större filmproduktion samt låtit ungdomar delta i olika filminspelningar.

Musiken kan vara en ingång för att dela med sig av erfarenheter man annars inte vågat uttrycka:

– Det är därför många rapare är arga, säger Jacob Fraiman. Jag har också varit rapare, jag har också skrivit texter, så jag vet. Det var mitt sätt att bearbeta min kusins död, att min pappa hamnade i fängelse. Då fick jag ut det.

Sen finns det visserligen kritiker som har synpunkter på det vissa av artisterna rapar om. Men Jacob säger att det är bättre att de är nyktra och hänger i studion en lördagskväll, än att de är ute och slåss eller bränner bilar.

Under eventen, såsom en halloweenfest som de nyligen arrangerade, kommer folk från olika delar av Stockholms län och det blir aldrig något problem. Det ska sägas att det finns en fördel med att huset vid Övre Torekällgatan ligger i centrum och inte Södertäljes socialt utsatta områden: det är neutral mark. Men sen är det trots allt KRIS event:

Såsom Anders Wätterstam sa, första gången jag träffade honom:

– Alla som kommer hit, kommer hit för att de vill förändra sitt liv.

Fotnot: Undertecknad är anställd för KRIS Södertälje och sitter i Unga KRIS Styrelse.

Text:

Matthias Matsson

Dela via:

Shares
Publicerad: 17 november 2021 00:00
Senast uppdaterad: 17 november 2021 00:00

Kollision mellan hästtransport och personbil

Lasar1

Läsarbild

En olycka inträffade på fredagsmorgonen i Södertälje när en hästtransport och en personbil kolliderade under en vänstersväng.

(Annonslänk)

På väg in på Morabergsvägen från länsväg 225 klockan 08:06 på Morabergsvägen inträffade en kollision mellan två fordon, en hästtransport och en personbil. Olyckan resulterade i tillfällig trafikblockering på olycksplatsen fram till klockan 09:45.

Ingen av de inblandade, varken människor eller hästen, rapporterades ha fått några allvarliga skador som krävde akut sjukhusvård. Polisen har dokumenterat händelsen och upprättat en anmälan gällande vårdslöshet i trafiken och vållande till kroppsskada.

Läsarbild

Läsarbild

Läsarbild

Text:

Alexander Isa

Dela via:

Shares
Publicerad: 26 april 2024 11:30
Senast uppdaterad: 26 april 2024 11:14

Ny undersökning: Kraftig ökning av solenergi i Södertälje

Solceller Telge E

Foto: Telge Energi

Ny data från HemSol visar en imponerande ökning av solenergikapaciteten i Södertälje kommun, med en 59,60 % förstärkning år 2023 jämfört med året innan. Trots detta står sektorn inför en osäker framtid med väntad nedgång i efterfrågan.

I en nyligen genomförd undersökning av HemSol har det framkommit att Södertälje kommun gjort betydande framsteg inom solenergi.

Från 2022 till 2023 ökade den installerade effekten av solceller på småhus från 763 till 1218 Watt per privatbostad, vilket placerar kommunen på plats 119 av 290 i Sverige. Detta enligt HemSols årliga ranking, ”Solenergitoppen”, som syftar till att belysa vilka län och kommuner som främjar omställningen till förnyelsebar energi.

(Annonslänk)

Trots ett rekordår 2023 ser dock framtiden för solcellsmarknaden i Sverige mer osäker ut. Enligt Svensk Solenergi förväntas efterfrågan på solcellsanläggningar med en effekt under 20 kW minska med ungefär 33 % under 2024, från cirka 97 000 till cirka 65 000 anläggningar.

Däremot kan elbehovet i Sverige öka kraftigt inom de närmsta tio åren.

– Ur ett historiskt perspektiv är dock efterfrågan på solcellsanläggningar fortsatt stark. Skulle Svensk Solenergi få rätt i sin prognos för 2024 skulle det innebära att fler solcellsanläggningar kommer installeras i Sverige under 2024 än vad det gjordes under hela perioden 2019 till 2021, Anders Hammarstedt, skribent om solceller på Hemsol.

En rapport från Svenska Kraftnät stödjer denna syn med scenarier som förutspår en ökning av elanvändningen med 60–70% fram till år 2035. Energimyndigheten tillägger att cirka två tredjedelar av Sveriges elproduktion kommer att behöva bytas ut till 2045 på grund av ålder, vilket troligen kommer att hålla elpriserna på en högre nivå jämfört med historiska siffror. Således, trots en förväntad tillfällig nedgång i solenergimarknaden, tyder långsiktiga prognoser på en ljusare framtid för sektorn.

Text:

Paula Kass Elias

Dela via:

Shares
Publicerad: 26 april 2024 10:45
Senast uppdaterad: 26 april 2024 11:14

Stöd vår lokala journalistik med en Swish:

123 473 66 41

qr

Mest lästa

SÖK NYHETER

Fler resultat...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors