Företag i fokus:

Annons

KRIS Södertälje – en länk mellan unga och vuxna

KRIS i Södertälje är en kraft att räkna med. Genom att interagera arbetet med unga såväl som vuxna, så är man en tillgång för att få folk att gå vidare. Inte minst har musiken och kulturen varit till hjälp. Jacob Fraiman berättar.

Södertälje är ju känt för många saker: Lastbilstillverkaren Scania, fotbollslagen Assyriska och Syrianska, basketbollaget Södertälje Kings, med sina elva SM-guld och så givetvis Björn Borg. Allt som ni läsare är väl bekanta med.

Men i medierna får man mest ta del av en sida: Om den organiserade brottsligheten, som med ett omfattande myndighetsgemensamt arbete, som inte setts i Sverige förut, fick det kriminella överskiktet på fall.

Men arbetet inte är klart. Det gäller att finnas där för dem som vill lämna sin gamla livsstil och för de unga som är på väg att lockas dit. För dem finns KRIS och Unga KRIS Södertälje.

Jacob Fraiman som är verksamhetsansvarig för föreningen, berättar hur han försökt etablera en KRIS-förening i staden.

Han kom först i kontakt med KRIS på Anstalten Österåker, men efter att lyckats få en vårdvistelse i Ronna i fyra månader fick han praktik, vilket senare ledde till en anställning. Då började en intensiv pendling mellan Ronna och Södermalm. Varje dag, förutom på helger, gick han upp tidigt och kom hem sent. Det var långa dagar med långa pass. I samband med detta började han kontaktas av Unga KRIS, han intresserade sig för deras arbete, samtidigt kom tankarna på att starta en förening i Södertälje.

– Sen visste jag inte om det skulle bli KRIS eller Unga KRIS, säger han och fortsätter: Jag tyckte jag var intresserad av båda arbetena. Både av folk som gått hela vägen och varit tunga kriminella och missbrukare, till folk som kanske är på väg in. Jag är intresserad av alltihop. Från att jobba förebyggande till att jobba med äldre livsstilskriminella.  

Efter en inbjudning av Unga KRIS till IOGT-NTO-huset i Södertälje tog han kontakt med kommunen, som sa nej i början. KRIS Stockholm stöttade dock honom och betalade hans lön, då han i gengäld fortsatte arbeta för dem. Han talade med IOGT-NTO som var öppna för att upplåta ett kontor till honom, trots att han inte hade pengarna i början. De skulle komma sen.

Efter ett år hade de råd att ge Jacob en hel anställning för Södertäljeföreningen. I början jobbade han och Anders Wätterstam mycket tillsammans. Anders och Jacob hittade varandra via KRIS Stockholm. Han var mycket bra på det administrativa arbetet. Tyvärr gick han bort förra året.

Under tiden kom nya människor, varav några gick vidare till andra saker. En gick tillbaka till sitt gamla liv. När han avled gick föreningsmedlemmarna på begravningen.

Vanligtvis gör KRIS Södertälje anstalts- och häktesbesök, med enskilda samtal. Det är kärnverksamheten.

Där bygger man upp en bra kontakt med en intagen som vill kliva av sitt gamla liv. När den intagne kliver ut från murarna kommer KRIS och hämtar upp personen. I stället för gamla vänner kommer KRIS och hämtar honom eller henne och åker sen till föreningslokalen för att fira med tårta. Denna verksamhet har inte varit möjligt under coronpandemin, men börjar komma igång sakta men säkert.

KRIS:arna brukar säga att efter straff börjar man inte ens på ruta noll. Man börjar på ruta minus. Man saknar boende, utbildning, skulder, körkort… Saker som behövs för att komma tillbaka in i samhället.

Där kan KRIS också vara behjälpliga. KRIS:arna hjälper nya medlemmar med myndighetskontakter, söka bostad, jobb och mycket annat. I vissa fall kan nya medlemmar få jobb på KRIS.

KRIS Södertälje består av fem anställda och flera personer på praktik. Man tar även emot personer i samhällstjänst. Vad som utmärker KRIS Södertälje från andra KRIS-föreningar är dock hur man lyfter fram musiken och kulturen och arbetet med ungdomar. Efter att Unga KRIS 08 upplöstes frågade Unga KRIS-förbundet om inte Södertälje kunde fortsätta verksamheten.

Numera har Unga KRIS 08 bytt namn till Unga KRIS Södertälje och sitter i samma lokaler som KRIS Södertälje. Här sitter även kansliet för hela Unga KRIS Sverige och Jacob Fraiman är ordförande. Han förklarar tankegångarna:

–  Det bästa sättet att uttrycka det är att vi jobbar med dem som är på väg in i det och de som har varit där och tagit sig därifrån, säger Jacob Fraiman. Det är så vi jobbar här i Södertälje.

I källaren av IOGT-NTO-huset finns därför en studio. Föreningen har också haft besök av flera castingar för en större filmproduktion samt låtit ungdomar delta i olika filminspelningar.

Musiken kan vara en ingång för att dela med sig av erfarenheter man annars inte vågat uttrycka:

– Det är därför många rapare är arga, säger Jacob Fraiman. Jag har också varit rapare, jag har också skrivit texter, så jag vet. Det var mitt sätt att bearbeta min kusins död, att min pappa hamnade i fängelse. Då fick jag ut det.

Sen finns det visserligen kritiker som har synpunkter på det vissa av artisterna rapar om. Men Jacob säger att det är bättre att de är nyktra och hänger i studion en lördagskväll, än att de är ute och slåss eller bränner bilar.

Under eventen, såsom en halloweenfest som de nyligen arrangerade, kommer folk från olika delar av Stockholms län och det blir aldrig något problem. Det ska sägas att det finns en fördel med att huset vid Övre Torekällgatan ligger i centrum och inte Södertäljes socialt utsatta områden: det är neutral mark. Men sen är det trots allt KRIS event:

Såsom Anders Wätterstam sa, första gången jag träffade honom:

– Alla som kommer hit, kommer hit för att de vill förändra sitt liv.

Fotnot: Undertecknad är anställd för KRIS Södertälje och sitter i Unga KRIS Styrelse.

Text:

Matthias Matsson

Dela via:

Shares
Publicerad: 17 november 2021 00:00
Senast uppdaterad: 17 november 2021 00:00

Premiär för ”Mitt Verona” – filmen från Södertäljes hjärta

Verona

Foto: Tina Axelsson

”Mitt Verona” förnyar Shakespeares ”Romeo och Julia” med en modern vändning, skapad av El Sistema och Livet Bitch! Studio. Projektet, lanserat våren 2023, kombinerar ny text och musik för att ta den klassiska berättelsen till nya höjder, med premiär idag.

I Södertälje tar en grupp unga talanger Shakespeares tidlösa ”Romeo och Julia” in i en ny era med projektet ”Mitt Verona”.

Genom en unik spinoff, som blandar nyskriven text och musik, utforskar filmen kärlekens och konfliktens teman ur ungdomars perspektiv. Planerad premiär för denna nytolkning är våren 2024, kompletterad med en live mini-konsert.

En film producerad av Livet Bitch! Scenkonst och El Sistema Södertälje
Foto: Tina Axelsson

Produktionen, som inleddes våren 2023, är ett samarbete mellan Livet Bitch! Studio, El Sistema Södertäljes ungdomsorkester, och kreativa själar som regissören Linda Mallik. Den berättar historien om Kleo och Eli, två unga från Hovsjö som finner kärlek under repetitionerna av en musikteaterföreställning, men vars förhållande prövas av familj och samhällets fördomar. Deras berättelse återspeglar tragedin och skönheten i Shakespeares Verona, återberättad i det samtida Södertälje.

Med premiär idag, den 22 februari, på Stadsscen Estrad, erbjuder ”Mitt Verona” en möjlighet att uppleva en modern tolkning av en klassiker, där musik och ungdomars röster står i centrum.

Efter premiären kommer filmen att vara tillgänglig digitalt, vilket markerar ett viktigt steg för El Sistema Södertälje och Livet Bitch! Studio i att lyfta ungas kreativitet och berättelser.

(Annonslänk)

Text:

Alexander Isa

Dela via:

Shares
Publicerad: 22 februari 2024 11:00
Senast uppdaterad: 22 februari 2024 00:36

”Vi kommer gå in i en lite hårdare träningsperiod”

DSC_0080

Calle Brattenberger, målvaktstränare i Södertälje Sportklubb sedan 2016
Foto: Shamash Oyal

Den här säsongen har målvaktsspelet i SSK varit en het potatis i diverse medier, hos olika hockeyexperter och inte minst supporterleden. Är kritiken överdriven eller speglar den sanningen?

– Det är många frågor som fansen ställer och jag förstår att frågan kommer upp. Jag tycker det är jättebra att den lyfts, säger SSK:s målvaktstränare Calle Brattenberger till Telgenytt.

SSK:s målvaktstränare Calle Brattenberger fick två nya adepter att jobba med inför den här säsongen. Tomas Sholl värvades in från ICEHL, högsta ligan i Österrike. Claes Endre anslöt till SSK från serierivalen AIK.

”Bratten” kastar givetvis inte sina målvakter under bussen men medger samtidigt att han i vissa matcher önskat det där lilla ”extra” av Endre och Sholl.

– Jag vänder på frågan, har laget spelat bra försvarsmässigt? Om man kollar över lag så har det i en del matcher där vi nästan åkt på stryk, varit målvakterna som vunnit matchen åt oss.

– Där emot, något som vi tagit upp internt med målvakterna också, är när det är tajt i matcherna och vi får 3-4 farliga lägen emot oss, friläge, två mot ettor och så vidare. Kanske inte ska begära att de räddar alla men istället för att släppa 2-3 så skulle det behövas skalas ner till ett insläppt istället åtminstone.

– Det har jag saknat lite och det har vi pratat om också. Men i många matcher har faktiskt våra målvakter vunnit matcher åt oss. Kritiken mot våra målvakter tycker jag har blivit ganska överflödig. Vi i tränarteamet har suttit och tittat på målen vi har släppt in och hur många som vi anser är målvaktstavlor.

(Annonslänk)

Ska man sammanfatta Calles resonemang så har målvaktsparets insatser mellan stolparna varit tillräckligt bra i vissa matcher men att de behöver höja sina nivåer lite till, att bli tungan på vågen i jämna och tajta matcher.

– Klockrena målvaktstavlor är där inte jättemånga men hur många mål är det som vi vill att de ska kliva fram och ta? Jo, det är ett par stycken åtminstone. Där är ju vågen som jag tycker är skillnaden.

Målvaktsspelet har varit ett hett samtalsämne under säsongen men också ett viktigt spår att diskutera tycker Brattenberger.

– Det är jättebra att någon tar upp frågan, då kan man förklara hur vi ser på det. Man kan prata statistik hit och dit, kan hänvisa till ett samtal som jag Grossa (Nicklas Grossman) och Magnus Bogren hade i omklädningsrummet.

– Under den period som Endre stod en räcka matcher när Tomas Sholl var borta och Eriksson Ek hade skadat sig. Då gick Claes in och hade fem raka vinster, i NHL hade du fortsatt att spela, de hade inte brytt sig om räddningsprocenten, utan du är vinnare.

-Men som sagt, jag säger det igen och har pratat med målvakterna om det. Ibland vill man att de tar det där sista klivet, vilket de gör i vissa matcher.

Man förstår ju att målvakten någon gång ibland behöver komma upp stort med någon ”idioträddning”, rädda något skott som kanske annars blir mål 4 av 5 gånger.

– Exakt. I ett slutspel är det ju det som kommer att gälla, och det får man ju hoppas att de knapparna också trycks igång. Det gäller ju ett helt lag, att alla gör sin roll till hundra procent.

Det är klart att det uppmärksammats några insläppta mål som man tycker att Tomas eller Claes hade kunnat agera bättre på.

– Vi hade ett par matcher där vi släppte in typ tio mål men sedan när vi granskade målen så var det individuella misstag rakt igenom. Vi tappar puck vid defensiva blå, spelar in pucken i slottet. Visst, kanske någon av dem måste kliva fram då och rädda puckarna. Men återigen så har vi faktiskt matcher där de klivit fram och vunnit dem.

Calle anser att det mönster som blivit då SSK:s målvakter hela tiden blir ifrågasatta är något som är överdrivet, lilla minsta snedsteg blir väldigt uppförstorat menar han.

– När den här bollen kommer i rullning, det behöver inte vara något större misstag men pucken anses som tagbar. Då haussas det upp ganska mycket, man slänger mer och mer bensin på elden, man kommer dit till slut, tyvärr.

– Vi har någon match där man var på Endre en del med att ha släppt in för enkla mål. När vi sen tittat på den så är det mål där tre skymmer och så vidare.

– Jag kan säga så här, att där jag sitter och ser allting kan sitta och bli förbannad precis så som alla andra kan bli. När jag sedan börjar granska det och ser det från andra vinklar så är det ju att han ser ingenting när pucken kommer. Man vill ju att våra målvakter ska hitta den pucken snabbare, absolut.

Tomas Sholl
Foto: Daniel Hansson

Ska vi skala ner målvaktsdebatten ytterligare så har vi de svaga resultaten mot toppkonkurrenterna. Hur mycket kan det tillskrivas Tomas och Claes tycker du?

– I vissa av de matcherna har jag en känsla att vi har blivit tagna av stundens allvar. Att spela inför ett fullsatt globen, en första gång för vissa och en sista för vissa är få förunnat. Där har ju Djurgården en del spelare med mer rutin. Visst, då kan man ju tänka att man ska kliva fram som målvakt och gilla läget, det kan jag hålla med om.

– Men som sagt, jag tycker också att våra målvakter har klivit fram och vunnit matcher. Om man sätter sig ner neutralt och tittar på det, så mot AIK var Endre bra som vi vann. Mot Kalmar hemma så vann ju Endre matchen. Kalmar är kanske Kalmar men fortfarande har ju vår målvakt klivit fram.

– Tomas har gjort några såna matcher som gjort att vi har vunnit matchen. Det är svårt men att kasta våra målvakter under bussen tycker jag inte man ska göra.

SSK mötte Brynäs i Gävle för en vecka sedan, hemmalaget vann med 2-0 i en jämn match där SSK länge hade hugg på poäng. Claes Endre gjorde en bra match mellan stolparna, det var ändå hans mindre lyckade ingripande när Brynäs gjorde 2-0 som allt eftersnack kom att handla om. En målvaktstavla helt klart men innan dess hade laget inte förmått att göra mål framåt.

Om man vänder på det. Borde man inte förvänta sig att laget offensivt ska göra sitt för målvakten på samma sätt som det krävs att målvakten ska rädda laget vid kritiska lägen i matcherna?

– Jag köper det resonemanget, Claes spelar bra fram till 2-0 målet. Det misstaget är han fullständigt medveten om, var helt förstörd efter matchen på grund av det. Även om han gjort en okej match så spelar det ingen roll då summeringen blir 0 poäng för laget och att han släppt in en skitpuck.

– Vi skapade ju framåt men var uddlösa i avsluten.

Det där klassiska, mer desperation vid avgörande lägen, skymma målvakten, hugga på returer och så vidare.

– Precis, det är ju bara att kolla en del matcher vi har förlorat. Det är något som jag vet att övriga ledarteamet har uppe på bordet. Att börja jobba ännu hårdare, att ”vara där” i spelet framför bägge målen. Det har vi ju jobbat med hela tiden, ibland sitter det jättebra men ibland känner jag att det blir lite bortglömt.

– Ibland behöver man göra det där grova jobbet, förhoppningsvis börjar det chippas in nu i slutspelet. Det är det som kommer att krävas. Vinna kamperna framför båda målen kommer vara en avgörande faktor i slutspelet.

Nu när serien går in i slutskedet och förberedelserna inför slutspelet trappas upp så kommer också arbetet med målvakterna och hela laget gå in i en ny fas. Man kommer att bryta ner allting ytterligare på detaljnivå.

– Nu blir det ett helt annat upplägg på träningarna. Just nu går vi igenom hur vi har släppt in mål på varje individ. Vad är det som behövs tränas på. Samtidigt gäller det nu att hitta mycket bra energi, vi kommer gå in i en lite hårdare träningsperiod.

(Annonslänk)

– Vi kommer att träna mycket på svåra avslut, svåra ageranden. Träna på saker som varje individ behöver. Fokus på att ha bra energi och bra ork inför slutspelet. Upplägget blir ju lite annorlunda jämfört med ”vanlig serielunk”.

Hur ser planen ut angående Olle Eriksson EK?

– Han är tillgänglig för oss när MoDo har spelat färdigt sin säsong. Sedan ska han vara hel och ha energi att spela med oss. Det finns inget som säger att han ska hit bara för att han är namngiven av oss.

– Det finns inget sånt utan vi litar fullt på våra målvakter. Sedan är det otroligt skönt att ha en sådan målvakt som Olle Eriksson Ek i bagaget. Det är en rutinerad målvakt som kommer med bra erfarenhet.

Om han själv vill kommer inte MoDo att hindra honom att spela med SSK med andra ord?

– Nä, det är att han ska känna sig frisk och fräsch efter sin säsong. Det är viktigt.

Finns det någon tanke om att han ska spela någon mer match i grundserien med SSK?

– Det törs jag faktiskt inte svara på, det är om någonting sker. Sedan har ju MoDo sitt just nu, de behöver ju säkra sitt kontrakt. Jag tror inte att nån utav oss kommer bolla nånting där utan det är något vi får diskutera längre fram i så fall.

Kan det här vara ett bra tillfälle för er att kolla på om Eriksson Ek kan vara ett alternativ för er till nästa säsong?

– Det är ju en fördel med en sådan här sak men det är ju om Olle själv är intresserad av att ta steget ner i Hockeyallsvenskan. Det är ingenting som jag har på agendan just nu.

Claes Endre #53
Foto: Daniel Hansson

Nu är det ju ingen i dagsläget som vet om SSK är ett SHL eller HA-lag när en ny hockeysäsong drar gång till hösten. SSK är ett av flera lag som har chansen på avancemang.

– När slutspelet kommer är det små marginaler. Då kan det vara avgörande att vi inte åker på skador och sjukdomar. Att vi får studsarna med oss, stolpe in istället för stolpe ut.

De lagen som mest konsekvent orkar göra de där tråkiga sakerna varje byte, varje match brukar vara de som står där i final slutligen.

– Ja. Så är det verkligen. Jag säger ödmjukhet och tålamod, det är bland det viktigaste vi har inom hockeyn. Man kan gå ifrån med en två-tre målsledning, sedan tappar du ödmjukheten och hux flux så är det match igen.

Det blev en snackis förra slutspelet när Anton Blomkvist (huvudränare i AIK) fångades upp i sändning under en match och en timeout gav sina spelare budskapet ”play dirty”. Syftet var självfallet inte att hans spelare medvetet skulle åka runt och skada sina motståndare utan att gå under skinnet på dem och ligga på gränsen till det tillåtna. Något som ”Bratten” också ger sin syn på.

– Det är ju en del av sporten, man ska spela schysst men det ska vara hårt. Jag tror inte heller han var ute efter några fula tacklingar utan att spela tufft och hårt. Det skulle göra ont att möta hans lag. Så vill vi ju ha det också, det ska vara schysst men det ska kännas att möta oss.

Tycker definitivt det finns den karaktären i SSK. Tänker exempelvis på Jacob Dahlström och Emil Alba som är klippt och skurna för slutspel med deras oömma spelstil. WIÅ, Liljewall.

– Ja, jag skulle inte vilja stå vid sargkanten och ha pucken när de gubbarna kommer. När Dahlström eller Alba kommer och tjongar till en, då hade man antagligen blivit en del av sargen.

Har ni i tanken någon tydlig etta när ni går in i slutspelet?

– Vi kommer att låta det växa fram nu under sista delen av serien. Kommer sätta oss ner i tränarteamet hur vi ser på situationen. Det kommer att få växa fram.

Expressen skrev för ett tag sedan om att SSK säkrat upp Almtunas Oliver Håkansson som en av två målvakter till nästa säsong. Uppgifter som Calle Brattenberger möter med förvåning.

– Det där har jag också hört. Det var ju samma med Edvin Olofsson inför förra säsongen, jag hade liksom ingen aning om det då och han var inte klar då heller. Det är samma här med, det är mer än vad jag vet i så fall. Det känns som att jag skulle ha koll på det.

Det vore konstigt om Emil Georgsson skulle göra klart med en ny målvakt utan att diskutera det med dig först?

– Ja, det är liksom samma som blossade upp med Edvin Olofsson förra året. Då var ju jag och Emil lika frågande om hur det ryktet uppstått. Ibland kommer det fram saker som man inte har någon aning om.

Både Tomas Sholl och Claes Endres kontrakt med SSK går ut efter den här säsongen. Calle om hur arbetet med den lagdelen inför nästa säsong:

– Just nu har vi full fokus på den här säsongen. Ge förtroende till de målvakter vi har och låta de få spela till sig chanser. Så är det egentligen med alla lagdelar, man kollar vad som finns på spelarmarknaden.

– Man får till sig målvakter och spelare mer febrilt just nu. Man lägger det i en liten mapp men just nu har vi inte något större fokus på att vi måste börja göra klart med någon målvakt till nästa säsong. Vi får se hur våra målvakter just nu presterar också.

Finns Sholl och Endre med i planerna för nästa säsong?

– Vi har inte kommit så långt. Det enda vi har sagt är att vi vill fokusera till hundra procent på den här säsongen. Ge grabbarna i laget vårt fulla förtroende, både vad gäller utespelare och målvakter.

(Annonslänk)

Text:

Daniel Hansson

Dela via:

Shares
Publicerad: 22 februari 2024 08:00
Senast uppdaterad: 22 februari 2024 02:34

Annons

Stöd vår lokala journalistik med en Swish:

123 473 66 41

qr

Mest lästa

SÖK NYHETER

Fler resultat...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors