Företag i fokus:

Annons

Annons

Söker du lägenhet?

KRIS Södertälje – en länk mellan unga och vuxna

KRIS i Södertälje är en kraft att räkna med. Genom att interagera arbetet med unga såväl som vuxna, så är man en tillgång för att få folk att gå vidare. Inte minst har musiken och kulturen varit till hjälp. Jacob Fraiman berättar.

Södertälje är ju känt för många saker: Lastbilstillverkaren Scania, fotbollslagen Assyriska och Syrianska, basketbollaget Södertälje Kings, med sina elva SM-guld och så givetvis Björn Borg. Allt som ni läsare är väl bekanta med.

Men i medierna får man mest ta del av en sida: Om den organiserade brottsligheten, som med ett omfattande myndighetsgemensamt arbete, som inte setts i Sverige förut, fick det kriminella överskiktet på fall.

Men arbetet inte är klart. Det gäller att finnas där för dem som vill lämna sin gamla livsstil och för de unga som är på väg att lockas dit. För dem finns KRIS och Unga KRIS Södertälje.

Jacob Fraiman som är verksamhetsansvarig för föreningen, berättar hur han försökt etablera en KRIS-förening i staden.

Han kom först i kontakt med KRIS på Anstalten Österåker, men efter att lyckats få en vårdvistelse i Ronna i fyra månader fick han praktik, vilket senare ledde till en anställning. Då började en intensiv pendling mellan Ronna och Södermalm. Varje dag, förutom på helger, gick han upp tidigt och kom hem sent. Det var långa dagar med långa pass. I samband med detta började han kontaktas av Unga KRIS, han intresserade sig för deras arbete, samtidigt kom tankarna på att starta en förening i Södertälje.

– Sen visste jag inte om det skulle bli KRIS eller Unga KRIS, säger han och fortsätter: Jag tyckte jag var intresserad av båda arbetena. Både av folk som gått hela vägen och varit tunga kriminella och missbrukare, till folk som kanske är på väg in. Jag är intresserad av alltihop. Från att jobba förebyggande till att jobba med äldre livsstilskriminella.  

Efter en inbjudning av Unga KRIS till IOGT-NTO-huset i Södertälje tog han kontakt med kommunen, som sa nej i början. KRIS Stockholm stöttade dock honom och betalade hans lön, då han i gengäld fortsatte arbeta för dem. Han talade med IOGT-NTO som var öppna för att upplåta ett kontor till honom, trots att han inte hade pengarna i början. De skulle komma sen.

Efter ett år hade de råd att ge Jacob en hel anställning för Södertäljeföreningen. I början jobbade han och Anders Wätterstam mycket tillsammans. Anders och Jacob hittade varandra via KRIS Stockholm. Han var mycket bra på det administrativa arbetet. Tyvärr gick han bort förra året.

Under tiden kom nya människor, varav några gick vidare till andra saker. En gick tillbaka till sitt gamla liv. När han avled gick föreningsmedlemmarna på begravningen.

Vanligtvis gör KRIS Södertälje anstalts- och häktesbesök, med enskilda samtal. Det är kärnverksamheten.

Där bygger man upp en bra kontakt med en intagen som vill kliva av sitt gamla liv. När den intagne kliver ut från murarna kommer KRIS och hämtar upp personen. I stället för gamla vänner kommer KRIS och hämtar honom eller henne och åker sen till föreningslokalen för att fira med tårta. Denna verksamhet har inte varit möjligt under coronpandemin, men börjar komma igång sakta men säkert.

KRIS:arna brukar säga att efter straff börjar man inte ens på ruta noll. Man börjar på ruta minus. Man saknar boende, utbildning, skulder, körkort… Saker som behövs för att komma tillbaka in i samhället.

Där kan KRIS också vara behjälpliga. KRIS:arna hjälper nya medlemmar med myndighetskontakter, söka bostad, jobb och mycket annat. I vissa fall kan nya medlemmar få jobb på KRIS.

KRIS Södertälje består av fem anställda och flera personer på praktik. Man tar även emot personer i samhällstjänst. Vad som utmärker KRIS Södertälje från andra KRIS-föreningar är dock hur man lyfter fram musiken och kulturen och arbetet med ungdomar. Efter att Unga KRIS 08 upplöstes frågade Unga KRIS-förbundet om inte Södertälje kunde fortsätta verksamheten.

Numera har Unga KRIS 08 bytt namn till Unga KRIS Södertälje och sitter i samma lokaler som KRIS Södertälje. Här sitter även kansliet för hela Unga KRIS Sverige och Jacob Fraiman är ordförande. Han förklarar tankegångarna:

–  Det bästa sättet att uttrycka det är att vi jobbar med dem som är på väg in i det och de som har varit där och tagit sig därifrån, säger Jacob Fraiman. Det är så vi jobbar här i Södertälje.

I källaren av IOGT-NTO-huset finns därför en studio. Föreningen har också haft besök av flera castingar för en större filmproduktion samt låtit ungdomar delta i olika filminspelningar.

Musiken kan vara en ingång för att dela med sig av erfarenheter man annars inte vågat uttrycka:

– Det är därför många rapare är arga, säger Jacob Fraiman. Jag har också varit rapare, jag har också skrivit texter, så jag vet. Det var mitt sätt att bearbeta min kusins död, att min pappa hamnade i fängelse. Då fick jag ut det.

Sen finns det visserligen kritiker som har synpunkter på det vissa av artisterna rapar om. Men Jacob säger att det är bättre att de är nyktra och hänger i studion en lördagskväll, än att de är ute och slåss eller bränner bilar.

Under eventen, såsom en halloweenfest som de nyligen arrangerade, kommer folk från olika delar av Stockholms län och det blir aldrig något problem. Det ska sägas att det finns en fördel med att huset vid Övre Torekällgatan ligger i centrum och inte Södertäljes socialt utsatta områden: det är neutral mark. Men sen är det trots allt KRIS event:

Såsom Anders Wätterstam sa, första gången jag träffade honom:

– Alla som kommer hit, kommer hit för att de vill förändra sitt liv.

Fotnot: Undertecknad är anställd för KRIS Södertälje och sitter i Unga KRIS Styrelse.

Text:

Matthias Matsson

Dela via:

Shares
Publicerad: 17 november 2021 00:00
Senast uppdaterad: 17 november 2021 00:00

Länsstyrelsen upphäver beslut om strandskydd i Nykvarn

Nykvarns kommun

Arkivbild

Bygg- och miljönämnden i Nykvarns kommun beslutade i fjol att bevilja en fastighet strandskyddsdispens. Ärendet prövades av Länsstyrelsen som nu upphäver kommunens beslut i strandskyddsärendet.

Den 8 september 2022 medgav nämnden strandskyddsdispens på fastigheten Tingsstaden 1:4 i Nykvarn där en solcellsanläggning är tänkt att uppföras. Nykvarns kommun har bland annat angett att ett uppförande av solcellsanläggningen, som ska placeras i ett område som idag används som betesmark, inte innebär att syftet med strandskyddet motverkas.

Anläggningen beräknades att uppta ett område om cirka 3 700 kvadratmeter väntas generera cirka 485 000 kWh per år och anses vara ett angeläget allmänt intresse.

Länsstyrelsen som valde att pröva nämndens beslut, gör dock en annan bedömning än Nykvarns kommun.

”I detta fall, när anläggningen förväntas generera cirka 485 000 kWh per år, är det dock enligt Länsstyrelsens mening tveksamt att anläggningen kan anses generera sådana långsiktiga fördelar för samhället som krävs för att åtgärden ska kunna ses som ett angeläget allmänt intresse.”, skriver Länsstyrelsen som en av orsakerna till att upphäva beslutet för fastigheten Tingsstaden 1:4 i Nykvarn.

(Annonslänk)

Text:

Alexander Isa

Dela via:

Shares
Publicerad: 28 januari 2023 05:00
Senast uppdaterad: 28 januari 2023 09:03

Noor från Södertälje fick en golden buzzer i Talang

Talang

Noor Al Jabiri från Södertälje. Pressbild: Talang / TV4.

18-åriga Noor Al Jabiri från Södertälje hyllades under kvällens Talang på TV4 med stående ovationer. Hennes sång rörde skådespelerskan Helena Bergström till tårar som valde att tryckte på golden buzzer och skickade Södertäljebon direkt till finalen.

Noor Al Jabiri, som valde att sjunga en tolkning av Katy Perrys ”The one that got away”, berättade om hennes kamp mot psykisk ohälsa. Om hennes erfarenheter med depressioner och bulimi och hoppas att hennes sång ska få fler att söka hjälp.

– Jag har haft problem med depressioner i flera år. Det är en pågående kamp, men man ska våga ta hjälp, säger Noor Al Jabiri till Talang.

När Södertäljebon tog ton var det få som inte berördes av hennes fantastiska röst.

Publiken och juryn var oerhört imponerade av Al Jabiris starka röst och skådespelerskan, Helena Bergström, blev till och med tårögd.

– Jag är otroligt berörd. Jag tycker du är otroligt viktig. Du är en briljant sångerska, du står för något så galet viktigt, säger Bergström och tackade henne för att hon tagit sig till Talang. 

Därefter tryckte hon på golden buzzer och skickade Södertäljebon direkt till finalen i den trettonde säsongen av svenska Talang.

Text:

Paula Kass Elias

Dela via:

Shares
Publicerad: 27 januari 2023 22:40
Senast uppdaterad: 27 januari 2023 22:51

Annons

Stöd vår lokala journalistik med en Swish:

123 473 66 41

qr

Mest lästa

SÖK NYHETER

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

(Detta är ett betalt annonssamarbete)