Företag i fokus:

Kustbevakningen: -”Oljeutsläppet i Mälaren under kontroll”

Foto: Kustbevakningen.

Tidigt på måndagsmorgonen upptäcktes ett oljeutsläpp i Underåsviken norr om Södertälje.

Kustbevakningen åkte snabbt till platsen med två fartyg och ett flyg för att kartera utsläppets spridning och påbörja begränsande åtgärder.

Vid 13:30-tiden dag meddelade kustbevakningen att man vallat in oljan och att sanering pågår. Just nu befinner man sig på platsen och pumpar upp oljan med sugbilar.

– Vi har flugit över området under förmiddagen och ser ingen olja utanför våra länsor. Det finns därmed inte längre något akut hot mot dricksvattenproduktionen i Mälaren, säger räddningsledare Jonas Holmstrand, i ett pressmeddelande.

– Tack vare att vi snabbt länsade in oljan har närmiljön skyddats från föroreningar samtidigt som vattenverken kunnat fortsätta bedriva sin verksamhet, säger Jonas Holmstrand. som arbetat intensivt med förhindra oljans spridning

I samband med oljeutsläppet har förundersökning om en misstänk miljöbrott inletts och leds av Kustbevakningens förundersökningsledare.

– Med tanke på sekretess kan vi inte säga mer i nuläget än att flera utredningsåtgärder har vidtagits, berättar Jonas Holmstrand. Vi har läget under kontroll för tillfället men är beredda att agera om förutsättningarna skulle förändras avslutar han.

Enligt kustbevakingen har man ingen tidsprognos för när insatsen avslutas utan befinner sig på platsen tillsvidare.

”Uppskattningsvis har cirka 50 kubikmeter oljeblandat vatten sanerats med hjälp av sugbilar från en privat aktör. Det finns i nuläget ingen prognos över hur länge saneringsarbetet kommer att pågå.” skriver kustbevakningen i pressmeddelandet.

Text:

Alexander Isa

Dela via:

Shares
Publicerad: 16 november 2021 00:00
Senast uppdaterad: 16 november 2021 00:00

Mordförsök i Södertälje – En person förd till sjukhus

Ambulans

Arkivbild.

En man påträffades skadad under natten och fördes till sjukhus för vård. Nu jagar polisen en person som misstänks för mordförsök.

I Södertälje hamn skadades en man svårt med ett vasst föremål under natten mot söndagen. Polis och ambulans larmades till platsen strax efter klockan 02:00, där de påträffade mannen utomhus med flera stickskador.

(Annonslänk)

Trots skadorna var mannen vaken och kunde kommunicera; han fördes omedelbart till sjukhus för vård.

Polisen har inlett en förundersökning och behandlar händelsen som ett försök till mord. Initiala utredningsåtgärder tyder på att utredningsläget är gott, även om ingen än så länge har gripits i samband med händelsen.

På Söndagsförmiddagen var fortfarande ingen misstänkt person gripen.

– Skadorna var inte livshotande, men vi har ingen gripen gripen ännu säger polisens presstalesperson till Telgenytt.

Polisen fortsätter att undersöka brottsplatsen och söka vittnesuppgifter för att klarlägga omständigheterna kring mordförsöket.

Text:

Alexander Isa

Dela via:

Shares
Publicerad: 14 april 2024 11:13
Senast uppdaterad: 14 april 2024 11:13

Genomför förbättring och underhåll vid Halldeponin

Kartor

Bild: Kartor

Trafikverket och Södertälje kommun påbörjar samarbetsprojekt vid den tidigare Halldeponin för miljöförstärkning och järnvägsunderhåll.

(Annonslänk)

Södertälje kommun och Trafikverket har påbörjat ett viktigt samarbetsprojekt vid Halldeponin i Östertälje, belägen intill järnvägsspåret. Kommunen kommer att genomföra miljöförstärkande åtgärder på området, som tidigare användes som avfallsanläggning från 1950-talet till 1975, för att försäkra områdets säkerhet och hälsa för människor och djur. Sedan deponins nedläggning har inget nytt avfall tillförts och området har blivit överbyggt.

Parallellt med kommunens insatser kommer Trafikverket att utföra nödvändiga underhållsarbeten på järnvägsspåret som korsar den gamla deponin. Dessa arbeten är planerade att ske samtidigt för att maximera effektiviteten och minska störningar.

Arbetena är planerade att starta efter sommaren och under byggperioden kommer området att vara avstängt och säkrat. Detta är en del av en större satsning för att säkerställa att området fortsätter att vara säkert och inte utgör någon miljörisk i framtiden.

Text:

Paula Kass Elias

Dela via:

Shares
Publicerad: 14 april 2024 05:00
Senast uppdaterad: 14 april 2024 00:24

Stöd vår lokala journalistik med en Swish:

123 473 66 41

qr

Mest lästa

SÖK NYHETER

Fler resultat...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors