Företag i fokus:

SENASTE NYTT: Oljeutsläpp i Mälaren norr om Södertälje

Sanering pågår norr om Södertälje för att begränsa oljans spridning. Foto: Kustbevakningen/Kartor.

Ett oljeutsläpp upptäcktes tidigt under måndagsmorgonen vid Underåsviken strax utanför Enhörna, norr om Södertälje.

Just nu pågår ett arbete för att begränsa oljans spridning som beskrivs som tunn och därför svår att sanera när den sprids och späds ut i vattenmassan.

Kustbevakningen, som kontaktades under måndagsmorgonen efter det oljeutsläppet, har två enheter på plats och arbetar för fullt med att begränsa oljans spridning.

– Genom att använda länsor kan vi koncentrera utsläppet och på så vis förenkla saneringsarbetet samtidigt som vi skyddar närområdet från förorening, säger räddningsledare Jesper Bäckstedt i ett pressmeddelande.

”Mälaren är en av Sveriges största råvattentäkter och förser cirka 2,5 miljoner människor med dricksvatten. Kustbevakningen håller närliggande vattenverk informerade om händelsen och i nuläget hålls samtliga vattenintag öppna.”, skriver kustbevakningen i ett pressmeddelande.

Under måndagen inledde Kustbevakningen en förundersökning om miljöbrott. Vad som orsakat oljeutsläppet är i nuläget oklart personal har på plats arbetat med att valla in oljan med en länsa för att skydda vattenmiljön i området.

– Det finns ingen prognos i nuläget på när saneringsarbetet är färdigt. Vi fortsätter vara på plats med fartyg och utrustning så länge vi har olja i vattnet, säger Bäckstedt.

Text:

Alexander Isa

Dela via:

Shares
Publicerad: 15 november 2021 00:00
Senast uppdaterad: 15 november 2021 00:00

Här är det vinnande namnet för nya fritidsgården i Ronna

34804401-2A54-46AE-81ED-E6B749B4928B

Illustration: Södertälje kommun

Hösten 2023 startade Södertälje kommun en tävling för att namnge den nya fritidsgården i Ronna. Efter ett överväldigande gensvar är det nu klart att det vinnande namnförslaget kommer från 16-åriga Sharbel Bachir.

(Annonslänk)

Den nya fritidsgården kommer att sträcka sig över 1100 kvadratmeter och syftar till att erbjuda en plats för trygghet och utveckling för barn och unga i Södertälje. Från början har barn och unga aktivt deltagit genom att bidra med idéer och önskemål för hur huset ska kunna användas. Under hösten presenterades en tävling för att namnge fritidsgården, och Södertälje kommun mottog över 50 namnförslag från barn och unga i området.

Nu har namntävlingen nått sitt slut och det vinnande förslaget är ”Mosaik”, som valdes ut och presenterades av 16-åriga Sharbel Bachir.

– Jag kom på namnet när jag satt hemma med min syster. Mosaik står för mångkultur, sade Sharbel Bachir.

Som belöning fick 16-åringen tilldelat Södertäljekortet värt 2000 kronor av fritidsledaren Nebil Aktas på Rösberga fritidsgård tidigare föregående vecka.

Fritidsledaren Nebil Aktas delar och 16-åringen Sharbel Bachir.
Foto: Södertälje kommun

Maria Lindeberg, Kultur- och fritidschef på Södertälje kommun, förklarar att namnet ”Mosaik” väl speglar besökarnas mångfaldiga bakgrunder samt de olika delarna av verksamheten. Enligt henne förmedlar namnet också det harmoniska samarbetet mellan kommunal verksamhet och olika aspekter av föreningslivet.

– Sharbels namnförslag och hans motivering till varför han vill att det nya Allaktivitetshuset i Ronna ska heta Mosaik är väldigt bra på flera sätt. Vi i Södertälje kommun ser också det mångkulturella som en viktig aspekt av den verksamhet som kommer bedrivas där. Dessutom kommer verksamheten ha många olika infallsvinklar. Den blir vackrare just för att den består av många delar som är olika varandra, i stället för helt lika. Precis som mosaik, säger hon

Text:

Paula Kass Elias

Dela via:

Shares
Publicerad: 5 mars 2024 05:00
Senast uppdaterad: 4 mars 2024 23:01

MINGELBILDER v.9 – Se vilka som var ute i helgen

DSC_0015

Foto: Shamash Oyal

Se även – Mingelbilder V.8

Text:

Shamash Oyal

Dela via:

Shares
Publicerad: 4 mars 2024 22:19
Senast uppdaterad: 4 mars 2024 22:20

Stöd vår lokala journalistik med en Swish:

123 473 66 41

qr

Mest lästa

SÖK NYHETER

Fler resultat...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors