Företag i fokus:

Annons

Södertälje_kommun_Kompetensmassan

Basketprofilen Florence Melkemichel – Startade ett kvinnligt basketlag

WOMEN IN SPORTS – Foto: Paulina Thorén.

Basketprofilen Florence Melkemichel, som är en av grundarna till Streetbasket Festivalen, startade ett nytt basketlag för kvinnor som på kort tid lyckats ta sig upp till division 3 i Stockholms län.

Melkemichels basketlag har blivit oerhört populär bland unga kvinnor som hade hela 25 tjejer under lagets första träning.

– Jag brinner verkligen för basket och med nya laget vill jag upplysa hur stor sporten är för oss syrianska kvinnor, säger Florence Melkemichel till Telgenytt.

Florence Melkemichel, som spelat basket större delen av sitt liv, fick en skada som satte stopp för karriären i ung ålder.

Efter en lång återhämtning blev saknaden för stor och sökte sig tillbaka till sporten 2017. Kort därefter startade hon sitt egna lag, korpenlaget Syrianska BK som nyligen ändrade namn till SBBK Eagles.

– Jag visste att vi många saknade sporten och ville börja spela igen. Tillsammans med vänner och bekanta bildade vi vårt första korpenlag och hela 25 tjejer deltog på första träningen, säger Florence Melkemichel.

Varför just Syrianska BK från början.

– Min dröm har och alltid varit att starta ett eget basketlag. Att det blev namnet Syrianska BK har med att dom flesta i laget är syrianer samt att jag identifierar mig själv som syrian.

Ni bytte nyligen namn till SBBK Eagles, hur kommer det sig att ni ändrade?

– Vi ändrade namnet för någon månad sen bara. Vår hemmaarena är Täljehallen och jag känner verkligen att vi representerar SBBK. Samtidigt vill jag behålla det som var grunden till laget, loggan. Syrianska örnen som är loggan och representerade våra matchställ från början fortsätter att göra det under namnet SBBK EAGLES.

Idag består laget av 16 spelare med bland annat fd elitspelare från bland annat SBBK, Tumba och Botkyrka som på kort tid lyckats ta sig upp till division 3 i Stockholms län.

Här spelar även unga tjejer som Florence Melkemichel uppmärksammat under den årliga Streetballfestivalen hon är med och arrangerar, men som tyvärr ställdes in 2020 och 2021 på grund av Covid-19.

– Alla är välkomna att spela med oss. Det är ett härlig lag med spelare från olika orter och med olika bakgrunder, jag verkligen älskar hur alla smälter in i gruppen direkt. Jag brinner för gemenskapen, hur äldre och yngre kvinnor kliver in in laget och bara kör. Det driver mig att hålla igång det

Cecilia Lönn Farías – 19-åringen som tränar tjejer i rytmisk gymnastik

Foto/Text: Paulina Thorén.

Text:

Alexander Isa

Dela via:

Shares
Publicerad: 15 november 2021 00:00
Senast uppdaterad: 15 november 2021 00:00

Nio skjutningar i Södertälje 2022 – Tre med dödligt utgång

Alex Ataseven

Foto: Alex Ataseven / Shamash Oyal.

Enbart i år har nio skjutningar inträffat varav tre personen mist sina liv.

Under september månad sköts tre personer, varav två skedde inom loppet av en vecka, men samtliga klarade sig med lindriga skador.

Ronna den 28 september 2022: Vid 19-tiden på onsdagskvällen sköts en person i stadsdelen Ronna. Mannen fördes till sjukhus med lindriga skador. Enligt uppgifter till Telgenytt såg en maskerad person röra sig i området strax innan skjutningen. Sedan ska två personen iakttagit lämna platsen på moped.

Saltskog den 23 september 2022: Strax innan klockan 20:00 avlossade en okänd gärningsperson flera skott mot en ung man vid Barrtorpsvägen i Saltskog. Mannen skadades allvarligt, men skadorna var inte livshotande. I samband med skottlossningen träffades även en parkerad bil och Allaktivitetshuset där flera personen befann sig. I samband med skjutningen sågs flera personer lämna platsen springandes.

En man i medelåldern utsattes för mordförsök den 9 september. Foto: Shamash Oyal.

Geneta den 9 september 2022: En man i medelåldern sköts mitt i ett villaområde när han satt i bilen. Han träffades med flera skott och fördes med ilfart till sjukhus för vård. Mannen överlevde mordförsöket som inträffade under fredagseftermiddagen den 9 september. Enligt vittnesuppgifter sågs en maskerad person lämna platsen på elsparkcykel.

Hovsjö den 16 juli 2022: Strax efter midnatt, natten mot lördag den 16 juli, skjuts en 18-åring på en parkering i Hovsjö. Han träffades med flera skott varav ett träffade i bröstet. 18-åringen överlevde och ärendet rubricerades som mordförsök.

Västra Blombacka den 10 juni 2022: Dödsskjutning. En ung man sköts till döds på en lekplats mitt i ett bostadsområde, bara ett stenkast från en förskola. Den skjutne var en man i 20-årsåldern och sköts till döds påväg till jobbet natten mot fredag den 10 juli.

Västra Blombacka den 10 juli. En man i 20-årsåldern skjuts med flera skott och avlider på plats. Foto: Alex Ataseven.

Brunnsäng den 16 maj 2022: Vid 03-tiden, natten mot måndag, träffades en bil med flera skott. Enligt uppgifter besköts en ung man när han satt i sin bil, men klarade sig oskadd.

Västra Blombacka den 6 maj 2022: Vid midnatt inträffade en skottlossning i ett bostadsområde i Blombacka. Väl på plats kunde polisen konstatera att skottlossning skett mot en husfasad. Ingen person rapporterades skadad i samband med händelsen.

Rosenlund den 10 april 2022: Dödsskjutning. En ung man hittades död i ett villaområde i Rosenlund tidigt på söndagsmorgonen den 10 april, bara några hundra meter från sin brors grav. Han skjutne mannen var vid Södertälje Kyrkogård för att besöka sin brors gravplats när han jagades och sköts till döds med fler skott.

Ronna den 22 februari 2022: Dödsskjutning. En 23 årig man sköts till döds vid Gillestigen i stadsdelen Ronna. Han sköts på nära håll genom bilrutan när han satt i bilen på parkering. Han träffades med flera skott och fördes till sjukhus, men hans liv gick inte att rädda.

Ronna den 23 februari. En 23-årign skjuts till döds på en parkering vid Gillestigen. Foto: Shamash Oyal.

Mordförsöket i Saltskog 23 september. Foto: Shamash Oyal.

Mordförsöket i Ronna 28 september. Foto: Shamash Oyal.

Text:

Alexander Isa

Dela via:

Shares
Publicerad: 29 september 2022 12:02
Senast uppdaterad: 29 september 2022 12:20

Så kan ditt barn ha råd att köpa bostad i Södertälje om 18 år

Södertälje Alex Ataseven

Foto: Alex Ataseven.

En ny undersökning, utförd av pensionsbolaget Skandia, visar att om föräldrar sparar barnens barnbidrag i 18 år så räcker det till en kontantinsats i 20 av 25 svenska städer.

Södertälje är en av dessa städer som barnbidraget räcker till kontantinsatsen för en bostad, men den möjligheten har inte alla föräldrar.

– Att föräldrarna ska ha råd att spara hela barnbidraget varenda månad tills barnet fyller 18 år är väldigt mycket begärt, säger Johanna Cerwall, vd på Skandiabanken i ett pressmeddelande.

Skandias rapport ”Sparande till bostad” undersöker hur stor effekt den nya reformen med startlån för förstagångsköpare skulle ha i praktiken och är baserad på framtidens bostadsmarknad i 25 svenska städer. För att barn vid 18 års-åldern ska ha råd att köpa en lägenheten i Stockholm, om 18 år, behöver föräldrarna spara mellan 2140 kronor och 3540 kronor per månad, men i Södertälje är det ett betydligt lägre månadssparande.

I Södertälje behöver föräldrar spara 1000 kronor per månad för att barnet ska ha råd att köpa egen bostad vid 18-årsåldern. Därmed räcker barnbidraget till en kontantinsats om det sparas i 18 år.

För att en kontantinsats däremot ska räcka baserat på förslaget Startlån till förstagångsköpare, 5% kontantinsats, behöver en förälder i Södertälje spara 340 kronor – i 18 år.

Om föräldrar sparar barnens barnbidrag i 18 år så räcker det till en kontantinsats i Södertälje. Foto: Alex Ataseven.

– Vi behöver sänka trösklarna in på bostadsmarknaden. Att räkna med att föräldrarna ska ha råd att spara hela barnbidraget varenda månad tills barnet fyller 18 år är väldigt mycket begärt, och går emot barnbidragets egentliga intention. Vår rapport visar dessutom att inte ens detta räcker om barnet vill bo i någon av Sveriges största städer, säger Johanna Cerwall, VD på Skandiabanken.

Enligt Skandia finns det cirka 200 000 unga vuxna, i åldersgrupperna 20–27 år, ofrivilligt hemmaboende i Sverige eftersom de saknar de ekonomiska möjligheterna att hitta ett annat boende. För att en ung person i tidig ålder ska kunna ta sig ut på bostadsmarknaden spelar föräldrarnas sparande därmed en stor roll.

I Stockholm är det dyrast att köpa lägenhet där priset per kvadratmeter ligga på cirka 159.000 kronor upp till 264.000 kronor år 2040. Därefter kommer Göteborg, Lund, Uppsala och Gotland. Billigast att köpa lägenhet är det i Karlskoga.

Text:

Alexander Isa

Dela via:

Shares
Publicerad: 29 september 2022 07:54
Senast uppdaterad: 29 september 2022 08:03

Annons

www.seymisweden.se

Stöd vår lokala journalistik med en Swish:

123 473 66 41

qr

Mest lästa

SÖK NYHETER

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Lanseringserbjudande - Få 10% på ditt första köp!

(Detta är ett betalt annonssamarbete)