Företag i fokus:

Annons

FÅ 10%

På ditt första köp
med koden

SEYMI22

Stefan Löfven avgår – Har lämnat in sin avskedsansökan

Stefan Löfven. Bild/Foto: Flickr/Creative Commons.

Idag lämnade statsministern Stefan Löfven in sin avskedsansökan, men han är fortfarande statsminister fram till att riksdagen godkänt en ny ledare. När en nya statsministern tar över är fortfarande oklart.

“Jag begär härmed att bli entledigad från min befattning som statsminister” skriver Stefan Löfven i sin avskedsansökan som lämnades in till riksdagen tidigare idag.

Den tilltänkta statsministern, efter Stefan Löfven, är finansministern Magdalena Andersson som valdes till ny partiledare för Socialdemokraterna förra veckan.

För att Magdalena Andersson ska ta över rollen som statsminister måste riksdagen släppa fram Andersson och Centerpartiet, och Vänsterpartiet får inte rösta nej.

Centerpartiet har meddelat att man släpper fram Magdalena Andersson som statsminister, men Vänsterpartiet avvaktar. Vänsterpartiets Nooshi Dadgostar inväntar en förhandling med den nya regeringsbildaren för att få mer inflytande.

– Vänsterpartiet får inse att det kommer bli en ny regering och då är det en fråga vem man vill ha, sa Stefan Löfven under pressträffen.

Text:

Alexander Isa

Dela via:

Shares
Publicerad: 11 november 2021 00:00
Senast uppdaterad: 11 november 2021 00:00

Hon kritiserar Riksbankens räntebesked – ”Oroande”

3395ff9c-c827-4875-a612-3d155add328f

Laura Hartman, LO:s chefsekonom. Foto: Fredrik Sandin Carlson

I tisdags chockhöjdes styrräntan med 1 procent och blir den största höjningen som Riksbanken gjort sedan 1993.

Nu får den kraftiga höjningen kritik av chefsekonomen Laura Hartman på Landsorganisationen, LO, som anser att det är ett olyckligt beslut.

– En hög inflation är ett reellt bekymmer för alla, särskilt för hushåll med små marginaler. Därför är det förstås viktigt med motåtgärder. Men risken är att räntevapnet skadar ekonomin och ökar arbetslösheten mer än den hjälper mot inflationen, säger Laura Hartman.

Styrräntan höjdes med 1 procent, från 0,75 till 1,75 procent, för att hejda den stigande inflationen som i augusti låg på 9 procent. Enligt Riksbanken är den alldeles för hög och anses urholka hushållens köpkraft och gör det svårare för både företag och hushåll att planera sin ekonomi.

Stefan Ingves, Sveriges riksbankschef, . Foto: Creative Commons.

Hartman därmot anser att Riksbankens räntepolitik är ett ineffektivt vapen som har potentiellt mycket skadliga effekter på svensk ekonomi och arbetslöshet.

– Vad som däremot skulle ha en mer kännbar effekt på inflation är mer direkta åtgärder mot de höga energipriserna. Därför behövs andra, mer direkta och snabba åtgärder mot de höga energipriserna. Annars riskeras omställningen mot ökad elektrifiering som näringslivet anammat. Vi börjar redan se oroande tecken på fler varsel, säger Laura Hartman på paraplyorganisation LO.

Riksbankens mål är att att den långsiktigt inflationen ska ligga på 2 procent. I augusti föregående månad låg den på 9 procent.

Läs även: – Styrräntan chockhöjs – Nu väntas bolånen stiga

Text:

Alexander Isa

Dela via:

Shares
Publicerad: 25 september 2022 15:37
Senast uppdaterad: 25 september 2022 15:38

MINGELBILDER v.38 – Se vilka som var ute i helgen

DSC_0018-1

FOTO: Shamash Oyal.

Se mingelbilder från föregående veckaMingelbilder v.37

Text:

Alexander Isa

Dela via:

Shares
Publicerad: 25 september 2022 10:45
Senast uppdaterad: 25 september 2022 10:48

Annons

www.seymisweden.se

Stöd vår lokala journalistik med en Swish:

123 473 66 41

qr

Mest lästa

SÖK NYHETER

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Lanseringserbjudande - Få 10% på ditt första köp!

(Detta är ett betalt annonssamarbete)