Företag i fokus:

Scania tar motortekniken till ny nivå – Investerar 20 miljarder

Stefan Dorski, Senior Vice President och chef för Scania Trucks. Foto: Scania.

I dag presenterade Scania sina Super-motorer som är en helt ny motorplattform och kostat Södertäljeföretaget 20 miljarder kronor i investeringar att ta fram.

En 13-litersmotorer som både kan köras på biobränslen och leverera den bästa driftsekonomin. Ett projekt som är framtagen av Scanias utvecklingsavdelning och har tagit mer än fem år att utveckla.

– Med Super-motorerna erbjuder vi marknaden något som är helt enastående. Det här visar hur vi på Scania levererar i enlighet med våra mål, både när det gäller vårt tydliga kund­fokus och de vetenskapligt baserade hållbarhetsmål vi har satt upp. Den bränslebe­sparing på åtta procent som den nya drivlinan baserad på Super-motorn ger är inget mindre än en game-changer i vår bransch, säger Stefan Dorski, Senior Vice President och chef för Scania Trucks i ett pressmeddelande.

Enligt pressmeddelandet ligger verkningsgraden för en Super-motor på cirka 50 procent, nivåer som brukade vara utom räckhåll för förbränningsmotorer.

Med ett fantastiskt ingenjörsarbete och användningen av smart teknologi, med bland annat dubbla överliggande kamaxlar och Scanias Twin SCR-system med AdBlue-insprutning i två steg, har Scania lyckats skapa en imponerade prestanda.

”Hela drivlinan övervakas av kraftfulla styrsystem, vilket bidrar till en driftsekonomin under alla slags körförhållanden.”, skriver Scania i pressmeddelandet.

− Att förnya transportindustrin i tid för att kunna möta klimatmålen enligt Parisav­talet innebär att förändringen måste hända här och nu. Det utgör Scanias motiv för att bidra med fordon som har energieffektiva förbränn­ings­motorer, samtidigt stimulerar vi användningen av förnybara biobränslen. Att vi uppfyller våra affärsmål handlar också om att säkerställa att vi kan göra de investeringar som krävs för att ställa om företaget och transportbranschen i riktning mot elektrifiering, säger Stefan Dorski.

Text:

Alexander Isa

Dela via:

Shares
Publicerad: 11 november 2021 00:00
Senast uppdaterad: 11 november 2021 00:00

Larm om brand på persontåg i Järna

Olycka

Arkivbild

Rökutveckling på tåg – stor räddningsinsats på plats efter larm om brand på tåg.

(Annonslänk)

På söndagseftermiddagen klockan 15:27 larmades SOS Alarm om en brand på ett persontåg i närheten av Järna pendeltågstation. Flera räddningsenheter ryckte ut för att hantera situationen.

De första rapporterna indikerade att branden härjade på järnvägen ovan jord, och ett persontåg fanns på platsen. Initialt var det oklart om branden var på tåget eller i järnvägsområdet. Senare bekräftades att det förekom rökutveckling från persontåget.

Enligt polisens uppgifter befann sig endast lokföraren på tåget vid tillfället, och inga skador har rapporterats. Incidenten inträffade cirka 100 meter från Järna pendeltågstation.

Räddningstjänsten arbetade snabbt för att få kontroll över situationen och undersöker nu brandorsaken. Ytterligare detaljer om händelseförloppet kommer att klargöras under utredningens gång.

Text:

Alexander Isa

Dela via:

Shares
Publicerad: 19 maj 2024 16:45
Senast uppdaterad: 19 maj 2024 16:45

INSÄNDARE: Sverige måste ta hand om sina pengar i Ukraina

Z

Ukrainas president, Volodymyr Zelenskyj
Foto: Peter Mydske/Stortinget

”Utrikesminister Ann Linde (S) sa att Sverige inte kommer att kalla hem någon personal från ambassaden i Kiev. Alla vet vad som hände sen.”, skriver skribenten.

Nyligen rapporterade WSJ att stora amerikanska långivare som Pimco och Blackrock vilka gick med på tvåårig paus för räntor och amorteringar för Ukraina efter krigets utbrott trycker nu på för att få Kiev betala ränta igen.

Under två år av krig fick Ukraina miljontals dollar från Sverige. Vi får inte glömma att dessa pengar är svenska och det är bra tid nu att fundera på det. Amerikanska långivare har förmodligen klassificerad information. Vilken motiverade de att påskynda med att få tillbaka sina pengar från Ukraina. Vi borde verkligen följa deras exempel.

Det var just USA som var de första att kalla hem sina diplomater från ambassaden i Ukraina år 2022. Medan europeiska länder avvakade. Sveriges tidigare utrikesminister Ann Linde (S) sa att Sverige inte kommer att kalla hem någon personal från ambassaden i Kiev. Alla vet vad som hände sen.

Både Sverige och Europa måste dra lärodomar från 2022 och reagera snabbare. Ju snabbare desto bättre.

Åke Nyman,
Oberoende ekonom

Text:

Detta är en debatt/insändare. Åsikterna är skribentens egna

Dela via:

Shares
Publicerad: 19 maj 2024 08:30
Senast uppdaterad: 19 maj 2024 12:27

Stöd vår lokala journalistik med en Swish:

123 473 66 41

qr

Mest lästa

SÖK NYHETER

Fler resultat...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors