Företag i fokus:

Annons

FÅ 10%

På ditt första köp
med koden

SEYMI22

Scania tar motortekniken till ny nivå – Investerar 20 miljarder

Stefan Dorski, Senior Vice President och chef för Scania Trucks. Foto: Scania.

I dag presenterade Scania sina Super-motorer som är en helt ny motorplattform och kostat Södertäljeföretaget 20 miljarder kronor i investeringar att ta fram.

En 13-litersmotorer som både kan köras på biobränslen och leverera den bästa driftsekonomin. Ett projekt som är framtagen av Scanias utvecklingsavdelning och har tagit mer än fem år att utveckla.

– Med Super-motorerna erbjuder vi marknaden något som är helt enastående. Det här visar hur vi på Scania levererar i enlighet med våra mål, både när det gäller vårt tydliga kund­fokus och de vetenskapligt baserade hållbarhetsmål vi har satt upp. Den bränslebe­sparing på åtta procent som den nya drivlinan baserad på Super-motorn ger är inget mindre än en game-changer i vår bransch, säger Stefan Dorski, Senior Vice President och chef för Scania Trucks i ett pressmeddelande.

Enligt pressmeddelandet ligger verkningsgraden för en Super-motor på cirka 50 procent, nivåer som brukade vara utom räckhåll för förbränningsmotorer.

Med ett fantastiskt ingenjörsarbete och användningen av smart teknologi, med bland annat dubbla överliggande kamaxlar och Scanias Twin SCR-system med AdBlue-insprutning i två steg, har Scania lyckats skapa en imponerade prestanda.

”Hela drivlinan övervakas av kraftfulla styrsystem, vilket bidrar till en driftsekonomin under alla slags körförhållanden.”, skriver Scania i pressmeddelandet.

− Att förnya transportindustrin i tid för att kunna möta klimatmålen enligt Parisav­talet innebär att förändringen måste hända här och nu. Det utgör Scanias motiv för att bidra med fordon som har energieffektiva förbränn­ings­motorer, samtidigt stimulerar vi användningen av förnybara biobränslen. Att vi uppfyller våra affärsmål handlar också om att säkerställa att vi kan göra de investeringar som krävs för att ställa om företaget och transportbranschen i riktning mot elektrifiering, säger Stefan Dorski.

Text:

Alexander Isa

Dela via:

Shares
Publicerad: 11 november 2021 00:00
Senast uppdaterad: 11 november 2021 00:00

Hon kritiserar Riksbankens räntebesked – ”Oroande”

3395ff9c-c827-4875-a612-3d155add328f

Laura Hartman, LO:s chefsekonom. Foto: Fredrik Sandin Carlson

I tisdags chockhöjdes styrräntan med 1 procent och blir den största höjningen som Riksbanken gjort sedan 1993.

Nu får den kraftiga höjningen kritik av chefsekonomen Laura Hartman på Landsorganisationen, LO, som anser att det är ett olyckligt beslut.

– En hög inflation är ett reellt bekymmer för alla, särskilt för hushåll med små marginaler. Därför är det förstås viktigt med motåtgärder. Men risken är att räntevapnet skadar ekonomin och ökar arbetslösheten mer än den hjälper mot inflationen, säger Laura Hartman.

Styrräntan höjdes med 1 procent, från 0,75 till 1,75 procent, för att hejda den stigande inflationen som i augusti låg på 9 procent. Enligt Riksbanken är den alldeles för hög och anses urholka hushållens köpkraft och gör det svårare för både företag och hushåll att planera sin ekonomi.

Stefan Ingves, Sveriges riksbankschef, . Foto: Creative Commons.

Hartman därmot anser att Riksbankens räntepolitik är ett ineffektivt vapen som har potentiellt mycket skadliga effekter på svensk ekonomi och arbetslöshet.

– Vad som däremot skulle ha en mer kännbar effekt på inflation är mer direkta åtgärder mot de höga energipriserna. Därför behövs andra, mer direkta och snabba åtgärder mot de höga energipriserna. Annars riskeras omställningen mot ökad elektrifiering som näringslivet anammat. Vi börjar redan se oroande tecken på fler varsel, säger Laura Hartman på paraplyorganisation LO.

Riksbankens mål är att att den långsiktigt inflationen ska ligga på 2 procent. I augusti föregående månad låg den på 9 procent.

Läs även: – Styrräntan chockhöjs – Nu väntas bolånen stiga

Text:

Alexander Isa

Dela via:

Shares
Publicerad: 25 september 2022 15:37
Senast uppdaterad: 25 september 2022 15:38

MINGELBILDER v.38 – Se vilka som var ute i helgen

DSC_0018-1

FOTO: Shamash Oyal.

Se mingelbilder från föregående veckaMingelbilder v.37

Text:

Alexander Isa

Dela via:

Shares
Publicerad: 25 september 2022 10:45
Senast uppdaterad: 25 september 2022 10:48

Annons

www.seymisweden.se

Stöd vår lokala journalistik med en Swish:

123 473 66 41

qr

Mest lästa

SÖK NYHETER

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Lanseringserbjudande - Få 10% på ditt första köp!

(Detta är ett betalt annonssamarbete)