Företag i fokus:

Annons

FÅ 10%

På ditt första köp
med koden

SEYMI22

Tara Johanssons öppna brev till politiker och unga – ”Ni har svikit oss”

18 åringen Tara Johansson. Foto: Shamash Oyal.

En konversation med en generation. Vi måste prata allvar nu. 

Jag försöker inte vara okänslig eller trampa någon på tårna. Jag säger inte att jag kan relatera till det som jag ska prata om, men det har påverkat mig, och jag behöver ventilera. För jag är arg. Jätte jätte arg just nu, och trött. 

Jag är trött på nyhetsrubriker om ännu en död i skottlossning, ännu en mamma som måste begrava sitt barn, ännu en familj som tvingas leva vidare med sorg för resten av deras liv. När ska ni förstå? 

Jag säger inte att det är gatubarnens fel, för det är det inte. Vi, barn uppväxta i slummen, är en produkt utav hur lite politikerna bryr sig om oss. Vi som bor i hyresrätter i Hovsjö, vi som måste bo 6 personer i en liten tvåa. Vi som varje dag märker av sveket från dem som säger att dem bryr sig om oss. Bullshit.

När ska ni sluta hantera våld med våld? 

Om ni nu hade brytt er om oss, varför är ni så rädda för oss? Är vi bara några kriminella galningar för er? Är vi bara knarkare, mördare, brottslingar för er? 

När jag säger det här pratar jag med Sveriges politiker. Ni har svikit oss. Och jag vill hata er, jag vill hata er jättemycket. Varför kan ni inte lägga mer fokus på Rinkeby, Södertälje eller Rågsved? Dem som bor i fina villor ute på vischan klarar sig, jag lovar. Hjälp.

För jag är så trött nu. Det dödar mig att se unga personer förlora sina liv i våldet, bara pågrund utav er. Vi har inga andra sätt att prata med er på, än att fortsätta agera som vi gör, så snälla förstå oss. 

Är vi inte lika mycket värda som er? är det därför ni inte lägger ner resurser på oss? Kan vi snälla bara konversera med varandra? Innan fler måste dö pågrund av eran brist på hjälp.

Hur många barn måste dö innan ni tänker göra någonting egentligen? Det här är ingen värld jag tror någon vill växa upp i eller se sina framtida barn växa upp i. Varför ska jag som 18 åring behöva tänka på det här? Varför ska jag vara rädd för att gå ut? Varför bryr ni er inte?

Och till er ungdomar. När ska ni lära er? När ska ni sluta tro på ”öga för öga”? 

När ska ni sluta hantera liv som om de inte är värda någonting? När ska ni sluta hantera våld med våld? 

 Kriminaliteten och dödsskjutningar är inget som någon borde vara van med. 

Aspekter såsom fattigdom, utanförskap och maktlöshet matar er, jag förstår det. Ni vill vara rika, ni vill passa in, ni vill känna makt, jag förstår det. Ni kommer inte komma någonstans med erat tänk. I bästa fall får ni livstidsstraff i fängelse, i värsta får ni ett livstidsstraff i en grav. 

Jag lider med er, barn uppväxta med föräldrar som inte kan språket, föräldrar som måste jobba som taxichafförer eller städerskor. Jag lider med er som lever i förorter där man aldrig känner sig trygg. 

Ni lider, och jag lider med er. Men det finns inga ursäkter. Vi måste bättra oss.

Lägg ner din pistol, spola ner knarkpåsen. Gör det du kan för att ta dig ur det som du är van med. Kriminaliteten och dödsskjutningar är inget som någon borde vara van med. 

Knarket som du tjänar din familjs pengar på ska inte vara anledningen till att ännu en ungdom överdoserar. 

Vi måste alla, förortsungar, politiker, poliser ALLA, börja bry sig om varandra. Det är den enda lösningen. 

Nästa gång jag ser en rubrik i tidningen om en död ungdom, kommer jag inte tappa hoppet. För jag vet att det kommer ske, fler och fler unga mister sina liv, medans politikerna sitter på fler och fler buntar med pengar.

Jag hatar det här. Jag önskar alla unga som förlorat sina liv på grund av Sveriges politiker att vila i frid.

Tara Johansson.

Text:

Alexander Isa

Dela via:

Shares
Publicerad: 10 november 2021 00:00
Senast uppdaterad: 10 november 2021 00:00

Hon kritiserar Riksbankens räntebesked – ”Oroande”

3395ff9c-c827-4875-a612-3d155add328f

Laura Hartman, LO:s chefsekonom. Foto: Fredrik Sandin Carlson

I tisdags chockhöjdes styrräntan med 1 procent och blir den största höjningen som Riksbanken gjort sedan 1993.

Nu får den kraftiga höjningen kritik av chefsekonomen Laura Hartman på Landsorganisationen, LO, som anser att det är ett olyckligt beslut.

– En hög inflation är ett reellt bekymmer för alla, särskilt för hushåll med små marginaler. Därför är det förstås viktigt med motåtgärder. Men risken är att räntevapnet skadar ekonomin och ökar arbetslösheten mer än den hjälper mot inflationen, säger Laura Hartman.

Styrräntan höjdes med 1 procent, från 0,75 till 1,75 procent, för att hejda den stigande inflationen som i augusti låg på 9 procent. Enligt Riksbanken är den alldeles för hög och anses urholka hushållens köpkraft och gör det svårare för både företag och hushåll att planera sin ekonomi.

Stefan Ingves, Sveriges riksbankschef, . Foto: Creative Commons.

Hartman därmot anser att Riksbankens räntepolitik är ett ineffektivt vapen som har potentiellt mycket skadliga effekter på svensk ekonomi och arbetslöshet.

– Vad som däremot skulle ha en mer kännbar effekt på inflation är mer direkta åtgärder mot de höga energipriserna. Därför behövs andra, mer direkta och snabba åtgärder mot de höga energipriserna. Annars riskeras omställningen mot ökad elektrifiering som näringslivet anammat. Vi börjar redan se oroande tecken på fler varsel, säger Laura Hartman på paraplyorganisation LO.

Riksbankens mål är att att den långsiktigt inflationen ska ligga på 2 procent. I augusti föregående månad låg den på 9 procent.

Läs även: – Styrräntan chockhöjs – Nu väntas bolånen stiga

Text:

Alexander Isa

Dela via:

Shares
Publicerad: 25 september 2022 15:37
Senast uppdaterad: 25 september 2022 15:38

MINGELBILDER v.38 – Se vilka som var ute i helgen

DSC_0018-1

FOTO: Shamash Oyal.

Se mingelbilder från föregående veckaMingelbilder v.37

Text:

Alexander Isa

Dela via:

Shares
Publicerad: 25 september 2022 10:45
Senast uppdaterad: 25 september 2022 10:48

Annons

www.seymisweden.se

Stöd vår lokala journalistik med en Swish:

123 473 66 41

qr

Mest lästa

SÖK NYHETER

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Lanseringserbjudande - Få 10% på ditt första köp!

(Detta är ett betalt annonssamarbete)