Företag i fokus:

Annons

Södertälje_kommun_Kompetensmassan

Södertäljes äldsta bilhandlare på Birkavägen öppnade redan 1985

Bilförsäljarna Stene Carlgren och Tim Forsberg. Foto: Eric Germundsson.

Södertäljes äldsta bilhandlare ligger på Birkavägen som öppnade redan 1985 drivs idag av två entusiastiska kompanjoner, Tim Forsberg och Stene Carlgren.

Stene Carlgren var den som introducerade Tim Forsberg, för 12 år sedan, efter att ha sett hans unika talang för bilar. Idag jobbar kompanjonerna sida vid sida i den anrika Birkahallen vid Grusåsen.

Tim intresse för bilar går många år tillbaka. Som ung var Tims mammas tillsammans med en etablerad bilhandlare, Tommy Forsberg, som jobbade tillsammans ihop med sin bror Peter Forsberg.

Peter Forsberg, som är en kultförklarad bilhandlare, men också en gammal ordförande i SSK och vice ordförande i Svenska Ishockeyförbundet, insåg Tims fantastiska egenskaper när han en dag besökte bilhallen med Tommy.

Nästkommande vecka fick Tim provanställning i ett halvår för att därefter utvärdera situationen. 12 år senare är Tim kvar på samma plats och är en av Södertäljes främsta bilförsäljare.

Telgenytt träffar Tim i den gamla och anrika hallen på Birkavägen, en plats där det en gång låg en OK-mack.

Har du haft andra yrken?

-Ja, har jobbat som bilrekondare, truckförare, lagerarbetare och en del i databranschen, säger Tim Forsberg till Telgenytt.

Det bästa sättet att skaffa sig en bil på, leasa eller köpa?
– Som privatperson rekommendera jag starkt att köpa.

Nån populär bil du rekommenderar?

– Ja, en Citroën C4. Den har grym design, lite förhöjd med lite SUV känsla och bensinsnål. Mycket bil för pengarna och coolast just nu.

Hur blir man bilhandlare?

– Man bör nog vara social kompetent och ha ett affärssinne, nu var det en slump att jag blev det. Stene anade väl att jag hade talang och han sa åt mig att jobba som provanställd i ett halvår sen fick vi se. Har jobbat här i 12 år nu.

Är det bra betalt i branschen ?

– Det är lite tillknäppt just nu, det har blivit tuffare tack vare Corona. Det råder bilbrist just nu i Sverige och svårt att få tag i nya bilar, men annars kan det vara ett mycket bra betalt jobb. Beroende på hur mycket man säljer.

Påverkar bensinpriset bilförsäljningen just nu?

– Nej! Folk ska ha bil ändå.

Hur är det att sälja elbilar?

– Vi säljer det folk vill ha. Vill dom ha en elbil så finns det, vill dom ha en dieselbil så ordnar vi det. Folk börjar få upp ögonen för elbilar mer och mer. Driftkostnaden är ju ganska markant billigare, men man får lägga upp mycket mera pengar.

Text:

Alexander Isa

Dela via:

Shares
Publicerad: 10 november 2021 00:00
Senast uppdaterad: 17 juni 2022 23:55

Så kan ditt barn ha råd att köpa bostad i Södertälje om 18 år

Södertälje Alex Ataseven

Foto: Alex Ataseven.

En ny undersökning, utförd av pensionsbolaget Skandia, visar att om föräldrar sparar barnens barnbidrag i 18 år så räcker det till en kontantinsats i 20 av 25 svenska städer.

Södertälje är en av dessa städer som barnbidraget räcker till kontantinsatsen för en bostad, men den möjligheten har inte alla föräldrar.

– Att föräldrarna ska ha råd att spara hela barnbidraget varenda månad tills barnet fyller 18 år är väldigt mycket begärt, säger Johanna Cerwall, vd på Skandiabanken i ett pressmeddelande.

Skandias rapport ”Sparande till bostad” undersöker hur stor effekt den nya reformen med startlån för förstagångsköpare skulle ha i praktiken och är baserad på framtidens bostadsmarknad i 25 svenska städer. För att barn vid 18 års-åldern ska ha råd att köpa en lägenheten i Stockholm, om 18 år, behöver föräldrarna spara mellan 2140 kronor och 3540 kronor per månad, men i Södertälje är det ett betydligt lägre månadssparande.

I Södertälje behöver föräldrar spara 1000 kronor per månad för att barnet ska ha råd att köpa egen bostad vid 18-årsåldern. Därmed räcker barnbidraget till en kontantinsats om det sparas i 18 år.

För att en kontantinsats däremot ska räcka baserat på förslaget Startlån till förstagångsköpare, 5% kontantinsats, behöver en förälder i Södertälje spara 340 kronor – i 18 år.

Om föräldrar sparar barnens barnbidrag i 18 år så räcker det till en kontantinsats i Södertälje. Foto: Alex Ataseven.

– Vi behöver sänka trösklarna in på bostadsmarknaden. Att räkna med att föräldrarna ska ha råd att spara hela barnbidraget varenda månad tills barnet fyller 18 år är väldigt mycket begärt, och går emot barnbidragets egentliga intention. Vår rapport visar dessutom att inte ens detta räcker om barnet vill bo i någon av Sveriges största städer, säger Johanna Cerwall, VD på Skandiabanken.

Enligt Skandia finns det cirka 200 000 unga vuxna, i åldersgrupperna 20–27 år, ofrivilligt hemmaboende i Sverige eftersom de saknar de ekonomiska möjligheterna att hitta ett annat boende. För att en ung person i tidig ålder ska kunna ta sig ut på bostadsmarknaden spelar föräldrarnas sparande därmed en stor roll.

I Stockholm är det dyrast att köpa lägenhet där priset per kvadratmeter ligga på cirka 159.000 kronor upp till 264.000 kronor år 2040. Därefter kommer Göteborg, Lund, Uppsala och Gotland. Billigast att köpa lägenhet är det i Karlskoga.

Text:

Alexander Isa

Dela via:

Shares
Publicerad: 29 september 2022 07:54
Senast uppdaterad: 29 september 2022 08:03

Fastighet i Södertälje nomineras till ”Årets Fasad”

HSB BRF Fogdetorp_stefan_forsberg

HSB BRF Fogdetorp. Foto: Stefan Forsberg.

Varje år utser Mur & Putsföretagen, som är en rikstäckande branschföreningen och grundades 1966, en fasad som uppfyller viktiga kriterier.

En av de nominerade är fastigheten HSB Brf Fogdetorp i Rosenlund som nomineras i kategorin Årets Renovering/restaurering.

Årets Fasad delas ut årligen och stiftades 2015 för att uppmärksamma byggnader som bidrar till vackra, intressanta, spännande och hållbara hus.

Totalt nomineras sex fastigheter varav tre i kategorin nyproduktion och tre stycken i kategorin renovering/restaurering. Bland de nominerade i den sistnämnda kategorin finns HSBs fastigheter i Rosenlund Brf Fogdetorp som utmärks för att ha fasad av tegel och ventilerad puts.

”För att säkerställa att alla bidrag får en objektiv bedömning är juryn sammansatt av branschexperter från olika områden. Juryn bedömer efter kriterierna, gestaltning, hållbarhet/ekonomi, innovation och utförande/hantverk.”, skriver den rikstäckande branschföreningen.

Vinnaren presenteras den 10 november i Stockholm

Text:

Alexander Isa

Dela via:

Shares
Publicerad: 29 september 2022 04:00
Senast uppdaterad: 28 september 2022 21:55

Annons

www.seymisweden.se

Stöd vår lokala journalistik med en Swish:

123 473 66 41

qr

Mest lästa

SÖK NYHETER

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Lanseringserbjudande - Få 10% på ditt första köp!

(Detta är ett betalt annonssamarbete)