Företag i fokus:

Annons

FÅ 10%

På ditt första köp
med koden

SEYMI22

Södertälje får ännu en högklassig restaurang – I gammal banklokal

Unge Elias Kosho har satt sin egen prägel i nya restaurangen Jumeirah. Foto: Alex Ataseven.

Under en lång period har utbudet varit oföränderligt av restauranger i Södertälje, men på kort tid har krögarna hittat tillbaka och sakta men säkert får Södertälje flera högklassiga restauranger.

Senast ut är libanesiska restaurangen Jumeirah som hade premiär i helgen.

Restaurangen huserar i gamla Sparbankens lokaler, som senare blev sushirestaurangen Minako på Badhusgatan 1, har en inspiration tagen från Dubai, därav namnet Jumeirah.

– När den här lokalen blev tillgänglig såg jag möjligheten att starta en familjär restaurang med en liten festvåning, det har saknats i Södertälje, säger ägaren Ghassan Said till Telgenytt. Restaurangbranschen är någonting jag kan och verkligen tycker om, fortsätter han.

Men mycket av inspirationen, samt namnet på restaurangen, kommer från den unge Elias Kosho som bor och arbetar på deltid i Dubai som säljare.

Han har varit med från start och fått sätta sin egen prägel i den nya libanesiska restaurangen Jumeirah, tillsammans med ägaren Ghassan Said.

– Jag är med och hjälper till så gott jag kan, men om några dagar måste jag åka tillbaka till Dubai. Till våren är jag tillbaka igen och kommer vara på plats hela sommaren. Jag varken hinner eller kan laga mat när jag är i Dubai och äter ute dagligen, så jag har samlat på mig mycket inspiration av de många restauranger jag besökt, säger Elias Kosho till Telgenytt.

Att inspirationen kommer från Dubai syns tydligt på detaljerna i lokalen som har en fin libanesisk touch.

Läs om andra satsningar som gjort i Södertälje:

Text:

Alexander Isa

Dela via:

Shares
Publicerad: 9 november 2021 00:00
Senast uppdaterad: 9 november 2021 00:00

Hon kritiserar Riksbankens räntebesked – ”Oroande”

3395ff9c-c827-4875-a612-3d155add328f

Laura Hartman, LO:s chefsekonom. Foto: Fredrik Sandin Carlson

I tisdags chockhöjdes styrräntan med 1 procent och blir den största höjningen som Riksbanken gjort sedan 1993.

Nu får den kraftiga höjningen kritik av chefsekonomen Laura Hartman på Landsorganisationen, LO, som anser att det är ett olyckligt beslut.

– En hög inflation är ett reellt bekymmer för alla, särskilt för hushåll med små marginaler. Därför är det förstås viktigt med motåtgärder. Men risken är att räntevapnet skadar ekonomin och ökar arbetslösheten mer än den hjälper mot inflationen, säger Laura Hartman.

Styrräntan höjdes med 1 procent, från 0,75 till 1,75 procent, för att hejda den stigande inflationen som i augusti låg på 9 procent. Enligt Riksbanken är den alldeles för hög och anses urholka hushållens köpkraft och gör det svårare för både företag och hushåll att planera sin ekonomi.

Stefan Ingves, Sveriges riksbankschef, . Foto: Creative Commons.

Hartman därmot anser att Riksbankens räntepolitik är ett ineffektivt vapen som har potentiellt mycket skadliga effekter på svensk ekonomi och arbetslöshet.

– Vad som däremot skulle ha en mer kännbar effekt på inflation är mer direkta åtgärder mot de höga energipriserna. Därför behövs andra, mer direkta och snabba åtgärder mot de höga energipriserna. Annars riskeras omställningen mot ökad elektrifiering som näringslivet anammat. Vi börjar redan se oroande tecken på fler varsel, säger Laura Hartman på paraplyorganisation LO.

Riksbankens mål är att att den långsiktigt inflationen ska ligga på 2 procent. I augusti föregående månad låg den på 9 procent.

Läs även: – Styrräntan chockhöjs – Nu väntas bolånen stiga

Text:

Alexander Isa

Dela via:

Shares
Publicerad: 25 september 2022 15:37
Senast uppdaterad: 25 september 2022 15:38

MINGELBILDER v.38 – Se vilka som var ute i helgen

DSC_0018-1

FOTO: Shamash Oyal.

Se mingelbilder från föregående veckaMingelbilder v.37

Text:

Alexander Isa

Dela via:

Shares
Publicerad: 25 september 2022 10:45
Senast uppdaterad: 25 september 2022 10:48

Annons

www.seymisweden.se

Stöd vår lokala journalistik med en Swish:

123 473 66 41

qr

Mest lästa

SÖK NYHETER

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Lanseringserbjudande - Få 10% på ditt första köp!

(Detta är ett betalt annonssamarbete)