Företag i fokus:

Annons

FÅ 10%

På ditt första köp
med koden

SEYMI22

Grundskolan i Södertälje byter namn till Innovitaskolan – Greta Thunbergs gamla skola

Foto: Kringlanskolan.

Den 13 oktober 2021 blev Kinglanskolan, som startades 1998, en del av Innovitaskolan som har 27 skolor runt om i Sverige. Här vill man kombinera traditionell undervisning med moderna verktyg och metoder.

Innovativaskolan i Södertälje har även blivit utnämnd till en av världens 100 bästa skolor av World Education Week, framgår det i ett pressmeddelande.

Magnus Andersson som är rektor för Innovitaskolan Södertälje, tidigare Kringlaskolan, menar att man vill vara en skola som gör det lilla extra för eleverna för en lyckad framtid.

– Innovitaskolan är en skola som sätter elevernas behov i centrum och som gör det lilla extra för att samtliga elever ska lyckas, säger skolans rektor Magnus Andersson i ett pressmeddelande på skolans hemsida.

Skolans låg- och mellanstadier finns i de lokaler som tidigare tillhört Genetaskolan medan högstadium bedriver sin verksamhet i en nyare byggnad som stod klar hösten 2015. När man nu byter namn på grundskolan, till Innovitaskolan som har 27 skolor runt om i Sverige, vill man skapa god kunskapsbas som förbereder elever väl inför gymnasiet.

En grundskola som är skapad för framtidens behov och vill ge elever kompetenser och rätt förutsättningar i en föränderlig värld, något som skolan kallar för Innovita Skills.

– Vi kombinerar traditionell undervisning med moderna verktyg som ger våra barn och elever för en föränderlig framtid. Vi har valt att kalla kompetenserna för Innovita Skills som har tre områden, explore Innovate, balance och, säger rektorn Andersson.

Skolan uppmärksammades över hela världen när Greta Thunberg i ett Instagraminlägg 2019 tackade Kringlanskolan för sin tid.

– Jag önskar att alla barn hade haft samma möjlighet att gå på en skola som är lika bra som min. Jag kommer sakna er alla. Jag kommer sakna er alla, skrev Greta Thunberg.

Text:

Alexander Isa

Dela via:

Shares
Publicerad: 8 november 2021 00:00
Senast uppdaterad: 8 november 2021 00:00

Hon kritiserar Riksbankens räntebesked – ”Oroande”

3395ff9c-c827-4875-a612-3d155add328f

Laura Hartman, LO:s chefsekonom. Foto: Fredrik Sandin Carlson

I tisdags chockhöjdes styrräntan med 1 procent och blir den största höjningen som Riksbanken gjort sedan 1993.

Nu får den kraftiga höjningen kritik av chefsekonomen Laura Hartman på Landsorganisationen, LO, som anser att det är ett olyckligt beslut.

– En hög inflation är ett reellt bekymmer för alla, särskilt för hushåll med små marginaler. Därför är det förstås viktigt med motåtgärder. Men risken är att räntevapnet skadar ekonomin och ökar arbetslösheten mer än den hjälper mot inflationen, säger Laura Hartman.

Styrräntan höjdes med 1 procent, från 0,75 till 1,75 procent, för att hejda den stigande inflationen som i augusti låg på 9 procent. Enligt Riksbanken är den alldeles för hög och anses urholka hushållens köpkraft och gör det svårare för både företag och hushåll att planera sin ekonomi.

Stefan Ingves, Sveriges riksbankschef, . Foto: Creative Commons.

Hartman därmot anser att Riksbankens räntepolitik är ett ineffektivt vapen som har potentiellt mycket skadliga effekter på svensk ekonomi och arbetslöshet.

– Vad som däremot skulle ha en mer kännbar effekt på inflation är mer direkta åtgärder mot de höga energipriserna. Därför behövs andra, mer direkta och snabba åtgärder mot de höga energipriserna. Annars riskeras omställningen mot ökad elektrifiering som näringslivet anammat. Vi börjar redan se oroande tecken på fler varsel, säger Laura Hartman på paraplyorganisation LO.

Riksbankens mål är att att den långsiktigt inflationen ska ligga på 2 procent. I augusti föregående månad låg den på 9 procent.

Läs även: – Styrräntan chockhöjs – Nu väntas bolånen stiga

Text:

Alexander Isa

Dela via:

Shares
Publicerad: 25 september 2022 15:37
Senast uppdaterad: 25 september 2022 15:38

MINGELBILDER v.38 – Se vilka som var ute i helgen

DSC_0018-1

FOTO: Shamash Oyal.

Se mingelbilder från föregående veckaMingelbilder v.37

Text:

Alexander Isa

Dela via:

Shares
Publicerad: 25 september 2022 10:45
Senast uppdaterad: 25 september 2022 10:48

Annons

www.seymisweden.se

Stöd vår lokala journalistik med en Swish:

123 473 66 41

qr

Mest lästa

SÖK NYHETER

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Lanseringserbjudande - Få 10% på ditt första köp!

(Detta är ett betalt annonssamarbete)