Företag i fokus:

Greta Thunbergs gamla skola i Södertälje byter namn

Innovitaskolan i Södertälje. Bild: Google Maps

Innovitaskolan i Södertälje – Greta Thunbergs gamla skola. Bild: Google Maps

Den 13 oktober 2021 blev Kringlanskolan, som grundades 1998, en del av Innovitaskolan, som har 27 skolor runt om i Sverige. Skolan strävar efter att förena traditionell undervisning med moderna verktyg och metoder.

Innovitaskolan i Södertälje har även blivit utsedd till en av världens 100 bästa skolor av World Education Week. Magnus Andersson, rektor för Innovitaskolan Södertälje, tidigare Kringlanskolan, betonar att skolans mål är att ge eleverna det lilla extra för att säkerställa en framgångsrik framtid.

– Innovitaskolan är fokuserad på elevernas behov och strävar efter att göra det extra för att alla elever ska lyckas, säger Magnus Andersson i ett pressmeddelande på skolans webbplats.

Lokalerna för skolans låg- och mellanstadium är före detta Genetaskolans lokaler, medan högstadiet har verksamhet i en nyare byggnad som färdigställdes hösten 2015. Genom namnbytet till Innovitaskolan, en del av en skolkedja med 27 skolor i Sverige, vill man bygga en stark kunskapsgrund som förbereder eleverna väl för gymnasiet.

Skolan är utformad för att möta framtidens krav och strävar efter att utrusta eleverna med kompetenser och rätt förutsättningar i en föränderlig värld, något som skolan benämner som Innovita Skills.

– Vi förenar traditionell undervisning med moderna verktyg för att rusta våra barn och elever inför en föränderlig framtid. De kompetenser vi fokuserar på kallas Innovita Skills och omfattar områdena ”Explore”, ”Innovate”, ”Balance”, säger rektor Andersson.

Skolan fick global uppmärksamhet när Greta Thunberg i en Instagrampost 2019 tackade Kringlanskolan för sin tid där.

– Jag önskar att alla barn hade haft samma möjlighet att gå på en skola lika bra som min. Jag kommer sakna er alla, skrev Greta Thunberg.

Text:

Alexander Isa

Dela via:

Shares
Publicerad: 8 november 2021 00:00
Senast uppdaterad: 26 augusti 2023 13:33

Kommunen lanserar ny tjänst för att förbättra socialtjänsten

Södertälje kommun - FOTO.Alex Ataseven

Foto: Alexander Isa

Södertälje kommun tar ett steg framåt genom att introducera Första Linjen stöd, en ny tjänst som syftar till att göra det enklare för invånare att få stöd från socialtjänsten utan utredning.

Den 1 mars införs Första Linjen stöd som en del av Södertälje kommuns nya satsning för att förbättra tillgängligheten till socialtjänsten. Målet är att komma närmare målgrupperna och erbjuda hjälp och stöd innan problemen växer sig för stora.

– Vi behöver utveckla socialtjänsten och i högre grad satsa på förebyggande arbete, säger Viktoria Larsson som blir ny verksamhetschef för första linjens socialtjänst.

(Annonslänk)

Genom Första Linjen stöd kommer socialtjänsten att fokusera på förebyggande arbete, inklusive uppsökande verksamhet för ungdomar, föräldrastöd, familjerätt och stöd till både våldsutsatta och förövare. Många kommer att kunna få stöd utan att behöva gå igenom en formell biståndsprövning, både individuellt och i grupp.

Denna satsning är det första steget i ett långsiktigt utvecklingsarbete för Södertälje kommuns socialtjänst. Det kommer att skapa en stabil grund och förberedelse inför den nya socialtjänstlagen, som förväntas träda i kraft. Den nya lagen kommer att betona en mer tillgänglig och förebyggande socialtjänst.

– Vi vill vara väl förberedda när den nya lagen träder i kraft för att leva upp till de nya direktiven. Vår ambition är att vår nya organisation snabbare ska kunna ge insatser som inte kräver biståndsbedömning, men även vägleda personer i behov av mer omfattande stöd till att hamna rätt från början och säkerställa att de får den bästa hjälpen, säger Viktoria Larsson.

För de som behöver mer omfattande stöd kommer barn- och ungdomsverksamheten samt vuxenenheten fortsätta att erbjuda sina tjänster. Detta inkluderar hantering av orosanmälningar, utredningar och biståndsprövning, precis som tidigare.

(Annonslänk)

Text:

Paula Kass Elias

Dela via:

Shares
Publicerad: 5 mars 2024 08:30
Senast uppdaterad: 4 mars 2024 23:12

Här är det vinnande namnet för nya fritidsgården i Ronna

34804401-2A54-46AE-81ED-E6B749B4928B

Illustration: Södertälje kommun

Hösten 2023 startade Södertälje kommun en tävling för att namnge den nya fritidsgården i Ronna. Efter ett överväldigande gensvar är det nu klart att det vinnande namnförslaget kommer från 16-åriga Sharbel Bachir.

(Annonslänk)

Den nya fritidsgården kommer att sträcka sig över 1100 kvadratmeter och syftar till att erbjuda en plats för trygghet och utveckling för barn och unga i Södertälje. Från början har barn och unga aktivt deltagit genom att bidra med idéer och önskemål för hur huset ska kunna användas. Under hösten presenterades en tävling för att namnge fritidsgården, och Södertälje kommun mottog över 50 namnförslag från barn och unga i området.

Nu har namntävlingen nått sitt slut och det vinnande förslaget är ”Mosaik”, som valdes ut och presenterades av 16-åriga Sharbel Bachir.

– Jag kom på namnet när jag satt hemma med min syster. Mosaik står för mångkultur, sade Sharbel Bachir.

Som belöning fick 16-åringen tilldelat Södertäljekortet värt 2000 kronor av fritidsledaren Nebil Aktas på Rösberga fritidsgård tidigare föregående vecka.

Fritidsledaren Nebil Aktas delar och 16-åringen Sharbel Bachir.
Foto: Södertälje kommun

Maria Lindeberg, Kultur- och fritidschef på Södertälje kommun, förklarar att namnet ”Mosaik” väl speglar besökarnas mångfaldiga bakgrunder samt de olika delarna av verksamheten. Enligt henne förmedlar namnet också det harmoniska samarbetet mellan kommunal verksamhet och olika aspekter av föreningslivet.

– Sharbels namnförslag och hans motivering till varför han vill att det nya Allaktivitetshuset i Ronna ska heta Mosaik är väldigt bra på flera sätt. Vi i Södertälje kommun ser också det mångkulturella som en viktig aspekt av den verksamhet som kommer bedrivas där. Dessutom kommer verksamheten ha många olika infallsvinklar. Den blir vackrare just för att den består av många delar som är olika varandra, i stället för helt lika. Precis som mosaik, säger hon

Text:

Paula Kass Elias

Dela via:

Shares
Publicerad: 5 mars 2024 05:00
Senast uppdaterad: 4 mars 2024 23:01

Stöd vår lokala journalistik med en Swish:

123 473 66 41

qr

Mest lästa

SÖK NYHETER

Fler resultat...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors