🕝 1 minuter
SENASTE NYTT: Södertäljes partier eniga - 2 miljoner kronor till Seyfo-monument
Publicerad 5 november 2021 01:00
Uppdaterad 5 november 2021 01:00

Nu har kommunen kommit långt i planeringen med ett Seyfo-monument i Södertälje och vilket plats monumentet får är ett beslut som samhällsbyggnadskontoret tar. Just nu tittar man främst på två olika platser.

– I första hand tittar vi på Stora Torget och Stadsparken, säger Boel Godner (S), kommunstyrelsens ordförande till SVT Södertälje.

Monumentet kommer att kosta cirka 2 miljoner kronor och kommer att finansieras av kommunen och enligt en enkät som SVT nyligen gjort visar att Södertälje partierna är eniga.

– Det känns rimligt och lämpligt eftersom Södertälje har blivit den plats på jorden där det samlats flest av just dem kristna minoriteterna på en liten yta, säger Boel Godner (S), kommunstyrelsens ordförande.

Under flera år har representanter från kristna minoriteter försökt få till ett Seyfomonument i Södertälje. Ett monument för att hedra 1,5 miljoner kristna, däribland assyrier, armenier, syrianer, kaldéer och pontiska greker som mördades i nuvarande Turkiet under åren 1915–1918.

Att planeringen och beslutet har dröj har haft flera olika anledningarna, bland annat att en lämplig plats, enligt Boel Godner.

– Det tar tid att reda ut vilken plats som är lämplig för minnes monumentet, med tanke på att många människor vill samlas där och många kommer att gå förbi och det ska avgöra vilken storlek monumentet ska ha.

Om monumentet blir klar före eller efter valet återstår att se, men en valfråga blir det inte då alla partier är eniga om monumentet.

Seyfomonumentet blir verklighet – Utrikesminister Ann Linde positiv

Dela artikeln