Företag i fokus:

Annons

Annons

Söker du lägenhet?

Motverka tröttheten med några enkla övningar – PT Riki Heino visar vägen

Riki Heino PT på Actic Södertälje. Foto: Privat.

När vi nu befinner oss i mörkare tider påverkas vi genom att vi blir tröttare under dagarna.

En av orsakerna är sömnhormonet melatonin som insöndras i kroppen vid mörker. Det leder till att vi får högre melatoninnivåer i kroppen när det är mörkt ute och blir tröttare.

Därför är extra viktigt att hålla sunda vanor när det gäller sömn, mat och fysisk aktivitet.

Personliga tränaren Riki Heino, från Actic Park Södertälje, guidar till några enkla övningar du kan göra hemifrån för att motverka tröttheten och hålla dig fysisk aktiv under mörkare tider. Följ med.

3 reps per övning – Maxtid på hela passet: 30 minuter.

Svårighet:
Enkel: 4 varv
Medel: 7 varv
Svår: 10 varv

  • Up n´Downs Från stående, kliv ner så du står i en planka (på händerna). Därifrån ställer du dig upp till stående (gärna med lite fart). Repetera och försök hålla ett jämt, och snabbt, tempo genom hela övningen.
  • Squat Kicks (per ben)Börja från stående; sedan knäböjer du så djupt du kan, och på uppvägen lyfter du upp ena knät och sparkar ut foten så högt du kan. Gör 3 på varje sida.
  • Spider steps (per ben)Du börjar i en planka (på händerna) och ”drar” sedan in ena foten längs utsidan av kroppen och försöker placera foten bredvid handen. Gör 3 per sida/ben
  • Rygglyft + touch bakom ryggen. Du börjar liggandes på mage. Sedan lyfter du överkroppen från marken så högt du kan (utan att höftbenen lyfter från golvet), och i samband med det så sträcker du händerna bakom ryggen/rumpan tills dom nuddar varandra.
  • Butterfly Sit-upsLigg på rygg, sätt fotsulorna mot varandra, så att knäna pekar ut åt sidorna. Lyft överkroppen från golvet och nudda fötterna med händerna. Tips: Svinga händerna hårt och explosivt i början av sit-upen för att underlätta övningen. Det kan vara svårt och utföra sit-upen med fotterna ihop, detta underlättar det problemet.

Text:

Alexander Isa

Dela via:

Shares
Publicerad: 3 november 2021 00:00
Senast uppdaterad: 3 november 2021 00:00

Liberalerna: Dags att stärka det svenska medborgarskapet

Svenska flaggan Nationaldagen Pixabay

Foto: Pixabay.

I dagarna firar vi Sveriges nationaldag och i samband med det välkomnas nya svenska medborgare i Södertälje kommuns gemenskap under en medborgarskapsceremoni. Som ny svensk medborgare behöver man dock mer än ett svenskt pass och jordgubbstårta – man behöver en ärlig chans att bli en del av det svenska samhället.

Medborgarskapet är biljetten in i det svenska samhället och bör vara ett kvitto på att integrationen har fungerat och att man har blivit en del av det svenska samhället. Så är det inte idag.

Liberalerna har länge arbetat för att höja medborgarskapets status, till exempel med språkkrav för medborgarskap och medborgarskapsceremonier, för att fira att fler vill bli en del av vår gemenskap och förstår vad det innebär.

Idag kan man få sitt medborgarskapsdiplom utan att kunna läsa vad som står på det. Det är ett misslyckande för inkluderingstanken och integrationen. Liberalernas integrationspolitik har som mål att de som kommer till Sverige ska bli medborgare och fullt ut ingå i samhällsgemenskapen. Att kunna svenska språket är en nyckel till att bli en del av samhället, skaffa sig ett jobb och förverkliga sina drömmar.

Gruppledaren för Liberalerna i Södertälje, Metin Hawsho.

I takt med att vi kräver mer av alla som vill bli svenska medborgare blir medborgarskapet ännu mer värt att fira. Att någon ansträngt sig för att lära sig vårt språk och hur den svenska demokratin fungerar är värt att uppmärksamma. 

Därför föreslår Liberalerna: 

  • Inrätta svenska språkets dag. På samma sätt som vi firar andra betydelsefulla dagar, nationaldagen eller FN-dagen, borde vi fira alla de som lär sig det svenska språket.
  • Bättre medborgarskapsceremonier. Medborgarskapsceremonierna bör bli mer högtidliga. De som blir medborgare bör därför få en medborgarskapsmedalj i samband med ceremonin.
  • Personligt medborgarskapssamtal. Förutom kravpå kunskaper i svenska och om det svenska samhället, anser Liberalerna att ansökan om medborgarskap ska inkludera ett personligt möte – ett medborgarskapssamtal. Samtalet syftar till att förklara och diskutera vad det svenska medborgarskapet innebär och vilka rättigheter och skyldigheter det medför.

Liberalerna vill välkomna fler nya svenska medborgare till den svenska gemenskapen. Det är värt att fira en dag som nationaldagen.

Metin Hawsho, Gruppledare för Liberalerna i Södertälje

Text:

Detta är en insändare! Åsikterna är skribentens egna

Dela via:

Shares
Publicerad: 6 juni 2023 04:00
Senast uppdaterad: 1 juni 2023 21:58

BILDEXTRA: Här firar Bergvik 60 år

DSC_0011

Foto: Alexander Isa

Under lördagen firade Bergvik sitt imponerande 60-årsjubileum med en välbesökt tillställning som pågick från klockan 11 till 15:00. Det bjöds på en rad spännande aktiviteter och möjlighet att träffa lokala företrädare.

Bergvik fyllde hela 60 år och det skulle självklart firas ordentligt. Under den soliga lördagen bjöd området in till en festlig tillställning som lockade besökare i alla åldrar.

Bland annat var Bokbussen på plats för att erbjuda möjligheten att låna och läsa något spännande under sommaren. Barnen hade fullt upp med roliga aktiviteter som fiskdamm, hoppborg och en spännande tipspromenad med chans att vinna fina priser. Dessutom hade man chansen att träffa representanter från Telge Bostäder och Hyresgästföreningen Södertälje/Nykvarn för att diskutera viktiga ärenden och få information.

För de som blev hungriga fanns det möjlighet att avnjuta färska och smakrika hamburgare från den omtyckta Berdman Burgers och Aleksandar Leskinens vid stekplattan, som serverade sina läckra kreationer under hela evenemanget. Och för att stilla sötsuget bjöds det självklart på fika till alla besökare.

Läs även: – Atze förverkligade sin dröm – Nu rullar familjen fram succén

Bokbussen på plats. Anna Palm Kåberg och Martin Ahlman från Södertäljes stadsbiblotek. Foto: Alexander Isa

Foto: Alexander Isa

Text:

Alexander Isa

Dela via:

Shares
Publicerad: 5 juni 2023 18:12
Senast uppdaterad: 5 juni 2023 18:20

Annons

Stöd vår lokala journalistik med en Swish:

123 473 66 41

qr

Mest lästa

SÖK NYHETER

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors