Företag i fokus:

Annons

Södertälje_kommun_Kompetensmassan

Motverka tröttheten med några enkla övningar – PT Riki Heino visar vägen

Riki Heino PT på Actic Södertälje. Foto: Privat.

När vi nu befinner oss i mörkare tider påverkas vi genom att vi blir tröttare under dagarna.

En av orsakerna är sömnhormonet melatonin som insöndras i kroppen vid mörker. Det leder till att vi får högre melatoninnivåer i kroppen när det är mörkt ute och blir tröttare.

Därför är extra viktigt att hålla sunda vanor när det gäller sömn, mat och fysisk aktivitet.

Personliga tränaren Riki Heino, från Actic Park Södertälje, guidar till några enkla övningar du kan göra hemifrån för att motverka tröttheten och hålla dig fysisk aktiv under mörkare tider. Följ med.

3 reps per övning – Maxtid på hela passet: 30 minuter.

Svårighet:
Enkel: 4 varv
Medel: 7 varv
Svår: 10 varv

  • Up n´Downs Från stående, kliv ner så du står i en planka (på händerna). Därifrån ställer du dig upp till stående (gärna med lite fart). Repetera och försök hålla ett jämt, och snabbt, tempo genom hela övningen.
  • Squat Kicks (per ben)Börja från stående; sedan knäböjer du så djupt du kan, och på uppvägen lyfter du upp ena knät och sparkar ut foten så högt du kan. Gör 3 på varje sida.
  • Spider steps (per ben)Du börjar i en planka (på händerna) och ”drar” sedan in ena foten längs utsidan av kroppen och försöker placera foten bredvid handen. Gör 3 per sida/ben
  • Rygglyft + touch bakom ryggen. Du börjar liggandes på mage. Sedan lyfter du överkroppen från marken så högt du kan (utan att höftbenen lyfter från golvet), och i samband med det så sträcker du händerna bakom ryggen/rumpan tills dom nuddar varandra.
  • Butterfly Sit-upsLigg på rygg, sätt fotsulorna mot varandra, så att knäna pekar ut åt sidorna. Lyft överkroppen från golvet och nudda fötterna med händerna. Tips: Svinga händerna hårt och explosivt i början av sit-upen för att underlätta övningen. Det kan vara svårt och utföra sit-upen med fotterna ihop, detta underlättar det problemet.

Text:

Alexander Isa

Dela via:

Shares
Publicerad: 3 november 2021 00:00
Senast uppdaterad: 3 november 2021 00:00

Så kan ditt barn ha råd att köpa bostad i Södertälje om 18 år

Södertälje Alex Ataseven

Foto: Alex Ataseven.

En ny undersökning, utförd av pensionsbolaget Skandia, visar att om föräldrar sparar barnens barnbidrag i 18 år så räcker det till en kontantinsats i 20 av 25 svenska städer.

Södertälje är en av dessa städer som barnbidraget räcker till kontantinsatsen för en bostad, men den möjligheten har inte alla föräldrar.

– Att föräldrarna ska ha råd att spara hela barnbidraget varenda månad tills barnet fyller 18 år är väldigt mycket begärt, säger Johanna Cerwall, vd på Skandiabanken i ett pressmeddelande.

Skandias rapport ”Sparande till bostad” undersöker hur stor effekt den nya reformen med startlån för förstagångsköpare skulle ha i praktiken och är baserad på framtidens bostadsmarknad i 25 svenska städer. För att barn vid 18 års-åldern ska ha råd att köpa en lägenheten i Stockholm, om 18 år, behöver föräldrarna spara mellan 2140 kronor och 3540 kronor per månad, men i Södertälje är det ett betydligt lägre månadssparande.

I Södertälje behöver föräldrar spara 1000 kronor per månad för att barnet ska ha råd att köpa egen bostad vid 18-årsåldern. Därmed räcker barnbidraget till en kontantinsats om det sparas i 18 år.

För att en kontantinsats däremot ska räcka baserat på förslaget Startlån till förstagångsköpare, 5% kontantinsats, behöver en förälder i Södertälje spara 340 kronor – i 18 år.

Om föräldrar sparar barnens barnbidrag i 18 år så räcker det till en kontantinsats i Södertälje. Foto: Alex Ataseven.

– Vi behöver sänka trösklarna in på bostadsmarknaden. Att räkna med att föräldrarna ska ha råd att spara hela barnbidraget varenda månad tills barnet fyller 18 år är väldigt mycket begärt, och går emot barnbidragets egentliga intention. Vår rapport visar dessutom att inte ens detta räcker om barnet vill bo i någon av Sveriges största städer, säger Johanna Cerwall, VD på Skandiabanken.

Enligt Skandia finns det cirka 200 000 unga vuxna, i åldersgrupperna 20–27 år, ofrivilligt hemmaboende i Sverige eftersom de saknar de ekonomiska möjligheterna att hitta ett annat boende. För att en ung person i tidig ålder ska kunna ta sig ut på bostadsmarknaden spelar föräldrarnas sparande därmed en stor roll.

I Stockholm är det dyrast att köpa lägenhet där priset per kvadratmeter ligga på cirka 159.000 kronor upp till 264.000 kronor år 2040. Därefter kommer Göteborg, Lund, Uppsala och Gotland. Billigast att köpa lägenhet är det i Karlskoga.

Text:

Alexander Isa

Dela via:

Shares
Publicerad: 29 september 2022 07:54
Senast uppdaterad: 29 september 2022 08:03

Fastighet i Södertälje nomineras till ”Årets Fasad”

HSB BRF Fogdetorp_stefan_forsberg

HSB BRF Fogdetorp. Foto: Stefan Forsberg.

Varje år utser Mur & Putsföretagen, som är en rikstäckande branschföreningen och grundades 1966, en fasad som uppfyller viktiga kriterier.

En av de nominerade är fastigheten HSB Brf Fogdetorp i Rosenlund som nomineras i kategorin Årets Renovering/restaurering.

Årets Fasad delas ut årligen och stiftades 2015 för att uppmärksamma byggnader som bidrar till vackra, intressanta, spännande och hållbara hus.

Totalt nomineras sex fastigheter varav tre i kategorin nyproduktion och tre stycken i kategorin renovering/restaurering. Bland de nominerade i den sistnämnda kategorin finns HSBs fastigheter i Rosenlund Brf Fogdetorp som utmärks för att ha fasad av tegel och ventilerad puts.

”För att säkerställa att alla bidrag får en objektiv bedömning är juryn sammansatt av branschexperter från olika områden. Juryn bedömer efter kriterierna, gestaltning, hållbarhet/ekonomi, innovation och utförande/hantverk.”, skriver den rikstäckande branschföreningen.

Vinnaren presenteras den 10 november i Stockholm

Text:

Alexander Isa

Dela via:

Shares
Publicerad: 29 september 2022 04:00
Senast uppdaterad: 28 september 2022 21:55

Annons

www.seymisweden.se

Stöd vår lokala journalistik med en Swish:

123 473 66 41

qr

Mest lästa

SÖK NYHETER

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Lanseringserbjudande - Få 10% på ditt första köp!

(Detta är ett betalt annonssamarbete)