Företag i fokus:

Annons

Annons

Söker du lägenhet?

Brand i soprum i ett flerfamiljshus – Nu vill boende varna andra

Morgonen den 25 oktober började det brinna i soprummet i ett flerfamiljshus på Bellevugatan i centrala Södertälje. Räddningstjänsten var snabbt på plats och kunde släcka elden som startade i kartongkärlen.

Fastigheten klarade sig, men soprummet fick omfattade skador. Nu vill boende varna andra att vara försiktiga med vad man kastar i soporna.

”Jag tycker att fler borde varnas och vara försiktiga med vad man kastar i sopkärlen. Det här hade kunnat sluta hur illa som helst.”, säger en som bor i fastigheten till Telgenytt.

– Vi tror inte är det är någon som tuttat på, utan någon som slarvat. Någon kanske kastade sopor med fimpar i som legat och pyrt, säger Lennart Johansson som är med i styrelsen till Telgenytt.

Som tur var upptäcktes branden i tidigt skede av föreningens ordförande som bor precis ovanför soprummet.

– Han kände på morgonen att det luktade brandrök, då gick han ner och upptäckte att det brann i soprummet, som tur var brann det bara i en sopkärl, elden hann inte inte sprida sig, säger Lennart.

Soprum i flerfamiljshus är byggda som separata brandceller för att förhindra brandspridning till övriga byggnaden. Brinner det ordentligt kan det få oönskade kosekvenser, men i detta fall släcktes branden snabbt tack vare att man snabbt upptäckte branden. Soprummet blev rökskadad, men övriga fastigheten klarade sig bra.

Goda råd från Brandskyddsföreningen:

  • Sopkärl ska placeras på sådant sätt att brand i kärlet inte kan spridas till fasad eller takfot. En byggnad som har en takfot endast tre meter från marken är extra utsatt.
  • Sopkärl i plast bör i första hand placeras i speciella obrännbara sopskåp och i andra hand låsas fast på ett säkert avstånd från fasaden.
  • Rekommenderat avstånd vid en kärlstorlek på högst 370 liter är tre meter till fasad. Rekommenderat avstånd vid en kärlstorlek på högst 660 liter är fyra meter till fasad.
  • En ram för placering gör att tunnan inte riskerar att hamna för nära och hindrar den brinnande plasten att rinna in mot fasaden.
  • En enkel skärm i obrännbart material mellan sopkärlet och väggen kan minska nödvändigt avstånd.
  • Sopkärl bör förses med självstängande lock, vilket försvårar att en brand utvecklar sig.
  • Placera inte brännbart material på en byggnads lastkaj eller omedelbart utanför en port.
  • Öppen container ska stå minst sex meter från yttervägg.
  • Tänk på att kärl för pappersåtervinning är extra riskfyllda.

Text:

Alexander Isa

Dela via:

Shares
Publicerad: 1 november 2021 00:00
Senast uppdaterad: 1 november 2021 00:00

Ni lärare bör tänka på hur ni kommunicerar med oss

skola-elever-larare

Foto: Pxhere.

Varje dag, bokstavligen varje dag, åker jag på hemringning av lärarna. Det kan vara allt från tuggummi i munnen till mobilen i fickan. Det är så onödiga hemringningar som läraren väljer att utföra. Är det verkligen nödvändigt och varför är vår relation så dålig?

Jag får hemringning varje dag, men känner själv att det inte är nödvändiga samtal. Hemringningar inte är lösningen på problemen utan det är relationen mellan eleven och läraren som brister. Det är relationen som avgör om man som elev vill lära sig av sina misstag.

Väljer läraren att ständigt ringa hem till mina föräldrar istället för att diskutera situationen med mig och förklara konsekvenserna, samt motivera mig till att vilja förstå mina misstag så kommer jag som elev inte vilja lyssna och göra bättre ifrån mig.

Väljer du som lärare att istället kommunicera med mig och förklara mina misstag på ett lugnt och sansat sätt, så garanterar jag att att vår relation kommer bli bättre. Jag som elev vill förbättras.

Du som lärare kanske anser att det är något som ska diskuteras hemma, samt att föräldrarna ska ta ansvar och se till att barnen gör rätt för sig i skolan. Men ni glömmer att en större del av våra dagar spenderas i skolan. Ert sätt att kommunicera med oss elever kan ibland ske aggressivt och högljutt, som leder till att eleven distansera sig. Det blir otryggt för oss elever som tappar fortroendet och leder till att vi inte alls kommer lyssna på er. Vi elever hör högljudda och frustrerade lärare dagligen, så högljudda att hela skolan skakar.

Vill ni nå oss elever är det hög tid att tänka till. Svaret på vår vårt beteende ligger i hur ni kommunicerar med oss. Inte alltid, men oftast. Ni ska vara våra förebilder och föregå med gott exempel, inte vara våra mardrömmar. 

En som är trött lärarnas beteende

Text:

Detta är en insändare! Åsikterna är skribentens egna

Dela via:

Shares
Publicerad: 31 mars 2023 05:00
Senast uppdaterad: 30 mars 2023 20:45

Efter drunkningsolyckan i Nykvarn – En person dömd

Ambulans

Foto: Shamash Oyal

En treåring pojke var nära att drunkna vid Hökmossbadet förra sommaren. Nu döms pojkens familjemedlem för vållande till kroppsskada, för att han lämnat barnet utan uppsikt och tillsyn.

Det var den 20 juli 2022 som räddningstjänsten tillkallades till Hökmossbadet i Nykvarn efter att en liten pojke var nära att drunkna vid badplatsen. Enligt åtalet lämnades treåringen ”utan uppsikt och tillsyn” när drunkningsolyckan var framme.

Allmänheten hjälpte snabbt till med hjärt- och lungräddning tills sjukvårdpersonal anlände och förde pojken med ilfart till sjukhus med ambulanshelikopter.

Ambulanshelikopter på plats efter drunkningsolyckan i Nykvarn. Arkivbild /Läsarbild.

Den lilla pojken drabbades för hjärtstopp, kramp och syrebrist till hjärnan samt lunginflammation och befann sig i ett ”livshotande tillstånd”, men överlevde mirakulöst.

I slutet på december beslutade Åklagarmyndigheten att åtala en av pojkens familjemedlem för händelsen i Nykvarn för vållande till kroppskada, grovt brott, och gärningen ansågs ha begått av oaktsamhet.

”Brottet bör bedömas som grovt då det innefattat ett medvetet risktagande av allvarligt slag eller försummelse av allvarligt slag när särskild uppmärksamhet var påkallad.”, skrev Åklagarmyndigheten i stämningsansökan.

Nu meddelar tingsrätten domen mot familjemedlemmen som döms för vållande till kroppsskada, samt 50 dagsböter på 50 kronor och betala 5 000 kronor i skadestånd.

Text:

Shamash Oyal

Dela via:

Shares
Publicerad: 30 mars 2023 16:03
Senast uppdaterad: 30 mars 2023 16:03

Annons

Stöd vår lokala journalistik med en Swish:

123 473 66 41

qr

Mest lästa

SÖK NYHETER

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors