Företag i fokus:

Annons

Annons

Söker du lägenhet?

Brand i soprum i ett flerfamiljshus – Nu vill boende varna andra

Morgonen den 25 oktober började det brinna i soprummet i ett flerfamiljshus på Bellevugatan i centrala Södertälje. Räddningstjänsten var snabbt på plats och kunde släcka elden som startade i kartongkärlen.

Fastigheten klarade sig, men soprummet fick omfattade skador. Nu vill boende varna andra att vara försiktiga med vad man kastar i soporna.

”Jag tycker att fler borde varnas och vara försiktiga med vad man kastar i sopkärlen. Det här hade kunnat sluta hur illa som helst.”, säger en som bor i fastigheten till Telgenytt.

– Vi tror inte är det är någon som tuttat på, utan någon som slarvat. Någon kanske kastade sopor med fimpar i som legat och pyrt, säger Lennart Johansson som är med i styrelsen till Telgenytt.

Som tur var upptäcktes branden i tidigt skede av föreningens ordförande som bor precis ovanför soprummet.

– Han kände på morgonen att det luktade brandrök, då gick han ner och upptäckte att det brann i soprummet, som tur var brann det bara i en sopkärl, elden hann inte inte sprida sig, säger Lennart.

Soprum i flerfamiljshus är byggda som separata brandceller för att förhindra brandspridning till övriga byggnaden. Brinner det ordentligt kan det få oönskade kosekvenser, men i detta fall släcktes branden snabbt tack vare att man snabbt upptäckte branden. Soprummet blev rökskadad, men övriga fastigheten klarade sig bra.

Goda råd från Brandskyddsföreningen:

  • Sopkärl ska placeras på sådant sätt att brand i kärlet inte kan spridas till fasad eller takfot. En byggnad som har en takfot endast tre meter från marken är extra utsatt.
  • Sopkärl i plast bör i första hand placeras i speciella obrännbara sopskåp och i andra hand låsas fast på ett säkert avstånd från fasaden.
  • Rekommenderat avstånd vid en kärlstorlek på högst 370 liter är tre meter till fasad. Rekommenderat avstånd vid en kärlstorlek på högst 660 liter är fyra meter till fasad.
  • En ram för placering gör att tunnan inte riskerar att hamna för nära och hindrar den brinnande plasten att rinna in mot fasaden.
  • En enkel skärm i obrännbart material mellan sopkärlet och väggen kan minska nödvändigt avstånd.
  • Sopkärl bör förses med självstängande lock, vilket försvårar att en brand utvecklar sig.
  • Placera inte brännbart material på en byggnads lastkaj eller omedelbart utanför en port.
  • Öppen container ska stå minst sex meter från yttervägg.
  • Tänk på att kärl för pappersåtervinning är extra riskfyllda.

Text:

Alexander Isa

Dela via:

Shares
Publicerad: 1 november 2021 00:00
Senast uppdaterad: 1 november 2021 00:00

Sprängning riktad mot person med tidigare kopplingar till kriminella

IMG_4512

Foto: Shamash Oyal

En man i 30-årsåldern, tidigare kopplad till kriminella kretsar i Södertälje, tros vara måltavlan för sprängdåden i ett villaområde vid Västergård, rapporterar Lt.

Inom loppet av några dagar inträffade sprängdåd i ett villaområde i Södertälje. I det första fallet, exploderade en mindre anordning, men den ansågs vara ofarlig.

I det andra fallet, där boende i en annan villa larmade om ett föremål utanför bostaden, lyckades det nationella bombskyddet säkra det misstänkta farliga objektet. Men strax före midnatt på fredagskvällen detonerade en bomb vid samma adress, men mot en annan bostad.

Enligt Lt är den misstänkta måltavlan, där detonationen inträffade, en man som tidigare har varit involverad i kriminella kretsar, men mannen ska inte vara intresserad av att samarbeta med polisen i deras utredningsarbete.

Polisen är på plats i det berörda villaområdet. Foto: Shamash Oyal

Enligt tidningen har mannen tidigare blivit dömd till tre års fängelse för grov utpressning, men senare friades av hovrätten. Efter detta har han inte varit inblandad i liknande utredningar.

Under fredagskvällen ska detonationen inträffat vid mannens bostad och orsakade mindre skador. Ingen person rapporteras ha blivit skadad i samband med sprängningen. En förundersökning om allmänfarlig ödeläggelse har inletts vilket blir det tredje fallet på tre dagar i villaområdet, men för tillfället har inga misstänkta personer gripits.

Polisen ser samband mellan incidenterna.

– Vi ser att händelserna hör ihop på något sätt. Vi ser kopplingar till den grova kriminaliteten. Vi jobbar med att få fram motivet men det är inget jag kan kommentera just nu, säger polisens presstalesperson Mats Eriksson till Aftonbladet.

Text:

Alexander Isa

Dela via:

Shares
Publicerad: 23 september 2023 15:13
Senast uppdaterad: 23 september 2023 15:13

Sköldpadda hittad av polisen vid avfart i Södertälje

Sköld

Foto: Polisen.

Strax före klockan 13 gjorde en polispatrull i Södertälje en oväntad upptäckt – en sköldpadda som hade kommit ut på E4:an.

Även i juli, tidigare under sommaren, blev en sköldpadda hittad i Södertälje. Den gången påträffades den på Tvetavägen av en privatperson som sedan lämnade in den till polisstationen i Södertälje. Nu, i en liknande händelse, hittades en sköldpadda på E4:an vid avfarten Södertälje Syd.

Enligt polisens information mår djuret bra och har blivit omhändertaget. Polisen misstänkte att det var en havssköldpadda. Sköldpaddan, som var ungefär 30 centimeter lång, misstänkte vara en havssköldpadda som nu transporterats till en djurpark och vårdats av personalen där.

Det är fortfarande oklart hur sköldpaddan hamnade på vägbanan.

Text:

Paula Kass Elias

Dela via:

Shares
Publicerad: 23 september 2023 13:30
Senast uppdaterad: 23 september 2023 13:30

Annons

Stöd vår lokala journalistik med en Swish:

123 473 66 41

qr

Mest lästa

SÖK NYHETER

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors