Företag i fokus:

Annons

FÅ 10%

På ditt första köp
med koden

SEYMI22

Nya vädervarningar från SMHI

Foto: Alex Ataseven.

Den 26e oktober började SMHI att använda sig av ett nytt system för vädervarningar.

Istället för den numeriska klassificeringen, som väderinstitutet använt tidigare, så kommer ett nytt system som är baserat på färgade symboler. 

Det nya vädervarningssystemet har som syfte att ge tydligare information kring hur svårt det aktuella väderförhållandet är samt vilken nivå av krisberedskap som bör tas av myndigheter och privatpersoner.  

Tidigare har SMHI använt sig av klass 1-, 2- och 3 varningar för att informera kring utmanade väderförhållande. Med de nya vädervarningarna gul varning, orange varning, röd varning, där röd är den allvarligaste, ska det bli enklare för allmänheten att förstå vilket läge som råder.  

Däremot, så motsvarar inte de nya varningarna de tidigare klassificeringarna som SMHI använt. En gul varning, den lägsta nivån, kan fortfarande betyda att enskilda och samhällsaktörer behöver förbereda sig med förebyggande åtgärder. 

Att SMHI bestämt sig för att använda sig av färgade symboler är ingen slump. Det ska underlätta för allmänheten att ta till sig av vädervarningarna och vilka åtgärder som bör tas. Josef Runbäck, produktansvarig i meterologi vid SMHI, säger att färgsystemet använder sig av symboler för att underlätta för människor med synvariationer.  

– Varningsnivå beskriver vi med text och symbol som har olika färg och form vilket kommer underlätta för personer med synvariationer, till exempel färgblinda. Gul varning är en cirkel, orange varning en romb och röd varning en triangel. 

Med de färgade symbolerna som riktlinjer för hur allvarligt väderförhållande är, så är förhoppningen att allmänheten enklare ska kunna ta rätt åtgärder och förbereda sig. Varningarna ska informera allmänheten i ett område om vilka konsekvenser vädret kan ge. Därför är varningarnas tröskelnivå och riskfaktorer regionalt anpassade.  

Fredrik Linde, chef för SMHI:s prognos- och varningsverksamhet, berättar att bättre beslutsunderlag är viktigt för samhället i stort. 

– Syftet med förändringen är att öka relevansen och kvaliteten i varningarna så att alla i samhället kan förbereda sig, till exempel inför ett snöfall. Bättre beslutsunderlag är viktiga för såväl samhällsaktörer, bland annat kommuner och räddningstjänster, som enskilda människor.  

Det nya vädervarningssystemet gäller ifrån den 26e oktober och går att läsa mer om på smhi.se eller i SMHI:s app.  

Text:

Charles Carter

Dela via:

Shares
Publicerad: 29 oktober 2021 00:00
Senast uppdaterad: 29 oktober 2021 00:00

Hon kritiserar Riksbankens räntebesked – ”Oroande”

3395ff9c-c827-4875-a612-3d155add328f

Laura Hartman, LO:s chefsekonom. Foto: Fredrik Sandin Carlson

I tisdags chockhöjdes styrräntan med 1 procent och blir den största höjningen som Riksbanken gjort sedan 1993.

Nu får den kraftiga höjningen kritik av chefsekonomen Laura Hartman på Landsorganisationen, LO, som anser att det är ett olyckligt beslut.

– En hög inflation är ett reellt bekymmer för alla, särskilt för hushåll med små marginaler. Därför är det förstås viktigt med motåtgärder. Men risken är att räntevapnet skadar ekonomin och ökar arbetslösheten mer än den hjälper mot inflationen, säger Laura Hartman.

Styrräntan höjdes med 1 procent, från 0,75 till 1,75 procent, för att hejda den stigande inflationen som i augusti låg på 9 procent. Enligt Riksbanken är den alldeles för hög och anses urholka hushållens köpkraft och gör det svårare för både företag och hushåll att planera sin ekonomi.

Stefan Ingves, Sveriges riksbankschef, . Foto: Creative Commons.

Hartman därmot anser att Riksbankens räntepolitik är ett ineffektivt vapen som har potentiellt mycket skadliga effekter på svensk ekonomi och arbetslöshet.

– Vad som däremot skulle ha en mer kännbar effekt på inflation är mer direkta åtgärder mot de höga energipriserna. Därför behövs andra, mer direkta och snabba åtgärder mot de höga energipriserna. Annars riskeras omställningen mot ökad elektrifiering som näringslivet anammat. Vi börjar redan se oroande tecken på fler varsel, säger Laura Hartman på paraplyorganisation LO.

Riksbankens mål är att att den långsiktigt inflationen ska ligga på 2 procent. I augusti föregående månad låg den på 9 procent.

Läs även: – Styrräntan chockhöjs – Nu väntas bolånen stiga

Text:

Alexander Isa

Dela via:

Shares
Publicerad: 25 september 2022 15:37
Senast uppdaterad: 25 september 2022 15:38

MINGELBILDER v.38 – Se vilka som var ute i helgen

DSC_0018-1

FOTO: Shamash Oyal.

Se mingelbilder från föregående veckaMingelbilder v.37

Text:

Alexander Isa

Dela via:

Shares
Publicerad: 25 september 2022 10:45
Senast uppdaterad: 25 september 2022 10:48

Annons

www.seymisweden.se

Stöd vår lokala journalistik med en Swish:

123 473 66 41

qr

Mest lästa

SÖK NYHETER

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Lanseringserbjudande - Få 10% på ditt första köp!

(Detta är ett betalt annonssamarbete)