Företag i fokus:

Annons

Annons

Söker du lägenhet?

Niklas Petranyi sätter egen prägel på personliga gåvor

Niklas Petranyi var en flera tusen svenskar som drabbades av Covid-19. Efter en lång period av isolering växte något fantastiskt fram, det egna koncept Nicksdiy, blöjtårtor

Nicksdiy är projektet som började som en hobby, men utvecklades nästintill ett heltidsarbete. Idag har Niklas Petranyi utvecklat konceptet från att bara sälja blöjtårtor till att även säga egen designade tavlor.

Niklas Petranyi, som till vardags jobbar på H&M i Södertälje, har alltid varit kreativ och älskar att designa. Under pandemin vägrade han att sitta stilla. I samband med den inställda flytten till Budapest blev han svårt sjuk i mars 2020. Då valde han att omvandla sitt hem till en unik plats där han lät sin kreativa sida ta över.

– Jag kände att jag behövde göra något för att sysselsätta mig. Dels för att ha något att göra då jag aldrig gick ut, träffade inte vänner och hade inget att sysselsätta mig med. Sedan hade jag redan kollat klart på alla serier som fanns att kolla på, säger Niklas Petranyi till Telgenytt.

Det började lite lätt när Niklas fick en förfrågan från familjen om att skapa något unikt åt deras brorsdotter som nyligen hade fått barn. Det blev en blöjtårta som uppskattades av alla inblandade.

– Det bästa jag vet är att ge mina nära och kära speciella och personliga presenter, säger Niklas.

På sociala medier började vänner och bekanta höra av sig om den otroligt fina böjtårtan han skapade till sin brorsdotter och ville beställa en likandan.

Intresset var enormt och kort därefter började Niklas lägga ut egendesignade tavlor till försäljning. I samband med skapandet startade han Instagramkontot NICKSDIY och några dagar senare såldes första verket.

– Alla tårtor på min sida är saker jag gjort till beställning och jag lägger praktiskt taget upp allt kreativt jag kan komma på. Nu till jul kommer det bland annat komma upp fina julkransar och det Assyriska/Syrianska julgodiset (akhode). Jag tillverkade det förra året och var oerhört uppskattat, så det kommer jag även göra i år igen, avslutar Niklas Petranyi.

Instagram – NICKSDIY

Text:

Alexander Isa

Dela via:

Shares
Publicerad: 29 oktober 2021 00:00
Senast uppdaterad: 29 oktober 2021 00:00

Ni lärare bör tänka på hur ni kommunicerar med oss

skola-elever-larare

Foto: Pxhere.

Varje dag, bokstavligen varje dag, åker jag på hemringning av lärarna. Det kan vara allt från tuggummi i munnen till mobilen i fickan. Det är så onödiga hemringningar som läraren väljer att utföra. Är det verkligen nödvändigt och varför är vår relation så dålig?

Jag får hemringning varje dag, men känner själv att det inte är nödvändiga samtal. Hemringningar inte är lösningen på problemen utan det är relationen mellan eleven och läraren som brister. Det är relationen som avgör om man som elev vill lära sig av sina misstag.

Väljer läraren att ständigt ringa hem till mina föräldrar istället för att diskutera situationen med mig och förklara konsekvenserna, samt motivera mig till att vilja förstå mina misstag så kommer jag som elev inte vilja lyssna och göra bättre ifrån mig.

Väljer du som lärare att istället kommunicera med mig och förklara mina misstag på ett lugnt och sansat sätt, så garanterar jag att att vår relation kommer bli bättre. Jag som elev vill förbättras.

Du som lärare kanske anser att det är något som ska diskuteras hemma, samt att föräldrarna ska ta ansvar och se till att barnen gör rätt för sig i skolan. Men ni glömmer att en större del av våra dagar spenderas i skolan. Ert sätt att kommunicera med oss elever kan ibland ske aggressivt och högljutt, som leder till att eleven distansera sig. Det blir otryggt för oss elever som tappar fortroendet och leder till att vi inte alls kommer lyssna på er. Vi elever hör högljudda och frustrerade lärare dagligen, så högljudda att hela skolan skakar.

Vill ni nå oss elever är det hög tid att tänka till. Svaret på vår vårt beteende ligger i hur ni kommunicerar med oss. Inte alltid, men oftast. Ni ska vara våra förebilder och föregå med gott exempel, inte vara våra mardrömmar. 

En som är trött lärarnas beteende

Text:

Detta är en insändare! Åsikterna är skribentens egna

Dela via:

Shares
Publicerad: 31 mars 2023 05:00
Senast uppdaterad: 30 mars 2023 20:45

Efter drunkningsolyckan i Nykvarn – En person dömd

Ambulans

Foto: Shamash Oyal

En treåring pojke var nära att drunkna vid Hökmossbadet förra sommaren. Nu döms pojkens familjemedlem för vållande till kroppsskada, för att han lämnat barnet utan uppsikt och tillsyn.

Det var den 20 juli 2022 som räddningstjänsten tillkallades till Hökmossbadet i Nykvarn efter att en liten pojke var nära att drunkna vid badplatsen. Enligt åtalet lämnades treåringen ”utan uppsikt och tillsyn” när drunkningsolyckan var framme.

Allmänheten hjälpte snabbt till med hjärt- och lungräddning tills sjukvårdpersonal anlände och förde pojken med ilfart till sjukhus med ambulanshelikopter.

Ambulanshelikopter på plats efter drunkningsolyckan i Nykvarn. Arkivbild /Läsarbild.

Den lilla pojken drabbades för hjärtstopp, kramp och syrebrist till hjärnan samt lunginflammation och befann sig i ett ”livshotande tillstånd”, men överlevde mirakulöst.

I slutet på december beslutade Åklagarmyndigheten att åtala en av pojkens familjemedlem för händelsen i Nykvarn för vållande till kroppskada, grovt brott, och gärningen ansågs ha begått av oaktsamhet.

”Brottet bör bedömas som grovt då det innefattat ett medvetet risktagande av allvarligt slag eller försummelse av allvarligt slag när särskild uppmärksamhet var påkallad.”, skrev Åklagarmyndigheten i stämningsansökan.

Nu meddelar tingsrätten domen mot familjemedlemmen som döms för vållande till kroppsskada, samt 50 dagsböter på 50 kronor och betala 5 000 kronor i skadestånd.

Text:

Shamash Oyal

Dela via:

Shares
Publicerad: 30 mars 2023 16:03
Senast uppdaterad: 30 mars 2023 16:03

Annons

Stöd vår lokala journalistik med en Swish:

123 473 66 41

qr

Mest lästa

SÖK NYHETER

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors