Företag i fokus:

Niklas Petranyi sätter egen prägel på personliga gåvor

Niklas Petranyi var en flera tusen svenskar som drabbades av Covid-19. Efter en lång period av isolering växte något fantastiskt fram, det egna koncept Nicksdiy, blöjtårtor

Nicksdiy är projektet som började som en hobby, men utvecklades nästintill ett heltidsarbete. Idag har Niklas Petranyi utvecklat konceptet från att bara sälja blöjtårtor till att även säga egen designade tavlor.

Niklas Petranyi, som till vardags jobbar på H&M i Södertälje, har alltid varit kreativ och älskar att designa. Under pandemin vägrade han att sitta stilla. I samband med den inställda flytten till Budapest blev han svårt sjuk i mars 2020. Då valde han att omvandla sitt hem till en unik plats där han lät sin kreativa sida ta över.

– Jag kände att jag behövde göra något för att sysselsätta mig. Dels för att ha något att göra då jag aldrig gick ut, träffade inte vänner och hade inget att sysselsätta mig med. Sedan hade jag redan kollat klart på alla serier som fanns att kolla på, säger Niklas Petranyi till Telgenytt.

Det började lite lätt när Niklas fick en förfrågan från familjen om att skapa något unikt åt deras brorsdotter som nyligen hade fått barn. Det blev en blöjtårta som uppskattades av alla inblandade.

– Det bästa jag vet är att ge mina nära och kära speciella och personliga presenter, säger Niklas.

På sociala medier började vänner och bekanta höra av sig om den otroligt fina böjtårtan han skapade till sin brorsdotter och ville beställa en likandan.

Intresset var enormt och kort därefter började Niklas lägga ut egendesignade tavlor till försäljning. I samband med skapandet startade han Instagramkontot NICKSDIY och några dagar senare såldes första verket.

– Alla tårtor på min sida är saker jag gjort till beställning och jag lägger praktiskt taget upp allt kreativt jag kan komma på. Nu till jul kommer det bland annat komma upp fina julkransar och det Assyriska/Syrianska julgodiset (akhode). Jag tillverkade det förra året och var oerhört uppskattat, så det kommer jag även göra i år igen, avslutar Niklas Petranyi.

Instagram – NICKSDIY

Text:

Alexander Isa

Dela via:

Shares
Publicerad: 29 oktober 2021 00:00
Senast uppdaterad: 29 oktober 2021 00:00

KLART: Ikea säkrar mark i Södertälje

2022_03_ikea

Pressbild: IKEA

Ikea har tecknat ett avtal med Södertälje kommun om köp av mark i Almnäs, där de planerar att uppföra en omfattande distributionscentral. Det rapporter Lt.

(Annonslänk)

Ikea har undertecknat ett intentionsavtal och ett markavisningsavtal med Södertälje kommun. Det ger företaget rätt att förvärva, enligt tidigare uppgifter, 82 000 kvadratmeter mark i Almnäsområdet där Ikea planerar att använda halva markområdet, 41 000 kvadratmeter, till att bygga en ny distributionscentral.

– En fortsatt långsiktig närvaro i Stockholmsregionen är viktig, sade Ikeas presstalesperson Louise Ridell Ehinger tidigare till Telgenytt.

Enligt LT slöts avtalet mellan redan i januari, men hölls konfidentiellt tills det vunnit laga kraft efter ett godkännande av kommunfullmäktige. Tidningen rapporterar att priset för marken är satt till 1 200 kronor per kvadratmeter, vilket totalt motsvarar en köpeskilling på 98,4 miljoner kronor.

Läs även: – IKEA bekräftar planer på förlängt intentionsavtal

Text:

Alexander Isa

Dela via:

Shares
Publicerad: 15 april 2024 18:00
Senast uppdaterad: 15 april 2024 17:10

Ärkebiskopen fördömer knivattacken mot biskopen

BEE7A7C1-FDCA-4D67-A8A0-1AD1BD2218A9

Biskopen Mar Mari Emanuel och Södertäljebaserade ärkebiskopen Benyamin Atas.

En dramatisk knivattack inträffade under en mässa i en kyrka i förorten Wakeley i Sydney, där flera personer, däribland den välkända biskopen Mar Mari Emanuel, skadades. Händelsen, som fångades i en direktsändning, fördöms nu av den Södertäljebaserade ärkebiskopen Benyamin Atas.

– Våldet är oacceptabelt mot vårt folk, säger ärkebiskopen, ledare för det patriarkaliska ställföreträdarskapet för den syrisk-ortodoxa kyrkan i Sverige, till Telgenytt.

Det fredliga firandet av mässan i Wakeley under måndagen förvandlades till en skräckfylld scenario när en knivbeväpnad man attackerade flera närvarande mitt under pågående gudstjänst. Attacken, som utfördes under en livesändning, utfördes av en man klädd i svart och med munskydd. Han gick fram till altaret och högg upprepade gånger mot biskop Mar Emanuel.

Den världskände Biskopen Mar Mari Emanuel vårdas just nu på sjukhus i Sydney.

Videoklipp från händelsen visar hur kyrkobesökarna utbrast i skrik och panik, medan några flera personer försökte ingripa för att stoppa angriparen. Den misstänkte gärningsmannen greps i samband med dådet.

Flera drabbade rapporteras ha skadats när de gick till biskopens undsättning, men ska inte ha fått livshotande skador. Biskop Mar Emanuel, som först attackerades, fick uppemot åtta knivhugg.

– Vi fördömer det som har hänt en religiös och fin person. Våldet är oacceptabelt mot vårt folk. Som ärkebiskop och kyrka fördömer vi det hänsynslösa våldet. Vi tackar Gud för att det inte slutade illa, säger ärkebiskop Benjamin Atas, som tillägger att han inte vill spekulera mer om händelsen.

Rapporter indikerar att gärningsmannen inte lyckades fälla ut kniven helt, vilket ledde till att biskopens skador blev lindriga. Han vårdas för närvarande på sjukhus.

Text:

Shamash Oyal

Dela via:

Shares
Publicerad: 15 april 2024 16:09
Senast uppdaterad: 15 april 2024 16:50

Stöd vår lokala journalistik med en Swish:

123 473 66 41

qr

Mest lästa

SÖK NYHETER

Fler resultat...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors