Företag i fokus:

Annons

JO-anmäler Södertälje kommun för uteblivna löner

Foto: Alex Ataseven.

Efter att Södertälje kommun vid två tillfällen missade att betala ut lön till ungdomar, födda 2004 och 2005, som sommarjobbat JO-anmäler nu en av dessa kommunen.

Flera ungdomar fick vänta i veckor på att få utbetalt av kommen som nu JO-anmäls. I en tidigare intervju med lt sa kommunen att det berodde på ”den mänskliga faktorn”.

Under sommaren arbetade cirka 200 ungdomar för Södertälje kommun under feriepraktiken. De lovades en ersättning på 6480 kronor för totalt 90 timmars arbete och en utbetalning den 23 juli, men det skulle dröja veckor innan Södertälje kommun betalde ut ungdomarnas löner.

Eftersom att alla ungdomar inte kunde arbeta under en och samma period delades arbetarperioden till tre tillfällen. Det innebar även att lönerna också skulle betalas ut vid tre olika tillfällen, men kommunen missade att betala ut lönerna i tid, inte en gång, utan två gånger.

Enligt en 16-åring som anmäler kommunen skulle lönen vara tillgänglig på kontot den 23:e juli, men så blev det inte. Det skulle dröja ytterligare tre veckor för att få lönen från Södertälje kommun. I september gjorde kommunen återigen samma misstag när de glömde att betala ut andra ungdomars löner.

”Vi har inte blivit informerade bra angående detta samt inte blivit kompenserade för deras ansvarslöshet. Svårt i mina ögon att detta skall accepteras.”, skriver 16-åringen i anmälan till Justitieombudsmannen.

Text:

Alexander Isa

Dela via:

Shares
Publicerad: 27 oktober 2021 00:00
Senast uppdaterad: 27 oktober 2021 00:00

Mor och dotter vann finalen med sina goda chips

tStockholm_IMG_1957_Foto_Liza_Simonsson

Sen och Linn Gustafsson. Pressbild: Liza Simonsson.

Med svenskodlade lupinbönor, svarta bönor och gröna ärtor som huvudråvaror, vann mor och dotter finalen i Ät!Stockhom på Södertälje Science Park.

Föregående vecka hölls en finalen i Ät!Stockhom som arrangerade för tredje året i rad. En tävling med syfte att uppmärksamma nya, hållbara och innovativa livsmedelsprodukter baserade på svenska råvaror.

Total deltog 14 lag i finalen på Södertälje Science Park den 22 november som arrangeras Region Stockholm, Länsstyrelsen i Stockholm och Södertälje kommun genom MatLust Utvecklingsnod. När juryn hade sagt sitt stod Sen och Linn Gustafsson, mor och dotter från Tempechips på svenska baljväxter från Hallstavik Tempe som vinnare.

En krispig skönhet som är lätt att tycka om. Passar i många sammanhang, såväl som snacks som i matlagning. Ett lätt sätt för gammal som ung att äta och uppskatta grödor som är viktiga för hållbara växtföljder. Stor marknadspotential som en mer hälsosam utmanare inom sitt segment.”, löd motiveringen.

På andra, respektive tredje plats, kom Eat for Change med Svensk sambosa och Kocken & Grisen med den bredbara salamin Bre-Hot. Priserna delades bland annat ut av kommunstyrelsens ordförande i Södertälje, Boel Godner (S).

Text:

Alexander Isa

Dela via:

Shares
Publicerad: 28 november 2022 08:15
Senast uppdaterad: 27 november 2022 22:25

Skola i Södertälje granskas – DO kräver svar av kommunen

skola-elever-larare

Foto: Pexels

Diskrimineringsombudsmannen, DO, har tagit emot en anmälan om en elev på Soldalaskolan och bedömer att fallet ska granskas.

Nu begär DO att kommunen svarar på frågor kring anklagelserna som förts mot skolan.

Under en längre period har en vårdnadshavare framfört särskilda önskemål till skolans ansvariga för att barnet ska få en fungerande skolgång. Men enligt DO-anmälan ska föräldern blivit ignorerad av både den tidigare rektor och nuvarande som sällan svarat på mail.

I anmälan framförs kritik mot skolan om den bristande hanteringen av ärendet och bland annat har barnet nekats utredning om särskilt stöd. Skolan ska enligt uppgifter gjort vissa anpassningar, men ska enligt vårdnadshavaren inte vara tillräckliga.

Vid ett fall ska barnet ha utsatt sig själv för fara genom att plocka bort en takplatta och därefter klättrat in ventilationssystemet.

Mot bakgrund av vad som framkommit i anmälan beslutade Diskrimineringsombudsmannen att inleda en tillsyn och begär ett skriftligt svar från Södertälje kommun.

Text:

Alexander Isa

Dela via:

Shares
Publicerad: 28 november 2022 04:43
Senast uppdaterad: 27 november 2022 21:44

Annons

Stöd vår lokala journalistik med en Swish:

123 473 66 41

qr

Mest lästa

SÖK NYHETER

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

(Detta är ett betalt annonssamarbete)