🕝 1 minuter
JO-anmäler Södertälje kommun för uteblivna löner
Publicerad 27 oktober 2021 02:00
Uppdaterad 27 oktober 2021 02:00

Foto: Alex Ataseven.

Efter att Södertälje kommun vid två tillfällen missade att betala ut lön till ungdomar, födda 2004 och 2005, som sommarjobbat JO-anmäler nu en av dessa kommunen.

Flera ungdomar fick vänta i veckor på att få utbetalt av kommen som nu JO-anmäls. I en tidigare intervju med lt sa kommunen att det berodde på ”den mänskliga faktorn”.

Under sommaren arbetade cirka 200 ungdomar för Södertälje kommun under feriepraktiken. De lovades en ersättning på 6480 kronor för totalt 90 timmars arbete och en utbetalning den 23 juli, men det skulle dröja veckor innan Södertälje kommun betalde ut ungdomarnas löner.

Eftersom att alla ungdomar inte kunde arbeta under en och samma period delades arbetarperioden till tre tillfällen. Det innebar även att lönerna också skulle betalas ut vid tre olika tillfällen, men kommunen missade att betala ut lönerna i tid, inte en gång, utan två gånger.

Enligt en 16-åring som anmäler kommunen skulle lönen vara tillgänglig på kontot den 23:e juli, men så blev det inte. Det skulle dröja ytterligare tre veckor för att få lönen från Södertälje kommun. I september gjorde kommunen återigen samma misstag när de glömde att betala ut andra ungdomars löner.

”Vi har inte blivit informerade bra angående detta samt inte blivit kompenserade för deras ansvarslöshet. Svårt i mina ögon att detta skall accepteras.”, skriver 16-åringen i anmälan till Justitieombudsmannen.

Dela artikeln