🕝 1 minuter
Många hoppfulla skrev högskoleprovet i Södertälje
Publicerad 26 oktober 2021 02:00
Uppdaterad 26 oktober 2021 02:00

André, Elice, Kevin och Lovisa skrev högskoleprovet i söndags. Foto: Alex Ataseven.

I söndags var det dags för höstens högskoleprov. På över 130 orter i Sverige hade 40 000 personer anmält sig för att skriva provet.

I Södertälje hade totalt 275 hoppfulla deltagare anmält sig för att skriva högskoleprovet som hölls i Täljegymnasiet.

Totalt hade 21 klassrum reserverats med cirka 12 deltagare i vardera rum samt en provledare som leder provet och ansvarar för att provet genomförs korrekt och att föreskrifter följs.

För flera år sedan uppmärksammades ett stort fusk inom högskoleprovet. 2019 dömdes tre personer i Norrköpings tingsrätt till långa fängelsestraff, men nu har man förebyggt fusket. 

– Det förslutna provet vaktas av tre platschefer och delas därefter ut till fem andra medarbetare. Provet delas ut bara några minuter innan det börjar, säger en medarbetar på plats till Telgenytt. Dessa fem medarbetare delar provet vidare till alla klassrum där en provledare befinner sig i varje rum.

Provet startade exakt klockan 09:00 under söndagen, i samtliga 130 orter i Sverige, och slutade klockan 16:25. Totalt skrevs fem delprov där deltagarna hade 55 minuter på sig att slutföra vardera prov, men när deltagarna var klara cirka sju timmar senare var det det blandade känslor.

Utmattade och trötta tyckte majoriteten av deltagarna, som Telgenytt pratade med, att matematiken var den svåra delen.

Efter en lång dag kunde Kevin Lindberg och Lovisa Landgren sträcka ut på benen ordentligt. Efter 5 timmars skrivande hade de olika åsikter om vilket delprov som var svåras.

– Jag tyckte mattedelen den svåra biten. Det blir inte enklare av att man har en tidspress, säger Kevin Lindberg.

– För min del var det tvärtom, jag tyckte mattedelen var lättast, säger Lovisa Landgren.

– Mattedelen tyckte vi var den svåraste delen, säger syskonen André och Lovisa Oksanen.

Antuvan Koc, som var provledare under söndagens skrivning, har hjälp till de senaste två åren och ger sitt tips till de som gör högskoleprovet.

– Det gäller att vara väl förberedd. Exempelvis går det att träna och förbereda sig inför Högskoleprovet genom att göra gamla prov för bästa resultat. Provet skrivs två gånger per år så det är inte hela världen om det inte går som planerat första gången. Man får göra den hur många gånger som helst, säger Anton Koc till Telgenytt.

Dela artikeln