Företag i fokus:

Annons

Annons

Söker du lägenhet?

Mattias Halloweenprojekt blev viral på 24 timmar – ” Otroligt kul”

Initiativtagaren Mattias med dottern Isabelle. Foto: Alex Ataseven.

Halloween firas sedan ett par årtionden i Sverige med ursprung i USA. Framför allt har barn tagit över seden att retas med vuxna, gärna utklädda till skräckmonster eller till och med döden.

Den förmodligen mest använda symbolen för Halloween är pumpalyktan som på engelska kallas Jack O’Lantern. En symbol som HSB föreningen använt sig av och blivit viral på 24 timmar.

HSB föreningen med 109 lägenheter och initiativtagaren Mattias i spetsen har blivit virala i Södertälje på knappt 24 timmar. Hit kommer folk från Södertäljes alla fyra hörn för att se det fina projektet.

Nu på söndag, den 21 oktober, är det Halloween och på innergården i Västergård lyser redan 18, professionellt skurna, Halloweenpumpor. Initiativtagaren Mattias Michel berättar ödmjukt, och betonar tydligt, att flera föreningar är delaktiga i projektet, totalt 109 lägenheter.

– Det är första gången vi gör det här. Vi tyckte att det kunde vara en rolig grej nu när det är en så tråkig tid. Denna plats har varit en oanvänd yta väldigt länge. Vi ska så småningom bygga om och göra nånting annat, men fram tills des ville vi improvisera lite, säger Mattias till Telgenytt.

Föreningen ville ta initiativet att skapa en plats där grannar kunde komma till, mötas och umgås i en trygg tillvaro. Att det skulle gå viralt och få så stor uppmärksamhet trodde man inte på.

– Otroligt kul att det uppmärksammats, trodde inte att det skulle uppmärksammats såhär stort. Totalt har detta kostat cirka 1800 kronor i materialkostnader, men arbetet med att skära pumporna tog lång tid, berättar Mattias.

Efter att bilder lagats upp på sociala grupper, bland annat Facebook, har projektet gått viralt i Södertälje och hit har folk från hela Södertälje tagit sig till för att skåda det fina verket på Syrengatan i Västergård/Mariekäll.

– Jag hoppas att fler tar efter det här. Det är en kul grej och barnen uppskattar verkligen att komma hit. Det är en trygg punkt och samtidigt får man umgås med både grannar och vänner, säger han.

Efter den stora uppmärksamheten planerar föreningen att ta nästa steg. Nu vill man bland annat julpynta till julen.

– Vi har tänkt oss något häftigare till vintern och julen, det återstår att se, avslutar initiativtagaren Mattias Michel.

Södertälje City ger liv åt stadskärnan – Anordnar Happy Halloween

Text:

Alexander Isa

Dela via:

Shares
Publicerad: 25 oktober 2021 00:00
Senast uppdaterad: 25 oktober 2021 00:00

Efter drunkningsolyckan i Nykvarn – En person dömd

Ambulans

Foto: Shamash Oyal

En treåring pojke var nära att drunkna vid Hökmossbadet förra sommaren. Nu döms pojkens familjemedlem för vållande till kroppsskada, för att han lämnat barnet utan uppsikt och tillsyn.

Det var den 20 juli 2022 som räddningstjänsten tillkallades till Hökmossbadet i Nykvarn efter att en liten pojke var nära att drunkna vid badplatsen. Enligt åtalet lämnades treåringen ”utan uppsikt och tillsyn” när drunkningsolyckan var framme.

Allmänheten hjälpte snabbt till med hjärt- och lungräddning tills sjukvårdpersonal anlände och förde pojken med ilfart till sjukhus med ambulanshelikopter.

Ambulanshelikopter på plats efter drunkningsolyckan i Nykvarn. Arkivbild /Läsarbild.

Den lilla pojken drabbades för hjärtstopp, kramp och syrebrist till hjärnan samt lunginflammation och befann sig i ett ”livshotande tillstånd”, men överlevde mirakulöst.

I slutet på december beslutade Åklagarmyndigheten att åtala en av pojkens familjemedlem för händelsen i Nykvarn för vållande till kroppskada, grovt brott, och gärningen ansågs ha begått av oaktsamhet.

”Brottet bör bedömas som grovt då det innefattat ett medvetet risktagande av allvarligt slag eller försummelse av allvarligt slag när särskild uppmärksamhet var påkallad.”, skrev Åklagarmyndigheten i stämningsansökan.

Nu meddelar tingsrätten domen mot familjemedlemmen som döms för vållande till kroppsskada, samt 50 dagsböter på 50 kronor och betala 5 000 kronor i skadestånd.

Text:

Shamash Oyal

Dela via:

Shares
Publicerad: 30 mars 2023 16:03
Senast uppdaterad: 30 mars 2023 16:03

DEBATT: Skillnad på åsikt och lögn – Visa bättre omdöme

Granberg

Joakim Granberg, Realistpartiets gruppledare.

Det är en skillnad på åsikt och lögn. Det borde Centerpartisten och rektorn Leif Åhlin veta och lära ut i sin skola.

I en tid med så mycket falska nyheter på nätet och uppmaningar till att vara källkritisk så kan man tycka att en rektor borde visa bättre omdöme än att försvara en uppbenbar lögn och sätta sin, och hela partiets heder, på spel för att stå upp för en ”ful tolkning” från ett möte som han själv inte närvarade på.

Leif, det är skillnad på att diskutera, tolka och PÅSTÅ – Det vet en 5e klassare.

Centerpartiet har själv bekräftat i tidigare insändare att det är en tolkning som Margrith Aho gjorde (som var den enda ifrån C som var med på mötet) som ligger till grund för deras påstående om att med vår politik så skall fotbollsföreningar kastas ut ur arenan. Med andra ord bekräftar man att Simon inte sagt att han vill kasta ut några fotbollslag ur Södertälje fotbollsarena utan att det är deras högst egna tolkning av ”vår politik” man hänvisar till.

När jag träffade Leif så skulle jag med andra ord kunna hävda vad som helst om honom, jag skall då ha rätt att ”tolka” allt Leif säger, till och med det han säger till tredje person, som jag själv anser skadar honom och hans parti på mesta möjliga vis. Är det ett sådant debattklimat C vill ha i Södertälje?

Är det så Leif Åhlin ser på en demokrati – Rätten att ljuga och ”ful tolka” dina politiska motståndare? För motståndare är vi helt klart.

Centerpartisterna väntade tre veckor efter det aktuella mötet och satte sedan ihop en insändare som var stenhårt riktad mot Simon Isso och Realistpartiet där man utmålade Realistpartiet som de onda som ville kasta ut fotbollsklubbar för att sedan ställa sig själva i en änglalik dager om att man värnar alla idrotter osv. Så oerhört barnsligt! 

Realistpartiet står upp för den demokratiska debatten och allas rätt att tycka olika, men man måste kunna separera en åsikt och tolkningar ifrån en medveten lögn och svartmålning. På senaste KoF mötet så sa ledamöterna att ingen hört Simon säga de orden som C har på sin hemsida.

Om nu Leif är beredd att slåss, som han uttrycker det, för sina medlemmars rätt att ljuga om Realistpartiet och dess företrädare så måste han såklart vara beredd på att vi försvarar oss. Inget odemokratiskt med det.

För att Centerpartiets ledning vill Realistpartiet illa råder det inget tvivel om, det är bara att lyssna på de lunchgäster som var vid ”plattan” i Grusåsen för ett par veckor sedan. Där satt deras gruppledare Tage Gripenstam tillsammans med en annan politiker och diskuterade mig, Joakim Granberg. Högt och tydligt så hela restaurangen kunde höra kallade Tage Gripenstam mig för riktigt grova saker och en hel del andra ord som är för grova för att publicera här, risken finns att sedlighetsroteln ingriper.

Tycker du det är vuxet Leif, är det ett sådant debattklimat vi skall ha? Ställer du dig bakom Tages ord också Leif? Vill du att vittnena ringer dig Leif så kan jag ordna det!

Vi inom RP försöker vara de vuxna i rummet här, vi har upprepat sagt att om C tar bort sin ”tolkning” ifrån sin hemsida och skakar hand med Simon så släpper vi detta, men det är uppenbart att C är villiga att gå hur långt som helst i detta smutsiga spel som säkert läsarna också är trötta på.

Det är i alla fall jag och Simon, för så här ska det demokratiska spelet INTE spelas Leif. Ta ansvar och sätt stopp.

Joakim Granberg, Ordförande Realistpartiet

Text:

Detta är en insändare! Åsikterna är skribentens egna

Dela via:

Shares
Publicerad: 30 mars 2023 15:21
Senast uppdaterad: 30 mars 2023 15:21

Annons

Stöd vår lokala journalistik med en Swish:

123 473 66 41

qr

Mest lästa

SÖK NYHETER

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors