Företag i fokus:

Annons

Annons

Söker du lägenhet?

IVO ville återkalla tandläkarens legitimation – Ansvarsnämnden avslog begäran

En tandläkare i Södertälje får behålla sin legitimation efter en anmälan av IVO gjorts till Hälso och sjukvårdens ansvarsnämnd, HSAN. Tandläkaren hade, enligt IVO anmälan, misskött arbetet till den grad att hans legitimation skulle bli återkallad.

Tandläkaren har under hela HSAN:s utredningen yrkat på sin oskuld i äventyrandet av patientsäkerheten. Mannen har medgett att han ska ha fört journal över sina patientingrepp på en regelbunden basis.

Det var genom Försäkringskassan som IVO fattade misstankar om att tandläkaren inte upprätthöll en patientsäkerhet i sitt arbete. Försäkringskassan genomförde ett flertal efterhandskontroller och noterade då att tandläkaren arbetat med överhängande risker, vilket äventyrat patienters säkerhet.

Den främsta risken som det rört sig om är att tandläkaren inte fört journal över sina behandlingar. Detta medför en risk för patientsäkerheten, skriver IVO i sin anmälan till HSAN. ”Därutöver har han uppsåtligen eller av oaktsamhet brutit mot en föreskrift som är av väsentlig betydelse för patientsäkerheten”.

I beslutet av HSAN framgår det att det saknas dokumentation kring patienters hälsotillstånd, terapiplaner, vilken information patienten fått och patientens samtycke till behandling. Utöver den omfattande bristen på journalanteckningar hade tänder extraherats utan att det fanns diagnoser fastställda på patienten, med beslut grundade på tveksamma röntgenunderlag.  IVO utförde en stickkontroll efter Försäkringskassan anmält tandläkaren. Tio patientjournaler granskades och samtliga journaler fanns det brister i, enligt HSAN:s beslutsdokument.

Ansvarsnämnden medger i sitt beslut att tandläkaren äventyrat patientsäkerheten, i synnerhet genom att utföra extraktioner av tänder på en patient som tagit blodtunnan de medicin vid tillfället.

Däremot, så avslår ansvarsnämnden IVO:s yrkande på att tandläkarens legitimation ska återkallas.  Det går att läsa i beslutet av HSAN att ansvarsnämnden bedömer att tandläkaren varit ” oskicklig, men inte grovt oskicklig”. 

Ansvarsnämnden har därför beslutat att tandläkaren ska gå på prövotid i tre år. Det bedöms som en tillräckligt lång prövotid för att tandläkaren ska komma tillrätta med missförhållandena som rått i hans arbete. Om tandläkaren inte följer den fastställda prövotiden kommer legitimationen att återkallas i enlighet med patientsäkerhetslagen, skriver HSAN i sitt beslut

Text:

Paula Kass Elias

Dela via:

Shares
Publicerad: 19 oktober 2021 00:00
Senast uppdaterad: 19 oktober 2021 00:00

Länsstyrelsen upphäver beslut om strandskydd i Nykvarn

Nykvarns kommun

Arkivbild

Bygg- och miljönämnden i Nykvarns kommun beslutade i fjol att bevilja en fastighet strandskyddsdispens. Ärendet prövades av Länsstyrelsen som nu upphäver kommunens beslut i strandskyddsärendet.

Den 8 september 2022 medgav nämnden strandskyddsdispens på fastigheten Tingsstaden 1:4 i Nykvarn där en solcellsanläggning är tänkt att uppföras. Nykvarns kommun har bland annat angett att ett uppförande av solcellsanläggningen, som ska placeras i ett område som idag används som betesmark, inte innebär att syftet med strandskyddet motverkas.

Anläggningen beräknades att uppta ett område om cirka 3 700 kvadratmeter väntas generera cirka 485 000 kWh per år och anses vara ett angeläget allmänt intresse.

Länsstyrelsen som valde att pröva nämndens beslut, gör dock en annan bedömning än Nykvarns kommun.

”I detta fall, när anläggningen förväntas generera cirka 485 000 kWh per år, är det dock enligt Länsstyrelsens mening tveksamt att anläggningen kan anses generera sådana långsiktiga fördelar för samhället som krävs för att åtgärden ska kunna ses som ett angeläget allmänt intresse.”, skriver Länsstyrelsen som en av orsakerna till att upphäva beslutet för fastigheten Tingsstaden 1:4 i Nykvarn.

(Annonslänk)

Text:

Alexander Isa

Dela via:

Shares
Publicerad: 28 januari 2023 05:00
Senast uppdaterad: 28 januari 2023 09:03

Noor från Södertälje fick en golden buzzer i Talang

Talang

Noor Al Jabiri från Södertälje. Pressbild: Talang / TV4.

18-åriga Noor Al Jabiri från Södertälje hyllades under kvällens Talang på TV4 med stående ovationer. Hennes sång rörde skådespelerskan Helena Bergström till tårar som valde att tryckte på golden buzzer och skickade Södertäljebon direkt till finalen.

Noor Al Jabiri, som valde att sjunga en tolkning av Katy Perrys ”The one that got away”, berättade om hennes kamp mot psykisk ohälsa. Om hennes erfarenheter med depressioner och bulimi och hoppas att hennes sång ska få fler att söka hjälp.

– Jag har haft problem med depressioner i flera år. Det är en pågående kamp, men man ska våga ta hjälp, säger Noor Al Jabiri till Talang.

När Södertäljebon tog ton var det få som inte berördes av hennes fantastiska röst.

Publiken och juryn var oerhört imponerade av Al Jabiris starka röst och skådespelerskan, Helena Bergström, blev till och med tårögd.

– Jag är otroligt berörd. Jag tycker du är otroligt viktig. Du är en briljant sångerska, du står för något så galet viktigt, säger Bergström och tackade henne för att hon tagit sig till Talang. 

Därefter tryckte hon på golden buzzer och skickade Södertäljebon direkt till finalen i den trettonde säsongen av svenska Talang.

Text:

Paula Kass Elias

Dela via:

Shares
Publicerad: 27 januari 2023 22:40
Senast uppdaterad: 27 januari 2023 22:51

Annons

Stöd vår lokala journalistik med en Swish:

123 473 66 41

qr

Mest lästa

SÖK NYHETER

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

(Detta är ett betalt annonssamarbete)