Företag i fokus:

Annons

FÅ 10%

På ditt första köp
med koden

SEYMI22

Skydda båten när stölderna ökar – ”Vi hade både hänglås och kedja”

Bild: Privat

När Coronapandemin slog till ökade försäljningen av båtar markant under första kvartalet, det visar en rapport enligt försäkringsbolaget If.

Enligt uppgifter hade 35 200 personer en båtförsäkring hos försäkringsbolaget If, andra kvartalet 2021 låg siffran på cirka 37 200 båtförsäkringar enligt siffror från Svensk Försäkring.

Under pandemin minskade båtmotorstölderna markant. Detta pågrund av att att smuggling av stöldgods ut ur landet blev allt svårare för båttjuvar. Nu varnas flera båtägare efter att Sverige hävt flera restriktioner.

Familjen Ekbergs var en av de drabbade sommaren 2021. Familjens båt stals från Södertälje Båtklubb i somras, kort efter att familjen sjösatte båten.

– Det här är proffs som gör det. Vi hade både hänglås och kedja, men det kapade dom av så håll koll på era båtar, sa Eric Ekberg till Telgenytt efter stölden.

– Sverige är särskilt utsatt för organiserad internationell brottslighet, hösten är också en årstid med mörker o h dåligt väder. Kombinationen av detta ställer till det för båtägare, säger Arvid Böhm, båtexpert på If i pressmeddelande.

Enligt If uppstår cirka 62 procent av alla båtärenden från första september till sista november, detta i samband med dåligt väder, olycka vid upptagning och liknande.

– Men det finns sätt att skydda sig, som att låsa in motorer och stöldbegärlig egendom och att gå vakt i hamnar eller att kolla till båten ofta. De metoderna är effektiva mot både tjuvar och höststormar, säger Böhm.

Familjen Ekbergs båt stals från Södertälje båtklubb – “Håll koll på era båtar”

Text:

Alexander Isa

Dela via:

Shares
Publicerad: 17 oktober 2021 00:00
Senast uppdaterad: 17 oktober 2021 00:00

Hon kritiserar Riksbankens räntebesked – ”Oroande”

3395ff9c-c827-4875-a612-3d155add328f

Laura Hartman, LO:s chefsekonom. Foto: Fredrik Sandin Carlson

I tisdags chockhöjdes styrräntan med 1 procent och blir den största höjningen som Riksbanken gjort sedan 1993.

Nu får den kraftiga höjningen kritik av chefsekonomen Laura Hartman på Landsorganisationen, LO, som anser att det är ett olyckligt beslut.

– En hög inflation är ett reellt bekymmer för alla, särskilt för hushåll med små marginaler. Därför är det förstås viktigt med motåtgärder. Men risken är att räntevapnet skadar ekonomin och ökar arbetslösheten mer än den hjälper mot inflationen, säger Laura Hartman.

Styrräntan höjdes med 1 procent, från 0,75 till 1,75 procent, för att hejda den stigande inflationen som i augusti låg på 9 procent. Enligt Riksbanken är den alldeles för hög och anses urholka hushållens köpkraft och gör det svårare för både företag och hushåll att planera sin ekonomi.

Stefan Ingves, Sveriges riksbankschef, . Foto: Creative Commons.

Hartman därmot anser att Riksbankens räntepolitik är ett ineffektivt vapen som har potentiellt mycket skadliga effekter på svensk ekonomi och arbetslöshet.

– Vad som däremot skulle ha en mer kännbar effekt på inflation är mer direkta åtgärder mot de höga energipriserna. Därför behövs andra, mer direkta och snabba åtgärder mot de höga energipriserna. Annars riskeras omställningen mot ökad elektrifiering som näringslivet anammat. Vi börjar redan se oroande tecken på fler varsel, säger Laura Hartman på paraplyorganisation LO.

Riksbankens mål är att att den långsiktigt inflationen ska ligga på 2 procent. I augusti föregående månad låg den på 9 procent.

Läs även: – Styrräntan chockhöjs – Nu väntas bolånen stiga

Text:

Alexander Isa

Dela via:

Shares
Publicerad: 25 september 2022 15:37
Senast uppdaterad: 25 september 2022 15:38

MINGELBILDER v.38 – Se vilka som var ute i helgen

DSC_0018-1

FOTO: Shamash Oyal.

Se mingelbilder från föregående veckaMingelbilder v.37

Text:

Alexander Isa

Dela via:

Shares
Publicerad: 25 september 2022 10:45
Senast uppdaterad: 25 september 2022 10:48

Annons

www.seymisweden.se

Stöd vår lokala journalistik med en Swish:

123 473 66 41

qr

Mest lästa

SÖK NYHETER

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Lanseringserbjudande - Få 10% på ditt första köp!

(Detta är ett betalt annonssamarbete)