Företag i fokus:

Ivo stoppar serviceboende för unga efter självmord

Foto: Wokandapix

Inspektionen för vård och omsorg återkallar tillstånd för ett serviceboende med säte i Järna efter en händelse då en ung flicka rymde från ett serviceboende i Stockholm och tog livet av sig.

Boendet är enligt myndigheten så allvarliga att det finns en fara för de inskrivna ungdomarnas liv, hälsa och säkerhet. Nu förlorar verksamheten sitt tillstånd att driva boendet för barn och unga med funktionshinder efter beslut från Ivo.

Enligt beslutet bedömer Ivo att personalen på boendet inte har tillräcklig kompetens för att kunna ge de inskrivna barnen och unga det stöd och den omvårdnad de behöver.

Inspektionen för vård och omsorg började granska verksamheten efter en lex Sarah-anmälan från omsorgsbolaget. Detta efter att en ungdom rymde från boendet, utan att personalen la märke till det, och därefter begick självmord.

Verksamheten angav i sin anmälan att det som hade hänt utgjorde ”en påtaglig risk för ett allvarligt missförhållande” men inte ett faktiskt allvarligt missförhållande.

Enligt Ivo visar den bedömningen på bristande insikt och bedömer även att huvudmannen brister i insikt avseende de
föreskrifter som gäller för verksamheten samt lämplighet i övrigt.

Bedömningen grundas på följande omständigheter:”, skriver IVO.
• De boendes behov är inte kartlagda inför inflytt.
• Personalens kompetens motsvarar inte de behov de boende har.
• Bemanningen på boendet motsvarar inte de behov de boende har.
• Huvudmannen saknar insikt i de bestämmelser som gäller för verksamheten och uppfyller inte kraven på lämplighet i övrigt.

Text:

Alexander Isa

Dela via:

Shares
Publicerad: 14 oktober 2021 00:00
Senast uppdaterad: 14 oktober 2021 00:00

Butik rånad med pistolliknande föremål – en person skadad

92430DCB-3652-434A-A1A4-26B58C033E96

Foto: Alexander Isa

En butik i centrala Södertälje rånades av flera personer på lördagsförmiddagen. Enligt polisen användes ett föremål som liknade en pistol av gärningspersonerna.

Det var strax efter klockan 10 som polisen larmades till den centrala butiken efter ett nödlarm. Enligt polisens information blev en av de anställda blivit slagen.

– Det är butiksanställd som larmar från butiken och berättar att två personer har hotat med ett pistolliknande föremål samt slagit butiksbiträdet, skriver polisen på sin hemsida

Polise och ambulans beordrads till platsen och den anställda personen som skadades fördes till sjukhus med för kontroll.

Just nu pågår en sökinsats efter de misstänkta gärningspersonerna i området, men i nuläget har inga misstänkta personer gripits.

Butiken har spärrats av för en teknisk undersökning, och polisen har inlett en förundersökning angående grovt rån.

Enligt uppgifter till Telgenytt, har butiken Stjärnurmakarna blivit utsatt för ett rån.

Vet du mer, kontakta oss här.

Polis på plats. Området avspärrat. Foto: Alexander Isa

Text:

Shamash Oyal

Dela via:

Shares
Publicerad: 30 september 2023 09:43
Senast uppdaterad: 30 september 2023 10:39

Kvinnlig företagare misstänkt för brott med Uppsalakriminella

tingsrätt

Foto: Alexander Isa

Tre personer bakom ett bolag i Uppsala åtalas för grovt skattebrott. En av bolagspersonerna ska enligt LT vara en kvinnlig företagare från Södertälje i 55-årsåldern.

De misstänks för att ha undanhållit över 20 miljoner kronor från att redovisas i inkomstdeklarationer till Skatteverket, och Södertäljekvinnan misstänks för att ha undanhållit över 800.000 kronor i utebliven skatt.

(Annons)

Enligt tidningen ska kvinnan år 2015 ha ansökt om tillstånd för ett HVB-hem, med Johanna Möller som föreståndare för verksamheten, även känd som ”Arbogakvinnan” efter morden i en sommarstuga. Hon dömdes 2017 till livstids fängelse för mord och mordförsök på sina föräldrar. Åren innan morden, mellan år 2009 och 2014, arbetade Möller på socialtjänsten i Södertälje som handläggare.

Men bolaget, som den numera 55-åriga Södertäljekvinnan representerade, nekades tillstånd av IVO att bedriva ett HVB-hem. Myndigheten ansåg att personerna bakom bolaget var olämpliga.

Nu åtalas Södertäljekvinnan och två andra personer för misstänkt grovt skattebrott i ett bolag i Uppsala, där enligt LT en av de inblandade, en 35-åring, kopplas till det kriminella nätverket Foxtrot och den så kallade ”kurdiska räven”.

Text:

Alexander Isa

Dela via:

Shares
Publicerad: 30 september 2023 08:12
Senast uppdaterad: 30 september 2023 08:12

Annons

Stöd vår lokala journalistik med en Swish:

123 473 66 41

qr

Mest lästa

SÖK NYHETER

Fler resultat...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors