Företag i fokus:

Har du förbjudna kemikalier ute i garaget? Dags att rensa bort!

Bild: Creative Commons

Från den 1 oktober 2021 gäller det nya förbudet mot flertalet ogräsmedel. För att värna om Sveriges biologiska mångfald samt skydda bin pollinatörer så regeringen infört ett förbud i användandet av bekämpningsmedel i privata trädgårdar samt på platser där allmänheten visas, skriver Nykvarns Kommun.

Det gäller dock endast vissa kemikalier som har specifika verksamma ämnen. ”Alla bekämpningsmedel förbjuds inte. Medel som bara medför begränsad risk för människors hälsa och miljön är fortfarande tillåtna. Det betyder att du till exempel kan fortsätta använda ättiksyra, järn(III)sulfat och pelargonsyra mot ogräs”. 

Anledning till förbudet är för att kemikalierna visat sig ha direkt negativa hälsoeffekter på människor, utöver djur och växter. Nykvarns Kommun varnar för att de känsligaste grupperna i samhället, som barn och gravida kvinnor, särskilt påverkas av de nu förbjudna kemikalierna.

”Förbudet gäller växtskyddsmedel som har glyfosat, pyretriner, flupyradifuron eller acetamiprid som verksamma ämnen. Dessa ämnen finns i ogräsmedel och insektsmedel. Det betyder att bland annat Roundup, Raptol Insekt Effekt, Substral Insektsmedel spray, Pyretal Spray, Provanto spray inte längre får användas.

Inte bara djur och miljö kan skadas av den här typen av ämnen. Medeln är också farliga för människors hälsa, inte minst känsliga grupper som barn och gravida”.

Produkterna kommer däremot att finnas kvar i butik, det är själva användningen av dessa som nu förbjuds, skriver Nykvarns kommun på sin hemsida.

Text:

Paula Kass Elias

Dela via:

Shares
Publicerad: 14 oktober 2021 00:00
Senast uppdaterad: 14 oktober 2021 00:00

Bil voltade och hamnade på taket i Södertälje Syd

IMG_6072

Foto: Shamash Oyal

Under lördagskvällen vid 22:30, som en singelolycka i Södertälje Syd rapporterades, då en bil voltade och hamnade på taket med en passagerare inne i fordonet.

Räddningstjänst, ambulans och polis, var på plats för att hantera situationen. Polisen genomförde en utredning för att fastställa orsaken till olyckan och undersöka de exakta omständigheterna.

Enligt uppgifter ska personen som färdades i bilen ha kunnat lämna fordonet. Personen misstänks för vårdslöshet i trafik.

-Det var en bil som voltade och hamnade på taket. En anmälan om vårdslöshet i trafik har rapporterats, säger polisens presstalesperson till Telgenytt.

Skadeläget för den inblandade är oklart.

Text:

Shamash Oyal

Dela via:

Shares
Publicerad: 21 april 2024 02:43
Senast uppdaterad: 21 april 2024 02:43

INSÄNDARE: Noll respekt för en ren stad

RAW

Foto: Rawpixel/CC0 1

”Vad är det för fel på besökarna till stadskärnan?”, skriver insändaren.

Igår var det städning av flera gator i Södertälje. Kaplansgatan sopades från grus, fimpar samt alla möjliga sopor tidigt på förmiddagen. Det blev fint.

Endast några timmar senare är det en person från en parkerad bil som rätt ut på trottoaren kastar resterna från en hamburgerrestaurang, papper, muggar osv. Nu idag, fredag, har fimparna tillsammans med övriga sopor börjat samlas igen.

Vad är det för fel på besökarna till stadskärnan, är de flesta höga på flugsvamp eller tar dom fel på Lerhaga och Södertälje Centrum?

Jag som bor på soptippen

Text:

Detta är en debatt/insändare. Åsikterna är skribentens egna

Dela via:

Shares
Publicerad: 20 april 2024 21:00
Senast uppdaterad: 20 april 2024 17:30

Stöd vår lokala journalistik med en Swish:

123 473 66 41

qr

Mest lästa

SÖK NYHETER

Fler resultat...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors