Företag i fokus:

Annons

Dömd för mord – Fick permission för att fotografera sig.

Under natten till den 16e maj 2017 hittades Tova Moberg mördad vid en sjö intill den nu morddömdes bostad i Hudiksvall.

Nu får den dömde mördaren permission av anstalten Hall i Södertälje.

Den nu dömde mannen var Tovas ex-pojkvän, delgiven misstanke om människorov tillsammans med två andra män. Den före detta pojkvännen kom senare att dömas för mord medan misstankarna avskrevs från de andra två männen.

Den livstidsdömde mördaren, som sitter på Södertäljeanstalten Hall, fick under september en s.k. ”lufthålspermission” beviljad av Kriminalvården.

Under permission har den livstidsdömde personen fått äta mat, göra diverse andra inköp samt fotografera sig. Permissionen genomfördes under 4 timmar och var bevakad av personal på Kriminalvården.

Inledningsvis förnekande mannen alla anklagelser, men erkände senare mordet genom ett handskrivet brev.

Jag är skyldig till den huvudsakliga ansvarsfrågan men oskyldig till övriga åtalspunkter som jag även erkännt.”

De övriga domarna mannen har gäller misshandel, olaga tvång samt olaga hot mot Tova.

Erkännelsen publicerades i sin tur av TV3 i programserien I huvudet på en mördare.

Enligt fängelselagen kan permissioner ges, som tidigast, två år in på avtjänat straff och därefter en gång var nionde månad.

Text:

Paula Kass Elias

Dela via:

Shares
Publicerad: 13 oktober 2021 00:00
Senast uppdaterad: 13 oktober 2021 00:00

Risk för cyberattack i kommunen – Så skyddar du dig

Södertälje kommun - FOTO.Alex Ataseven

Arkivbild.

Svenska kommuner har blivit utsatta för cyberattacker, nätfiske – även kallad phishing. Enligt Södertälje kommunen har kriget i Ukraina medfört allt större risk för fler attacker och spridning av desinformation.

Senast var det en vecka sedan som två andra svenska kommuner angreps för attacker och därför går nu Södertälje kommun ut med ett meddelande till allmänheten. Kommunen uppmanar att vara försiktiga med e-post, länkar och bilagor där attacker ofta sker

Nätfiske kan ske på nätet och webbplatser, men även över sms och telefonsamtal. Det är därför oerhört viktigt att vara uppmärksam på oönskad aktivitet.

Vid upptäckt av en cyberattack rekommenderas att göra följande:

  1. Stäng av datorn.
  2. Felanmäl omgående via telefon (enligt vanlig rutin)
  3. Starta inte om datorn

Kommunkoncernens alla bolag, så som Telgebolagen och förvaltningen, jobbar hårt för att följa säkerhetsåtgärder och för att upptäcka risker.

Text:

Helen Shabo

Dela via:

Shares
Publicerad: 9 december 2022 14:19
Senast uppdaterad: 9 december 2022 16:48

Anhöriga till mordoffer nekas sista rättslig prövning

2022_01_271763979_1105426846943065_1854382527506805801_n

Foto: Shamash Oyal.

I september friades en 24-åring som stod åtalad för knivmordet på en 35-årig man i en lägenhet i Mariekäll. Anhöriga överklagade beslutet till Högsta domstolen som nu framför sitt ställningstagande i ärendet.

Den 26 april 2021 påträffas en man i 35-årsåldern mördad med flera knivhugg i en lägenhet i Mariekäll. Han knivhöggs med sju knivhugg i ryggen samt ett i bröstet och hittades först tre dagar senare – död på vardagsrumsgolvet.

Vid undersökningen av bostaden hittade polisen ett spår i lägenheten som misstänktes tillhöra en 24-åring man från Sörmland. Personen greps och häktades misstänkt för mordet.

Under utredningens gång framkom det att 24-åringen anlände till lägenheten klockan 11:49 och lämnade platsen 13:32 och blev upplockad vid OKQ8 på Bangatan, cirka en 15 minuters promenad från mordplatsen.

(Annonslänk)

Chefsåklagaren yrkade på livstids fängelse, men släpptes senare på fri fot efter bristande bevisning. Bland annat ska en granne sett den mördade 35-åringen vid liv utanför sin bostad med sin hund vid 16-tiden under morddagen – några timmar efter att 24-årigen lämnat platsen.

Kort efter den friande domen överklagades beslutet till Högsta domstolen av mordoffrets anhöriga, men nu står det klart att domstolen inte valt att pröva målet och överklagandet.

”Högsta domstolen har gått igenom materialet. Det har inte kommit fram något skäl att meddela prövningstillstånd.”, skriver domstolen i beslutet.

Läs även – 24-årign friad från mordmisstanke – Kräver 600 000 kr i ersättning 

Text:

Alexander Isa

Dela via:

Shares
Publicerad: 9 december 2022 09:44
Senast uppdaterad: 9 december 2022 09:45

Annons

Stöd vår lokala journalistik med en Swish:

123 473 66 41

qr

Mest lästa

SÖK NYHETER

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

(Detta är ett betalt annonssamarbete)