Företag i fokus:

Annons

FÅ 10%

På ditt första köp
med koden

SEYMI22

Farliga förhållanden på arbetsplats – Nobina får hot om vite

Arbetsmiljöverket har funnit farliga förhållanden på Nobinas arbetsplats i Södertälje och meddelar därför arbetsgivaren att rätta sig efter förbudet. Temperaturen i bussarna har varit för kalla vid flera kontroller.

Nu riskerar Nobina 100 000 kronor i böter för varje buss som sätts i trafik om den inte har rätt temperatur.

– Den största risken förknippad med arbete i kallt klimat är avkylning av kroppens vävnader på grund av obalans mellan värmeproduktion och värmeavgivning. Nedkylning av kroppen minskar blodflödet till hud och muskler, särskilt när man sitter stilla och kör. Detta ökar riskerna för belastningsbesvär, skriver skyddsombudet från Arbetsmiljöverket i beslutet.

Enligt arbetsmiljöverket får bussarna inte tas i bruk om den inte har en lufttemperatur av minst + 5 grader vid
förarplatsen, mätt 15 cm ovanför sitsen och 10 cm framför ryggstödet, och att tilluften i defrostermunstycket har en temperatur om minst + 10 grader.

Vid en tidigare kontroll berättade Nobina bland annat att problemen med värmeöverföringen från ramperna åtgärdades, men i andra kontroller visade det annat. I vissa bussar kvarstod problemen, men däremot att antal bussar, vars värmesystem fungerar, ökade i antal.

Från och med den 1 november 2021 förbjuds Nobia att köra bussar som inte har rätt temperatur. 100 000 kronor i böter, per buss som tas i bruk, väntar om Nobina inte följer beslutet.

Text:

Alexander Isa

Dela via:

Shares
Publicerad: 12 oktober 2021 00:00
Senast uppdaterad: 12 oktober 2021 00:00

Hon kritiserar Riksbankens räntebesked – ”Oroande”

3395ff9c-c827-4875-a612-3d155add328f

Laura Hartman, LO:s chefsekonom. Foto: Fredrik Sandin Carlson

I tisdags chockhöjdes styrräntan med 1 procent och blir den största höjningen som Riksbanken gjort sedan 1993.

Nu får den kraftiga höjningen kritik av chefsekonomen Laura Hartman på Landsorganisationen, LO, som anser att det är ett olyckligt beslut.

– En hög inflation är ett reellt bekymmer för alla, särskilt för hushåll med små marginaler. Därför är det förstås viktigt med motåtgärder. Men risken är att räntevapnet skadar ekonomin och ökar arbetslösheten mer än den hjälper mot inflationen, säger Laura Hartman.

Styrräntan höjdes med 1 procent, från 0,75 till 1,75 procent, för att hejda den stigande inflationen som i augusti låg på 9 procent. Enligt Riksbanken är den alldeles för hög och anses urholka hushållens köpkraft och gör det svårare för både företag och hushåll att planera sin ekonomi.

Stefan Ingves, Sveriges riksbankschef, . Foto: Creative Commons.

Hartman därmot anser att Riksbankens räntepolitik är ett ineffektivt vapen som har potentiellt mycket skadliga effekter på svensk ekonomi och arbetslöshet.

– Vad som däremot skulle ha en mer kännbar effekt på inflation är mer direkta åtgärder mot de höga energipriserna. Därför behövs andra, mer direkta och snabba åtgärder mot de höga energipriserna. Annars riskeras omställningen mot ökad elektrifiering som näringslivet anammat. Vi börjar redan se oroande tecken på fler varsel, säger Laura Hartman på paraplyorganisation LO.

Riksbankens mål är att att den långsiktigt inflationen ska ligga på 2 procent. I augusti föregående månad låg den på 9 procent.

Läs även: – Styrräntan chockhöjs – Nu väntas bolånen stiga

Text:

Alexander Isa

Dela via:

Shares
Publicerad: 25 september 2022 15:37
Senast uppdaterad: 25 september 2022 15:38

MINGELBILDER v.38 – Se vilka som var ute i helgen

DSC_0018-1

FOTO: Shamash Oyal.

Se mingelbilder från föregående veckaMingelbilder v.37

Text:

Alexander Isa

Dela via:

Shares
Publicerad: 25 september 2022 10:45
Senast uppdaterad: 25 september 2022 10:48

Annons

www.seymisweden.se

Stöd vår lokala journalistik med en Swish:

123 473 66 41

qr

Mest lästa

SÖK NYHETER

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Lanseringserbjudande - Få 10% på ditt första köp!

(Detta är ett betalt annonssamarbete)