Företag i fokus:

Annons

Annons

Söker du lägenhet?

Drömstart för Södertäljes nystartade damlag i volleyboll

Övre raden från vänster: Alice Jiewertz, Maja Westerberg, Johanna Lundgren Gestlöf, Agnes Westerberg, Frida Alvarsson. Nedre raden från vänster: Ivona Petrovic, Isabella Hansson, Hilda Westerberg, Lisa Eckerwall.

I lördags, 9 oktober, hade Södertelge Volleybollklubbs nystartade damlag säsongspremiär i Division 2 och fick en härligt drömstart.

Två vinst i två av två matcher där motståndarlagen hade hela avbytarbänken full med spelare som hejade på dem och dessutom stöd från hemmapubliken.

– Vi tappade aldrig modet och jublade och skrek högst både när vi vann och när vi tappade ett poäng, så de lyckades aldrig få oss på fall. Gladast vinner har vi lärt oss, säger Isabella Hansson som är en av spelarna i den nystartade damlaget.

Södertelge Volleybollklubbs damlag och spelar denna säsongen i division 2. Tidigare har laget haft två fulla damlag (A och B-lag) i division 1, men för några år sedan var det många som av olika anledningar slutade vilket gjorde att det inte längre fanns något damlag kvar.

– Förra hösten startade vi upp ett damlag med tidigare spelare från flera olika årgångar som ville tillbaka till volleybollen och klubben, allt från tjejer födda 87 till 03. Vi hann spela två matcher i division 3 där vi vann båda matcherna innan Corona satte stopp, säger Hilda Westerberg till Telgenytt.

Det finns många unga tjejer i klubben som under flera år saknat ett damlag med förebilder. Nu är Södertelge Volleybollklubbs nystartade damlaget tillbaka och superladdade på en ny säsong i division 2 och välkomnar nya som gamla spelare.

– Nu får de yngre tjejerna möjlighet att delvis träna med oss och inspiration till att fortsätta spela världens roligaste sport – volleyboll. Vi spelar för att det ska finnas ett damlag även i framtiden, säger Hilda Westerberg.

Text:

Alexander Isa

Dela via:

Shares
Publicerad: 12 oktober 2021 00:00
Senast uppdaterad: 12 oktober 2021 00:00

Gör det lättare för äldre att hitta gemenskap

Pexles äldre

Foto: Pexels

Att vara del av en gemenskap, utföra aktiviteter i grupp och få skratta tillsammans är viktiga värden i livet, oavsett ålder. Det är dock ingen självklarhet för alla. En Sifoundersökning som vi på Svenska Bowlingförbundet låtit göra visar att var tredje svensk, 32 procent, oroar sig för att bli ensam på ålderns höst.

Äldre är den snabbast växande gruppen människor och Världshälsoorganisationen beräknar att år 2030 kommer 30 procent av befolkningen i Europa att vara över 65 år. Den ökande livslängden innebär dock inte automatiskt bättre hälsa, bibehållen livskvalitet eller ett ökat välmående för äldre.

Många ser fram emot pensionen, men när arbetslivets höga tempo och sociala samvaro förbyts mot stillhet och tystnad kan det innebära en svår omställning. Om känslan av att bidra till samhället och vara del av en gemenskap försvinner är risken för ensamhet och utanförskap stor, något som i förlängningen kan leda till både psykiskt och fysiskt lidande.

(Annonslänk)

En nyckel för en bra övergång till pensionärslivet är därför att ägna sig åt regelbundna fritidsaktiviteter. Inom bowlingen ser vi varje dag bevis på hur viktigt det är för människor att få tillgång till rörelse, en meningsfull aktivitet och samhörigheten inom föreningslivet. Och även om bowlingen är lättillgänglig och särskilt lämpad för att spela genom hela livet, så kan man inom de flesta idrotter skapa förutsättningar för att alla ska kunna delta oavsett ålder.

Flera goda initiativ finns redan runt om i förenings-Sverige. Ett fint exempel är gåfotboll, som på senare år har blivit populärt och nu utövas av äldre inom över 100 olika fotbollsföreningar. Veterantraditionen är stark i många sporter. Att börja med en ny idrott som äldre kan dock kännas svårt, och fler initiativ behövs för att sänka trösklarna och göra det möjligt för alla att delta. Idrottssverige har ofta fokus på att nå barn och ungdomar, men det är viktigt att dörren står öppen även för äldre som vill ta klivet in i föreningslivet. Här kan också näringsliv och politiker bidra för att underlätta för nyblivna pensionärer.

Nu behöver vi tillsammans agera för att fler äldre i Stockholms län ska få tillgång till föreningsliv, rörelse och social gemenskap. Ingen ska behöva leva med oron över att åldras i ensamhet.

Peter Hodor. Generalsekreterare Svenska Bowlingförbundet

Text:

Detta är en insändare! Åsikterna är skribentens egna

Dela via:

Shares
Publicerad: 28 januari 2023 17:24
Senast uppdaterad: 28 januari 2023 17:24

Länsstyrelsen upphäver beslut om strandskydd i Nykvarn

Nykvarns kommun

Arkivbild

Bygg- och miljönämnden i Nykvarns kommun beslutade i fjol att bevilja en fastighet strandskyddsdispens. Ärendet prövades av Länsstyrelsen som nu upphäver kommunens beslut i strandskyddsärendet.

Den 8 september 2022 medgav nämnden strandskyddsdispens på fastigheten Tingsstaden 1:4 i Nykvarn där en solcellsanläggning är tänkt att uppföras. Nykvarns kommun har bland annat angett att ett uppförande av solcellsanläggningen, som ska placeras i ett område som idag används som betesmark, inte innebär att syftet med strandskyddet motverkas.

Anläggningen beräknades att uppta ett område om cirka 3 700 kvadratmeter väntas generera cirka 485 000 kWh per år och anses vara ett angeläget allmänt intresse.

Länsstyrelsen som valde att pröva nämndens beslut, gör dock en annan bedömning än Nykvarns kommun.

”I detta fall, när anläggningen förväntas generera cirka 485 000 kWh per år, är det dock enligt Länsstyrelsens mening tveksamt att anläggningen kan anses generera sådana långsiktiga fördelar för samhället som krävs för att åtgärden ska kunna ses som ett angeläget allmänt intresse.”, skriver Länsstyrelsen som en av orsakerna till att upphäva beslutet för fastigheten Tingsstaden 1:4 i Nykvarn.

(Annonslänk)

Text:

Alexander Isa

Dela via:

Shares
Publicerad: 28 januari 2023 05:00
Senast uppdaterad: 28 januari 2023 09:03

Annons

Stöd vår lokala journalistik med en Swish:

123 473 66 41

qr

Mest lästa

SÖK NYHETER

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

(Detta är ett betalt annonssamarbete)