Företag i fokus:

Alberto Yurekci – Södertäljelegenden som fortfarande levererar på plan

Möt ikonen Alberto Yurekci, 49 åringen med en otrolig mäktig karaktär.

Under mitten av 90-talet var Alberto ett omtalat namn som en av dom främsta fotbollsspelaren i Södertälje. Han tillbringade hela 15 år av sitt liv i moderklubben Syrianska FC och haft ett liv som kantats av med och motgångar.

Fotbollen är en sport som följt honom sedan barnsben och trots sin ålder har en otrolig stark fysik som de yngre avundas.

– Jag har alltid försökt varit aktiv och tränat hårt. För några år sedan slutade jag med fotbollen och gick upp i vikt, en period då jag tappade all motivation, säger Alberto till Telgenytt.

För Telgenytt berättar han även att livet kantats av hårda motgångar som satt honom bakom lås och bom, problem med droger samt att han fått känna på den hårda vägen. Det är ett kapitel i livet som han inte är så stolt över, men samtidigt är han stolt över kunna berätta om sina felsteg.

Idag hjälper han ungdomar och elitidrottsspelare ideellt för att dela med sig av de kunskapar han besitter inom bland annat fotboll och kampsport.

– Min största dröm är att dagens ungdomar väljer bort den kriminella vägen. Det är absolut ingen väg att ta och personligen vill jag hjälpa till så gott jag kan. Alla är välkomna att höra av sig, säger han.

Efter en hård fängelsedom passerade åren och Alberto var nära att ge upp om att börja träna överhuvudtaget – Då kom vändningen. En vän lyckades att få med honom på ett träningspass inom den extrema sporten MMA fick han träningsglädjen och energin var tillbaka.

Idag, några år efter ha sonat sitt straff, spelar han sida vid sida med rutinerade spelarna som Stefan Batan och Nahir Oyal i fotbollslaget Södertälje FF. Ett lag som satsar hårt för att avancera uppåt i divisionerna.

Benämningen ”åldern är bara en siffra” är något som passar in när vi försöker beskriva Alberto Yurekci som i 49-årsålder fortfarande levererar på plan. Förra säsongen gjorde han över 20 mål i division 7 och i år gjorde han fem mål första två matcherna i. Makalöst och mäktigt imponerade.

Alberto Yurekci var bara 16 år när han gjorde 24 mål för Syrianska i division 3. Han var även en av de viktigaste spelarna när Syrianska avancerade till division 2. Även där toppade han skytteligan med över 20 mål under en säsong, men karriären sträckte sig aldrig längre än Syrianska FC.

– Vi var väldigt många som hade potentialen att lyckas och bli proffsspelare, men tyvärr så uppmärksammades det inte, säger Alberto.

Tillgängligheten för andra klubbar att upptäcka nya talanger är betydligt större idag än vad det var för cirka 30-år sedan. Tror du att din karriär hade sett annorlunda ut om du haft samma förutsättningar som dagen spelare?

– Garanterat. Både jag, min allra bäst vän Aho Bisse samt Milad Gallo hade tveklöst hamnat i professionella klubbar om det funnits så många fotbollsagenter som det gör idag.

Är det stor skillnad på fotbollen idag jämfört med när du var i 20-års åldern?

– Väldigt stor skillnad, allt från omklädningsrummen till fotbollsplanerna. Dagens ungdomarna har det bra, på vår tid var det våra föräldrar som bland annat tvättade kläderna åt oss. Idag tvättar flera lag kläderna åt spelarna, min mamma ville att jag skulle sluta fotbollen på grund av all tvätt, berättar Alberto. Vi tränade på grus och på fritiden spelade vi fotboll på asfalt, dagens ungdomar spelar på konstgräs redan i tidig ålder. Det hade varit en dröm att ha dagens förutsättningar när vi var unga, säger Alberto.

Dina bästa minnen från din långa fotbollskarriär?

– Bland annat när jag debuterade för Syrianska FC som 14-åring och när jag som 16-åring fick jag starta i seriefinalen mot Skiljebo, obeskrivligt. Båda lagen hade lika mycket poäng och extremt mycket folk hade kommit för att se matchen på Södertälje IP. Matchen slutade 2-0 till oss och jag gjorde båda målen efter att dribblat 5-6 spelare, mäktig känsla som inte går att förklara, säger Alberto.

Vem är den bästa spelare du spelat med?

– Aho Bisse utan att tveka. Jag och Aho växte upp tillsammans, spelade på asfalt på gården ihop och debuterade i Syrianska samtidigt. Han var en lagkamrat som alltid gav mig trygghet på plan.

Den tuffaste spelare du spelat mot?

– Jag har inget konkret namn, men jag minns väl att våra matcher i Nykvarn var otroligt tuffa på den tiden, där fanns många duktiga spelare.

Det har kommit till vår kännedom att du tränar ungdomar och seniorer ideellt inom bland annat fotboll och kampsport, stämmer det?

– Det stämmer, jag startade en MMAklubb i Södertälje helt ideellt och välkomnade alla som ville vara med. Har även tränat fotbollstjärnorna Mohammed Tankovic, Samman Ghoddos som spelar i Premier Leauge samt bröderna Christian och Gabriel Aphram i Assyriska, två fantastiska spelare. Jag har även tränat Samuel Baresso, golftalangen som vann SM-Guld 2019, berättar han.

Vad är det bästa med idrotten i Södertälje enligt dig?

– Först och främst att idrotten är ett fantastiskt verktyg för att hålla ungdomarna borta från bland annat kriminalitet. Sedan är det otroligt bra att Södertälje har ett stort utbud av sporter för ungdomarna att välja på, men samtidigt kan jag tycka at föreningarna borde samarbeta mycket bättre och ha ett gemensamt mål.

Vad är ditt tips till dagens unga atleter som vill lyckas i sin aktuella sport?

– Få in rutiner i livet. Vill man uppnå högre nivåer så gäller det att träna extra, lyssna mer på tränarna och ha rutiner i vardagen. Det kan va så lite som att börja dagen med att bädda sägen varje morgon. Med små medel skapas en vinnarmentalitet som krävs för att komma långt.

Text:

Alexander Isa

Dela via:

Shares
Publicerad: 11 oktober 2021 00:00
Senast uppdaterad: 11 oktober 2021 00:00

Ny start för Södertäljes padelhall under nytt varumärke

IMG_4506

Foto: Alexander Isa

Trots en nyligen inlämnad konkursansökan ser framtiden nu ljus ut för padelhallen i Södertälje hamn, som får nytt liv under varumärket Plce Padel och med en ny ledningsgrupp.

Södertälje Padel AB:s konkursansökan i mitten av april skapade osäkerhet kring framtiden för den lokala padelhallen. Men under söndagen presenteras goda nyheter: hallen fortsätter att vara en central plats för padelspelare under det nya namnet Plce Padel, med en ny ledningsgrupp som tar över driften som är inställd på att utveckla och förbättra anläggningen.

”Vi kommer inom kort även att visa upp vårt nya varumärke – Plce Padel. Vår ambition är att skapa ett riktigt nice ”padel place” samt erbjuda ett stort utbud av aktiviteter, gruppträningar och events i hallen för alla målgrupper.”, skriver Plce Padel i ett inlägg på sociala medier.

(Annonslänk)

Som en del av förnyelsen har Albin Nyberg utsetts till tillfällig klubbchef. Nyberg, som är både en passionerad padelspelare och en erfaren tränare, har tidigare arbetat med drift av padelhallar och för den digitala plattformen Padel Mates. Han ser fram emot att personligen möta medlemmarna och ta emot deras förslag på hur verksamheten kan utvecklas.

Plce Padel planerar att inte bara erbjuda en ny plats för spel och samvaro men också att införa ett omfattande program med olika aktiviteter, gruppträningar och evenemang som ska tilltala alla åldrar och färdighetsnivåer. Det nya bokningssystemet som introduceras den 2 maj kommer att sammanföra alla tjänster och möjligheter i en enda app, Padel Mates, där spelare kan boka banor, anmäla sig till matcher och registrera sig för olika aktiviteter. Lanseringen av det nya systemet kommer att firas med ett stort event.

För att underlätta övergången till det nya systemet uppmanas alla spelare att ladda ner Padel Mates-appen och skapa en profil. Hallen ser också fram emot att snart presentera ytterligare uppgraderingar och förbättringar, både i fysisk form och i de tjänster som erbjuds.

”Vi planerar att inom kort renovera och fräscha upp hallen samt utöka utbudet i caféet och shopen. Har ni några önskemål så lyssnar vi gärna. Vi vill bygga den allra bästa av padelhallar”, skriver Plce Padel

Text:

Alexander Isa

Dela via:

Shares
Publicerad: 23 april 2024 10:12
Senast uppdaterad: 23 april 2024 10:12

Södertäljebo misstänkt för grov mordbrand

Polis-3

Arkivbild

Sedan tidigare har två personer gripits, misstänkta för en anlagd brand i Vallentuna förra året. Nu har ännu en person gripits, misstänkt för delaktighet.

En brand bröt ut vid entrémattan till en livsmedelsbutik i Vallentuna i oktober 2023. Branden fyllde snabbt lokalen med rök, vilket inte enbart drabbade butiken utan även omgivande företag. Den kraftiga rökutvecklingen ledde direkt till misstankar om att branden kunde vara anlagd.

Flera personer gripna.
I början av april kunde polisen identifiera och gripa två män, en 38-årig och en 41-årig, båda skrivna i Södertälje och misstänkta för mordbrand.

Förra veckan, den 16 april, kunde en tredje person gripas – en 52-årig man, skriven i Södertälje, som saknar svenskt medborgarskap.

(Annonslänk)

Text:

Shamash Oyal

Dela via:

Shares
Publicerad: 23 april 2024 08:00
Senast uppdaterad: 23 april 2024 10:35

Stöd vår lokala journalistik med en Swish:

123 473 66 41

qr

Mest lästa

SÖK NYHETER

Fler resultat...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors