Företag i fokus:

Annons

Annons

Söker du lägenhet?

Alberto Yurekci – Södertäljelegenden som fortfarande levererar på plan

Möt ikonen Alberto Yurekci, 49 åringen med en otrolig mäktig karaktär.

Under mitten av 90-talet var Alberto ett omtalat namn som en av dom främsta fotbollsspelaren i Södertälje. Han tillbringade hela 15 år av sitt liv i moderklubben Syrianska FC och haft ett liv som kantats av med och motgångar.

Fotbollen är en sport som följt honom sedan barnsben och trots sin ålder har en otrolig stark fysik som de yngre avundas.

– Jag har alltid försökt varit aktiv och tränat hårt. För några år sedan slutade jag med fotbollen och gick upp i vikt, en period då jag tappade all motivation, säger Alberto till Telgenytt.

För Telgenytt berättar han även att livet kantats av hårda motgångar som satt honom bakom lås och bom, problem med droger samt att han fått känna på den hårda vägen. Det är ett kapitel i livet som han inte är så stolt över, men samtidigt är han stolt över kunna berätta om sina felsteg.

Idag hjälper han ungdomar och elitidrottsspelare ideellt för att dela med sig av de kunskapar han besitter inom bland annat fotboll och kampsport.

– Min största dröm är att dagens ungdomar väljer bort den kriminella vägen. Det är absolut ingen väg att ta och personligen vill jag hjälpa till så gott jag kan. Alla är välkomna att höra av sig, säger han.

Efter en hård fängelsedom passerade åren och Alberto var nära att ge upp om att börja träna överhuvudtaget – Då kom vändningen. En vän lyckades att få med honom på ett träningspass inom den extrema sporten MMA fick han träningsglädjen och energin var tillbaka.

Idag, några år efter ha sonat sitt straff, spelar han sida vid sida med rutinerade spelarna som Stefan Batan och Nahir Oyal i fotbollslaget Södertälje FF. Ett lag som satsar hårt för att avancera uppåt i divisionerna.

Benämningen ”åldern är bara en siffra” är något som passar in när vi försöker beskriva Alberto Yurekci som i 49-årsålder fortfarande levererar på plan. Förra säsongen gjorde han över 20 mål i division 7 och i år gjorde han fem mål första två matcherna i. Makalöst och mäktigt imponerade.

Alberto Yurekci var bara 16 år när han gjorde 24 mål för Syrianska i division 3. Han var även en av de viktigaste spelarna när Syrianska avancerade till division 2. Även där toppade han skytteligan med över 20 mål under en säsong, men karriären sträckte sig aldrig längre än Syrianska FC.

– Vi var väldigt många som hade potentialen att lyckas och bli proffsspelare, men tyvärr så uppmärksammades det inte, säger Alberto.

Tillgängligheten för andra klubbar att upptäcka nya talanger är betydligt större idag än vad det var för cirka 30-år sedan. Tror du att din karriär hade sett annorlunda ut om du haft samma förutsättningar som dagen spelare?

– Garanterat. Både jag, min allra bäst vän Aho Bisse samt Milad Gallo hade tveklöst hamnat i professionella klubbar om det funnits så många fotbollsagenter som det gör idag.

Är det stor skillnad på fotbollen idag jämfört med när du var i 20-års åldern?

– Väldigt stor skillnad, allt från omklädningsrummen till fotbollsplanerna. Dagens ungdomarna har det bra, på vår tid var det våra föräldrar som bland annat tvättade kläderna åt oss. Idag tvättar flera lag kläderna åt spelarna, min mamma ville att jag skulle sluta fotbollen på grund av all tvätt, berättar Alberto. Vi tränade på grus och på fritiden spelade vi fotboll på asfalt, dagens ungdomar spelar på konstgräs redan i tidig ålder. Det hade varit en dröm att ha dagens förutsättningar när vi var unga, säger Alberto.

Dina bästa minnen från din långa fotbollskarriär?

– Bland annat när jag debuterade för Syrianska FC som 14-åring och när jag som 16-åring fick jag starta i seriefinalen mot Skiljebo, obeskrivligt. Båda lagen hade lika mycket poäng och extremt mycket folk hade kommit för att se matchen på Södertälje IP. Matchen slutade 2-0 till oss och jag gjorde båda målen efter att dribblat 5-6 spelare, mäktig känsla som inte går att förklara, säger Alberto.

Vem är den bästa spelare du spelat med?

– Aho Bisse utan att tveka. Jag och Aho växte upp tillsammans, spelade på asfalt på gården ihop och debuterade i Syrianska samtidigt. Han var en lagkamrat som alltid gav mig trygghet på plan.

Den tuffaste spelare du spelat mot?

– Jag har inget konkret namn, men jag minns väl att våra matcher i Nykvarn var otroligt tuffa på den tiden, där fanns många duktiga spelare.

Det har kommit till vår kännedom att du tränar ungdomar och seniorer ideellt inom bland annat fotboll och kampsport, stämmer det?

– Det stämmer, jag startade en MMAklubb i Södertälje helt ideellt och välkomnade alla som ville vara med. Har även tränat fotbollstjärnorna Mohammed Tankovic, Samman Ghoddos som spelar i Premier Leauge samt bröderna Christian och Gabriel Aphram i Assyriska, två fantastiska spelare. Jag har även tränat Samuel Baresso, golftalangen som vann SM-Guld 2019, berättar han.

Vad är det bästa med idrotten i Södertälje enligt dig?

– Först och främst att idrotten är ett fantastiskt verktyg för att hålla ungdomarna borta från bland annat kriminalitet. Sedan är det otroligt bra att Södertälje har ett stort utbud av sporter för ungdomarna att välja på, men samtidigt kan jag tycka at föreningarna borde samarbeta mycket bättre och ha ett gemensamt mål.

Vad är ditt tips till dagens unga atleter som vill lyckas i sin aktuella sport?

– Få in rutiner i livet. Vill man uppnå högre nivåer så gäller det att träna extra, lyssna mer på tränarna och ha rutiner i vardagen. Det kan va så lite som att börja dagen med att bädda sägen varje morgon. Med små medel skapas en vinnarmentalitet som krävs för att komma långt.

Text:

Alexander Isa

Dela via:

Shares
Publicerad: 11 oktober 2021 00:00
Senast uppdaterad: 11 oktober 2021 00:00

Efter drunkningsolyckan i Nykvarn – En person dömd

Ambulans

Foto: Shamash Oyal

En treåring pojke var nära att drunkna vid Hökmossbadet förra sommaren. Nu döms pojkens familjemedlem för vållande till kroppsskada, för att han lämnat barnet utan uppsikt och tillsyn.

Det var den 20 juli 2022 som räddningstjänsten tillkallades till Hökmossbadet i Nykvarn efter att en liten pojke var nära att drunkna vid badplatsen. Enligt åtalet lämnades treåringen ”utan uppsikt och tillsyn” när drunkningsolyckan var framme.

Allmänheten hjälpte snabbt till med hjärt- och lungräddning tills sjukvårdpersonal anlände och förde pojken med ilfart till sjukhus med ambulanshelikopter.

Ambulanshelikopter på plats efter drunkningsolyckan i Nykvarn. Arkivbild /Läsarbild.

Den lilla pojken drabbades för hjärtstopp, kramp och syrebrist till hjärnan samt lunginflammation och befann sig i ett ”livshotande tillstånd”, men överlevde mirakulöst.

I slutet på december beslutade Åklagarmyndigheten att åtala en av pojkens familjemedlem för händelsen i Nykvarn för vållande till kroppskada, grovt brott, och gärningen ansågs ha begått av oaktsamhet.

”Brottet bör bedömas som grovt då det innefattat ett medvetet risktagande av allvarligt slag eller försummelse av allvarligt slag när särskild uppmärksamhet var påkallad.”, skrev Åklagarmyndigheten i stämningsansökan.

Nu meddelar tingsrätten domen mot familjemedlemmen som döms för vållande till kroppsskada, samt 50 dagsböter på 50 kronor och betala 5 000 kronor i skadestånd.

Text:

Shamash Oyal

Dela via:

Shares
Publicerad: 30 mars 2023 16:03
Senast uppdaterad: 30 mars 2023 16:03

DEBATT: Skillnad på åsikt och lögn – Visa bättre omdöme

Granberg

Joakim Granberg, Realistpartiets gruppledare.

Det är en skillnad på åsikt och lögn. Det borde Centerpartisten och rektorn Leif Åhlin veta och lära ut i sin skola.

I en tid med så mycket falska nyheter på nätet och uppmaningar till att vara källkritisk så kan man tycka att en rektor borde visa bättre omdöme än att försvara en uppbenbar lögn och sätta sin, och hela partiets heder, på spel för att stå upp för en ”ful tolkning” från ett möte som han själv inte närvarade på.

Leif, det är skillnad på att diskutera, tolka och PÅSTÅ – Det vet en 5e klassare.

Centerpartiet har själv bekräftat i tidigare insändare att det är en tolkning som Margrith Aho gjorde (som var den enda ifrån C som var med på mötet) som ligger till grund för deras påstående om att med vår politik så skall fotbollsföreningar kastas ut ur arenan. Med andra ord bekräftar man att Simon inte sagt att han vill kasta ut några fotbollslag ur Södertälje fotbollsarena utan att det är deras högst egna tolkning av ”vår politik” man hänvisar till.

När jag träffade Leif så skulle jag med andra ord kunna hävda vad som helst om honom, jag skall då ha rätt att ”tolka” allt Leif säger, till och med det han säger till tredje person, som jag själv anser skadar honom och hans parti på mesta möjliga vis. Är det ett sådant debattklimat C vill ha i Södertälje?

Är det så Leif Åhlin ser på en demokrati – Rätten att ljuga och ”ful tolka” dina politiska motståndare? För motståndare är vi helt klart.

Centerpartisterna väntade tre veckor efter det aktuella mötet och satte sedan ihop en insändare som var stenhårt riktad mot Simon Isso och Realistpartiet där man utmålade Realistpartiet som de onda som ville kasta ut fotbollsklubbar för att sedan ställa sig själva i en änglalik dager om att man värnar alla idrotter osv. Så oerhört barnsligt! 

Realistpartiet står upp för den demokratiska debatten och allas rätt att tycka olika, men man måste kunna separera en åsikt och tolkningar ifrån en medveten lögn och svartmålning. På senaste KoF mötet så sa ledamöterna att ingen hört Simon säga de orden som C har på sin hemsida.

Om nu Leif är beredd att slåss, som han uttrycker det, för sina medlemmars rätt att ljuga om Realistpartiet och dess företrädare så måste han såklart vara beredd på att vi försvarar oss. Inget odemokratiskt med det.

För att Centerpartiets ledning vill Realistpartiet illa råder det inget tvivel om, det är bara att lyssna på de lunchgäster som var vid ”plattan” i Grusåsen för ett par veckor sedan. Där satt deras gruppledare Tage Gripenstam tillsammans med en annan politiker och diskuterade mig, Joakim Granberg. Högt och tydligt så hela restaurangen kunde höra kallade Tage Gripenstam mig för riktigt grova saker och en hel del andra ord som är för grova för att publicera här, risken finns att sedlighetsroteln ingriper.

Tycker du det är vuxet Leif, är det ett sådant debattklimat vi skall ha? Ställer du dig bakom Tages ord också Leif? Vill du att vittnena ringer dig Leif så kan jag ordna det!

Vi inom RP försöker vara de vuxna i rummet här, vi har upprepat sagt att om C tar bort sin ”tolkning” ifrån sin hemsida och skakar hand med Simon så släpper vi detta, men det är uppenbart att C är villiga att gå hur långt som helst i detta smutsiga spel som säkert läsarna också är trötta på.

Det är i alla fall jag och Simon, för så här ska det demokratiska spelet INTE spelas Leif. Ta ansvar och sätt stopp.

Joakim Granberg, Ordförande Realistpartiet

Text:

Detta är en insändare! Åsikterna är skribentens egna

Dela via:

Shares
Publicerad: 30 mars 2023 15:21
Senast uppdaterad: 30 mars 2023 15:21

Annons

Stöd vår lokala journalistik med en Swish:

123 473 66 41

qr

Mest lästa

SÖK NYHETER

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors