Annons

Skolan först!

Nr  1 till kommunen.
Nr 17  till riksdagen.

Metin Hawsho (L)

Alberto Yurekci – Södertäljelegenden som fortfarande levererar på plan

Möt ikonen Alberto Yurekci, 49 åringen med en otrolig mäktig karaktär.

Under mitten av 90-talet var Alberto ett omtalat namn som en av dom främsta fotbollsspelaren i Södertälje. Han tillbringade hela 15 år av sitt liv i moderklubben Syrianska FC och haft ett liv som kantats av med och motgångar.

Fotbollen är en sport som följt honom sedan barnsben och trots sin ålder har en otrolig stark fysik som de yngre avundas.

– Jag har alltid försökt varit aktiv och tränat hårt. För några år sedan slutade jag med fotbollen och gick upp i vikt, en period då jag tappade all motivation, säger Alberto till Telgenytt.

För Telgenytt berättar han även att livet kantats av hårda motgångar som satt honom bakom lås och bom, problem med droger samt att han fått känna på den hårda vägen. Det är ett kapitel i livet som han inte är så stolt över, men samtidigt är han stolt över kunna berätta om sina felsteg.

Idag hjälper han ungdomar och elitidrottsspelare ideellt för att dela med sig av de kunskapar han besitter inom bland annat fotboll och kampsport.

– Min största dröm är att dagens ungdomar väljer bort den kriminella vägen. Det är absolut ingen väg att ta och personligen vill jag hjälpa till så gott jag kan. Alla är välkomna att höra av sig, säger han.

Efter en hård fängelsedom passerade åren och Alberto var nära att ge upp om att börja träna överhuvudtaget – Då kom vändningen. En vän lyckades att få med honom på ett träningspass inom den extrema sporten MMA fick han träningsglädjen och energin var tillbaka.

Idag, några år efter ha sonat sitt straff, spelar han sida vid sida med rutinerade spelarna som Stefan Batan och Nahir Oyal i fotbollslaget Södertälje FF. Ett lag som satsar hårt för att avancera uppåt i divisionerna.

Benämningen ”åldern är bara en siffra” är något som passar in när vi försöker beskriva Alberto Yurekci som i 49-årsålder fortfarande levererar på plan. Förra säsongen gjorde han över 20 mål i division 7 och i år gjorde han fem mål första två matcherna i. Makalöst och mäktigt imponerade.

Alberto Yurekci var bara 16 år när han gjorde 24 mål för Syrianska i division 3. Han var även en av de viktigaste spelarna när Syrianska avancerade till division 2. Även där toppade han skytteligan med över 20 mål under en säsong, men karriären sträckte sig aldrig längre än Syrianska FC.

– Vi var väldigt många som hade potentialen att lyckas och bli proffsspelare, men tyvärr så uppmärksammades det inte, säger Alberto.

Tillgängligheten för andra klubbar att upptäcka nya talanger är betydligt större idag än vad det var för cirka 30-år sedan. Tror du att din karriär hade sett annorlunda ut om du haft samma förutsättningar som dagen spelare?

– Garanterat. Både jag, min allra bäst vän Aho Bisse samt Milad Gallo hade tveklöst hamnat i professionella klubbar om det funnits så många fotbollsagenter som det gör idag.

Är det stor skillnad på fotbollen idag jämfört med när du var i 20-års åldern?

– Väldigt stor skillnad, allt från omklädningsrummen till fotbollsplanerna. Dagens ungdomarna har det bra, på vår tid var det våra föräldrar som bland annat tvättade kläderna åt oss. Idag tvättar flera lag kläderna åt spelarna, min mamma ville att jag skulle sluta fotbollen på grund av all tvätt, berättar Alberto. Vi tränade på grus och på fritiden spelade vi fotboll på asfalt, dagens ungdomar spelar på konstgräs redan i tidig ålder. Det hade varit en dröm att ha dagens förutsättningar när vi var unga, säger Alberto.

Dina bästa minnen från din långa fotbollskarriär?

– Bland annat när jag debuterade för Syrianska FC som 14-åring och när jag som 16-åring fick jag starta i seriefinalen mot Skiljebo, obeskrivligt. Båda lagen hade lika mycket poäng och extremt mycket folk hade kommit för att se matchen på Södertälje IP. Matchen slutade 2-0 till oss och jag gjorde båda målen efter att dribblat 5-6 spelare, mäktig känsla som inte går att förklara, säger Alberto.

Vem är den bästa spelare du spelat med?

– Aho Bisse utan att tveka. Jag och Aho växte upp tillsammans, spelade på asfalt på gården ihop och debuterade i Syrianska samtidigt. Han var en lagkamrat som alltid gav mig trygghet på plan.

Den tuffaste spelare du spelat mot?

– Jag har inget konkret namn, men jag minns väl att våra matcher i Nykvarn var otroligt tuffa på den tiden, där fanns många duktiga spelare.

Det har kommit till vår kännedom att du tränar ungdomar och seniorer ideellt inom bland annat fotboll och kampsport, stämmer det?

– Det stämmer, jag startade en MMAklubb i Södertälje helt ideellt och välkomnade alla som ville vara med. Har även tränat fotbollstjärnorna Mohammed Tankovic, Samman Ghoddos som spelar i Premier Leauge samt bröderna Christian och Gabriel Aphram i Assyriska, två fantastiska spelare. Jag har även tränat Samuel Baresso, golftalangen som vann SM-Guld 2019, berättar han.

Vad är det bästa med idrotten i Södertälje enligt dig?

– Först och främst att idrotten är ett fantastiskt verktyg för att hålla ungdomarna borta från bland annat kriminalitet. Sedan är det otroligt bra att Södertälje har ett stort utbud av sporter för ungdomarna att välja på, men samtidigt kan jag tycka at föreningarna borde samarbeta mycket bättre och ha ett gemensamt mål.

Vad är ditt tips till dagens unga atleter som vill lyckas i sin aktuella sport?

– Få in rutiner i livet. Vill man uppnå högre nivåer så gäller det att träna extra, lyssna mer på tränarna och ha rutiner i vardagen. Det kan va så lite som att börja dagen med att bädda sägen varje morgon. Med små medel skapas en vinnarmentalitet som krävs för att komma långt.

Text:

Alexander Isa

Dela via:

Shares
Publicerad: 11 oktober 2021 00:00
Senast uppdaterad: 11 oktober 2021 00:00

Paludans Sverigeturné kostade 43 miljoner kronor

Shamash

Paludan under sitt Södertäljebesök. Foto: Shamash Oyal.

Rasmus Paludans valturné har hittills kostat skattebetalarna hela 43 miljoner kronor i år.

Det rapporterar Ekot, som sammanställt notan för polisens bevakning.

När Paludan besökte Sveaparken i Örebro skadades 71 poliser och slutnotan landade på 800.000 kronor. En månad senare skenade kostnaderna när polisen bemannades med bland annat polishästar, helikopter och en vattenkanon. Den gången låg notan på cirka 2,2 miljoner kronor.

– Polisens uppdrag är ju att när man fått tillstånd för allmänsammankomst att den kan genomföras utan ordningsstörningar och då måste vi anpassa vår resurs till den hotbild som finns, säger Lars Wirén biträdande valkommenderingschef vid polisregion Bergslagen till Ekot.

Högerextremisten Paludan har i år hållit flera demonstrationer på flera orter runt om i Sverige, varav på två stadsdelar i Södertälje.

Men i Södertälje gick lugnt till efter en enorm Paludan-bojkott.

Nu har Ekot sammanställt den totala kostnaderna efter att ha frågat samtliga polisregioner, där Paludans demonstrerat, om vilka kostnader de haft i samband med besöken.

Slutnotan i år ligger på hela 43,5 miljoner kronor för skattebetalarna.

Läs även – Paludan-bojkott i Södertälje gav effekt

Text:

Alexander Isa

Dela via:

Shares
Publicerad: 16 augusti 2022 05:00
Senast uppdaterad: 15 augusti 2022 20:03

Trubadur, hattar och visblad – Levines dukar för kräftskiva

A7C16DEB-F7CB-4845-B65C-2BC062A42169

Har du inte hunnit bryta klor i år, har du ingen kräftskiva inbokad eller älskar du helt enkelt att frossa i dig kräftor?

Då har du kommit rätt. Telgenytt guidar till det perfekta alternativet för dig och ditt sällskap.

Augusti är här och givetvis betyder det att kräftsäsongen är igång igen. På Stora Torget håller Restaurangen Levines hårt på traditionen och bjuder in till kräftfest nu på torsdag.

Under kvällen gästas Levines av den populära trubadurduon S&J Starkers som står för underhållningen och utlovar en härlig stämning. I samband med spelningen har restaurangen även anordnat en kräftskiva med skaldjursbuffé.

Under kvällen kommer även den ordinarie menyn att gälla.

– Vi kommer att satsa på en riktigt kräftfrossa. Det är buffé som gäller, så det blir mycket kräftor, musslor och skaldjur, säger Nour Dhiaa på Levines Brasseriet till Telgenytt.

Buffen startar 18:00, torsdag den 18 augusti, och pågår till 23:00, och trots den knappa marknadsföringen har intresset varit oerhört stort. För att säkra en plats rekommenderar Nour att vara ute i god tid med att boka bord.

– Vi förväntar oss en riktigt bra kväll, men det gäller att boka bord för att garantera en plats, säger Nour.

Sommaren lider mot sitt slut, men först ska hattarna och visbladen fram.

Säkra er plats på torsdag – Boka bord på Levines på Stora Torget

Kräftor på längden och tvären. Fram med hattar, visblad och färgglada lyktor. Det är dags för kräftskiva.

Text:

Alexander Isa

Dela via:

Shares
Publicerad: 15 augusti 2022 19:08
Senast uppdaterad: 15 augusti 2022 19:08

Annons

Stöd vår lokala journalistik med en Swish:

123 473 66 41

qr

Mest lästa

SÖK NYHETER

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Södertälje Festivalen

26 - 28 AUGUSTI

(Detta är ett betalt annonssammarbete)