Företag i fokus:

Familjen Ikresh utvisas tillbaka till ett land i spillror

Skola i Irak. Bild/Foto: Privat

Den 9 september 2020 skrev kaldéiska kyrkans biskop i Europa med säte i Södertälje, Saad Sirop Hanna, ett öppet brev – Där vädjade han för familjen Ikresh.

Han vädjade att den irakiska familjen ska få stanna kvar i Sverige. Men hans öppna brev gav inget gehör och nu utvisas familjen tillbaka till ett land i spillror.

– De kristna i Irak lever i en mycket kritisk stund. Deras situation är i en kontinuerlig fara och osäkerhet, skrev Saad Sirop Hanna.

Familjen flydde från Irak efter terrorsekten isis framfart och har sedan 2015 inte haft en fast boplats. I nuläget bor familjen Ikresh i Norsborg och lever ständigt i rädsla efter migrationsverkets beslut om att utvisa den kristna familjen tillbaka till Irak, tillbaka till ett land i spillror.

– Migrationsverket anser att Irak är tillräckligt bra för att återvända och kunna börja leva där igen, men det stämmer inte. Min pappa kommer att bli mördad om vi återvänder. Det har vi redan berättat för migrationsverkets, men ingen lyssnar, säger Mina Ikresh till Telgenytt.

Hemstaden Alqosh som ligger nära Mosul, den tidigare staden som kontrollerades hårt av isis, är långt ifrån ”tillräckligt bra”.

– Jag och min syster har ingen chans, vi kommer inte kunna leva som vi gör nu. Vi kommer inte kunna ha ett jobb, gå fritt och leva det livet vi vill, säger Mina Ikresh.

Jämlikheten är obefintlig mellan kvinnor och män i Irak och de yngsta i familjen var bara ett respektive tre år gamla när de kom till Sverige. Landet som de en gång flydde från kan komma att bli deras hem igen, mot deras egna vilja.

– Vi alla har försökt glömma det hemska vi gick igenom när vi bodde i Irak och börja om på nytt. Vi studerar och jobbar, samtidigt får vi avslag från migrationsverket som vill utvisa oss. Jag är så rädd att min familj kommer splittras och risken att förlora min pappa gör så himla ont i mitt hjärta, säger Mirna.

Text:

Alexander Isa

Dela via:

Shares
Publicerad: 7 oktober 2021 00:00
Senast uppdaterad: 7 oktober 2021 00:00

Bil voltade och hamnade på taket i Södertälje Syd

IMG_6072

Foto: Shamash Oyal

Under lördagskvällen vid 22:30, som en singelolycka i Södertälje Syd rapporterades, då en bil voltade och hamnade på taket med en passagerare inne i fordonet.

Räddningstjänst, ambulans och polis, var på plats för att hantera situationen. Polisen genomförde en utredning för att fastställa orsaken till olyckan och undersöka de exakta omständigheterna.

Enligt uppgifter ska personen som färdades i bilen ha kunnat lämna fordonet. Personen misstänks för vårdslöshet i trafik.

-Det var en bil som voltade och hamnade på taket. En anmälan om vårdslöshet i trafik har rapporterats, säger polisens presstalesperson till Telgenytt.

Skadeläget för den inblandade är oklart.

Text:

Shamash Oyal

Dela via:

Shares
Publicerad: 21 april 2024 02:43
Senast uppdaterad: 21 april 2024 02:43

INSÄNDARE: Noll respekt för en ren stad

RAW

Foto: Rawpixel/CC0 1

”Vad är det för fel på besökarna till stadskärnan?”, skriver insändaren.

Igår var det städning av flera gator i Södertälje. Kaplansgatan sopades från grus, fimpar samt alla möjliga sopor tidigt på förmiddagen. Det blev fint.

Endast några timmar senare är det en person från en parkerad bil som rätt ut på trottoaren kastar resterna från en hamburgerrestaurang, papper, muggar osv. Nu idag, fredag, har fimparna tillsammans med övriga sopor börjat samlas igen.

Vad är det för fel på besökarna till stadskärnan, är de flesta höga på flugsvamp eller tar dom fel på Lerhaga och Södertälje Centrum?

Jag som bor på soptippen

Text:

Detta är en debatt/insändare. Åsikterna är skribentens egna

Dela via:

Shares
Publicerad: 20 april 2024 21:00
Senast uppdaterad: 20 april 2024 17:30

Stöd vår lokala journalistik med en Swish:

123 473 66 41

qr

Mest lästa

SÖK NYHETER

Fler resultat...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors