Företag i fokus:

Annons

Annons

Söker du lägenhet?

Familjen Ikresh utvisas tillbaka till ett land i spillror

Skola i Irak. Bild/Foto: Privat

Den 9 september 2020 skrev kaldéiska kyrkans biskop i Europa med säte i Södertälje, Saad Sirop Hanna, ett öppet brev – Där vädjade han för familjen Ikresh.

Han vädjade att den irakiska familjen ska få stanna kvar i Sverige. Men hans öppna brev gav inget gehör och nu utvisas familjen tillbaka till ett land i spillror.

– De kristna i Irak lever i en mycket kritisk stund. Deras situation är i en kontinuerlig fara och osäkerhet, skrev Saad Sirop Hanna.

Familjen flydde från Irak efter terrorsekten isis framfart och har sedan 2015 inte haft en fast boplats. I nuläget bor familjen Ikresh i Norsborg och lever ständigt i rädsla efter migrationsverkets beslut om att utvisa den kristna familjen tillbaka till Irak, tillbaka till ett land i spillror.

– Migrationsverket anser att Irak är tillräckligt bra för att återvända och kunna börja leva där igen, men det stämmer inte. Min pappa kommer att bli mördad om vi återvänder. Det har vi redan berättat för migrationsverkets, men ingen lyssnar, säger Mina Ikresh till Telgenytt.

Hemstaden Alqosh som ligger nära Mosul, den tidigare staden som kontrollerades hårt av isis, är långt ifrån ”tillräckligt bra”.

– Jag och min syster har ingen chans, vi kommer inte kunna leva som vi gör nu. Vi kommer inte kunna ha ett jobb, gå fritt och leva det livet vi vill, säger Mina Ikresh.

Jämlikheten är obefintlig mellan kvinnor och män i Irak och de yngsta i familjen var bara ett respektive tre år gamla när de kom till Sverige. Landet som de en gång flydde från kan komma att bli deras hem igen, mot deras egna vilja.

– Vi alla har försökt glömma det hemska vi gick igenom när vi bodde i Irak och börja om på nytt. Vi studerar och jobbar, samtidigt får vi avslag från migrationsverket som vill utvisa oss. Jag är så rädd att min familj kommer splittras och risken att förlora min pappa gör så himla ont i mitt hjärta, säger Mirna.

Text:

Alexander Isa

Dela via:

Shares
Publicerad: 7 oktober 2021 00:00
Senast uppdaterad: 7 oktober 2021 00:00

Södertälje föll på mållinjen i kampen om priset ”Årets Stadskärna”

IMG_1639

Malmös stad kammade hem utmärkelsen ”Årets Stadskärna”

För 27:e året i rad utsåg Svenska Stadskärnor ”Årets Stadskärna” i Helsingborg. Södertälje gick till finalen där de tävlade mot Sundsvall och Malmö, men till slut var det Malmö som vann utmärkelsen.

Södertälje som arbetar för att vara den självklara mötesplatsen för alla och erbjuda mångfald och puls hela dygnet, nådde inte hela vägen. Södertälje arbetar strategiskt och långsiktigt för att skapa en levande stadskärna där människor trivs, känner sig trygga och välkomna, men räckte inte hela vägen till första platsen. Under kvällens tillställning i Helsingborg, som föregående års vinnare, tilldelades utmärkelsen ”Årets Stadskärna” till Malmö.

Staden belönades för sitt imponerande framsteg i utvecklingen av stadskärnan, vilket uppnåddes genom ett framgångsrikt samarbete mellan privata och offentliga aktörer.

– Utmärkelsen Årets Stadskärna delas ut till den svenska stad som visar på störst framsteg i utvecklingen av centrum i samverkan mellan det privata och det offentliga. Här har Malmö jobbat långsiktigt och samtidigt hela tiden utvecklat sitt arbete, säger Annika Boman, juryns ordförande och vice ordförande i Svenska Stadskärnor.

Juryns motivering:

”Genom ett brett samarbete med professionell attityd och stor kompetens har Malmö planerat och genomfört viktiga gemensamma utvecklingsprojekt. Kulturen får spela en stor roll, trygghetsfrågorna hanteras strukturerat och genom nya utvecklingsmodeller har samarbetet genomförts på bred front. Innovativa trafiklösningar, urbana stråk, attraktiva platser och spännande koncept har tillkommit. Dessutom finns en tydlig strategi för marknadsföring, kommunikation och byggandet av stadens varumärke. Alla vill vara med och bidra till stadens utveckling och attraktivitet.

Södertäljes delegation på plats i Helsingborg. Foto: Södertälje City

Text:

Alexander Isa

Dela via:

Shares
Publicerad: 31 maj 2023 21:22
Senast uppdaterad: 31 maj 2023 21:41

Mutfallet tas upp i hovrätten – ”Sista ordet är inte sagt”

Sodertalje-kommun-scaled

Foto/Montage: Alexander Isa

En högt uppsatt kommuntjänsteman i Södertälje och en företagare blev dömda för mutbrott i april av Södertälje tingsrätt. Nu kommer fallet att omprövas efter att hovrätten beslutat att granska tingsrättens beslut.

– Det är glädjande att hovrätten prövar målet. Och självklart är det en lättnad för min klient att sista ordet inte är sagt än, säger tjänstemannens försvarsadvokat, Jakob Lindgren, till Telgenytt.

Mutan som tjänstemannen dömdes för bestod av speltider och sponsorpengar till sonens klubblag, samt ett padelrack till sonen från en företagare som var kopplad till den padelhall där tjänstemannens son arbetade under den aktuella perioden.

Han fälldes för tagande av muta gällande padeltiderna och sponsorpengarna, men friades från anklagelsen om padelracket.

Advokaten Jakob Lindgren försvarar tjänstemannen som dömdes i Södertälje tingsrätt.

I början av maj valde tjänstemannens advokat, Jacob Lindgren, att överklaga domen till hovrätten, som nu väljer att pröva tingsrättens bedömning.

– Det framgår inte av hovrättens beslut varför målet tas upp till prövning, men målet innehåller en rad viktiga frågor som behöver svar. Inte minst vad man får göra som förälder utan att bli anklagad för att ta mutor, säger tjänstemannens försvarsadvokat, Jakob Lindgren, till Telgenytt.

Men enligt advokat Lindgren är det osäkert om det kommer att bli förhandlingar i hovrätten.

– Det kan avgöras på handlingarna, men vi har åberopat vittnesförhör så antagligen blir det förhandling, säger Lindgren.

(Annonslänk)

Text:

Alexander Isa

Dela via:

Shares
Publicerad: 31 maj 2023 20:32
Senast uppdaterad: 31 maj 2023 20:41

Annons

Stöd vår lokala journalistik med en Swish:

123 473 66 41

qr

Mest lästa

SÖK NYHETER

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors