Annons

Skolan först!

Nr  1 till kommunen.
Nr 17  till riksdagen.

Metin Hawsho (L)

Syrisk-ortodoxa patriarken på besök i Södertälje och inviger Seyfomonument i Norrköping

Syrisk-ortodoxa patriarken Ignatius Aphrem II.

Den Syrisk-ortodoxa patriarken Ignatius Aphrem II, som har samma roll som Påven för den katolska kyrkan, är på besök i Sverige och åker från stad till stad i Sverige för att besöka kyrkor och Södertälje kommunhus.

Han anlände till Sverige lördagen den 18:e september och redan i söndags närvarande den Syrisk-ortodoxa patriarken Ignatius Aphrem II vid firandet av Ärekebiskop Benjamin Atas som firade 25 år vid ämbetet, något som Telgenytt var först med att rapportera.

Under sitt besök i Sverige har Patriarken bland annat hunnit besöka Södertälje kommunhus, en kyrka i Linköping och ett munkkloster utanför Norrköping samt besöka Seyfomonument som rests av Norrköping kommun för att hedra folkmordet på armenier, assyrier, syrianer, kaldéer och pontinska greker år 1915.

Enligt lt är Patriarken något kritisk mot Södertälje kommun som fortfarande saknar plats för monumentet och menar att över 30 procent av assyrier, syrianer syrisk-katoliker och kaldéer, som bor i Södertälje och föll offer för folkmordet, har rätt till lyhördhet från kommunens sida.

– Vårt minne av Seyfo handlar inte om förakt och fiendskap, utan kommer från våra känslor kring det som hände oss. Vi är angelägna om att dessa massakrer inte upprepas mot någon folkgrupp igen. Det är viktigt att vi minns för våra förfäders skull och de hundratusentals nyarameisktalande martyrerna – syrianska ortodoxa och katoliker, assyrier och kaldéer, säger Syrisk-ortodoxa patriarken Ignatius Aphrem II till lt.

Patriarkens besök sträcker sig till den 27 september och fram till dess har ett flera besök på schemat innan det bär av till hemstaden Damaskus i Syrien.

BILDEXTRA: Hedersgäster på plats när Ärkebiskop Atas firades – 25 år vid ämbetet

Text:

Alexander Isa

Dela via:

Shares
Publicerad: 22 september 2021 00:00
Senast uppdaterad: 22 september 2021 00:00

Rånförsök i centrala Södertälje – Flera personer gripna

2022_01_polisbil

Arkivbild.

På torsdagskvällen larmades polisen till centrala Södertälje efter att en person blivit utsatt för ett rånförsök.

Polisen ryckte snabbt ut till platsen och kunde gripa flera misstänkta gärningspersoner.

Det var vid 22:30-tiden som polisen ryckte ut efter att flera personer försökt råna en person.

Enligt polisen var de första initiala uppgifterna om att det först gällde ett slagsmål i centrala Södertälje. Men det skulle senare visa sig att det rörde sig om ett rånförsök där flera gärningsmän var inblandade.

– De misstänkta har försökt råna en person utanför en restaurang. När vi kom dit så har någon eller några av gärningsmännen gått in på restaurangen, säger polisens presstalesperson till Telgenytt på torsdagskvällen.

Polisen kunde snabbt lokalisera männen och gripa dem, misstänkta för rånförsöket utanför en restaurang i centrala Södertälje.

Enligt polisen ska offret inte ha behövt uppsöka sjukvård efter händelsen.

Text:

Alexander Isa

Dela via:

Shares
Publicerad: 18 augusti 2022 23:06
Senast uppdaterad: 18 augusti 2022 23:06

Nu avtjänar Balkongmannen sitt straff i turkiskt fängelse – ”En lättnad”

2022_06_Balkong

Bild: Ur polisens förundersökning.

Det var den tredje juni som Bobel Barqasho greps av Turkisk polis för mordförsöket 2013, vilket Telgenytt var först med att rapportera om i Sverige.

Nu bekräftar Kriminalvården till SVT om att Bobel gripits och befinner sig i turkiskt fängelse.

– Vi har saknat bekräftelse från Turkiska myndigheter om att han är gripen och intagen i fängelse, och nu har vi fått en sådan bekräftelse, säger Lisa Gezelius, sektionschef på Kriminalvården, till SVT.

Bobel Barqasho greps av turkiskt polis den 3 juni 2022. Foto: Creative commons / Polisen.

2013 försökte han mörda sin före detta fru genom att kasta henne 13 meter ner från parets balkong i Hovsjö. Dåvarande frun överlevde fallet efter flera veckor i koma. Bobel dömdes till 14 års fängelse för dådet, men flydde till Turkiet där han skyddades av sitt turkiska medborgarskap.

I juni greps han av turkiskt polis med ett falskt svensk körkort som användes för att ta sig genom olika länder. Nu bekräftar turkiska myndigheter till Kriminalvården att Bobel avtjänar sitt straff i turkiskt fängelse.

– Ur ett brottsofferperspektiv är det nu en lättnad att ärendet nu kan avslutas, säger Lisa på Kriminalvården till SVT.

Läs även: TELGENYTT AVSLÖJAR: ”Balkongmannen” Bobel Barqasho gripen i Turkiet

Text:

Alexander Isa

Dela via:

Shares
Publicerad: 18 augusti 2022 15:10
Senast uppdaterad: 18 augusti 2022 15:44

Annons

Stöd vår lokala journalistik med en Swish:

123 473 66 41

qr

Mest lästa

SÖK NYHETER

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Södertälje Festivalen

26 - 28 AUGUSTI

(Detta är ett betalt annonssammarbete)