Företag i fokus:

Annons

Annons

Söker du lägenhet?

Syrisk-ortodoxa patriarken på besök i Södertälje och inviger Seyfomonument i Norrköping

Syrisk-ortodoxa patriarken Ignatius Aphrem II.

Den Syrisk-ortodoxa patriarken Ignatius Aphrem II, som har samma roll som Påven för den katolska kyrkan, är på besök i Sverige och åker från stad till stad i Sverige för att besöka kyrkor och Södertälje kommunhus.

Han anlände till Sverige lördagen den 18:e september och redan i söndags närvarande den Syrisk-ortodoxa patriarken Ignatius Aphrem II vid firandet av Ärekebiskop Benjamin Atas som firade 25 år vid ämbetet, något som Telgenytt var först med att rapportera.

Under sitt besök i Sverige har Patriarken bland annat hunnit besöka Södertälje kommunhus, en kyrka i Linköping och ett munkkloster utanför Norrköping samt besöka Seyfomonument som rests av Norrköping kommun för att hedra folkmordet på armenier, assyrier, syrianer, kaldéer och pontinska greker år 1915.

Enligt lt är Patriarken något kritisk mot Södertälje kommun som fortfarande saknar plats för monumentet och menar att över 30 procent av assyrier, syrianer syrisk-katoliker och kaldéer, som bor i Södertälje och föll offer för folkmordet, har rätt till lyhördhet från kommunens sida.

– Vårt minne av Seyfo handlar inte om förakt och fiendskap, utan kommer från våra känslor kring det som hände oss. Vi är angelägna om att dessa massakrer inte upprepas mot någon folkgrupp igen. Det är viktigt att vi minns för våra förfäders skull och de hundratusentals nyarameisktalande martyrerna – syrianska ortodoxa och katoliker, assyrier och kaldéer, säger Syrisk-ortodoxa patriarken Ignatius Aphrem II till lt.

Patriarkens besök sträcker sig till den 27 september och fram till dess har ett flera besök på schemat innan det bär av till hemstaden Damaskus i Syrien.

BILDEXTRA: Hedersgäster på plats när Ärkebiskop Atas firades – 25 år vid ämbetet

Text:

Alexander Isa

Dela via:

Shares
Publicerad: 22 september 2021 00:00
Senast uppdaterad: 22 september 2021 00:00

Person påkörd i centrala Södertälje – Förd till sjukhus

4ACAE2C6-801A-4136-B226-FDA4DB9DBA18

Läsarbild

En äldre man blev på lördagseftermiddagen påkörd i centrala Södertälje och förts till sjukhus och. Nu misstänkta en förare för vållande till kroppsskada.

-Vi är på plats tillsammans med polis och läkare säger, räddningstjänstens vakthavande befäl, Roger Magnusson, till Telgenytt.

En 75-årig man blev på eftermiddagen påkörd av en bilförare vid korsningen Nygatan och Järnagatan centrala i Södertälje. Flera räddningsenheter, ambulans och polis kallades till olycksplatsen.

Den skadade mannen vårdades på plats och har nu förts till sjukhuset med ambulans. Enligt polisen var den skadade mannen vid medvetande och kunde talbar.

Detaljerna kring händelsen är dock inte helt klarlagda, inklusive exakta omständigheter kring olyckan och huruvida övergångsstället var involverat. Mannen har ännu inte kunnat höras av polisen angående händelsen.

Bilföraren, en man i 50-årsåldern, misstänks för vållande till kroppsskada och kommer att undersökas och utredas av polisen. Mer information och detaljer förväntas framkomma när den skadade mannen har kunnat ge sin version av händelsen och utredningen fortskrider.

Läsarbild

(Annonslänk)

Text:

Alexander Isa

Dela via:

Shares
Publicerad: 3 juni 2023 16:03
Senast uppdaterad: 3 juni 2023 16:07

Skogsbrand i Nykvarn – Flera enheter på plats

Brandbil

Arkivbild

Just nu brinner det i skogen nära Långsjön i Nykvarn. Räddningstjänsten är på plats med flera enheter och bistås av en helikopter från ovan.

– Det var en helikopter på plats i början. Det var inte vår helikopter utan polisen som förmodligen var i närheten för ett annat ärende, säger Roger Magnusson, vakthavande befäl på Räddningscentralen, till Telgenytt.

Larmet inkom vid 13.40 om en skogsbrand cirka en kilometer väster om Långsjön i Nykvarn.

Flera enheter från räddningstjänsten, tillsammans med ett ledningsfordon, är nu på platsen för att bekämpa branden och omfattar en yta på cirka 1500 kvadratmeter.

– Vi är på plats och har en prognos på att vara klara om cirka 2 timmar. Vi har ringat in branden som uppskattas vara på en yta av cirka 1500 kvadratmeter. Ingen vattenbombning med helikopter behövs, allt är under kontroll i Nykvarn skulle jag vilja säga, säger Magnusson.

(Annonslänk)

Text:

Alexander Isa

Dela via:

Shares
Publicerad: 3 juni 2023 13:10
Senast uppdaterad: 3 juni 2023 13:16

Annons

Stöd vår lokala journalistik med en Swish:

123 473 66 41

qr

Mest lästa

SÖK NYHETER

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors