Företag i fokus:

Scania i Södertälje först ut med att använda bussar med biogas

Bild: Scanias pressbild

Scania är först ut med att använda bussar som kör på biogas och detta görs mellan Stockholm och Oslo, meddelar Scania i ett pressmeddelande.

– Som den första långdistansbussen som drivs av biogas är detta förmodligen den mest hållbara busslösningen idag, säger Johan Ekberg, chef för Scania Buses & Coaches kundenhet på Scanias hemsida.

Den nya bussen kommer gynna samhället i stort och fördelarna är många. Flytande biogas är fossilfri, förnybar, minskar utsläppen och lokalt producerad. Bara av att den flytande biogasen är lokalt producerad gör att operatörerna och minskar sina egna och sina kunder klimatpåverkan med mer än 90 procent. Samt att luftkvalitén i allmänhet påverkas positivt genom minskade utsläpp av partiklar och kväveoxider skrivs det på hemsidan.

Samarbetet mellan Scania, bussoperatören Flixbus och gasleverantören Gasum gör att Scaniabussen är den första i sitt slag att rulla ut på långdistans. Bussen, som körs med flytande biogas, kommer minska klimatpåverkan och bidra till att fossilfria transporter mellan de nordiska länderna.

– Biogas kommer att vara ett av de viktigaste verktygen för utfasningen av fossila bränslen för tunga transporter över långa avstånd. Hälften av Europas tunga gasflotta kan drivas av biogas 2025, säger hållbarhetschef Jonas Strömberg på Scania.

Text:

Alexander Isa

Dela via:

Shares
Publicerad: 17 september 2021 00:00
Senast uppdaterad: 17 september 2021 00:00

MINGELBILDER v.15 – Se vilka som var ute i helgen

DSC_0007

Foto: Shamash Oyal

Se även – Mingelbilder V.13

Text:

Shamash Oyal

Dela via:

Shares
Publicerad: 15 april 2024 21:16
Senast uppdaterad: 15 april 2024 21:16

KLART: Ikea säkrar mark i Södertälje

2022_03_ikea

Pressbild: IKEA

Ikea har tecknat ett avtal med Södertälje kommun om köp av mark i Almnäs, där de planerar att uppföra en omfattande distributionscentral. Det rapporter Lt.

(Annonslänk)

Ikea har undertecknat ett intentionsavtal och ett markavisningsavtal med Södertälje kommun. Det ger företaget rätt att förvärva, enligt tidigare uppgifter, 82 000 kvadratmeter mark i Almnäsområdet där Ikea planerar att använda halva markområdet, 41 000 kvadratmeter, till att bygga en ny distributionscentral.

– En fortsatt långsiktig närvaro i Stockholmsregionen är viktig, sade Ikeas presstalesperson Louise Ridell Ehinger tidigare till Telgenytt.

Enligt LT slöts avtalet mellan redan i januari, men hölls konfidentiellt tills det vunnit laga kraft efter ett godkännande av kommunfullmäktige. Tidningen rapporterar att priset för marken är satt till 1 200 kronor per kvadratmeter, vilket totalt motsvarar en köpeskilling på 98,4 miljoner kronor.

Läs även: – IKEA bekräftar planer på förlängt intentionsavtal

Text:

Alexander Isa

Dela via:

Shares
Publicerad: 15 april 2024 18:00
Senast uppdaterad: 15 april 2024 17:10

Stöd vår lokala journalistik med en Swish:

123 473 66 41

qr

Mest lästa

SÖK NYHETER

Fler resultat...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors