Företag i fokus:

Annons

Annons

Söker du lägenhet?

Joakim och Daniel cyklade 315 km för att genomföra En Svensk Klassiker

I lördags, 4 september, var det dags för årets tredje etapp av den Svenska klassikern, Vättern runt. I ett 315 km långt lopp som genomförs i juni varje år, men i september i år, samlas deltagare från hela världen för att ta sig an världens största motionscykellopp på cykel.

På det 315 kilometer långa loppet runt Vättern befann sig vännerna Joakim Henlöv från Nykvarn och Daniel Johansson från Hölö med att genomföra En Svensk Klassiker.

– När man såg målet och ens krafter var helt slutkörda så var tårarna inte långt bort, berättar Joakim Henlöv till Telgenytt.

För att genomföra en Svensk Klassiker måste man genomföra fyra moment, skidor, cykling, simning och löpning. Men i vilken ordning man börjar spelar ingen roll, däremot måste momenten genomföras inom en 12 månadersperiod.

– Detta lopp har klart varit det tuffaste att genomföra och det tog oss 12 timmar att ta oss runt, vilket vi var väldigt nöjda med. Och aldrig har man haft så ont i kroppen i ett halvt dygn, särskilt i baken och det blir garanterad en sittring jag sitter på kommande vecka, säger Joakim.

När vännerna rullade in i mål kunde Daniel Johansson från Hölö bocka av alla fyra moment och blev därmed klar med En Svensk klassiker, men för Joakim inväntar en sista del som är Vansbrosimmet nästa år. 

– Samtidigt som man ofta pratar om de tunga bitarna så är det en otrolig upplevelse. Bra uppstyrda evenemang nya minnen att ta med sig resten av livet. Jag kan varmt rekommendera fler till att våga pröva dessa utmaningar. Lättast tycker jag är att slänga ihop en grupp med goda vänner för att kunna motivera varandra, säger Joakim Henlöv.

EnSvenskKlassiker.se

Text:

Alexander Isa

Dela via:

Shares
Publicerad: 14 september 2021 00:00
Senast uppdaterad: 14 september 2021 00:00

Tonåringar misshandlade inne i livsmedelsbutik

Polis

Foto: Alexander Isa

På tisdagsförmiddagen slog mataffären Ica Jätten larm om en pågående misshandel inne butiken. Två tonårspojkar attackerades av flera män.

Det var klockan 09:45 som tumult uppstod i matbutiken på Erikshällsgatan i Västergård. Inne i butiken, framför flera ögonvittnen, jagades en ung man av flera män och slogs ner till golvet.

– Varor och inredning välts omkull när flera unga män springer in i en matbutik på Erikshällsgatan och misshandlar en tonårspojke med sparkar och slag, skriver polisen på sin hemsida.

Efter attacken sprang gärningsmännen från platsen och kort därefter hittades ytterligare en tonårspojke som också hade blivit misshandlad inne i matbutiken.

Polis som tillkallades till platsen utreder händelsen mot de båda tonåringarna som grov misshandel, men enligt polisens uppgifter var pojkarna inte i behov av vård. Ingen personalen ska heller kommit till skada i samband med incident inne i Ica Jätten på tisdagsförmiddagen.

Text:

Alexander Isa

Dela via:

Shares
Publicerad: 21 mars 2023 13:41
Senast uppdaterad: 21 mars 2023 13:41

Södertäljekillarna invalda i rikstäckande ungdomsråd

34791D09-F0ED-4A4A-998C-6276C05FA84B

George Sarkes, George Asaad och Emilio Sarkis. Pressbild: Susanne Kronholm

Tre ungdomar från Södertälje, George Sarkes, George Asaad och Emilio Sarkis tar plats i Kulturrådets nybildade ungdomsråd. Tillsammans med flera andra ska de fokusera på flerspråkighet och modersmål.

Ungdomsrådet som inledningsvis består av nio niodeklassare från tre olika skolor i Stockholms län, Södertälje, Järva och Tensta och har handplockats av läsambassadören Nioosha Shams.

Nioosha Shams är Sveriges sjätte läsambassadör, den yngsta hittills, och hennes uppdrag är att inspirera barn och unga till läsning och verka för att alla, oavsett bakgrund, ska ha lika möjlighet att nå litteraturen och bli läsare.

Tillsammans med nio ungdomar kommer hon att undersöka vad unga själva ser som meningsfullt i läsande och skrivande samt hur relationen till modersmål påverkar en som människa.

Övre raden från vänster: Nioosha Shams, Fatima Mehawes, Jeanette Bashir, Akila Mah, Emilio Sarkis, Nasteeho Shegow. Nedre raden från vänster: Rebo Mahmod, George Asaad, Nevin Berwari, George Sarkes. Pressbild: Susanne Kronholm

– För mig är det viktigt att synliggöra ungdomarna och deras röster och låta dem ta plats. Tillsammans ska vi delta på riksdagsmöte, mässor, poddar och prata om vikten av att synas också i litteraturen, oavsett bakgrund, säger Nioosha Shams.

Ungdomsrådet träffas en gång i månaden och kommer att arbeta med att öka ungas intresse för läsning genom bland annat event och kunskapsutveckling. Uppdraget som läsambassadör inkluderar att inspirera och agera förebild för barn och unga, med målet att alla ska ha lika möjlighet att nå litteraturen oavsett bakgrund.

Det nya ungdomsrådet inkluderar representanter från sju olika språk – arabiska, somaliska, kurdiska, malajiska, finska, pataniska, turkiska och assyriska/syrianska.

Läs även – Marlen Eskander utsedd till ledamot för Statens kulturråd

Text:

Alexander Isa

Dela via:

Shares
Publicerad: 21 mars 2023 04:00
Senast uppdaterad: 21 mars 2023 12:01

Annons

Stöd vår lokala journalistik med en Swish:

123 473 66 41

qr

Mest lästa

SÖK NYHETER

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors