Annons

Skolan först!

Nr  1 till kommunen.
Nr 17  till riksdagen.

Metin Hawsho (L)

Dan ”Mistluren” Goldman – Firar 50 år som Södertäljesupporter

Dan ”Mistluren” Goldman. Foto: Alexander Ataseven

Det är hösten, 2 oktober, 1970 och Scaniarinken har precis byggts klart och invigts med en match mellan Södertälje SK och Djurgården som slutade 5-2 till hemmalaget.

I över 50 år har Scaniarinken varit en plats där människor delat alla nio grundkänslor ihop. En plats där glädje har delats efter ett SM-guld, till sorg efter en bedrövlig säsong när man tvingat ner en division. Men en sak består och kommer alltid att bestå, kärleken till Södertälje Sportklubb.

Det är något som Dan ”Mistluren” Goldman kan skriva under på. I år firar han nämligen 50 år som Södertälje supporter och han är ödmjuk när Telgenytt träffar honom.

– Det finns dom som har varit supportar mycket längre än jag, säger Dan med ett glatt humör till Telgenytt.

Dan ”Mistluren” Goldman är en av flera tusen som brinner för SSK och har en bottenlös kärlek för klubben. Redan som 7-åring följe han med sin far på SSK matcher i mån av tid, men som 11 åring när arean invigdes klart var det svårt att hålla Dan Goldman borta från Scaniarinken. Där och då, som 11 åring, kom Dan Goldmans liv att förändras föralltid.

– Jag minns väl när jag var 11 år gammal och gick runt på läktaren med en korg och sålde chips och godis till publiken, det var många år sen det, säger Dan Goldman till Telgenytt.

Idag, 50 år senare, har Dan ”Mistluren” Goldman vigt större delen av sitt liv till klubben och knappt missat en hemmamatch sedan dess. Under 50 års tid har han minnen från bland annat SM-guldet 1985, men det är inte hans bästa minne under dessa 50 år.

– Många skulle säga att deras favoritminne är SM-guldet 1985, men mitt bästa minne är från matcherna mot Brynäs 1996, avseende kvalet till dåvarande Elitserien. Brynäs var favoriter, hade landslagsmän och seriens bästa spelare. Vi var underdogs och ingen trodde på oss, men vi var bäst när det väl gällde.

Han tänker på året när legenden Anders Eldebrink återvände till Södertälje SK efter utomlandsspel och avancerade till Elitserien. Dan ler och känner glädjen från 1996 när han tänker tillbaka, på den fantastiska matchserien mot Brynäs 1996.

– Jag har alltid sagt att det är fantastiskt roligt att ta ett SM-Guld, det är fantastiskt tråkigt att förlora en SM final, men det är fruktansvärt att åka ur och det är fullkomligt otroligt att gå upp. Obeskrivliga känslor, säger Dan.

Var kommer smeknamnet Mistluren ifrån?

– Det var en match i mitten på 90-talet. En match som var otrolig tråkig rent spelmässigt, och jag inser att det är dödens tyst inne i Scaniarinken. Då tänkte jag att jag måste supportera laget lite, så jag höjde min stämma och ropade min ramsa ”heeeja heeja SSK, för första gången. Dagen efter skrev reportern Hjalmar Karlsson om att gårdagens match var en av dom tråkigaste han sett. Spelare, domare, publik och tränare, alla hade tråkigt. Förutom då ”Mistluren” på sittplats, han hade roligt. Kort där efter skulle jag skapa en profil på internet, som då var så nytt, och skapa ett smeknamn. Det första som dök upp i huvudet var det Hjalmar skrev, Mistluren.

Mistluren jobbar fortfarande kvar på rinken, och har haft flera olika roller inom funktionärsorganisationen.
Drivet att gå till ”Templet”, som kärnsupportrarna kallar Scaniarinken, är fortfarande stort.
Drömmen om att återigen få se SSK i SHL, lyftandes SM-pokalen lever vidare. 

Text:

Alexander Isa

Dela via:

Shares
Publicerad: 14 september 2021 00:00
Senast uppdaterad: 14 september 2021 00:00

Trubadur, hattar och visblad – Levines dukar för kräftskiva

A7C16DEB-F7CB-4845-B65C-2BC062A42169

Har du inte hunnit bryta klor i år, har du ingen kräftskiva inbokad eller älskar du helt enkelt att frossa i dig kräftor?

Då har du kommit rätt. Telgenytt guidar till det perfekta alternativet för dig och ditt sällskap.

Augusti är här och givetvis betyder det att kräftsäsongen är igång igen. På Stora Torget håller Restaurangen Levines hårt på traditionen och bjuder in till kräftfest nu på torsdag.

Under kvällen gästas Levines av den populära trubadurduon S&J Starkers som står för underhållningen och utlovar en härlig stämning. I samband med spelningen har restaurangen även anordnat en kräftskiva med skaldjursbuffé.

Under kvällen kommer även den ordinarie menyn att gälla.

– Vi kommer att satsa på en riktigt kräftfrossa. Det är buffé som gäller, så det blir mycket kräftor, musslor och skaldjur, säger Nour Dhiaa på Levines Brasseriet till Telgenytt.

Buffen startar 18:00, torsdag den 18 augusti, och pågår till 23:00, och trots den knappa marknadsföringen har intresset varit oerhört stort. För att säkra en plats rekommenderar Nour att vara ute i god tid med att boka bord.

– Vi förväntar oss en riktigt bra kväll, men det gäller att boka bord för att garantera en plats, säger Nour.

Sommaren lider mot sitt slut, men först ska hattarna och visbladen fram.

Säkra er plats på torsdag – Boka bord på Levines på Stora Torget

Kräftor på längden och tvären. Fram med hattar, visblad och färgglada lyktor. Det är dags för kräftskiva.

Text:

Alexander Isa

Dela via:

Shares
Publicerad: 15 augusti 2022 19:08
Senast uppdaterad: 15 augusti 2022 19:08

Granberg, RP: Perfekt grogrund för korruption och svågerpolitik

2022_01_Granberg

Joakim Granberg, Realistpartiet.

Idag avslöjade Telgenytt om att det förekommer en massa konstigheter inom Telge inköp och de kommunala affärerna.

Och de är oerhört bra att detta lyfts fram för vi på Realistpartiet lämnade nämligen in en motion(förslag) redan i februari 2018 till kommunfullmäktige om just detta.

Samma månad 2018 ställde jag även en interpellation till Boel Godner om vad hon tyckte om idén. Mitt förslag var att utöka granskningsrutinerna på Telge inköp för att minska misstag eller rent av dåliga affärer – Svaret på vårt förslag var ett tydligt och blankt NEJ! 

Där det finns stora pengar att tjäna och knappt någon insyn alls så är det ju en perfekt grogrund för korruption/vänskapskorruption och svågerpolitik.

Jag har tagit del av Tietoevrys klagan till Förvaltningsrätten i Stockholm och jag tycker mig utläsa att Fujitsu kan ha fått fördelar som inte borde få förekomma i en rättvis upphandling. Skall bli spännande att se vad Förvaltningsrätten kommer fram till.

”Jag har länge påtalat hur illa kommunen sköter upphandlingar”

Jag har länge påtalat hur illa kommunen sköter upphandlingar, eller inte upphandlar alls. Ibland ges affärerna direkt till kompisarna inom Peab, såsom P-huset bakom stadshuset.

Och hur man smusslar bakom ryggen på Södertäljeborna med hemligstämplade affärer exempelvis som när man säljer Södertäljebornas bostäder i Hovsjö till bekanta för 55 miljoner kronor billigare, och att det från politiken endast var 3 Socialdemokrater som tog beslutet är odemokratiskt!

En extern visselblåsarfunktion dit kommunens medborgare och anställda kan vända sig till om man misstänker skumraskaffärer föreslog vi 11 nov 2020 i kommunfullmäktige genom att lägga en skarp motion – det blev ett nej där med! 

”Återta kontrollen över Telge Inköp och göra slut med favoriserade bolag”

Realistpartiet går till val på att ändra på allt detta!

Vi skall återinföra demokrati så alla partierna i kommunstyrelsen får insyn i de stora kommunala affärerna, återta kontrollen över Telge Inköp och göra slut med favoriserade bolag och införa seriösa och rättvisa upphandlingar. Införa en extern visselblåsarfunktion ditt medborgarna kan vända sig utan att chefen får reda på det. 

Framförallt så skall det vara en helt annan öppenhet gentemot våra medborgare än vad vi har idag, vi som förtroendevalda skall förvalta medborgarnas tillgångar, för det är faktiskt så att det är Södertäljebornas tillgångar, inte några politikers privata bolag och verksamheter som man kan tro när man ser hur det går till ibland.

Det krävs fler Realister i stadshuset helt enkelt så vi kan få bukt med sånt här, men det är ju upp till väljarna nu 11 september – Rösta Realistiskt.

Joakim Granberg, Partiledare
Realistpartiet, ditt lokalparti

Läs: TELGENYTT AVSLÖJAR: Telge Inköp misstänkts för fusk i upphandlingar

Text:

Alexander Isa

Dela via:

Shares
Publicerad: 15 augusti 2022 18:08
Senast uppdaterad: 15 augusti 2022 18:20

Annons

Stöd vår lokala journalistik med en Swish:

123 473 66 41

qr

Mest lästa

SÖK NYHETER

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Södertälje Festivalen

26 - 28 AUGUSTI

(Detta är ett betalt annonssammarbete)