Företag i fokus:

Seyfomonumentet blir verklighet – Utrikesminister Ann Linde positiv

Under flera år har representanter från kristna minoriteter försökt få till ett Seyfomonument i Södertälje. Ett monument för att hedra 1,5 miljoner kristna, däribland assyrier, armenier, syrianer, kaldéer och pontiska greker som mördades i nuvarande Turkiet under åren 1915–1918.

Joe Biden erkänner folkmordet Seyfo

Nu rapporterar Lt om att Södertälje kommun, i ett gemenast beslut från alla partier i kommunhuset, ska uppföra ett Seyfomonument i staden och att förslaget får tummen upp av Sveriges utrikesminister Ann Linde.

– Vi har haft ett jättefint samarbete i vår parlamentariska kommitté där nästan alla politiska partier är representerade, det har lett till ett förslag om möjliga platser för ett monument i Södertälje. Det är förslaget till beslut att ge stadsdirektören Ola Schön i uppdrag att fördjupa sig i de tre platserna och se vilken som är lämpligast, framför allt två platser ska sägas, Stora torget och Stadsparken, det tredje (Turingelunden) är ett nödalternativ, säger Boel Godner till Lt.

Folkmordet Seyfo i Turkiet har erkänts i över 40 länder och Europaparlamentet erkände folkmordet i en resolution 2016. I Frankrike är det dessutom straffbart att förneka folkmordet.

Syftet med folkmordet var att skapa ett enhetligt land med ett språk och en religion, och därför fanns det inte plats för den kristna ursprungsbefolkningen.

Seyfomonumentet väntas stå klart inom ett år, men vart man placerar monumentet är i nuläget oklart.

Minnesdagen för Seyfo “Första gången på 20 år vi gör det här”

Text:

Alexander Isa

Dela via:

Shares
Publicerad: 7 september 2021 00:00
Senast uppdaterad: 7 september 2021 00:00

BILDEXTRA: Fullsatt när SSK hade hemmapremiär

5442A2E8-64AE-4409-A617-DEA1D1B464EB

Foto: Shamash Oyal

Lagledare Ove Karlsson på väg att lämna över en sista matchtröja till Dragan (#84), SSKspelaren Jacob Dahlström på väg att överräcka blomsterkvast

Dragan Umicevic avtackas efter en lång hockeykarriär, till höger i bild hans hustru Giovanna Umicevic. Foto: Shamash Oyal

SSK:s klubbdirektör höll tal till Dragans ära, här tillsammans med barnen Bianca och Luca

Text:

Daniel Hansson

Dela via:

Shares
Publicerad: 30 september 2023 13:17
Senast uppdaterad: 30 september 2023 13:17

Butik rånad med pistolliknande föremål – en person skadad

92430DCB-3652-434A-A1A4-26B58C033E96

Foto: Alexander Isa

En butik i centrala Södertälje rånades av flera personer på lördagsförmiddagen. Enligt polisen användes ett föremål som liknade en pistol av gärningspersonerna.

Det var strax efter klockan 10 som polisen larmades till den centrala butiken efter ett nödlarm. Enligt polisens information blev en av de anställda blivit slagen.

– Det är butiksanställd som larmar från butiken och berättar att två personer har hotat med ett pistolliknande föremål samt slagit butiksbiträdet, skriver polisen på sin hemsida

Polise och ambulans beordrads till platsen och den anställda personen som skadades fördes till sjukhus med för kontroll.

Just nu pågår en sökinsats efter de misstänkta gärningspersonerna i området, men i nuläget har inga misstänkta personer gripits.

Butiken har spärrats av för en teknisk undersökning, och polisen har inlett en förundersökning angående grovt rån.

Enligt uppgifter till Telgenytt, har butiken Stjärnurmakarna blivit utsatt för ett rån.

Vet du mer, kontakta oss här.

Polis på plats. Området avspärrat. Foto: Alexander Isa

Text:

Shamash Oyal

Dela via:

Shares
Publicerad: 30 september 2023 09:43
Senast uppdaterad: 30 september 2023 10:39

Annons

Stöd vår lokala journalistik med en Swish:

123 473 66 41

qr

Mest lästa

SÖK NYHETER

Fler resultat...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors