Företag i fokus:

På dagarna en proper proffsförsäljare på Beijer bygg, på kvällarna en vildsint trummis

Åker ni till Beijer i Moraberg så är chansen stor att ni möter en proper Leif Jansson som känner till varuhusets alla fyra hörn. Han är ett proffs i sitt yrke och det är sällan han har missnöjda kunder, men på kvällarna byter han skepnad.

Det är få som vet vilken välkänd och etablerad trummis han är i Stockholms musikvärld och vilken fantastisk talang han besitter. När Leif ”Leffe” Jansson lämnar skrivbordet på Bejier beger han sig till olika platser runt om i Stockholm för att slår på trumskinn och cymbaler och visar trumkunskaper av yppersta klass.

Han är en ambulerande trumslagare som spelat i flera olika band och haft många spelningar i Stockholm. Däremot har det varit ett fåtal spelningar det senaste året på grund av den rådande pandemin som pågått, men nu är han äntligen tillbaka bakom sitt trumset med bandet Uld de Wolf.

– I vilken ålder upptäckte du trummorna?

Jag började slå på burkar och kastruller i åtta årsålder och fick mitt första trumset när jag var 12 år och har lirat i band sedan dess, säger Leif Jansson till Telgenytt.

– Hur många band spelar du i just nu?

Just nu är det fyra, Ulf de Wolf, JABB, Blue Vibes i Stockholm och gubbklubben Mancave i Södertälje med bl a Sigge Klemetz och Anders Berggren. Sedan får jag en del förfrågningar och att det även sätts ihop tillfälliga band för speciella tillfällen, som till exemplen nu när vi ska lira AW-låtar på en krog på Östermalm.

– Kan du introt på Cadillac ?

Absolut! Det är en låt jag lirat en del.

– Har du några förebilder som trummis?

De trummisar som betytt mest för mig och som har inspirerat mig är Phil Collins, Billy Cobham och Jack DeJohnette.

– Några favorit ställen att spela på?

Gillar ju att lira på mindre ställen som Stampen, Wirströms och Bluesbaren. Där har jag säkert lirat åtminstone 50 gig. Närheten till publiken är viktig.

– Saknar du nått bra hak att spela på i Södertälje, typ Miles bar?

Har ju mest hållit mig uppe i stan, men det behövs bra ställen i Södertälje. Hamnen bar och kök i Södra är ju rätt schysst. Södertälje Jazz och Bluesförening gör ju också ett himla bra jobb med Lasse Jansson i spetsen.

– Du får äran att utse dom fem bästa banden genom tiderna.

Det blir Genesis, Rolling Stones, Beatles, Fleetwood Mac och Led Zeppelin.

Dom 3 bästa skivorna all time?

De som betytt mest för mig är Talking Heads-Remain in Light, Fleetwood Mac-Rumours och Genesis-Foxtrot.
Som musiker träffar jag så himla många spännande människor som verkligen berikar livet och jag får mycket uppskattning för mitt spelande så det här kommer jag hålla på med så länge jag kan, avslutar Leff Jansson.

Text:

Alexander Isa

Dela via:

Shares
Publicerad: 2 september 2021 00:00
Senast uppdaterad: 17 juni 2022 23:55

Giftermål minskar i Sverige – Södertälje sticker ut

Ring bröllop

Foto: Pexel

Ny statistik från SCB visar att antalet skilsmässor i Sverige har nått sitt lägsta på flera år, samtidigt som giftermålen också minskar och andelen gifta personer i den vuxna befolkningen är lägre än någonsin tidigare under 2000-talet.

– Det är det lägsta antalet skilsmässor sedan 2005. Men även 2022 var antalet skilsmässor det lägsta på många år. Det kan delvis bero på att antalet giftermål minskade rejält under början av pandemin, men det är nog inte hela förklaringen, säger Lena Lundkvist, demograf på SCB.

(Annonslänk)

Under 2023 registrerades endast 21 231 skilsmässor enligt SCB:s senaste befolkningsstatistik, vilket markerar en fortsatt trend av minskande skilsmässor i Sverige. Denna utveckling speglar en bredare trend där även antalet giftermål minskar, vilket ytterligare understryker förändringar i det svenska samhällets familjestrukturer.

Intressant är att andelen gifta personer i den vuxna befolkningen har sjunkit kontinuerligt under 2000-talet, från över 45 procent år 2000 till knappt 40 procent förra året. Parallellt har andelen skilda personer ökat, vilket pekar på en långsiktig förändring i befolkningens civilstånd.

– Om vi bortser från pandemiåren 2020 och 2021 då antalet giftermål sjönk betydligt, bland annat till följd av restriktionerna, så var antalet giftermål under 2023 det lägsta på 20 år.

Lena Lundkvist från SCB påpekar även att åldrarna hos nygifta personer har förändrats under 2000-talet, med en minskande andel yngre personer bland de nygifta. I de största kommunerna var giftermål vanligast i Järfälla, Botkyrka och Södertälje, medan skilsmässor var vanligast i Haninge, Malmö och Borås, vilket visar på regionala skillnader i dessa trender.

Under 2023 registrerades 499 giftermål, medan 246 skilsmässor noterades.

– Om vi studerar åldrarna hos alla nygifta personer år för år så ser vi en del förändringar under 2000-talet. Framför allt har andelen yngre personer bland de nygifta minskat stadigt, säger Lena Lundkvist.

Text:

Paula Kass Elias

Dela via:

Shares
Publicerad: 3 mars 2024 05:00
Senast uppdaterad: 2 mars 2024 19:37

Stor polisinsats efter larm om inbrott

polis

Arkivbild

Vid 18-tiden på kvällen inkom ett larm om inbrott, med oklar adress men med indikationer på att det skett i Ronna/Lina-området. Polisen har bekräftat sin närvaro på plats med flera enheter som svar på larmet.

Enligt uppgifter till Telgenytt är det fortfarande oklart exakt var inbrottet har ägt rum. Polisen är förtegen med detaljer kring insatsen men har bekräftat att man arbetar aktivt i området och att personer förhörs som en del av utredningsarbetet.

– Vi är på plats i Södertälje med anledning av ett misstänkt inbrott. Personer har kontrollerats i området, säger polisens presstalesperson till Telgenytt.

Detaljerna kring händelsen och eventuella gripanden eller beslag är ännu oklara. Polisens arbete fortsätter och mer information väntas bli tillgänglig allteftersom utredningen framskrider.

Text:

Shamash Oyal

Dela via:

Shares
Publicerad: 2 mars 2024 20:15
Senast uppdaterad: 2 mars 2024 19:43

Stöd vår lokala journalistik med en Swish:

123 473 66 41

qr

Mest lästa

SÖK NYHETER

Fler resultat...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors