Företag i fokus:

Södertälje tredje bästa arbetsgivarkommunen i Stockholm län – Boel Godner: ”Stolta över vårt arbete”

En ny rapport som släpptes av Fackförbundet LO i Stockholms län beskriver Södertälje som den tredje bästa arbetsgivarkommunen. Sollentuna toppar rapporten och tätt efter kommer Nynäshamn på andra plats.

– Vi har jobbat systematiskt med att förbättra arbetsvillkoren inom företrädelsevis äldreomsorgen. Det ger effekt inte bara för våra medarbetare utan höjer kvaliteten i alla delar av verksamheten, säger kommunstyrelsens ordförande Boel Godner i ett pressmeddelande.

Enligt tabellen som LO Stockholms redovisade tillhörde Nykvarns kommun en av dom sämre kommunerna i länet. Detta på grund av hög sjukfrånvaron, dåliga anställningsvillkoren och hög personaltäthet.

Totalt granskades 26 kommuner där granskning ska bidra med inspiration och kunskap för jämställdhets- och jämlikhetsarbetet.

Indexmodell som LO tagit fram baseras på fem kategorier, anställningsvillkor, lön, personaltäthet, ledarskap och sjukfrånvaro. Av dessa fem kategorier fick Södertälje kommun höga poäng i kategorierna sjukfrånvaro, personaltäthet och anställningsvillkor.

– Vi är stolta över vårt arbete som är både hårt och svårt, och inte färdigt, säger Boel Godner.

Nykvarn å sin sida utsågs till sämsta arbetsgivarkommun 2020. De främsta orsakerna till bottenplaceringen är den höga sjukfrånvaron och de relativt dåliga anställningsvillkoren. Nykvarns kommun har nämligen jämförelsevis hög andel som är visstidsanställda och timavlönade. När det kommer till personaltäthet och ledarskap ligger dock Nykvarns kommun runt medel.

Text:

Alexander Isa

Dela via:

Shares
Publicerad: 1 september 2021 00:00
Senast uppdaterad: 1 september 2021 00:00

INSÄNDARE: Sverige måste ta hand om sina pengar i Ukraina

Z

Ukrainas president, Volodymyr Zelenskyj
Foto: Peter Mydske/Stortinget

”Utrikesminister Ann Linde (S) sa att Sverige inte kommer att kalla hem någon personal från ambassaden i Kiev. Alla vet vad som hände sen.”, skriver skribenten.

Nyligen rapporterade WSJ att stora amerikanska långivare som Pimco och Blackrock vilka gick med på tvåårig paus för räntor och amorteringar för Ukraina efter krigets utbrott trycker nu på för att få Kiev betala ränta igen.

Under två år av krig fick Ukraina miljontals dollar från Sverige. Vi får inte glömma att dessa pengar är svenska och det är bra tid nu att fundera på det. Amerikanska långivare har förmodligen klassificerad information. Vilken motiverade de att påskynda med att få tillbaka sina pengar från Ukraina. Vi borde verkligen följa deras exempel.

Det var just USA som var de första att kalla hem sina diplomater från ambassaden i Ukraina år 2022. Medan europeiska länder avvakade. Sveriges tidigare utrikesminister Ann Linde (S) sa att Sverige inte kommer att kalla hem någon personal från ambassaden i Kiev. Alla vet vad som hände sen.

Både Sverige och Europa måste dra lärodomar från 2022 och reagera snabbare. Ju snabbare desto bättre.

Åke Nyman,
Oberoende ekonom

Text:

Detta är en debatt/insändare. Åsikterna är skribentens egna

Dela via:

Shares
Publicerad: 19 maj 2024 08:30
Senast uppdaterad: 19 maj 2024 12:27

Då öppnar den nya fritidsgården i Ronna

ronna-fritidsgard-2

Foto: Shamash Oyal

Aktivitetshuset i Ronna, en ny samlingspunkt för barn och unga i Södertälje, planeras öppna i augusti 2024. För närvarande är kommunen i full gång med att förbereda allt inför invigningen.

Aktivitetshuset Mosaik i Ronna, Södertälje, som öppnar den 19 augusti 2024, har byggts av Telge Fastigheter. Mosaik, som fått sitt namn från en tävling, är en ny mötesplats för barn och unga där de kan engagera sig i en rad kultur- och fritidsaktiviteter.

(Annonslänk)

Huset, som är 1 000 kvadratmeter stort och kostade 100 miljoner kronor, kommer att innehålla verksamheter från lokala föreningar samt möjligheter till bland annat digitalt och traditionellt hantverk, sporter som basket och musikrelaterade evenemang som konserter.

Maria Lindeberg, chef för Kultur- och fritidskontoret, understryker att detta är en betydande satsning på Södertäljes yngre invånare. En viktig aspekt av planeringen är att upprätthålla en dialog med lokala föreningar för att säkerställa att aktiviteterna möter behoven hos barn och ungdomar i åldersgruppen 10–17 år.

– Genom att öppna Mosaik kan vi ge barn och unga ännu större möjligheter att hitta nya intressen, prova nya saker och skapa värdefulla relationer både med varandra och vuxna. Vi hoppas att alla de verksamheter som kommer rymmas där, ska ge dem oförglömliga upplevelser som de kan ha glädje av hela livet, säger Lindeberg

Fritidsgården Mosaik i Ronna.
Foto: Shamash Oyal

Text:

Shamash Oyal

Dela via:

Shares
Publicerad: 19 maj 2024 05:00
Senast uppdaterad: 18 maj 2024 20:31

Stöd vår lokala journalistik med en Swish:

123 473 66 41

qr

Mest lästa

SÖK NYHETER

Fler resultat...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors