Annons

Advokatbyrån
LexSeven

Metin ataseven

Advokat & notarius publicus

Metin Ataseven

EXKLUSIVA BILDER: Skolklass nödevakuerades från fjällvandringen när orkanen slog till

Isa Ataseven från Södertälje skulle tillsammans med sin klass, från Rönninge gymnasium, fjällvandra i Härjedalen i Helagsområdet i 7 dagar.

EXKLUSIV VIDEO: Här nödevakuerades eleverna från fjället när stormen slog till

Klassen från Rönninge begav sig till Härjedalen för att besökte den vackra och orörda fjällområde. De sov i tält, bar med sig all mat och lagade sin egna mat på stormkök.
Innan resan hade klassen även förberett sig och studerat fjällvärldens geologi, växter, djur och kultur.

På den femte dagen förvandlades klassresan till ett mardrömsscenario.

– Vi skulle bara sova i tältet som vilken annan kväll som helst när det blåste lite lätt vid 22-tiden, säger Isa Ataseven från Södertälje till Telgenytt.

Men den lätta vinden skulle öka kraftigt i styrka. Vinden blev allt hårdare, så hårt att elevernas tält började gå sönder och flyga iväg. Paniken började sprida sig bland tälten och elever som blev av med sina tält anslöts sig till sina vänner i andra tält för att söka skydd och trygghet.

Det eleverna inte förstod just då var att de befann sig mitt i en orkan

– Kort därefter fick vi reda att det var en orkan, men tanken var ju att vänta ut den och fortsätta vår resa när det lugnat ner sig, berättar Isa.

Men de snabbtänkta lärarna lämnade ingenting till slumpen. De larmade räddningstjänsten som omgående skickade ut en helikopter för att hjälpa skolklassen mot trygg mark.

– Orkanen fortsatte under kvällen och in på morgonen. Vi blev väldigt lättade för att ha undkommit stormen och klarat oss väl under helikopterturen. Jag är oerhört glad över lärarnas snabba agerande om att larma i god tid, berättar Isa Ataseven.

Tack vare lärarans snabba agerande kom alla fram till hotellet helt oskadda och lättade för att ha undkommit en situation som kunde slutat väldigt illa.

Text:

Alexander Isa

Dela via:

Shares
Publicerad: 27 augusti 2021 00:00
Senast uppdaterad: 27 augusti 2021 00:00

Utebio med succéfilmen rundar av festivalhelgen

Montage Alex Ataseven

Bild: Alex Ataseven / TSG Entertainment/Century Studios.

Torsdagen den 25 augusti inleds Södertäljefestivalen med en löptävling genom centrala Södertälje och en kammarmusikfest.

Nu meddelar centrumföreningen Södertälje City att den fyra dagar långa festivalhelgen avslutas med succéfilmen Free Guy med Marentrappan som läktare.

Under två torsdagar i juli kunde Södertäljeborna ta del av filmerna Mamma Mia! The Movie och The Greatest Showman som lockade storpublik till Marenplan.

Festivalhelgen inleds torsdag den 25 augusti och pågår i fyra dagar med flera artistuppträdande, tivoli och roliga aktiviteter för hela familjen.

Nu presenterar Södertälje City, tillsammans HSB Södertälje, succéfilmen Free Guy som avslutar festivalhelgen den 28 augusti med utomhusbio.

Succefilmen Free Guy med Ryan Raynold visas vid Marenplan den 28 augusti. Bild: TSG Entertainment/Century Studios.

– Vi ser fram emot en mysig kväll med filmvisning som avslutning av en intensiv festival. Utebio är uppskattat bland Södertäljeborna och därför kändes det givet att vi summerar helgen en sköt häng vid Maren och tittar på film tillsammans, säger Aljoša Lagumdžija, VD Södertälje City.

Den kostnadsfria utebion startar vid 20:30-tiden, beroende på väder och när det är tillräckligt mörkt och genomförs även om det regnar.

BILDEXTRA – Utomhusbio vid Marenplan

Text:

Alexander Isa

Dela via:

Shares
Publicerad: 9 augusti 2022 08:06
Senast uppdaterad: 9 augusti 2022 11:13

Samordnare tillsätts – Ska bli ledande i grön omställning

Scania Södertälje Alex Ataseven. Foto

Foto: Alex Ataseven.

Regeringen tillsätter nu en nationell samordnare för att underlätta stora etableringar i fordonsindustrins gröna omställning.

Det meddelar näringsdepartementet som bland annat pekar på Scanias batterisatsning i Södertälje.

Utvecklingen och produktionen av batterier utvecklas i en rasande fart och just nu genomför flera fordonstillverkare stora investeringar.

Aktörerna investerar just nu i en stora batterianläggningar som framför allt ska fokusera på utveckling och produktion. Fordonstillverkarnas investeringar kommer att skapa tusentals nya jobb, men även ställer krav på bland annat infrastruktur, bostäder och energitillförsel i de kommuner och regioner som berörs

För att underlätta etableringarna i den gröna omställning meddelar regeringen att man kommer att utse en samordnare som på löpande band informerar Näringsdepartementet om hur arbetet med uppdraget fortskrider.

Foto: Alex Ataseven.

– Investeringarna skapar tusentals nya jobb och är avgörande för Sverige som fordonsnation. Arbetet med de stora etableringarna ställer stora krav på samhället. Regeringen tillsätter därmed en samordnare med uppdrag att koordinera olika insatser som behövs för att förverkliga fordonsindustrins nyetableringar inom framför allt batteriproduktion, säger näringsminister Karl-Petter Thorwaldsson i ett pressmeddelande.

Beslutet om att tillsätta en samordnare, som bland annat ska identifiera utmaningar, hinder och underlätta samverkan mellan aktörerna, välkomnas av fordonsindustrin.

– Scanias ambition är att vara ledande i elektrifieringen av tunga fordon, och vår miljardinvestering i batterimonteringsfabriken i Södertälje som kommer stå klar nästa år är ett viktigt led i detta. Hela branschen står inför en enorm omställning, där battericellsproduktion i Sverige är avgörande. Men det kräver samordning och nära samverkan mellan politik och näringsliv. Regeringens initiativ med en nationell samordnare är därför oerhört välkommet, säger Christian Levin, vd Scania och TRATON.

Samordnaren kommer att utses inom kort och senast den 31 december 2024 ska uppdraget slutredovisas.

Text:

Alexander Isa

Dela via:

Shares
Publicerad: 9 augusti 2022 05:00
Senast uppdaterad: 8 augusti 2022 22:29

Stöd vår lokala journalistik med en Swish:

123 473 66 41

qr

Mest lästa

SÖK NYHETER

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors