Företag i fokus:

Annons

Södertälje_kommun_Kompetensmassan

EXKLUSIVA BILDER: Skolklass nödevakuerades från fjällvandringen när orkanen slog till

Isa Ataseven från Södertälje skulle tillsammans med sin klass, från Rönninge gymnasium, fjällvandra i Härjedalen i Helagsområdet i 7 dagar.

EXKLUSIV VIDEO: Här nödevakuerades eleverna från fjället när stormen slog till

Klassen från Rönninge begav sig till Härjedalen för att besökte den vackra och orörda fjällområde. De sov i tält, bar med sig all mat och lagade sin egna mat på stormkök.
Innan resan hade klassen även förberett sig och studerat fjällvärldens geologi, växter, djur och kultur.

På den femte dagen förvandlades klassresan till ett mardrömsscenario.

– Vi skulle bara sova i tältet som vilken annan kväll som helst när det blåste lite lätt vid 22-tiden, säger Isa Ataseven från Södertälje till Telgenytt.

Men den lätta vinden skulle öka kraftigt i styrka. Vinden blev allt hårdare, så hårt att elevernas tält började gå sönder och flyga iväg. Paniken började sprida sig bland tälten och elever som blev av med sina tält anslöts sig till sina vänner i andra tält för att söka skydd och trygghet.

Det eleverna inte förstod just då var att de befann sig mitt i en orkan

– Kort därefter fick vi reda att det var en orkan, men tanken var ju att vänta ut den och fortsätta vår resa när det lugnat ner sig, berättar Isa.

Men de snabbtänkta lärarna lämnade ingenting till slumpen. De larmade räddningstjänsten som omgående skickade ut en helikopter för att hjälpa skolklassen mot trygg mark.

– Orkanen fortsatte under kvällen och in på morgonen. Vi blev väldigt lättade för att ha undkommit stormen och klarat oss väl under helikopterturen. Jag är oerhört glad över lärarnas snabba agerande om att larma i god tid, berättar Isa Ataseven.

Tack vare lärarans snabba agerande kom alla fram till hotellet helt oskadda och lättade för att ha undkommit en situation som kunde slutat väldigt illa.

Text:

Alexander Isa

Dela via:

Shares
Publicerad: 27 augusti 2021 00:00
Senast uppdaterad: 27 augusti 2021 00:00

Så kan ditt barn ha råd att köpa bostad i Södertälje om 18 år

Södertälje Alex Ataseven

Foto: Alex Ataseven.

En ny undersökning, utförd av pensionsbolaget Skandia, visar att om föräldrar sparar barnens barnbidrag i 18 år så räcker det till en kontantinsats i 20 av 25 svenska städer.

Södertälje är en av dessa städer som barnbidraget räcker till kontantinsatsen för en bostad, men den möjligheten har inte alla föräldrar.

– Att föräldrarna ska ha råd att spara hela barnbidraget varenda månad tills barnet fyller 18 år är väldigt mycket begärt, säger Johanna Cerwall, vd på Skandiabanken i ett pressmeddelande.

Skandias rapport ”Sparande till bostad” undersöker hur stor effekt den nya reformen med startlån för förstagångsköpare skulle ha i praktiken och är baserad på framtidens bostadsmarknad i 25 svenska städer. För att barn vid 18 års-åldern ska ha råd att köpa en lägenheten i Stockholm, om 18 år, behöver föräldrarna spara mellan 2140 kronor och 3540 kronor per månad, men i Södertälje är det ett betydligt lägre månadssparande.

I Södertälje behöver föräldrar spara 1000 kronor per månad för att barnet ska ha råd att köpa egen bostad vid 18-årsåldern. Därmed räcker barnbidraget till en kontantinsats om det sparas i 18 år.

För att en kontantinsats däremot ska räcka baserat på förslaget Startlån till förstagångsköpare, 5% kontantinsats, behöver en förälder i Södertälje spara 340 kronor – i 18 år.

Om föräldrar sparar barnens barnbidrag i 18 år så räcker det till en kontantinsats i Södertälje. Foto: Alex Ataseven.

– Vi behöver sänka trösklarna in på bostadsmarknaden. Att räkna med att föräldrarna ska ha råd att spara hela barnbidraget varenda månad tills barnet fyller 18 år är väldigt mycket begärt, och går emot barnbidragets egentliga intention. Vår rapport visar dessutom att inte ens detta räcker om barnet vill bo i någon av Sveriges största städer, säger Johanna Cerwall, VD på Skandiabanken.

Enligt Skandia finns det cirka 200 000 unga vuxna, i åldersgrupperna 20–27 år, ofrivilligt hemmaboende i Sverige eftersom de saknar de ekonomiska möjligheterna att hitta ett annat boende. För att en ung person i tidig ålder ska kunna ta sig ut på bostadsmarknaden spelar föräldrarnas sparande därmed en stor roll.

I Stockholm är det dyrast att köpa lägenhet där priset per kvadratmeter ligga på cirka 159.000 kronor upp till 264.000 kronor år 2040. Därefter kommer Göteborg, Lund, Uppsala och Gotland. Billigast att köpa lägenhet är det i Karlskoga.

Text:

Alexander Isa

Dela via:

Shares
Publicerad: 29 september 2022 07:54
Senast uppdaterad: 29 september 2022 08:03

Fastighet i Södertälje nomineras till ”Årets Fasad”

HSB BRF Fogdetorp_stefan_forsberg

HSB BRF Fogdetorp. Foto: Stefan Forsberg.

Varje år utser Mur & Putsföretagen, som är en rikstäckande branschföreningen och grundades 1966, en fasad som uppfyller viktiga kriterier.

En av de nominerade är fastigheten HSB Brf Fogdetorp i Rosenlund som nomineras i kategorin Årets Renovering/restaurering.

Årets Fasad delas ut årligen och stiftades 2015 för att uppmärksamma byggnader som bidrar till vackra, intressanta, spännande och hållbara hus.

Totalt nomineras sex fastigheter varav tre i kategorin nyproduktion och tre stycken i kategorin renovering/restaurering. Bland de nominerade i den sistnämnda kategorin finns HSBs fastigheter i Rosenlund Brf Fogdetorp som utmärks för att ha fasad av tegel och ventilerad puts.

”För att säkerställa att alla bidrag får en objektiv bedömning är juryn sammansatt av branschexperter från olika områden. Juryn bedömer efter kriterierna, gestaltning, hållbarhet/ekonomi, innovation och utförande/hantverk.”, skriver den rikstäckande branschföreningen.

Vinnaren presenteras den 10 november i Stockholm

Text:

Alexander Isa

Dela via:

Shares
Publicerad: 29 september 2022 04:00
Senast uppdaterad: 28 september 2022 21:55

Annons

www.seymisweden.se

Stöd vår lokala journalistik med en Swish:

123 473 66 41

qr

Mest lästa

SÖK NYHETER

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Lanseringserbjudande - Få 10% på ditt första köp!

(Detta är ett betalt annonssamarbete)