Annons

Advokatbyrån
LexSeven

Katja Melkemichel

Advokat

Katja Melkemichel

Advokat

Introduktionsdag för Sjöräddningen i Södertälje – Frivilliga eldsjälar

Sjöräddningssällskapet startades av eldsjälar för över 100 år sedan och har idag över 2200 medarbetare i Sverige. Med sina 70 stationer runt om i Sverige och 250 båtar är Sällskapet redo att rycka ut vid behov, alla tider på dygnet.

I tisdags hade Sjöräddningssällskapet i Södertälje sitt första introduktionsmötet för nya frivilliga sjöräddare. På Sällskapets Båtklubb i Torpa i Södertälje hade cirka 30 frivilliga personer samlats för ta del av Sjöräddningssällskapets presentationen av det spännande och roligare ideella arbetet som görs.

Video – Här demonstrerar Sällskapet i Södertälje hur en flytoverall används.

Det fantastiska med Sällskapet är att arbetet görs helt ideellt av eldsjälar. Det är inget krav på att vara med och man får heller ingen ekonomisk ersättning, men trots det är intresset väldigt stort.

Under instruktionsdagen så berättades det hur arbete går till, vilka kriterier som ska uppfyllas och vad det innebär att vara sjöräddare med cirka 2.200 andra frivilliga sjöräddare runt om i Sverige. Förra årets gjorde Sällskapets sjöräddare tillsammans 91 % av alla hjälpinsatser på sjön och här finns medlemmar i alla åldrar.

Efter mötet fick alla deltagare även ta en titta på sjöräddningssällskapets båt samtidigt som 17-åriga Tim Luthin, Räddningssällskapets yngsta medlem, demonstrerade hur en flytoverall användes.

Under mötet är Sällskapet tydliga med att arbetet är helt frivilligt och ideellt, men att det samtidigt finns ett stort ansvar hos varje individ. Har man bland annat valt att ha jouren och larmet går, då ska man vara redo att rycka ut.

– När är med i Sjöräddningssällskapet och har jouren så ska man kunna rycka omgående. När larmet går ska båten lämna kajen på 15 minuter, säger stationschefen Mats Thorstensson under föreläsningen.

– Belöningen är att man gör en fantastik insatts för samhället och möter glada och tacksamma människor. Jag har aldrig mött någon sur som vi hjälpt, fortsätter Mats Thorstensson.

Björn Henriksson som seglar och varit på sjön större delar av sitt liv har varit medlem i Sjöräddningenssällsksap i cirka 25 år. Förra år blev han introducerad för stationen i Södertälje och efter ett möte med Mats blev han medlem i våras.

– Om man tycker om att vara i naturen, har stor passion för sjöliv, tycker om att hjälpa andra och vill ha ett ”äventyr” mitt i vardagen, då är Sjöräddningssällskapet en perfekt kombination, säger Björn Henriksson till Telgenytt.

Text:

Alexander Isa

Dela via:

Shares
Publicerad: 19 augusti 2021 00:00
Senast uppdaterad: 19 augusti 2021 00:00

Missa inte årets stora stjärnfall

AF6A2134-E0A5-4E2F-938E-0B39FFABAF0A

Ikväll har du chansen att se flera vackra stjärnfall.

För bäst chans rekommenderas att ta sig till en mörk plats och rikta blickarna mot skyn.

Varje inträffar Meteorregnet Perseiderna, den korsar jordens omloppsbana, och kan ses bäst idag, den 12 augusti.

Stjärnanfallet, som egentligen är brinnande meteorer, start den 10 augusti och pågår i cirka tre dagar.

För att lyckas se en vacker uppvisning av stjärnfall i himlen så en av förutsättningarna att ha en mörk himmel, en mörk plats utan störande belysning. 

Ju fler stjärnor man kan se på himlen, desto fler fallande meteorer har man möjlighet att se.

Text:

Alexander Isa

Dela via:

Shares
Publicerad: 12 augusti 2022 18:14
Senast uppdaterad: 12 augusti 2022 18:14

SENASTE NYTT: Paludan-bojkott i Södertälje gav effekt

508744CD-9A2A-4185-977E-74FC786F67E3

Foto: Shamash Oyal.

Under fredag befann sig högerextremisten Rasmus Paludan i Södertälje för att demonstrera mot islam.

Men någon större publikskara samlades inte. En av orsakerna kan vara Paludan-bojkotten som florerade på sociala medier under veckan.

– Min uppfattning är att bojkotten verkligen gav effekt, säger Telgenytts utsände Shamash Oyal, som befann sig på plats i Ronna.

Foto: Shamash Oyal.

– Han står vid vägkanten och är omringad av 20-tal poliser. Jag får känslan av att de som är på platsen just nu är boende i Ronna samt förbipasserade som stannat till av nyfikenhet. Bojkotten gav effekt, säger Shamash Oyal.

Paludan befann sig i Hovsjö vid 14-tiden på fredagen och tre timmar stod han vid Ronna centrum för att demonstrera mot islam.

Demonstrationen gick lugnt till väga och strax efter 19 eskorterades Paludan från platsen.

SENASTE NYTT: Enorm Paludan-bojkott viralt på sociala medier

Text:

Alexander Isa

Dela via:

Shares
Publicerad: 12 augusti 2022 17:22
Senast uppdaterad: 12 augusti 2022 19:14

Stöd vår lokala journalistik med en Swish:

123 473 66 41

qr

Mest lästa

SÖK NYHETER

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors