Företag i fokus:

Annons

Annons

Söker du lägenhet?

Introduktionsdag för Sjöräddningen i Södertälje – Frivilliga eldsjälar

Sjöräddningssällskapet startades av eldsjälar för över 100 år sedan och har idag över 2200 medarbetare i Sverige. Med sina 70 stationer runt om i Sverige och 250 båtar är Sällskapet redo att rycka ut vid behov, alla tider på dygnet.

I tisdags hade Sjöräddningssällskapet i Södertälje sitt första introduktionsmötet för nya frivilliga sjöräddare. På Sällskapets Båtklubb i Torpa i Södertälje hade cirka 30 frivilliga personer samlats för ta del av Sjöräddningssällskapets presentationen av det spännande och roligare ideella arbetet som görs.

Video – Här demonstrerar Sällskapet i Södertälje hur en flytoverall används.

Det fantastiska med Sällskapet är att arbetet görs helt ideellt av eldsjälar. Det är inget krav på att vara med och man får heller ingen ekonomisk ersättning, men trots det är intresset väldigt stort.

Under instruktionsdagen så berättades det hur arbete går till, vilka kriterier som ska uppfyllas och vad det innebär att vara sjöräddare med cirka 2.200 andra frivilliga sjöräddare runt om i Sverige. Förra årets gjorde Sällskapets sjöräddare tillsammans 91 % av alla hjälpinsatser på sjön och här finns medlemmar i alla åldrar.

Efter mötet fick alla deltagare även ta en titta på sjöräddningssällskapets båt samtidigt som 17-åriga Tim Luthin, Räddningssällskapets yngsta medlem, demonstrerade hur en flytoverall användes.

Under mötet är Sällskapet tydliga med att arbetet är helt frivilligt och ideellt, men att det samtidigt finns ett stort ansvar hos varje individ. Har man bland annat valt att ha jouren och larmet går, då ska man vara redo att rycka ut.

– När är med i Sjöräddningssällskapet och har jouren så ska man kunna rycka omgående. När larmet går ska båten lämna kajen på 15 minuter, säger stationschefen Mats Thorstensson under föreläsningen.

– Belöningen är att man gör en fantastik insatts för samhället och möter glada och tacksamma människor. Jag har aldrig mött någon sur som vi hjälpt, fortsätter Mats Thorstensson.

Björn Henriksson som seglar och varit på sjön större delar av sitt liv har varit medlem i Sjöräddningenssällsksap i cirka 25 år. Förra år blev han introducerad för stationen i Södertälje och efter ett möte med Mats blev han medlem i våras.

– Om man tycker om att vara i naturen, har stor passion för sjöliv, tycker om att hjälpa andra och vill ha ett ”äventyr” mitt i vardagen, då är Sjöräddningssällskapet en perfekt kombination, säger Björn Henriksson till Telgenytt.

Text:

Alexander Isa

Dela via:

Shares
Publicerad: 19 augusti 2021 00:00
Senast uppdaterad: 19 augusti 2021 00:00

10 miljarder kronor i elstöd till landets hushåll

Eluttag

Arkivbild.

Den 9 januari fick Svenska kraftnät uppdrag av regeringen att utforma ett förslag att stödja hushåll i hela landet för elkostnader under november och december 2022. Idag lämnades ansökan till Energimarknadsinspektionen som innebär 10 miljarder i elstöd till landets hushåll.

Svenska Kraftnät meddelar att alla hushåll med eget elnätsavtal kommer att erhålla kontantstöd som kompenserar för höga elpriser under november och december 2022. Stödets storlek beror på förbrukad elmängd och var i landet förbrukningen skett.

80% av den förbrukade elen kommer att ersättas – utan ett tak.

– I enlighet med uppdraget från regeringen utgår även denna modell för elstöd från ett genomsnittligt elpris på dagen före-marknaden i respektive elområde minus ett referenspris på 75 öre per kWh. Det innebär att hushåll i elområde 1 och 2 får 90 öre per förbrukad kWh; i elområde 3, 126 öre och i elområde 4, 129 öre, säger Malin Stridh, avdelningschef Elmarknad, Svenska kraftnät i ett pressmeddelande.

Regeringen hade önskat ett tak för stora elkonsumenter, men det har inte blivit möjligt på grund av kort tidsram och tekniska svårigheter. Svenska Kraftnät har ansökt om att få använda högst 10 miljarder kronor för ytterligare ett elstöd och för att täcka administrationens kostnader.

Vidare framgår det att hushållet, en fysisk person, måste ha ett eget elnätsavtal den 31 december 2022 för att vara berättigad stödet.

Förslaget om elstöd, som är framtagen av Svenska kraftnät och försäkringskassan på uppdrag av regeringen, måste först godkännas av Energimarknadsinspektionen innan utbetalningar av elstödet möjliggörs.

Text:

Alexander Isa

Dela via:

Shares
Publicerad: 30 januari 2023 18:30
Senast uppdaterad: 30 januari 2023 16:37

Södertäljebo misstänkts för bombdåd i Upplands Väsby

polis

Arkivbild

Tidigt på söndagsmorgonen detonerade en kraftig bomb i ett bostadsområde Upplands Väsby. Nu framkommer det uppgifter om att en 25-åring man från Södertälje har gripits.

Efter midnatt, natten mot söndag, inträffade två explosioner kort efter varandra. Klockan 02.17 explodera en bomb vid en port till ett flerfamiljshus i Upplands-Bro. Knappt två timmar senare, klockan 03:58, inträffade ännu en explosion – den gången i Upplands Väsby.

Bägge portarna fick omfattande skador, men ingen person ska ha kommit till skada. Polisens bombtekniker befann sig under söndagen på platserna och inledde förundersökningar om allmänfarlig ödeläggelse. Men vid 12-tiden på söndagen uppgav polisen att en man gripits och är skäligen misstänkt för sprängningen i Upplands Väsby.

”Det utredningsarbete som har gjorts i förundersökningen har lett till fram att en man i 25 års åldern greps misstänkt för allmänfarlig ödeläggelse. Han är efter beslut av åklagare anhållen skäligen misstänkt för brottet.”, skriver polisen på sin hemsida.

Den gripne ska, enligt LT, var skriven i Södertälje och vara känd av polisen sedan tidigare samt ha kopplingar till den drogrelaterade miljön. För drygt ett år sedan hittade polisen sprängdeg och sprängpatroner som han förvarade i sin garderob. Enligt tidningen greps han efter att han själv uppmanat sin mamma att ringa polisen och berätta att han hade en bomb förvarat i en påse i garderoben

Gripandet blir den andra på kort tid som en Södertäljebo grips för inblandning i sprängningar i Stockholmsområdet. En 23-åring från Södertälje häktades lördagen den 21 februari för inblandning när en kraftig bomb detonerade i ett kontorsområde i Kista.

Skjutning mot lägenhetsdörr i Södertälje, onsdag 25 januari.

Den senaste två detonationerna, i Upplands-Bro och Upplands Väsby, ska enligt SVTs uppgifter ha kopplingar till den så kallade ”Kurdiske räven” som anses vara en av huvudpersonerna.

Kurdiske räven, en 36-åring man, ska enligt uppgifter flytt till Turkiet där han fortsätter med brottsaktiviteten och kopplas till flera våldsdåd i Stockholm. Han misstänks vara en av landets största narkotikahandlare efter att myndigheter knäckt sig in i Encrochat. Han är sedan tidigare häktad i sin frånvaro.

Föregående vecka avlossades skott mot en lägenhetsdörr i centrala Södertälje som tros röra samma konflikten som pågår i Stockholm. Enligt uppgifter var den tilltänkta måltavlan en annan adress där en av Sveriges mest kända rappartister, som går under pseudonym, är skriven.

Text:

Alexander Isa

Dela via:

Shares
Publicerad: 30 januari 2023 16:17
Senast uppdaterad: 30 januari 2023 16:17

Annons

Stöd vår lokala journalistik med en Swish:

123 473 66 41

qr

Mest lästa

SÖK NYHETER

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Gratis tandställningscheck
från region Stockholm?

Slipp kötiden
Kom till oss!

Välkommen till vår nya specialistavdelning
i tandreglering för barn och vuxna