Företag i fokus:

Introduktionsdag för Sjöräddningen i Södertälje – Frivilliga eldsjälar

Sjöräddningssällskapet startades av eldsjälar för över 100 år sedan och har idag över 2200 medarbetare i Sverige. Med sina 70 stationer runt om i Sverige och 250 båtar är Sällskapet redo att rycka ut vid behov, alla tider på dygnet.

I tisdags hade Sjöräddningssällskapet i Södertälje sitt första introduktionsmötet för nya frivilliga sjöräddare. På Sällskapets Båtklubb i Torpa i Södertälje hade cirka 30 frivilliga personer samlats för ta del av Sjöräddningssällskapets presentationen av det spännande och roligare ideella arbetet som görs.

Video – Här demonstrerar Sällskapet i Södertälje hur en flytoverall används.

Det fantastiska med Sällskapet är att arbetet görs helt ideellt av eldsjälar. Det är inget krav på att vara med och man får heller ingen ekonomisk ersättning, men trots det är intresset väldigt stort.

Under instruktionsdagen så berättades det hur arbete går till, vilka kriterier som ska uppfyllas och vad det innebär att vara sjöräddare med cirka 2.200 andra frivilliga sjöräddare runt om i Sverige. Förra årets gjorde Sällskapets sjöräddare tillsammans 91 % av alla hjälpinsatser på sjön och här finns medlemmar i alla åldrar.

Efter mötet fick alla deltagare även ta en titta på sjöräddningssällskapets båt samtidigt som 17-åriga Tim Luthin, Räddningssällskapets yngsta medlem, demonstrerade hur en flytoverall användes.

Under mötet är Sällskapet tydliga med att arbetet är helt frivilligt och ideellt, men att det samtidigt finns ett stort ansvar hos varje individ. Har man bland annat valt att ha jouren och larmet går, då ska man vara redo att rycka ut.

– När är med i Sjöräddningssällskapet och har jouren så ska man kunna rycka omgående. När larmet går ska båten lämna kajen på 15 minuter, säger stationschefen Mats Thorstensson under föreläsningen.

– Belöningen är att man gör en fantastik insatts för samhället och möter glada och tacksamma människor. Jag har aldrig mött någon sur som vi hjälpt, fortsätter Mats Thorstensson.

Björn Henriksson som seglar och varit på sjön större delar av sitt liv har varit medlem i Sjöräddningenssällsksap i cirka 25 år. Förra år blev han introducerad för stationen i Södertälje och efter ett möte med Mats blev han medlem i våras.

– Om man tycker om att vara i naturen, har stor passion för sjöliv, tycker om att hjälpa andra och vill ha ett ”äventyr” mitt i vardagen, då är Sjöräddningssällskapet en perfekt kombination, säger Björn Henriksson till Telgenytt.

Text:

Alexander Isa

Dela via:

Shares
Publicerad: 19 augusti 2021 00:00
Senast uppdaterad: 19 augusti 2021 00:00

Ny tuff utmaning väntar – mot tidigare samarbetsklubben

Niklas-Ohlstrom

Niklas Ohlström. Foto: RG media foto

Säsongen 2016/2017 kommer för alltid att etsas in i historien som det året Växjö, för första gången, nådde hela vägen till en SM-final. De sjudande finalerna, som tidigare dominerats av Falun och Storvreta, fick nu sällskap av ett nytt lag på den stora scenen. Växjö, som gjorde sin SSL-debut 2013, valde en annorlunda väg genom att satsa på unga, lovande spelare i stället för dyra värvningar.

En central del av Växjös strategi innefattade ett givande samarbete med Nykvarn, där unga talanger fick möjligheten att kliva in i SSL-spel genom att gå över till Växjö. Vid den tiden befann sig Nykvarn i division 1 och såg stolt på när deras egna produkter testade vingarna i den högsta ligan.

Det var inledningsvis Markus Jonsson och Valdemar Ahlroth som tog det stora klivet. Efter några säsonger anslöt även Filip Ceder och Karljohan Ahlroth till Växjö. Resultatet av detta partnerskap blev en imponerande utveckling, vilket resulterade i att laget nådde slutspel varje säsong.I den minnesvärda SM-finalen 2017 fylldes Avicii Arena av stolta supportrar från Nykvarn när Valdemar Ahlroth, Karljohan Ahlroth, Markus Jonsson och Filip Ceder (tidigare Karlsson) representerade Växjö mot IBF Falun.

För dessa Nykvarnfostrade spelare avslutades resan med silvermedaljer. Nykvarn har fortsatt att fostra spelare som har gjort avtryck i Växjö. Simon Westgärds, Lucas Rigogiannis och Kevin Rigogiannis har alla tidigare representerat Växjö och bidragit till lagets framgångar. Dessutom har Daniel Johansson representerat Växjö men som är fostrad i Gnesta.

Nu står de inför sin forna klubb i vad som utlovar att bli en intensiv batalj mellan två offensivt inriktade lag.

Växjö med ny framstående tränare från Finland
Inför den här säsongen har Växjö lockat till sig en ny tränare vid namn Jyri Korsman, som tidigare tränat Floorball Köniz i Schweiz. Den erfarne finländaren har en imponerande bakgrund, inklusive rollen som assisterande tränare för det finska U19-landslaget och det australiensiska landslaget. Han står nu redo att leda en trupp med gedigen erfarenhet.

Samtliga spelare har spelat i Växsjö.
Övre raden från vänster: Simon Westgärds, Kevin Rigogiannis, Lucas Rigogiannis, Daniel Johansson
Nedre raden från vänster: Valdemar Ahlroth, Karljohan Ahlroth, Markus Jonsson, Filip Ceder

Under föregående säsong nådde Växjö semifinalserien, där de tyvärr besegrades av Storvreta efter en intensiv semifinalserie som avgjordes i match 7. Inför den nuvarande säsongen har laget startat starkt. Först en tuff straffvinst mot Mullsjö med siffrorna 6–5 och därefter en övertygande seger borta mot Helsingborg med 9–4. Det är tydligt att Växjö siktar på att bygga vidare på föregående framgångar och att tränare Korsman har fört med sig en vinnande inställning och internationell erfarenhet till laget.

Vändningen efter avstängningen
Kvällen före den mycket efterlängtade hemmapremiären damp chockbeskedet ner: Lucas Rigogiannis skulle avtjäna en tre matcher lång avstängning på grund av en tackling på IBF Faluns Simon Cederström. Men glädjen spreds som en löpeld när Nykvarns överklagan framgångsrikt passerade genom instanserna, och Lucas’ avstängning reducerades till endast en match, mot Storvreta. Det betyder att hemmapubliken ändå får uppleva Lucas Rigogiannis i spel när laget möter Växjö.

Inför den kommande matchen
Nykvarn, som ställts mot två av innebandyvärldens giganter i säsongens inledning, har nu fått en välbehövlig paus för att samla krafterna inför den kommande matchen. Med Lucas Rigogiannis tillbaka i laget finns det hopp om en stark prestation. Dock är det en osäkerhet kring Niklas Ohlströms deltagande i hemmamatchen.
Ohlström, som tvingades kliva av matchen mot Storvreta på grund av en lårkänning, har testat under veckan, men det återstår att se om han är redo att spela på söndag. Publiken håller andan i förväntan på att få se sitt lag kämpa på hemmaplan.

Matchinfo
Plats: Furuborghallen
Tid: 17:00
När: söndag 1 oktober
Biljetter finns at köpa här
Matchen sänds även via Sportexpressen

Text:

Henrik Ojeda

Dela via:

Shares
Publicerad: 30 september 2023 14:55
Senast uppdaterad: 30 september 2023 15:04

BILDEXTRA: Välfyllt när SSK hade hemmapremiär

5442A2E8-64AE-4409-A617-DEA1D1B464EB

Foto: Shamash Oyal

Lagledare Ove Karlsson på väg att lämna över en sista matchtröja till Dragan (#84), SSKspelaren Jacob Dahlström på väg att överräcka blomsterkvast

Dragan Umicevic avtackas efter en lång hockeykarriär, till höger i bild hans hustru Giovanna Umicevic. Foto: Shamash Oyal

SSK:s klubbdirektör höll tal till Dragans ära, här tillsammans med barnen Bianca och Luca

Text:

Daniel Hansson

Dela via:

Shares
Publicerad: 30 september 2023 13:17
Senast uppdaterad: 30 september 2023 14:11

Annons

Stöd vår lokala journalistik med en Swish:

123 473 66 41

qr

Mest lästa

SÖK NYHETER

Fler resultat...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors