Företag i fokus:

Annons

Annons

Söker du lägenhet?

5 insjöar ska kartläggas i Södertälje och Nykvarn ”Utföras från Helikopter”

Malmsjön. Foto/Bild: Södertälje kommun

Nu ska Länsstyrelsen kartlägga 80 insjöar i Stockholms län för att fastställa sjöarnas ekologiska status.

Provtagningen kommer att utföras från helikopter, som landar på sjöytan, men i några sjöar med särskilda bestämmelser kommer provtagningen i stället att ske från roddbåt skriver Länsstyrelsen

I Södertälje och Nykvarn har 5 insjöar valts ut att kontrolleras av Länsstyrelsen. Turingen, Långsjön, Malmsjön, Måsnaren och Vällingen.

– Vi identifierar och följer upp de sjöar som har problem med övergödning på grund av för stora utsläpp eller läckage av närsalter, säger Jonas Hagström, miljöutredare på Länsstyrelsen Stockholm i pressmeddelandet.

Sjöarnas ekologiska status ska bedömas genom vattenkemisk provtagning som undersöker bland annat halter av näringsämnen, klorofyll, vattenfärg och surhetstillstånd.

Inhämtning av vattenprover och siktdjupsmätning kommer främst att utföras från helikopter som landar på sjöytan. I några sjöar med särskilda bestämmelser kommer provtagningen i stället att ske från roddbåt, skriver Länsstyrelsen i ett pressmeddelande.

– Källorna till näringsämnen kan till exempel vara dagvatten från tätorter, läckage från jordbruk och hästgårdar, utsläpp från mindre reningsverk eller enskilda avlopp från exempelvis fritidshus. Ibland är det ”gamla synder” som syns, trots att källorna åtgärdats kan sedimenten från sjöarnas bottnar fortsätta att släppa ifrån sig fosfor. Övergödning är ett av länets största miljöproblem, både i sötvatten och längs kusten, säger Jonas Hagström.

Länsstyrelsen har som mål att upprepa proverna årligen för att kunna följa upp trender i miljön som till exempel haltutveckling av näringsämnen, förändringar i siktdjup, grumlighet och vattenfärg.

Tanken är att proverna upprepas årligen under samma tid för att kunna jämföra sjöarna på bästa sätt och fånga upp effekter av näringsämnespåverkan.

Text:

Alexander Isa

Dela via:

Shares
Publicerad: 15 augusti 2021 00:00
Senast uppdaterad: 15 augusti 2021 00:00

BILDEXTRA: Manifestation för Södertälje lockade storpublik

Shamash Oyal

Manifestationen ”Stå upp för Södertälje 2033”. Foto: Shamash Oyal / SBBK

Svea Rolander. Foto: Shamash Oyal

Emilia Englund. Foto: Shamash Oyal

Bild: SBBK

Text:

Shamash Oyal

Dela via:

Shares
Publicerad: 28 mars 2023 20:19
Senast uppdaterad: 28 mars 2023 20:29

Wardia prisas av kommunen för sin färgglada teckning

W

Bild: Södertälje kommun

Under måndagen hölls den årliga teckningstävling som arrangeras av Telge fastigheter. Priset tilldelades till Wardia Issa från klass 4B på Södertälje Friskola.

Teckningstävling arrangerades för fjärdeklassare under temat ”vår snälla stad” som totalt hade 23 klassar som deltog. Wardia Issa från Södertälje Friskola kammande hem hela tävlingen med sin färgglada teckning och fick ta emot en prischeck på 4000 kronor för sin klass.

Motiveringen löd:
”En positiv upplevelse som sprakar av färger, glädje och kreativitet. Här får alla vara med, även skyddshelgonet Ragnhild. Till och med de höga husen som sträcker sig mot skyn är klädda i vackra färger. Det märks att det är en snäll stad; en stad att tycka om och vilja bo i. Här förtjänar alla en guldkrona på huvudet.”

Tävlingen har pågått i mer än tio år som syftar till att uppmuntra och belöna kreativitet. Priset delades ut i stadshuset av Lars Greger (MP) och Krister Mellström från Telge Fastigheter.

Wardia Issas vinnarteckningen som nu hänger på väggen i Stadshuset. Bild: Södertälje kommun

Text:

Alexander Isa

Dela via:

Shares
Publicerad: 28 mars 2023 18:42
Senast uppdaterad: 28 mars 2023 18:42

Annons

Stöd vår lokala journalistik med en Swish:

123 473 66 41

qr

Mest lästa

SÖK NYHETER

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors