Företag i fokus:

Annons

5 insjöar ska kartläggas i Södertälje och Nykvarn ”Utföras från Helikopter”

Malmsjön. Foto/Bild: Södertälje kommun

Nu ska Länsstyrelsen kartlägga 80 insjöar i Stockholms län för att fastställa sjöarnas ekologiska status.

Provtagningen kommer att utföras från helikopter, som landar på sjöytan, men i några sjöar med särskilda bestämmelser kommer provtagningen i stället att ske från roddbåt skriver Länsstyrelsen

I Södertälje och Nykvarn har 5 insjöar valts ut att kontrolleras av Länsstyrelsen. Turingen, Långsjön, Malmsjön, Måsnaren och Vällingen.

– Vi identifierar och följer upp de sjöar som har problem med övergödning på grund av för stora utsläpp eller läckage av närsalter, säger Jonas Hagström, miljöutredare på Länsstyrelsen Stockholm i pressmeddelandet.

Sjöarnas ekologiska status ska bedömas genom vattenkemisk provtagning som undersöker bland annat halter av näringsämnen, klorofyll, vattenfärg och surhetstillstånd.

Inhämtning av vattenprover och siktdjupsmätning kommer främst att utföras från helikopter som landar på sjöytan. I några sjöar med särskilda bestämmelser kommer provtagningen i stället att ske från roddbåt, skriver Länsstyrelsen i ett pressmeddelande.

– Källorna till näringsämnen kan till exempel vara dagvatten från tätorter, läckage från jordbruk och hästgårdar, utsläpp från mindre reningsverk eller enskilda avlopp från exempelvis fritidshus. Ibland är det ”gamla synder” som syns, trots att källorna åtgärdats kan sedimenten från sjöarnas bottnar fortsätta att släppa ifrån sig fosfor. Övergödning är ett av länets största miljöproblem, både i sötvatten och längs kusten, säger Jonas Hagström.

Länsstyrelsen har som mål att upprepa proverna årligen för att kunna följa upp trender i miljön som till exempel haltutveckling av näringsämnen, förändringar i siktdjup, grumlighet och vattenfärg.

Tanken är att proverna upprepas årligen under samma tid för att kunna jämföra sjöarna på bästa sätt och fånga upp effekter av näringsämnespåverkan.

Text:

Alexander Isa

Dela via:

Shares
Publicerad: 15 augusti 2021 00:00
Senast uppdaterad: 15 augusti 2021 00:00

Risk för cyberattack i kommunen – Så skyddar du dig

Södertälje kommun - FOTO.Alex Ataseven

Arkivbild.

Svenska kommuner har blivit utsatta för cyberattacker, nätfiske – även kallad phishing. Enligt Södertälje kommunen har kriget i Ukraina medfört allt större risk för fler attacker och spridning av desinformation.

Senast var det en vecka sedan som två andra svenska kommuner angreps för attacker och därför går nu Södertälje kommun ut med ett meddelande till allmänheten. Kommunen uppmanar att vara försiktiga med e-post, länkar och bilagor där attacker ofta sker

Nätfiske kan ske på nätet och webbplatser, men även över sms och telefonsamtal. Det är därför oerhört viktigt att vara uppmärksam på oönskad aktivitet.

Vid upptäckt av en cyberattack rekommenderas att göra följande:

  1. Stäng av datorn.
  2. Felanmäl omgående via telefon (enligt vanlig rutin)
  3. Starta inte om datorn

Kommunkoncernens alla bolag, så som Telgebolagen och förvaltningen, jobbar hårt för att följa säkerhetsåtgärder och för att upptäcka risker.

Text:

Helen Shabo

Dela via:

Shares
Publicerad: 9 december 2022 14:19
Senast uppdaterad: 9 december 2022 16:48

Anhöriga till mordoffer nekas sista rättslig prövning

2022_01_271763979_1105426846943065_1854382527506805801_n

Foto: Shamash Oyal.

I september friades en 24-åring som stod åtalad för knivmordet på en 35-årig man i en lägenhet i Mariekäll. Anhöriga överklagade beslutet till Högsta domstolen som nu framför sitt ställningstagande i ärendet.

Den 26 april 2021 påträffas en man i 35-årsåldern mördad med flera knivhugg i en lägenhet i Mariekäll. Han knivhöggs med sju knivhugg i ryggen samt ett i bröstet och hittades först tre dagar senare – död på vardagsrumsgolvet.

Vid undersökningen av bostaden hittade polisen ett spår i lägenheten som misstänktes tillhöra en 24-åring man från Sörmland. Personen greps och häktades misstänkt för mordet.

Under utredningens gång framkom det att 24-åringen anlände till lägenheten klockan 11:49 och lämnade platsen 13:32 och blev upplockad vid OKQ8 på Bangatan, cirka en 15 minuters promenad från mordplatsen.

(Annonslänk)

Chefsåklagaren yrkade på livstids fängelse, men släpptes senare på fri fot efter bristande bevisning. Bland annat ska en granne sett den mördade 35-åringen vid liv utanför sin bostad med sin hund vid 16-tiden under morddagen – några timmar efter att 24-årigen lämnat platsen.

Kort efter den friande domen överklagades beslutet till Högsta domstolen av mordoffrets anhöriga, men nu står det klart att domstolen inte valt att pröva målet och överklagandet.

”Högsta domstolen har gått igenom materialet. Det har inte kommit fram något skäl att meddela prövningstillstånd.”, skriver domstolen i beslutet.

Läs även – 24-årign friad från mordmisstanke – Kräver 600 000 kr i ersättning 

Text:

Alexander Isa

Dela via:

Shares
Publicerad: 9 december 2022 09:44
Senast uppdaterad: 9 december 2022 09:45

Annons

Stöd vår lokala journalistik med en Swish:

123 473 66 41

qr

Mest lästa

SÖK NYHETER

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

(Detta är ett betalt annonssamarbete)