Företag i fokus:

Lösningen är nära – Pumparna som ska kyla ner Mälarbron har levererats

Den 50 år gamla Mälarbron är inte anpassad för den extrema värmen som varit senaste somrarna. Nu har delarna som ska kyla ner och förhindra kaoset på bron levererats till Södertälje kommun.

– Det stämmer, vi fick hem pumparna i slutet av juli och behövde göra några mindre justeringar av det vi hade förberett på bron, säger Jennifer Jonsson gatuingenjör på Södertälje kommun till Telgenytt.

Lösningen för den 50 år gamla Mälarbron “Pumpa upp vatten från kanalen”

Värmen som varit senaste somrarna kan leda till att stålklaffarna på bron kan blir så varma att de expanderar och därmed riskerar att en broöppningen blir helt omöjlig.

För att förebygga detta har Södertälje kommunen placerat en lastbil, fylld med vatten, som kyler ner bron vid varma sommardagar dagar för att stålklaffarna inte ska expandera. Detta har i sin resulterat i att lastbilen tagit upp ena filen på bron och skapat trafikstockningar och långa köer.

Men nu kommer lösningen, pumpar som ska pumpa upp vatten från mälaren för att kyla ner bron under varma sommardagar har levererats. Däremot meddelar kommunen att man väntar till hösten med att montera pumparna på grund av att en invändig reparation pågår just nu.

– Vi jobbar som sagt med en invändig reparation av bron och då vädret är svalare (inget behov av kylning), kommer vi för enkelhetens skull vänta med installationen av pumparna till det arbetet är klart. Det är flera moment där pumparna bara skulle bli i vägen annars, säger Jennifer Jonsson.

– Skulle det uppstå ett behov av att kyla bron innan dess har vi möjlighet att installera pumplösningen tidigare då allt är förberett, avslutar Jennifer.

Trafikkaoset på Mälarbron “Samma visa varje sommar”

Text:

Alexander Isa

Dela via:

Shares
Publicerad: 12 augusti 2021 00:00
Senast uppdaterad: 12 augusti 2021 00:00

Här är det vinnande namnet för nya fritidsgården i Ronna

34804401-2A54-46AE-81ED-E6B749B4928B

Illustration: Södertälje kommun

Hösten 2023 startade Södertälje kommun en tävling för att namnge den nya fritidsgården i Ronna. Efter ett överväldigande gensvar är det nu klart att det vinnande namnförslaget kommer från 16-åriga Sharbel Bachir.

(Annonslänk)

Den nya fritidsgården kommer att sträcka sig över 1100 kvadratmeter och syftar till att erbjuda en plats för trygghet och utveckling för barn och unga i Södertälje. Från början har barn och unga aktivt deltagit genom att bidra med idéer och önskemål för hur huset ska kunna användas. Under hösten presenterades en tävling för att namnge fritidsgården, och Södertälje kommun mottog över 50 namnförslag från barn och unga i området.

Nu har namntävlingen nått sitt slut och det vinnande förslaget är ”Mosaik”, som valdes ut och presenterades av 16-åriga Sharbel Bachir.

– Jag kom på namnet när jag satt hemma med min syster. Mosaik står för mångkultur, sade Sharbel Bachir.

Som belöning fick 16-åringen tilldelat Södertäljekortet värt 2000 kronor av fritidsledaren Nebil Aktas på Rösberga fritidsgård tidigare föregående vecka.

Fritidsledaren Nebil Aktas delar och 16-åringen Sharbel Bachir.
Foto: Södertälje kommun

Maria Lindeberg, Kultur- och fritidschef på Södertälje kommun, förklarar att namnet ”Mosaik” väl speglar besökarnas mångfaldiga bakgrunder samt de olika delarna av verksamheten. Enligt henne förmedlar namnet också det harmoniska samarbetet mellan kommunal verksamhet och olika aspekter av föreningslivet.

– Sharbels namnförslag och hans motivering till varför han vill att det nya Allaktivitetshuset i Ronna ska heta Mosaik är väldigt bra på flera sätt. Vi i Södertälje kommun ser också det mångkulturella som en viktig aspekt av den verksamhet som kommer bedrivas där. Dessutom kommer verksamheten ha många olika infallsvinklar. Den blir vackrare just för att den består av många delar som är olika varandra, i stället för helt lika. Precis som mosaik, säger hon

Text:

Paula Kass Elias

Dela via:

Shares
Publicerad: 5 mars 2024 05:00
Senast uppdaterad: 4 mars 2024 23:01

MINGELBILDER v.9 – Se vilka som var ute i helgen

DSC_0015

Foto: Shamash Oyal

Se även – Mingelbilder V.8

Text:

Shamash Oyal

Dela via:

Shares
Publicerad: 4 mars 2024 22:19
Senast uppdaterad: 4 mars 2024 22:20

Stöd vår lokala journalistik med en Swish:

123 473 66 41

qr

Mest lästa

SÖK NYHETER

Fler resultat...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors