Företag i fokus:

Annons

Annons

Söker du lägenhet?

Digitala enheter uppkopplade i central Södertälje – Kommunen nominerad till utmärkelse

Södertälje kommun har dom senaste åren satsa mycket på digitalisering vilket uppmärksammats på flera håll. Bland annat har satsningen uppmärksammats av Kvalitetsmässan som nominerat Södertälje kommun till Sveriges DigitaliseringsKommun 2021 och utser vinnaren i mars 2022.

Det är andra gången Södertälje kommun nomineras av Kvalitetsmässan till utmärkelsen och syftet med utmärkelsen är att stimulera den fortsatta moderniseringen och förbättringen i kommunerna.

Södertälje kommun satsar på att använda digitaliseringens möjligheter för att skapa nya effektiva digitala arbetssätt. Allt från digitala uppkopplade papperskorgar till en Chatrobot på kommunen hemsida.

Södertälje först i Sverige med artificiell intelligens

Vi jobbar ständigt för att öka tillgängligheten till kommunens tjänster för våra medborgare och då är digitalisering avgörande, har kommunstyrelsens ordförande Boel Godner sagt i ett tidigare pressmeddelande.

Södertälje kommun har tillsammans med Telge Nät byggt ett trådlös nätverk för att underlätta kommunikation mellan sensorer i uppkopplade enheter.

Bland annat har Södertälje kommun 159 uppkopplade papperskorgar i centrala Södertälje. Vissa papperskorgar har ett eget fack för pantburkar för att underlätta för pantsamlare.

– Jag tycker att det otroligt bra av kommunen att placera papperskorager med eget fack. Det ser så mycket bättre ut när någon plockar panten ur facket än att rota i papperskorgarna. Pluspoäng till Södertälje kommun där, säger en kvinna som Telgenytt pratat med.

Ett annat projekt i satsningens är kameran som satts upp vid Hebbevillan. Kameran avläser antal bilar som åker in och ut från parkeringsplatsen.
På kommunens hemsida kan man i realtid se beläggningsgraden på parkeringen.

Kolla beläggningen på Hebbeparkerinen just nu

Därför har kommunen placerat en kamera på Marenparkeringen

Text:

Alexander Isa

Dela via:

Shares
Publicerad: 10 augusti 2021 00:00
Senast uppdaterad: 10 augusti 2021 00:00

Tonåringar misshandlade inne i livsmedelsbutik

Polis

Foto: Alexander Isa

På tisdagsförmiddagen slog mataffären Ica Jätten larm om en pågående misshandel inne butiken. Två tonårspojkar attackerades av flera män.

Det var klockan 09:45 som tumult uppstod i matbutiken på Erikshällsgatan i Västergård. Inne i butiken, framför flera ögonvittnen, jagades en ung man av flera män och slogs ner till golvet.

– Varor och inredning välts omkull när flera unga män springer in i en matbutik på Erikshällsgatan och misshandlar en tonårspojke med sparkar och slag, skriver polisen på sin hemsida.

Efter attacken sprang gärningsmännen från platsen och kort därefter hittades ytterligare en tonårspojke som också hade blivit misshandlad inne i matbutiken.

Polis som tillkallades till platsen utreder händelsen mot de båda tonåringarna som grov misshandel, men enligt polisens uppgifter var pojkarna inte i behov av vård. Ingen personalen ska heller kommit till skada i samband med incident inne i Ica Jätten på tisdagsförmiddagen.

Text:

Alexander Isa

Dela via:

Shares
Publicerad: 21 mars 2023 13:41
Senast uppdaterad: 21 mars 2023 13:41

Södertäljekillarna invalda i rikstäckande ungdomsråd

34791D09-F0ED-4A4A-998C-6276C05FA84B

George Sarkes, George Asaad och Emilio Sarkis. Pressbild: Susanne Kronholm

Tre ungdomar från Södertälje, George Sarkes, George Asaad och Emilio Sarkis tar plats i Kulturrådets nybildade ungdomsråd. Tillsammans med flera andra ska de fokusera på flerspråkighet och modersmål.

Ungdomsrådet som inledningsvis består av nio niodeklassare från tre olika skolor i Stockholms län, Södertälje, Järva och Tensta och har handplockats av läsambassadören Nioosha Shams.

Nioosha Shams är Sveriges sjätte läsambassadör, den yngsta hittills, och hennes uppdrag är att inspirera barn och unga till läsning och verka för att alla, oavsett bakgrund, ska ha lika möjlighet att nå litteraturen och bli läsare.

Tillsammans med nio ungdomar kommer hon att undersöka vad unga själva ser som meningsfullt i läsande och skrivande samt hur relationen till modersmål påverkar en som människa.

Övre raden från vänster: Nioosha Shams, Fatima Mehawes, Jeanette Bashir, Akila Mah, Emilio Sarkis, Nasteeho Shegow. Nedre raden från vänster: Rebo Mahmod, George Asaad, Nevin Berwari, George Sarkes. Pressbild: Susanne Kronholm

– För mig är det viktigt att synliggöra ungdomarna och deras röster och låta dem ta plats. Tillsammans ska vi delta på riksdagsmöte, mässor, poddar och prata om vikten av att synas också i litteraturen, oavsett bakgrund, säger Nioosha Shams.

Ungdomsrådet träffas en gång i månaden och kommer att arbeta med att öka ungas intresse för läsning genom bland annat event och kunskapsutveckling. Uppdraget som läsambassadör inkluderar att inspirera och agera förebild för barn och unga, med målet att alla ska ha lika möjlighet att nå litteraturen oavsett bakgrund.

Det nya ungdomsrådet inkluderar representanter från sju olika språk – arabiska, somaliska, kurdiska, malajiska, finska, pataniska, turkiska och assyriska/syrianska.

Läs även – Marlen Eskander utsedd till ledamot för Statens kulturråd

Text:

Alexander Isa

Dela via:

Shares
Publicerad: 21 mars 2023 04:00
Senast uppdaterad: 21 mars 2023 12:01

Annons

Stöd vår lokala journalistik med en Swish:

123 473 66 41

qr

Mest lästa

SÖK NYHETER

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors