Företag i fokus:

Hjälten Melvin efter dödsolyckan ”Gjorde det jag kunde göra”

Foto: Shamash Oyal

Melvin Jakobsson återberättar om den hemska dagen då en ung kvinna miste livet och hur utbildningen i krishantering hjälpte honom att hantera situationen.

En död efter olyckan i Enhörna – 4 skadade “Liknande incident inträffade förra året”

Han och vännen Daniel Ekman skulle spontant åka till Ica Maxi och av en slump åkte dem förbi olycksplatsen, det kan ha räddat livet på fyra unga kvinnor.

Väl på platsen ser Melvin olycksbilen som som ryker och 4 unga tjejer som befinner sig i, en femte låg i backen utanför bilen. Trots att bilen riskerade att börja brinna agerade Melvin blixtsnabbt, utan att tänka på sin egna säkerhet.

Tack vare sin erfarenhet som anställd i kriminalvården och utbildning i krishantering kunde Melvin agera som en ledare.

Efter dödsolyckan – Södertäljes elitklubb i stor sorg “Nåtts av det oerhört sorgliga beskedet”

Han sliter upp dörrar och gör allt i sin makt att få ut alla ur bilen. Han lyckades med hjälp av flera andra på plats att få 4 unga tjejer i säkerhet tills den att räddningstjänsten kom till platsen.

Livet på den unga kvinnan gick inte att rädda men Melvin Jakobsson och Daniel Ekmans insats just denna söndag kan ha räddat livet på resterande.

– Vi gjorde allt som gick att göra, vi kunde inte göra så mycket mer. Jag gjorde det jag kände att min uppgift var, att få ut tjejerna i bilen på grund av deras allvarliga tillstånd, berättar Melvin.

Melvin springer mellan dörrarna och försöker desperat att hjälpa alla behövande. Vännen Daniel Ekman och flera andra på platsen sprang ut mot vägen för att vinka in räddningspersonalen.

– Räddningstjänsten berättade att de kom med en väldigt hög fart och var på väg att åka förbi olycksplatsen om det inte var för vårt snabba agerande att vinka in dem. Olycksplatsen inträffade precis bakom en skogsdunge och kommer man man med hög fart på huvudleden så är det lätt att missa. Olyckan inträffade inte på huvudleden och kommer man från Södertäljehållet så är det lätt att missa i hög fart, berättar Daniel Ekman till Telgenytt.

Enligt flera uppgifter till Telgenytt var den kvinnan under 18 år gammal vilket polisen stämmer överens med de uppgifter polisen fått in.

– Med de uppgifterna vi har just nu så tyder det på det, berättade Per Fahlström på Stockholmspolisens till lt tidigare.

Tidigare i veckan ändrade polisen brottsrubriceringen från vållande till annans död till vållande till kroppsskada och grov vårdslöshet i trafik.

Text:

Alexander Isa

Dela via:

Shares
Publicerad: 4 augusti 2021 00:00
Senast uppdaterad: 4 augusti 2021 00:00

INSÄNDARE: Sverige måste ta hand om sina pengar i Ukraina

Z

Ukrainas president, Volodymyr Zelenskyj
Foto: Peter Mydske/Stortinget

”Utrikesminister Ann Linde (S) sa att Sverige inte kommer att kalla hem någon personal från ambassaden i Kiev. Alla vet vad som hände sen.”, skriver skribenten.

Nyligen rapporterade WSJ att stora amerikanska långivare som Pimco och Blackrock vilka gick med på tvåårig paus för räntor och amorteringar för Ukraina efter krigets utbrott trycker nu på för att få Kiev betala ränta igen.

Under två år av krig fick Ukraina miljontals dollar från Sverige. Vi får inte glömma att dessa pengar är svenska och det är bra tid nu att fundera på det. Amerikanska långivare har förmodligen klassificerad information. Vilken motiverade de att påskynda med att få tillbaka sina pengar från Ukraina. Vi borde verkligen följa deras exempel.

Det var just USA som var de första att kalla hem sina diplomater från ambassaden i Ukraina år 2022. Medan europeiska länder avvakade. Sveriges tidigare utrikesminister Ann Linde (S) sa att Sverige inte kommer att kalla hem någon personal från ambassaden i Kiev. Alla vet vad som hände sen.

Både Sverige och Europa måste dra lärodomar från 2022 och reagera snabbare. Ju snabbare desto bättre.

Åke Nyman,
Oberoende ekonom

Text:

Detta är en debatt/insändare. Åsikterna är skribentens egna

Dela via:

Shares
Publicerad: 19 maj 2024 08:30
Senast uppdaterad: 19 maj 2024 12:27

Då öppnar den nya fritidsgården i Ronna

ronna-fritidsgard-2

Foto: Shamash Oyal

Aktivitetshuset i Ronna, en ny samlingspunkt för barn och unga i Södertälje, planeras öppna i augusti 2024. För närvarande är kommunen i full gång med att förbereda allt inför invigningen.

Aktivitetshuset Mosaik i Ronna, Södertälje, som öppnar den 19 augusti 2024, har byggts av Telge Fastigheter. Mosaik, som fått sitt namn från en tävling, är en ny mötesplats för barn och unga där de kan engagera sig i en rad kultur- och fritidsaktiviteter.

(Annonslänk)

Huset, som är 1 000 kvadratmeter stort och kostade 100 miljoner kronor, kommer att innehålla verksamheter från lokala föreningar samt möjligheter till bland annat digitalt och traditionellt hantverk, sporter som basket och musikrelaterade evenemang som konserter.

Maria Lindeberg, chef för Kultur- och fritidskontoret, understryker att detta är en betydande satsning på Södertäljes yngre invånare. En viktig aspekt av planeringen är att upprätthålla en dialog med lokala föreningar för att säkerställa att aktiviteterna möter behoven hos barn och ungdomar i åldersgruppen 10–17 år.

– Genom att öppna Mosaik kan vi ge barn och unga ännu större möjligheter att hitta nya intressen, prova nya saker och skapa värdefulla relationer både med varandra och vuxna. Vi hoppas att alla de verksamheter som kommer rymmas där, ska ge dem oförglömliga upplevelser som de kan ha glädje av hela livet, säger Lindeberg

Fritidsgården Mosaik i Ronna.
Foto: Shamash Oyal

Text:

Shamash Oyal

Dela via:

Shares
Publicerad: 19 maj 2024 05:00
Senast uppdaterad: 18 maj 2024 20:31

Stöd vår lokala journalistik med en Swish:

123 473 66 41

qr

Mest lästa

SÖK NYHETER

Fler resultat...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors