Företag i fokus:

Kommuen varnar ”Risk för algblomning vid Taxingebadet”

Bild: Nykvarns kommun

Nykvarns kommun meddelar att miljöavdelningen fått en varning på att det finns en hög risk för algblomning vid Taxingebadet. Undvik att bada när vattnet är grynigt eller grumligt av alger.

Det har indikerats för höga halter av Cyanobakterier, men att det i nuläget inte är risk för människors hälsa att bada. Däremot bör allmänheten vara observanta, meddelar Nykvarns kommun.

Extrem hög algblomning

– När det är varmt under en längre period ökar risken för algblomning, och det är det vi kan se har hänt vid Taxingebadet nu. Det är inte farligt att bada, men du bör vara observant på om vattnet ser förändrat ut jämfört med förra gången du badade, säger Miljöinspektör Amanda Vitalisson på Nykvarn kommuns hemsida.

I nuläget är det endast vid Taxingebadet som det indikeras hög risk för algblomning. Skulle en konstaterad algblomning uppstå så kommer kommunen i god tid sätt upp skyltar för att varna badare.

Nykvarns kommun uppmanar alla badare vid Taxingebadet att vara uppmärksamma när de badar och vara observanta på ovanliga förändringar i badvattnet, såsom avvikande färg eller lukt eller rikligt med blågrönalger, skriver Nykvarns kommun på sin hemsida. 

Döda fiskar vid Järna och Trosa ”Kan bero på algblomningen”

Text:

Alexander Isa

Dela via:

Shares
Publicerad: 21 juli 2021 00:00
Senast uppdaterad: 21 juli 2021 00:00

Lindholm utses som ny ordförande för LO

Byggnads

Johan Lindholm
Foto: Byggnads

Byggnads ordförande Johan Lindholm utses som ny ordförande för LO efter att valberedningens tidigare förslag drog sig ur. Lindholm har en lång karriär bakom sig inom fackföreningsrörelsen och har lett Byggnads sedan 2012.

Valberedningen i LO presenterade på lördagen Johan Lindholm, nuvarande förbundsordförande för Byggnads, som ordförande för LO. Lindholm, 60 år gammal och uppvuxen i Södertälje, har varit aktiv inom Byggnads sedan 2012 och har en lång erfarenhet av fackligt arbete.

(Annonslänk)

– Mitt stora grattis till Johan Lindholm! Han är en tydlig debattör inom LO och kommer kunna bli en viktig röst i samhällsdebatten, säger Lars Hildingsson, vice ordförande för Byggnads som kommer därmed bli ordförande för Byggnads.

Den ursprungliga kandidaten till posten som LO-ordförande, Pim Van Dorpel, meddelade sitt avhopp strax innan LO-kongressen skulle öppna. Detta ledde till ett intensivt arbete inom valberedningen för att hitta en ny kandidat.

Efter noggrant övervägande föreslogs Lindholm, som har gjort sig känd för sitt starka ledarskap inom byggsektorn.

Text:

Alexander Isa

Dela via:

Shares
Publicerad: 18 maj 2024 10:00
Senast uppdaterad: 18 maj 2024 19:18

Pensionär krävs på stort belopp för felaktiga utbetalningar

äldre hemtjänst 1 Pixabay

Foto: Pexels

Pensionsmyndigheten har beslutat att kräva tillbaka över 360 000 kronor från en pensionär i Södertälje efter att felaktiga utbetalningar upptäckts.

(Annonslänk)

En pensionär i Södertälje måste återbetala totalt 361 874 kronor till Pensionsmyndigheten efter att ha fått felaktiga utbetalningar av garantipension och bostadstillägg under perioden november 2021 till februari 2024. Enligt myndigheten har pensionären vistats utomlands under en längre tid utan att anmäla detta, vilket ledde till att ersättningarna betalades ut felaktigt.

Totalt handlar det om felaktiga utbetalningar på 230 562 kronor i garantipension och 131 312 kronor i bostadstillägg.

Pensionsmyndigheten mottog information från Försäkringskassan och Södertälje kommun som tydde på att pensionären inte längre var bosatt i Sverige. Efter vidare utredning och kontroller hos Migrationsverket, som visade att pensionären reste ut ur landet den 2 oktober 2021 utan att återvända, beslöt myndigheten att stoppa utbetalningarna från och med mars 2024.

Trots att pensionären fick möjlighet att lämna synpunkter på utredningen, inkom inga sådana synpunkter. Därför har Pensionsmyndigheten nu beslutat att kräva tillbaka det felaktigt utbetalda beloppet och överlämnat ärendet till Försäkringskassan för vidare hantering.

Text:

Paula Kass Elias

Dela via:

Shares
Publicerad: 18 maj 2024 08:30
Senast uppdaterad: 18 maj 2024 02:00

Stöd vår lokala journalistik med en Swish:

123 473 66 41

qr

Mest lästa

SÖK NYHETER

Fler resultat...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors