🕝 1 minuter
Tidigare kriminell - Föreslår att elever bär skoluniformer
Publicerad 20 juli 2021 02:00
Uppdaterad 20 juli 2021 02:00

Maher Turkie Foto: No2crimes

Den tidigare brottslingen Maher Turkie kom till Sverige som 10-åring och hamnade själv i kriminella banor i tidig ålder. Drömmen om att bli polis i Sverige tog en helt fel vändning när han istället blev kokainlangare och dömdes till fängelse i nästan 5 år.

Nu föreläser han och stöttar andra unga kriminella till att göra samma sak som han gjorde – lämna den kriminella banan och ta en bättre väg i livet.

Det dödliga våldet har ökat och 2020 konstaterades 124 fall av dödligt våld i Sverige, en ökning med 13 fall, jämfört med 2019.
17 juni 2021 införde regeringen 34 åtgärder mot gängkriminaliteten. Straffreduktionen för unga vuxna vid grov brottslighet avskaffas, skärpa straffen för den som rekryterar unga till kriminalitet, skärpta straff för vapen- och sprängmedelsbrott och effektivisera arbetet mot penningtvätt genom informationsutbyte mellan banker och myndigheter är några av åtgärdarna.

34-punktsprogrammet: Regeringens åtgärder mot gängkriminaliteten.

Nu säger Maher Turkie i en artikel på Svd att fler åtgärder behöver göras för att förebygga att unga hamnar i kriminalitet.
Maher Turkie, som själv haft ett tungt kriminell bakgrund, startade organisation No2crimes 2018. Nu vill han se tuffare tag för att sätta stopp för våldet.

Maher Turkie anser att miltären ska sättas in och öka sin närvaro i utsatta förorter, samt att införa tidiga insatser i skolor som exempelvis införa att alla elever ska bära skoluniform.

– Barn är ute efter status och kan ha kläder för 20 000 kr på sig. Skoluniformer kunde få barnen att känna sig trygga och känna att alla har ett lika värde, säger han till Svd.

Dela artikeln