Företag i fokus:

Ostprodukter återkallas – Innehåller förbjuden medel

Bild: Skånemejerier

Skånemejeriers produkt Président Ljuva ostcréme stark och Ljuva ostcréme laktosfri i förpackningar om 3,2 kg, dras tillbaka.

Anledningen är att Skånemejeriers leverantör av ingrediensen fruktkärnmjöl har informerat bolaget om att produkten innehåller växtskyddsmedlet etylenoxid.
Ett medel som är förbjudet i livsmedel inom EU.

– Denna ingrediens har i sin tur använts i vår tillverkning av ovanstående produkter. Vi drar därför tillbaka dessa produkter, skriver Skånemejerier i ett pressmeddelande.

– Vår leverantör av ingrediensen fruktkärnmjöl har informerat oss om att deras produkt innehåller växtskyddsmedlet etylenoxid, som är förbjudet i livsmedel inom EU. Denna ingrediens har i sin tur använts i vår tillverkning av ovanstående produkter. Vi drar därför tillbaka dessa produkter, skrivs det i ett pressmeddelandet.

Text:

Alexander Isa

Dela via:

Shares
Publicerad: 19 juli 2021 00:00
Senast uppdaterad: 19 juli 2021 00:00

Miljökontoret stoppade försäljning av 593 kilo livsmedel

Södertälje kommun - FOTO.Alex Ataseven

Foto: Alexander Isa

Under en rutinmässig kontroll upptäckte inspektörer från kommunens miljökontor flera brister i hanteringen av livsmedel.

Bland annat fanns chokladkakor av märkena Marabou och Lindt som lagrades på ett olämpligt sätt inuti återvunna kartonger och dolda under tomma kartonger. Vissa av dessa chokladkakor var dessutom skadade.

Som ett direkt resultat av dessa brister beslutade Miljönämnden att omhänderta totalt 593 kilo chokladprodukter från livsmedelsbutiken, med en uppmaning till företaget tillhandahålla spårbarhetsdokumentation för de inköpta produkterna. Om svar inte mottas inom angiven tidsram, kommer produkterna att förstöras på företagets bekostnad.

Detta beslut, som stöds av både nationell lagstiftning och EU-förordningar, understryker vikten av korrekt förvaring och hantering av livsmedel för att säkerställa konsumenternas hälsa och säkerhet. Södertälje kommun betonar att beslutet träder i kraft omedelbart, även om det skulle överklagas.

(Annonslänk)

Text:

Paula Kass Elias

Dela via:

Shares
Publicerad: 26 april 2024 08:00
Senast uppdaterad: 25 april 2024 22:12

Södertäljebon kammade hem pris i Yrkes-SM i Karlstad

SM

Lukas Mählkvist
Foto: WorldSkills Sweden/ Cc

Yrkes-SM i Karlstad har avslutats med en enastående framgång, där över 28 000 besökare vittnade om spännande tävlingar i 32 yrkesgrenar, och 190 unga talanger, däribland Södertäljebon Lukas Mähkvist, kämpade om de ärofyllda medaljerna.

Vi är oerhört nöjda över årets upplaga av Yrkes-SM som lockat besökare från hela landet, säger Jonas Carrass, projektledare för Yrkes-SM på WorldSkills Sweden.

(Annonslänk)

Under den tredagars långa tävlingen, som hölls på Tingvalla Sportcenter från 23 till 25 april, utmärkte sig 20-årige Lukas Mähkvist från Södertälje som tog hem en silvermedalj i maskinteknik.

Yrkes-SM, som är Sveriges största tävling i yrkesskicklighet för ungdomar, syftar till att höja attraktiviteten och statusen för yrkesutbildningar och öka medvetenheten om de karriärvägar som finns tillgängliga genom dessa utbildningar. Totalt delades 103 medaljer ut till skickliga ungdomar som nu har möjligheten att gå vidare till internationella tävlingar som Yrkes-EM och Yrkes-VM.

Yrkes-SM 2026 planeras redan och kommer att arrangeras på Stockholmsmässan i Älvsjö, där nya talanger får chansen att visa upp sina färdigheter och kämpa för ära och erkännande inom sina yrken.

– Tillsammans med Karlstads kommun, Region Värmland och alla andra medverkande har vi skapat ett rekordstort intresse kring tävlingen. Förhoppningsvis har vi inspirerat fler unga till att välja ett yrkesprogram när det är dags för gymnasieval, säger Jonas Carrass, projektledare för Yrkes-SM på WorldSkills Sweden, säger Jonas Carrass, WorldSkills Sweden.

Text:

Paula Kass Elias

Dela via:

Shares
Publicerad: 26 april 2024 06:30
Senast uppdaterad: 26 april 2024 01:14

Stöd vår lokala journalistik med en Swish:

123 473 66 41

qr

Mest lästa

SÖK NYHETER

Fler resultat...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors