Företag i fokus:

Emma Tahan ”-Södertälje först i Sverige med artificiell intelligens”

Emma Tahan, resultatenhetschef i Södertälje kommun med chatroboten Kim

Södertälje är den första kommunen i Sverige om att ha en digital medarbetare på hemsidan, chatboten Kim.

Att använda en robot som digital medarbetare har funkat lysande för Norge som implementerat funktionen i cirka 70 av deras kommuner. Nu har Södertälje, som första kommun i Sverige, tagit efter med en kommunrobot på sin hemsida.

– Södertälje kommun ligger i framkant vad gäller digitalisering. Vi var den första kommunen i Sverige som hade en sån här kommunrobot på sin webbplats, säger Emma Tahan, resultatenhetschef i Södertälje kommun.

Chatboten Kim, som är en del av Södertälje kommuns digitala satsning, gör det lättare för medborgare att hitta rätt information snabbt på Södertälje kommuns hemsida. Det är alltså artificiell intelligens som står bakom att Södertälje kommun snabbt kan dela med sig av önskad information.

– Kommun-Kim svarar på medborgarnas frågor dygnet runt alla dagar i veckan. Vi har även kopplat ihop IOT (öppna data) med Kommun-Kim vilket gör att medborgarna även kan fråga vilken badtemperatur det är i vattnet, om det finns några lediga parkeringsplatser och få ett svar i realtid, oftast inom några sekunder, säger Emma Tahan.

Södertälje satsar mycket på digitalisering för att utveckla verksamheterna, demokratin och kommunen som helhet. Satsningen har uppmärksammats och lett till att Södertälje nominerats till utmärkelsen ”Sveriges digitaliseringskommun 2021”.  Ett pris som tilldelas till den kommun som lyckats bäst med att använda it och digitaliseringens möjligheter.

Det känns bra att Södertälje är nominerad igen. Vi jobbar ständigt för att öka tillgängligheten till kommunens tjänster för våra medborgare och då är digitalisering avgörande, säger kommunstyrelsens ordförande Boel Godner (S) på hemsidan.

Chatta och ställ era frågot till Kommun-KIM på Södertälje kommuns hemsida här.

Text:

Alexander Isa

Dela via:

Shares
Publicerad: 8 juli 2021 00:00
Senast uppdaterad: 8 juli 2021 00:00

Stor polisinsats – Två personer rånade med pistol och kniv

Polis-4

Arkivbild

Just nu pågår en stor polisinsats i Mariekäll med flera patruller. Enligt polisens uppgifter har två personer blivit rånade med ett pistolliknande föremål av flera gärningspersoner.

(Annonslänk)

Klockan 15.22 på torsdagseftermiddagen inträffade ett rån i Mariekälla, vilket resulterade i att fler polispatruller kallades in för att inleda en omfattande sökinsats efter de misstänkta gärningspersonerna.

Enligt polisens uppgifter blev två personer rånade av tre maskerade gärningspersoner, beväpnade med ett pistolliknande föremål och en kniv. De ska ha tvingat tvingade offren att lämna ifrån sig en mobiltelefon och en klocka innan de snabbt försvann från platsen.

En person uppges ha blivit misshandlad, men det finns inga rapporter om att denne har behövt uppsöka sjukvård.

De svartklädda och maskerade gärningspersonerna är ännu på fri fot trots insatser från flera polisresurser för att gripa dem. En utredning om grovt rån har inletts.

Text:

Shamash Oyal

Dela via:

Shares
Publicerad: 18 april 2024 17:27
Senast uppdaterad: 18 april 2024 18:03

Stort tryck inför Swedish Workshop i Södertälje

Foto: Visit Sweden

Foto: Visit Sweden

Södertälje står i fokus när Visit Sweden arrangerar Swedish Workshop, ett av sina mest framstående internationella mötesevenemang för resebranschen. En ökad efterfrågan, särskilt från amerikanska reseaktörer, har lett till att arrangören nu måste tacka nej ytterligare anmälningar.

I år arrangeras Swedish Workshop, som är Sverige främsta mötesplats för internationella reseaktörer och den svenska besöksnäringen, i Södertälje den 24–25 april. Evenemanget, som har en lång tradition sedan 1984, har detta år sett ett exceptionellt internationellt intresse, med över 80 aktörer från olika länder anmälda till deltagande. Det starkaste intresset kommer från amerikanska reseaktörer, vilket har lett till att Visit Sweden, för första gången, har behövt tacka nej till ytterligare deltagare från USA.

– Trycket är så pass stort att vi dessvärre måste begränsa antalet amerikanska aktörer på Swedish Workshop nu för att få plats med andra, vilket så klart är lite trist, säger Visit Swedens vd Susanne Andersson.

(Annonslänk)

Detta ökade intresse för Sverige som turistdestination stöds av ny Google-statistik, vilket speglar det växande globala nyfikenheten på Sverige. Med ett uppdrag från den svenska regeringen att marknadsföra landet som en attraktiv destination, står Visit Sweden inför den positiva utmaningen att balansera efterfrågan med möjligheterna till interaktion och nätverkande under evenemanget.

Årets upplaga av Swedish Workshop samordnas även med den globala hållbarhetskongressen GSTC2024, som hålls av Global Sustainable Tourism Council på Kungliga Djurgården i Stockholm. Denna unika möjlighet att delta i båda evenemangen understryker Sveriges engagemang för hållbar turism och innovation inom besöksnäringen.

Med en vision om att Sverige ska vara världens mest hållbara och attraktiva resmål senast år 2030, är Swedish Workshop en kritisk del i Visit Swedens strategi att främja hållbart resande och långsiktigt värde för både besökare och de lokala samhällena.

– Det är tydligt att det internationella intresset för Sverige som resmål är stort. Vi ska titta på om vi kan göra något ytterligare för alla de amerikanska researrangörer som vill hitta partners i Sverige, eftersom alla inte kommer att få plats, säger Anneli Crichlow som är Visit Swedens evenemangsansvarige för Swedish Workshop.

Swedish Workshop sätter Södertälje på kartan.

– Vi ser detta som en fantastisk möjlighet att visa staden från sin bästa sida och låta besökarna upptäcka Södertälje som besöksmål. Det är viktigt både ur ett turismekonomiskt perspektiv – och att vi bygger en stolthet hos oss som bor och arbetar här. Södertälje har mycket att erbjuda, säger Aljoša Lagumdžija, VD Södertälje City

Läs även: – Södertälje värd för ett stort internationellt evenemang

Text:

Paula Kass Elias

Dela via:

Shares
Publicerad: 18 april 2024 16:00
Senast uppdaterad: 18 april 2024 16:04

Stöd vår lokala journalistik med en Swish:

123 473 66 41

qr

Mest lästa

SÖK NYHETER

Fler resultat...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors