Annons

Skolan först!

Nr  1 till kommunen.
Nr 17  till riksdagen.

Metin Hawsho (L)

Emma Tahan ”-Södertälje först i Sverige med artificiell intelligens”

Emma Tahan, resultatenhetschef i Södertälje kommun med chatroboten Kim

Södertälje är den första kommunen i Sverige om att ha en digital medarbetare på hemsidan, chatboten Kim.

Att använda en robot som digital medarbetare har funkat lysande för Norge som implementerat funktionen i cirka 70 av deras kommuner. Nu har Södertälje, som första kommun i Sverige, tagit efter med en kommunrobot på sin hemsida.

– Södertälje kommun ligger i framkant vad gäller digitalisering. Vi var den första kommunen i Sverige som hade en sån här kommunrobot på sin webbplats, säger Emma Tahan, resultatenhetschef i Södertälje kommun.

Chatboten Kim, som är en del av Södertälje kommuns digitala satsning, gör det lättare för medborgare att hitta rätt information snabbt på Södertälje kommuns hemsida. Det är alltså artificiell intelligens som står bakom att Södertälje kommun snabbt kan dela med sig av önskad information.

– Kommun-Kim svarar på medborgarnas frågor dygnet runt alla dagar i veckan. Vi har även kopplat ihop IOT (öppna data) med Kommun-Kim vilket gör att medborgarna även kan fråga vilken badtemperatur det är i vattnet, om det finns några lediga parkeringsplatser och få ett svar i realtid, oftast inom några sekunder, säger Emma Tahan.

Södertälje satsar mycket på digitalisering för att utveckla verksamheterna, demokratin och kommunen som helhet. Satsningen har uppmärksammats och lett till att Södertälje nominerats till utmärkelsen ”Sveriges digitaliseringskommun 2021”.  Ett pris som tilldelas till den kommun som lyckats bäst med att använda it och digitaliseringens möjligheter.

Det känns bra att Södertälje är nominerad igen. Vi jobbar ständigt för att öka tillgängligheten till kommunens tjänster för våra medborgare och då är digitalisering avgörande, säger kommunstyrelsens ordförande Boel Godner (S) på hemsidan.

Chatta och ställ era frågot till Kommun-KIM på Södertälje kommuns hemsida här.

Text:

Alexander Isa

Dela via:

Shares
Publicerad: 8 juli 2021 00:00
Senast uppdaterad: 8 juli 2021 00:00

Rånförsök i centrala Södertälje – Flera personer gripna

2022_01_polisbil

Arkivbild.

På torsdagskvällen larmades polisen till centrala Södertälje efter att en person blivit utsatt för ett rånförsök.

Polisen ryckte snabbt ut till platsen och kunde gripa flera misstänkta gärningspersoner.

Det var vid 22:30-tiden som polisen ryckte ut efter att flera personer försökt råna en person.

Enligt polisen var de första initiala uppgifterna om att det först gällde ett slagsmål i centrala Södertälje. Men det skulle senare visa sig att det rörde sig om ett rånförsök där flera gärningsmän var inblandade.

– De misstänkta har försökt råna en person utanför en restaurang. När vi kom dit så har någon eller några av gärningsmännen gått in på restaurangen, säger polisens presstalesperson till Telgenytt på torsdagskvällen.

Polisen kunde snabbt lokalisera männen och gripa dem, misstänkta för rånförsöket utanför en restaurang i centrala Södertälje.

Enligt polisen ska offret inte ha behövt uppsöka sjukvård efter händelsen.

Text:

Alexander Isa

Dela via:

Shares
Publicerad: 18 augusti 2022 23:06
Senast uppdaterad: 18 augusti 2022 23:06

Nu avtjänar Balkongmannen sitt straff i turkiskt fängelse – ”En lättnad”

2022_06_Balkong

Bild: Ur polisens förundersökning.

Det var den tredje juni som Bobel Barqasho greps av Turkisk polis för mordförsöket 2013, vilket Telgenytt var först med att rapportera om i Sverige.

Nu bekräftar Kriminalvården till SVT om att Bobel gripits och befinner sig i turkiskt fängelse.

– Vi har saknat bekräftelse från Turkiska myndigheter om att han är gripen och intagen i fängelse, och nu har vi fått en sådan bekräftelse, säger Lisa Gezelius, sektionschef på Kriminalvården, till SVT.

Bobel Barqasho greps av turkiskt polis den 3 juni 2022. Foto: Creative commons / Polisen.

2013 försökte han mörda sin före detta fru genom att kasta henne 13 meter ner från parets balkong i Hovsjö. Dåvarande frun överlevde fallet efter flera veckor i koma. Bobel dömdes till 14 års fängelse för dådet, men flydde till Turkiet där han skyddades av sitt turkiska medborgarskap.

I juni greps han av turkiskt polis med ett falskt svensk körkort som användes för att ta sig genom olika länder. Nu bekräftar turkiska myndigheter till Kriminalvården att Bobel avtjänar sitt straff i turkiskt fängelse.

– Ur ett brottsofferperspektiv är det nu en lättnad att ärendet nu kan avslutas, säger Lisa på Kriminalvården till SVT.

Läs även: TELGENYTT AVSLÖJAR: ”Balkongmannen” Bobel Barqasho gripen i Turkiet

Text:

Alexander Isa

Dela via:

Shares
Publicerad: 18 augusti 2022 15:10
Senast uppdaterad: 18 augusti 2022 15:44

Annons

Stöd vår lokala journalistik med en Swish:

123 473 66 41

qr

Mest lästa

SÖK NYHETER

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Södertälje Festivalen

26 - 28 AUGUSTI

(Detta är ett betalt annonssammarbete)