Företag i fokus:

Annons

Annons

Söker du lägenhet?

Kommunen sysselsätter Södertäljes ungdomar – Feriepraktik för ambitiösa ungdomar

Varje år kan elever i Södertälje kommun söka feriepraktik i den egna skolan via skolkurator eller SYV.

Här erbjuder kommunen feriepraktikplatser främst inom kommunens verksamheter och föreningar i Södertälje. Alla företag har möjligheter att ta emot elever men allt ska ske via kommunens kanaler.

– De ska dock vara verksamma i Södertälje, säger praktiksamordnaren Natasa Arsenov på Södertälje kommun

Kommunens ferieplatser har haft ett stor efterfrågan och har varit varit större än tidigare år. De platser som kommunen har erbjudit fylldes upp väldigt snabbt. Södertälje kommuns ambition är att erbjuda så många platser som möjligt och i första hand försöka hitta en plats som motsvarar ungdomarnas önskemål.

Kommunens feriepraktik anses som ett lysande program för att få ungdomarna att komma ut på arbetsmarknaden och känna på arbetslivet i tidig ålder. Här får de arbeta i högst tre veckor och 90 timmar och får 72 kr i timmen inklusive semesterersättning. 

Hej och välkommen till Telgenytt Marcus .
Vilken skola går du i?
Tack, jag går i Täljegymnasiet

Var ska du praktisera?
Jag ska praktisera i Brunnsängs pizzeria.

När började du jobba och hur länge ska du jobba?
Jag börjar nästa vecka och ska praktisera i 3 veckor.

Hur tycker du att Södertälje kommun hjälpt dig och hur känns det för dig?
Jättebra att vi ungdomar får möjligheten att jobba under sommarlovet. Vi får bra betalt av kommunen och man lär sig mycket, så det känns bra.

Känner du folk som sökt feriejobb men inte fått?
Ja, några av mina vänner har sökt utan att få feriepraktik.

Text:

Alexander Isa

Dela via:

Shares
Publicerad: 2 juli 2021 00:00
Senast uppdaterad: 2 juli 2021 00:00

Liberalerna: Dags att stärka det svenska medborgarskapet

Svenska flaggan Nationaldagen Pixabay

Foto: Pixabay.

I dagarna firar vi Sveriges nationaldag och i samband med det välkomnas nya svenska medborgare i Södertälje kommuns gemenskap under en medborgarskapsceremoni. Som ny svensk medborgare behöver man dock mer än ett svenskt pass och jordgubbstårta – man behöver en ärlig chans att bli en del av det svenska samhället.

Medborgarskapet är biljetten in i det svenska samhället och bör vara ett kvitto på att integrationen har fungerat och att man har blivit en del av det svenska samhället. Så är det inte idag.

Liberalerna har länge arbetat för att höja medborgarskapets status, till exempel med språkkrav för medborgarskap och medborgarskapsceremonier, för att fira att fler vill bli en del av vår gemenskap och förstår vad det innebär.

Idag kan man få sitt medborgarskapsdiplom utan att kunna läsa vad som står på det. Det är ett misslyckande för inkluderingstanken och integrationen. Liberalernas integrationspolitik har som mål att de som kommer till Sverige ska bli medborgare och fullt ut ingå i samhällsgemenskapen. Att kunna svenska språket är en nyckel till att bli en del av samhället, skaffa sig ett jobb och förverkliga sina drömmar.

Gruppledaren för Liberalerna i Södertälje, Metin Hawsho.

I takt med att vi kräver mer av alla som vill bli svenska medborgare blir medborgarskapet ännu mer värt att fira. Att någon ansträngt sig för att lära sig vårt språk och hur den svenska demokratin fungerar är värt att uppmärksamma. 

Därför föreslår Liberalerna: 

  • Inrätta svenska språkets dag. På samma sätt som vi firar andra betydelsefulla dagar, nationaldagen eller FN-dagen, borde vi fira alla de som lär sig det svenska språket.
  • Bättre medborgarskapsceremonier. Medborgarskapsceremonierna bör bli mer högtidliga. De som blir medborgare bör därför få en medborgarskapsmedalj i samband med ceremonin.
  • Personligt medborgarskapssamtal. Förutom kravpå kunskaper i svenska och om det svenska samhället, anser Liberalerna att ansökan om medborgarskap ska inkludera ett personligt möte – ett medborgarskapssamtal. Samtalet syftar till att förklara och diskutera vad det svenska medborgarskapet innebär och vilka rättigheter och skyldigheter det medför.

Liberalerna vill välkomna fler nya svenska medborgare till den svenska gemenskapen. Det är värt att fira en dag som nationaldagen.

Metin Hawsho, Gruppledare för Liberalerna i Södertälje

Text:

Detta är en insändare! Åsikterna är skribentens egna

Dela via:

Shares
Publicerad: 6 juni 2023 04:00
Senast uppdaterad: 1 juni 2023 21:58

BILDEXTRA: Här firar Bergvik 60 år

DSC_0011

Foto: Alexander Isa

Under lördagen firade Bergvik sitt imponerande 60-årsjubileum med en välbesökt tillställning som pågick från klockan 11 till 15:00. Det bjöds på en rad spännande aktiviteter och möjlighet att träffa lokala företrädare.

Bergvik fyllde hela 60 år och det skulle självklart firas ordentligt. Under den soliga lördagen bjöd området in till en festlig tillställning som lockade besökare i alla åldrar.

Bland annat var Bokbussen på plats för att erbjuda möjligheten att låna och läsa något spännande under sommaren. Barnen hade fullt upp med roliga aktiviteter som fiskdamm, hoppborg och en spännande tipspromenad med chans att vinna fina priser. Dessutom hade man chansen att träffa representanter från Telge Bostäder och Hyresgästföreningen Södertälje/Nykvarn för att diskutera viktiga ärenden och få information.

För de som blev hungriga fanns det möjlighet att avnjuta färska och smakrika hamburgare från den omtyckta Berdman Burgers och Aleksandar Leskinens vid stekplattan, som serverade sina läckra kreationer under hela evenemanget. Och för att stilla sötsuget bjöds det självklart på fika till alla besökare.

Läs även: – Atze förverkligade sin dröm – Nu rullar familjen fram succén

Bokbussen på plats. Anna Palm Kåberg och Martin Ahlman från Södertäljes stadsbiblotek. Foto: Alexander Isa

Foto: Alexander Isa

Text:

Alexander Isa

Dela via:

Shares
Publicerad: 5 juni 2023 18:12
Senast uppdaterad: 5 juni 2023 18:20

Annons

Stöd vår lokala journalistik med en Swish:

123 473 66 41

qr

Mest lästa

SÖK NYHETER

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors