Företag i fokus:

Annons

Annons

Söker du lägenhet?

Kommunen sysselsätter Södertäljes ungdomar – Feriepraktik för ambitiösa ungdomar

Varje år kan elever i Södertälje kommun söka feriepraktik i den egna skolan via skolkurator eller SYV.

Här erbjuder kommunen feriepraktikplatser främst inom kommunens verksamheter och föreningar i Södertälje. Alla företag har möjligheter att ta emot elever men allt ska ske via kommunens kanaler.

– De ska dock vara verksamma i Södertälje, säger praktiksamordnaren Natasa Arsenov på Södertälje kommun

Kommunens ferieplatser har haft ett stor efterfrågan och har varit varit större än tidigare år. De platser som kommunen har erbjudit fylldes upp väldigt snabbt. Södertälje kommuns ambition är att erbjuda så många platser som möjligt och i första hand försöka hitta en plats som motsvarar ungdomarnas önskemål.

Kommunens feriepraktik anses som ett lysande program för att få ungdomarna att komma ut på arbetsmarknaden och känna på arbetslivet i tidig ålder. Här får de arbeta i högst tre veckor och 90 timmar och får 72 kr i timmen inklusive semesterersättning. 

Hej och välkommen till Telgenytt Marcus .
Vilken skola går du i?
Tack, jag går i Täljegymnasiet

Var ska du praktisera?
Jag ska praktisera i Brunnsängs pizzeria.

När började du jobba och hur länge ska du jobba?
Jag börjar nästa vecka och ska praktisera i 3 veckor.

Hur tycker du att Södertälje kommun hjälpt dig och hur känns det för dig?
Jättebra att vi ungdomar får möjligheten att jobba under sommarlovet. Vi får bra betalt av kommunen och man lär sig mycket, så det känns bra.

Känner du folk som sökt feriejobb men inte fått?
Ja, några av mina vänner har sökt utan att få feriepraktik.

Text:

Alexander Isa

Dela via:

Shares
Publicerad: 2 juli 2021 00:00
Senast uppdaterad: 2 juli 2021 00:00

Ni lärare bör tänka på hur ni kommunicerar med oss

skola-elever-larare

Foto: Pxhere.

Varje dag, bokstavligen varje dag, åker jag på hemringning av lärarna. Det kan vara allt från tuggummi i munnen till mobilen i fickan. Det är så onödiga hemringningar som läraren väljer att utföra. Är det verkligen nödvändigt och varför är vår relation så dålig?

Jag får hemringning varje dag, men känner själv att det inte är nödvändiga samtal. Hemringningar inte är lösningen på problemen utan det är relationen mellan eleven och läraren som brister. Det är relationen som avgör om man som elev vill lära sig av sina misstag.

Väljer läraren att ständigt ringa hem till mina föräldrar istället för att diskutera situationen med mig och förklara konsekvenserna, samt motivera mig till att vilja förstå mina misstag så kommer jag som elev inte vilja lyssna och göra bättre ifrån mig.

Väljer du som lärare att istället kommunicera med mig och förklara mina misstag på ett lugnt och sansat sätt, så garanterar jag att att vår relation kommer bli bättre. Jag som elev vill förbättras.

Du som lärare kanske anser att det är något som ska diskuteras hemma, samt att föräldrarna ska ta ansvar och se till att barnen gör rätt för sig i skolan. Men ni glömmer att en större del av våra dagar spenderas i skolan. Ert sätt att kommunicera med oss elever kan ibland ske aggressivt och högljutt, som leder till att eleven distansera sig. Det blir otryggt för oss elever som tappar fortroendet och leder till att vi inte alls kommer lyssna på er. Vi elever hör högljudda och frustrerade lärare dagligen, så högljudda att hela skolan skakar.

Vill ni nå oss elever är det hög tid att tänka till. Svaret på vår vårt beteende ligger i hur ni kommunicerar med oss. Inte alltid, men oftast. Ni ska vara våra förebilder och föregå med gott exempel, inte vara våra mardrömmar. 

En som är trött lärarnas beteende

Text:

Detta är en insändare! Åsikterna är skribentens egna

Dela via:

Shares
Publicerad: 31 mars 2023 05:00
Senast uppdaterad: 30 mars 2023 20:45

Efter drunkningsolyckan i Nykvarn – En person dömd

Ambulans

Foto: Shamash Oyal

En treåring pojke var nära att drunkna vid Hökmossbadet förra sommaren. Nu döms pojkens familjemedlem för vållande till kroppsskada, för att han lämnat barnet utan uppsikt och tillsyn.

Det var den 20 juli 2022 som räddningstjänsten tillkallades till Hökmossbadet i Nykvarn efter att en liten pojke var nära att drunkna vid badplatsen. Enligt åtalet lämnades treåringen ”utan uppsikt och tillsyn” när drunkningsolyckan var framme.

Allmänheten hjälpte snabbt till med hjärt- och lungräddning tills sjukvårdpersonal anlände och förde pojken med ilfart till sjukhus med ambulanshelikopter.

Ambulanshelikopter på plats efter drunkningsolyckan i Nykvarn. Arkivbild /Läsarbild.

Den lilla pojken drabbades för hjärtstopp, kramp och syrebrist till hjärnan samt lunginflammation och befann sig i ett ”livshotande tillstånd”, men överlevde mirakulöst.

I slutet på december beslutade Åklagarmyndigheten att åtala en av pojkens familjemedlem för händelsen i Nykvarn för vållande till kroppskada, grovt brott, och gärningen ansågs ha begått av oaktsamhet.

”Brottet bör bedömas som grovt då det innefattat ett medvetet risktagande av allvarligt slag eller försummelse av allvarligt slag när särskild uppmärksamhet var påkallad.”, skrev Åklagarmyndigheten i stämningsansökan.

Nu meddelar tingsrätten domen mot familjemedlemmen som döms för vållande till kroppsskada, samt 50 dagsböter på 50 kronor och betala 5 000 kronor i skadestånd.

Text:

Shamash Oyal

Dela via:

Shares
Publicerad: 30 mars 2023 16:03
Senast uppdaterad: 30 mars 2023 16:03

Annons

Stöd vår lokala journalistik med en Swish:

123 473 66 41

qr

Mest lästa

SÖK NYHETER

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors