Företag i fokus:

Annons

Annons

Söker du lägenhet?

Syrianskas Matteus Behnan om helgens Derby ”Går ut för att vinna”

18-årige Matteus Behnan är Syrianskas egna talang från ungdomsleden och har nu etablerat sig i A-laget. Matteus har spelat i Syrianska sedan barnsben och det är en klubb han håller varmt om hjärtat.

– Jag har väldigt starka känslor för Syrianska. Jag vet hur det är att stå utanför stå på läktaren och kolla på klubben som anses vara ett landslag för alla syrianer runt om i världen, säger mittbacken Matteus Behnan.

Hur känns det att spela i Syrianskas A-lag med tanke på din unga ålder?

– Det känns väldigt roligt och spännande att representera Syrianska, extra kul är det att det är klubben jag har växt upp i. Att jag bara är 18 år det inget jag lägger mycket vikt på. Känner mig väldigt lugn och ser fram emot att utvecklas i Syrianska.

Nu på lördag möter ni Södertäljelaget United IK, hur går känslorna inför derbyt?

– Det är en match man har längtat extra mycket till. Jag och laget går ut och ger hundra procent samt jobbar och sliter för varandra. Förhoppningsvis tar vi hem 3 poäng på lördag. Sedan är det här min första derbymatch, så det ska bli roligt att spela en sådan match, säger Matteus.

Tror du att det blir ett tufft motstånd med tanke på att United IK har spelare som till exempel erfarna såsom Stefan Batan och Mattias Genc?

– Alla matcher är tuffa då vi spelar i en division med flera duktiga lag. Det är 11 mot 11 bollen och vi försöker bara gå in med rätt inställning. Vi gör vårt bästa oavsett i alla matcher, oavsett motståndet, berättar Matteus

 Under denna säsong har du spelat 6 matcher och du gjort ett mål, hur känns det att du har fått så mycket speltid? 

– Det känns skönt att ha fått förtroendet och det har förstärkt mitt självförtroende, samtidigt lägger jag upp personliga mål som jag vill uppnå för att utvecklas som spelare. Att få mycket speltid är en av dessa mål och gällande målskyttet hoppas jag att de blir några fler i fortsättningen, berättar han med ett leende.

Förväntar ni er mycket publik till matchen, med tanke på de nya restriktionerna?

– Ja faktiskt, det är derby och en toppmatch i division två samt att restriktionerna har lättat. Vi förväntar oss mycket publik.

Hur är stämningen mellan Syrianska och United med tanke på att många känner varandra och att det är lite av en prestigematch? 

– Stämning är bra. Det som gäller är att gå ut på plan och vinna på lördag. På planen så lämnar vi vänskapen utanför och spelar för att vinna.

Har du någon derbykänsla?

– Ska jag vara ärlig så har jag det. Den här matchen kommer jag göra allt för att vinna, avslutar Matteus Behnan.

INFORMATION

Derby matchen spelas den 3:e Juli på Södertälje Fotbollsarena med start klockan 14:00.

Text:

Shamash Oyal

Dela via:

Shares
Publicerad: 1 juli 2021 00:00
Senast uppdaterad: 1 juli 2021 00:00

Liberalerna: Dags att stärka det svenska medborgarskapet

Svenska flaggan Nationaldagen Pixabay

Foto: Pixabay.

I dagarna firar vi Sveriges nationaldag och i samband med det välkomnas nya svenska medborgare i Södertälje kommuns gemenskap under en medborgarskapsceremoni. Som ny svensk medborgare behöver man dock mer än ett svenskt pass och jordgubbstårta – man behöver en ärlig chans att bli en del av det svenska samhället.

Medborgarskapet är biljetten in i det svenska samhället och bör vara ett kvitto på att integrationen har fungerat och att man har blivit en del av det svenska samhället. Så är det inte idag.

Liberalerna har länge arbetat för att höja medborgarskapets status, till exempel med språkkrav för medborgarskap och medborgarskapsceremonier, för att fira att fler vill bli en del av vår gemenskap och förstår vad det innebär.

Idag kan man få sitt medborgarskapsdiplom utan att kunna läsa vad som står på det. Det är ett misslyckande för inkluderingstanken och integrationen. Liberalernas integrationspolitik har som mål att de som kommer till Sverige ska bli medborgare och fullt ut ingå i samhällsgemenskapen. Att kunna svenska språket är en nyckel till att bli en del av samhället, skaffa sig ett jobb och förverkliga sina drömmar.

Gruppledaren för Liberalerna i Södertälje, Metin Hawsho.

I takt med att vi kräver mer av alla som vill bli svenska medborgare blir medborgarskapet ännu mer värt att fira. Att någon ansträngt sig för att lära sig vårt språk och hur den svenska demokratin fungerar är värt att uppmärksamma. 

Därför föreslår Liberalerna: 

  • Inrätta svenska språkets dag. På samma sätt som vi firar andra betydelsefulla dagar, nationaldagen eller FN-dagen, borde vi fira alla de som lär sig det svenska språket.
  • Bättre medborgarskapsceremonier. Medborgarskapsceremonierna bör bli mer högtidliga. De som blir medborgare bör därför få en medborgarskapsmedalj i samband med ceremonin.
  • Personligt medborgarskapssamtal. Förutom kravpå kunskaper i svenska och om det svenska samhället, anser Liberalerna att ansökan om medborgarskap ska inkludera ett personligt möte – ett medborgarskapssamtal. Samtalet syftar till att förklara och diskutera vad det svenska medborgarskapet innebär och vilka rättigheter och skyldigheter det medför.

Liberalerna vill välkomna fler nya svenska medborgare till den svenska gemenskapen. Det är värt att fira en dag som nationaldagen.

Metin Hawsho, Gruppledare för Liberalerna i Södertälje

Text:

Detta är en insändare! Åsikterna är skribentens egna

Dela via:

Shares
Publicerad: 6 juni 2023 04:00
Senast uppdaterad: 1 juni 2023 21:58

BILDEXTRA: Här firar Bergvik 60 år

DSC_0011

Foto: Alexander Isa

Under lördagen firade Bergvik sitt imponerande 60-årsjubileum med en välbesökt tillställning som pågick från klockan 11 till 15:00. Det bjöds på en rad spännande aktiviteter och möjlighet att träffa lokala företrädare.

Bergvik fyllde hela 60 år och det skulle självklart firas ordentligt. Under den soliga lördagen bjöd området in till en festlig tillställning som lockade besökare i alla åldrar.

Bland annat var Bokbussen på plats för att erbjuda möjligheten att låna och läsa något spännande under sommaren. Barnen hade fullt upp med roliga aktiviteter som fiskdamm, hoppborg och en spännande tipspromenad med chans att vinna fina priser. Dessutom hade man chansen att träffa representanter från Telge Bostäder och Hyresgästföreningen Södertälje/Nykvarn för att diskutera viktiga ärenden och få information.

För de som blev hungriga fanns det möjlighet att avnjuta färska och smakrika hamburgare från den omtyckta Berdman Burgers och Aleksandar Leskinens vid stekplattan, som serverade sina läckra kreationer under hela evenemanget. Och för att stilla sötsuget bjöds det självklart på fika till alla besökare.

Läs även: – Atze förverkligade sin dröm – Nu rullar familjen fram succén

Bokbussen på plats. Anna Palm Kåberg och Martin Ahlman från Södertäljes stadsbiblotek. Foto: Alexander Isa

Foto: Alexander Isa

Text:

Alexander Isa

Dela via:

Shares
Publicerad: 5 juni 2023 18:12
Senast uppdaterad: 5 juni 2023 18:20

Annons

Stöd vår lokala journalistik med en Swish:

123 473 66 41

qr

Mest lästa

SÖK NYHETER

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors