Företag i fokus:

Minnesdagen för Seyfo ”Första gången på 20 år vi gör det här”

Bild: S:t Afrem Syriska ortodoxa kyrkan

Under söndagens gudstjänst i Hallunda och Södertälje var det något utöver det vanliga.

I ett gemensam arrangemang anordnade S:t Petrus och S:t Paulus Syriska-ortodxa kyrkan i Hallunda en gudstjänst utomhus som lockade cirka 500 personer. Ett arrangemang som hålls årligen den 15 juni för att minnas folkmordet Seyfo inom hela den Syriska Ortodoxa kyrkan.

Seyfo är folkmordet som berörde den kristna folkgruppen i dåvarande osmanska riket och skördade uppemot 500 000 liv.

För Svt berättade diakonen Josef Aslan att de placerade 500 stolar utomhus. Ungefär 300 av dessa hade en meters avstånd samt att det placerades ut funktionärer för att se till att alla höll avstånd under hela vistelsen, för att följa Covid-19-restriktionerna.

– På 20 år är det här första gången vi gjorde den här gudstjänsten utomhus, berättade Josef Aslan, till Svt.

Det var inte bara i Hallunda det hölls en gudstjänst utomhus. Även S:f Afrem i Geneta höll delar av gudstjänsten, till minne av folkmordet Seyfo i Osmanska riket 1915, utomhus.

Gudstjänsten i Södertälje hölls dock utan besökare, men däremot valde S:t Afrems Syrianska Ortodoxa kyrka att livesända gudstjänsten på egna kanaler.

– Vi kommer alltid att hedra våra martyrer och aldrig glömma, skriver S:t Afrem på sin hemsida

Text:

Alexander Isa

Dela via:

Shares
Publicerad: 15 juni 2021 00:00
Senast uppdaterad: 15 juni 2021 00:00

Larm om brand på persontåg i Järna

Olycka

Arkivbild

Rökutveckling på tåg – stor räddningsinsats på plats efter larm om brand på tåg.

(Annonslänk)

På söndagseftermiddagen klockan 15:27 larmades SOS Alarm om en brand på ett persontåg i närheten av Järna pendeltågstation. Flera räddningsenheter ryckte ut för att hantera situationen.

De första rapporterna indikerade att branden härjade på järnvägen ovan jord, och ett persontåg fanns på platsen. Initialt var det oklart om branden var på tåget eller i järnvägsområdet. Senare bekräftades att det förekom rökutveckling från persontåget.

Enligt polisens uppgifter befann sig endast lokföraren på tåget vid tillfället, och inga skador har rapporterats. Incidenten inträffade cirka 100 meter från Järna pendeltågstation.

Räddningstjänsten arbetade snabbt för att få kontroll över situationen och undersöker nu brandorsaken. Ytterligare detaljer om händelseförloppet kommer att klargöras under utredningens gång.

Text:

Alexander Isa

Dela via:

Shares
Publicerad: 19 maj 2024 16:45
Senast uppdaterad: 19 maj 2024 16:45

INSÄNDARE: Sverige måste ta hand om sina pengar i Ukraina

Z

Ukrainas president, Volodymyr Zelenskyj
Foto: Peter Mydske/Stortinget

”Utrikesminister Ann Linde (S) sa att Sverige inte kommer att kalla hem någon personal från ambassaden i Kiev. Alla vet vad som hände sen.”, skriver skribenten.

Nyligen rapporterade WSJ att stora amerikanska långivare som Pimco och Blackrock vilka gick med på tvåårig paus för räntor och amorteringar för Ukraina efter krigets utbrott trycker nu på för att få Kiev betala ränta igen.

Under två år av krig fick Ukraina miljontals dollar från Sverige. Vi får inte glömma att dessa pengar är svenska och det är bra tid nu att fundera på det. Amerikanska långivare har förmodligen klassificerad information. Vilken motiverade de att påskynda med att få tillbaka sina pengar från Ukraina. Vi borde verkligen följa deras exempel.

Det var just USA som var de första att kalla hem sina diplomater från ambassaden i Ukraina år 2022. Medan europeiska länder avvakade. Sveriges tidigare utrikesminister Ann Linde (S) sa att Sverige inte kommer att kalla hem någon personal från ambassaden i Kiev. Alla vet vad som hände sen.

Både Sverige och Europa måste dra lärodomar från 2022 och reagera snabbare. Ju snabbare desto bättre.

Åke Nyman,
Oberoende ekonom

Text:

Detta är en debatt/insändare. Åsikterna är skribentens egna

Dela via:

Shares
Publicerad: 19 maj 2024 08:30
Senast uppdaterad: 19 maj 2024 12:27

Stöd vår lokala journalistik med en Swish:

123 473 66 41

qr

Mest lästa

SÖK NYHETER

Fler resultat...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors