Företag i fokus:

Långa väntetid för passbokning ”Behovet och viljan att resa ökar”

Du som vill ansöka om pass inför sommarens resa, kan även boka tid för pass i andra delar av Sverige. Ska du inte resa i närtid kan du gärna vänta med din passbokning till efter högsäsongen.

Kötiderna är nu långa i Stockholms län för att boka tid för ansökan om pass inför sommarresan. Alla passexpeditioner gör allt de kan för att möta behovet av bokningsbara tider. Tiderna släpps löpande i länet, men innan restriktionerna lättar är det svårt att möta inflödet med ansökningar om pass, säger Sandra Karman regional samordnare för pass.

På grund av pandemin hade region Stockholm i slutet av mars, utfärdat cirka 45 procent färre (motsvarar cirka 270 000) pass jämfört med förgående år. Då informerade polisen medborgare i Stockholms län och på Gotland att söka pass och nationellt id-kort i god tid om de ska resa under 2021, för att slippa långa väntetider.

– Nu i juni ser vi att läget är förändrat, där många av tiderna i Stockholms län har blivit uppbokade, dels i takt med att behovet och viljan att resa ökar och fler blir vaccinerade, dels efter vår externa informationssatsning i april. Nationellt kan man se att det ökade flödet främst är i storstadsregionerna, säger Sandra Karman.                   

Under våren har två stationer öppnat upp för utlämning av pass; på Vällingby polisstation och Södermalm polisstation. Det här menar Sandra Karman har god inverkan på regionens passhantering:

– Internt innebär det en lättnad då vi får en större spridning i regionen var medborgarna kan hämta ut pass. Då minskas även flödet på de expeditioner där vi tar emot ansökan, där de kan släppa fler bokningsbara tider om färre hämtar ut sina pass. Externt så är det självklart en bra service att medborgarna har fler expeditioner som urval kring var de vill hämta sitt pass.

Idag den 8 juni går en film ut i sociala medier där budskapen till medborgarna främst är att det är möjligt att boka tid för att ansöka om och hämta ut pass i hela Sverige, samt vänta med att ansöka om pass om de inte ska resa i närtid.

– Har du svårt att få en tid för ansökan om pass i Stockholms län uppmuntrar vi till att titta på närliggande regioner där det för närvarande inte är väntetider. Du kan också välja att hämta ut sin resehandling på någon av våra expeditioner även om du ansökt om den i en annan region, säger Sandra Karman.

Text:

Shamash Oyal

Dela via:

Shares
Publicerad: 8 juni 2021 00:00
Senast uppdaterad: 8 juni 2021 00:00

Mordförsök i Södertälje – En person förd till sjukhus

Ambulans

Arkivbild.

En man påträffades skadad under natten och fördes till sjukhus för vård. Nu jagar polisen en person som misstänks för mordförsök.

I Södertälje hamn skadades en man svårt med ett vasst föremål under natten mot söndagen. Polis och ambulans larmades till platsen strax efter klockan 02:00, där de påträffade mannen utomhus med flera stickskador.

(Annonslänk)

Trots skadorna var mannen vaken och kunde kommunicera; han fördes omedelbart till sjukhus för vård.

Polisen har inlett en förundersökning och behandlar händelsen som ett försök till mord. Initiala utredningsåtgärder tyder på att utredningsläget är gott, även om ingen än så länge har gripits i samband med händelsen.

På Söndagsförmiddagen var fortfarande ingen misstänkt person gripen.

– Skadorna var inte livshotande, men vi har ingen gripen gripen ännu säger polisens presstalesperson till Telgenytt.

Polisen fortsätter att undersöka brottsplatsen och söka vittnesuppgifter för att klarlägga omständigheterna kring mordförsöket.

Text:

Alexander Isa

Dela via:

Shares
Publicerad: 14 april 2024 11:13
Senast uppdaterad: 14 april 2024 11:13

Genomför förbättring och underhåll vid Halldeponin

Kartor

Bild: Kartor

Trafikverket och Södertälje kommun påbörjar samarbetsprojekt vid den tidigare Halldeponin för miljöförstärkning och järnvägsunderhåll.

(Annonslänk)

Södertälje kommun och Trafikverket har påbörjat ett viktigt samarbetsprojekt vid Halldeponin i Östertälje, belägen intill järnvägsspåret. Kommunen kommer att genomföra miljöförstärkande åtgärder på området, som tidigare användes som avfallsanläggning från 1950-talet till 1975, för att försäkra områdets säkerhet och hälsa för människor och djur. Sedan deponins nedläggning har inget nytt avfall tillförts och området har blivit överbyggt.

Parallellt med kommunens insatser kommer Trafikverket att utföra nödvändiga underhållsarbeten på järnvägsspåret som korsar den gamla deponin. Dessa arbeten är planerade att ske samtidigt för att maximera effektiviteten och minska störningar.

Arbetena är planerade att starta efter sommaren och under byggperioden kommer området att vara avstängt och säkrat. Detta är en del av en större satsning för att säkerställa att området fortsätter att vara säkert och inte utgör någon miljörisk i framtiden.

Text:

Paula Kass Elias

Dela via:

Shares
Publicerad: 14 april 2024 05:00
Senast uppdaterad: 14 april 2024 00:24

Stöd vår lokala journalistik med en Swish:

123 473 66 41

qr

Mest lästa

SÖK NYHETER

Fler resultat...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors