Företag i fokus:

Jätteskutt för Södertälje i indexmätning ”Bra kommun att vara företagare i”

2019 tillsattes en särskild styrgrupp för att förstärka och tydliggöra arbetet mellan kommun och företag. Där sitter Tage Gripenstam (C) som ordförande och har till uppgift att hålla ihop och driva arbetet. Ett arbete som mäts och rapporteras från Småföretagarnas Riksförbund. Ett index som visade en studie över omfattande skillnader i företagandets villkor mellan Sveriges 290 kommuner. Denna stuide placerades Södertälje Kommun på plats 238.

I år, 2021, fick Tage Gripenstam och styrgruppen ett redigt kvitto på att det går åt rätt håll och att det görs ett fantastiskt arbete. Småföretagarnas Riksförbund placerade Södertälje på plats 138. På bara ett år passerade Södertälje 100 andra kommuner, fantastiska siffror.

– Spännande att Södertälje kommun gör ett rejält lyft i Småföretagarindex 2021. Särskilt kul att det är Småföretagens förutsättningar som mäts, som ofta hamnar i skuggan av våra stora industrier, säger Tage Gripenstam till Telgenytt.

– Företagen är viktiga av många anledningar, de bidrar med utvecklingen av kommunen, skapar fler jobb och står för en stor del av finansieringen av välfärden. Utan ett fungerande och välmående näringsliv mår inte ett samhälle bra. Så självklart är det viktigt och prioriterat att arbeta med att ständigt förbättra företagsklimatet, säger Ordförande Tage Gripenstam.

För att stimulera, följa upp och ta initiativ så har styrgruppen den rollen som stöd åt kommunstyrelsens nyantagna Näringslivsstrategi. Arbetet handlar om att förverkliga Näringslivsstrategin och alla är inblandade från skola, miljökontor, samhällsbyggnadskontor till kommunala bolag. Väldigt viktigt är det att möta företagen på många olika sätt, i aktuella ärenden men också i olika företagsmöten för en ständig dialog för att höra hur företagen mår men också få veta vad de förväntar sig av kommunen.

Enligt Tage så är det väldigt intressant sättet de mäter på. Det visar att Södertälje kommun är en bra kommun att vara företagare i och att vi är lyckligt lottade som kan erbjuda en bra plats att driva sitt företag på.

Efter att kommunen återgick till namnet Näringslivsenheten och lämnat Destinations Södertälje som begrepp har det skickat en bra signal till företagen där det tydligt visat vart man riktar fokus.

– Vi ser fortsatt utmaningar i att förbättra vårt företagsklimat i mötet mellan kommun och företag, men mätningen bekräftar att vi är på rätt väg, säger Tage Gripenstam

Text:

Alexander Isa

Dela via:

Shares
Publicerad: 8 juni 2021 00:00
Senast uppdaterad: 8 juni 2021 00:00

En person anhållen – misstänkt för mordförsök

12

Foto: Shamash Oyal

En person har anhållits misstänkt för mordförsök efter gårdagens händelse i Stadsparken.

(Annonslänk)

Det var vid halv sju-tiden på söndagskvällen som ett larm om en knivskärning inkom, varpå ambulans och flera polisstyrkor beordrades till platsen.

På plats påträffades en 20-årig person med knivskador samt en 25-årig misstänkt man som kunde gripas. Ett omfattande område spärrades av för att säkra bevis. Den skadade personen fördes till sjukhus med oklara skador efter att ha blivit knivhuggen.

De inblandade personerna ska enligt polisens uppgifter känna varandra sedan tidigare.

– Den skadade var vaken och gick att prata med innan denne fördes till sjukhus. Händelsen bedöms av polisen som en isolerad händelse, säger Anna Westberg, polisens mediecenter Stockholm till Telgenytt

Detaljer kring personens skadeläge är fortfarande oklara, men den gripne, en 25-åring, har under måndagen anhållits, misstänkt för försök till mord.

Text:

Shamash Oyal

Dela via:

Shares
Publicerad: 4 mars 2024 19:02
Senast uppdaterad: 4 mars 2024 19:02

Nätverkskriminella flydde landet efter fällande domar

Pass

Arkivbild

Förra veckan fällde hovrätten fyra personer i ett omfattande narkotikamål i Södertälje. Två av de dömda flydde från Sverige, varav en greps i Tyskland och den andra i Spanien, rapporterar Lt.

(Annonslänk)

Utredningen om ett stort narkotikabeslag tog fart efter ett polistillslag mot en lägenhet, vilket var en del av en operation kopplad till ett mord i Ronna i september 2022. Tolv personer med anknytning till Ronnafalangen åtalades. I tingsrätten dömdes tre personer till fängelse, medan nio frikändes. Hovrätten skärpte dock domarna, och fyra personer som initialt frikänts dömdes.

En central figur i nätverket, en 24-årig man ansedd som andreman i Ronnafalangen, fick sitt straff skärpt till åtta år och sex månader för synnerligen grovt narkotikabrott. Han pekas, enligt LTs polisuppgifter, ha en nära koppling till nätverkets ledare, en 28-årig man som dömts till 20 års fängelse för mord i Portugal.

I det omfattande narkotikamålet beslutade hovrätten att döma ytterligare fyra personer. Två av dem valde dock att fly landet istället för att avtjäna sina straff, rapporterar LT. Men deras flykt blev kortvarig. En 24-årig man greps under söndagen i Tyskland och en 26-årig man greps efter en internationell efterlysning i Spanien under måndagen.

Text:

Alexander Isa

Dela via:

Shares
Publicerad: 4 mars 2024 18:14
Senast uppdaterad: 4 mars 2024 18:31

Stöd vår lokala journalistik med en Swish:

123 473 66 41

qr

Mest lästa

SÖK NYHETER

Fler resultat...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors