🕝 1 minuter
Den största insatsen hittills mot organiserad brottslighet "Samarbete med FBI"
Publicerad 8 juni 2021 02:00
Uppdaterad 8 juni 2021 02:00

Polisen har genomfört ett av de största tillslagen hittills mot vålds- och narkotikabrottsligheten och förhindrat ett tiotal mord. Insatsen är en del av en unik polisoperation som skett i samarbete med bland andra FBI, informerar polisen.

Hittills har 155 personer frihetsberövats i insatser som rör svenska förundersökningar. Operationen har koordinerats av polisens nationella operativa avdelning och alla sju polisregioner har deltagit. 16 länder har deltagit där arbetet letts av Sverige och Nederländerna i samarbete med Europol och gått under namnet Tojan Shield/OTF Greenlight

– Polisen agerar med full kraft mot den organiserade brottsligheten för att på alla sätt vända den negativa utvecklingen med skjutningar och sprängningar. Det här är ett av de största tillslagen mot vålds- och narkotikabrottsligheten både i Sverige och internationellt sett och det är ytterligare ett steg i polisens offensiva arbete, säger Linda H Staaf, chef för underrättelseenheten vid Noa, polisens nationella operativa avdelning.

– Trojan Shield är ett lysande exempel på innovativ brottsbekämpning och internationellt samarbete. Vi uppskattar den svenska Polismyndighetens hårda arbete med att bekämpa gränsöverskridande organiserad brottslighet och deras samarbete med FBI, säger Calvin A. Shivers, biträdande chef för FBI:s utredningsenhet.

Med hjälp av informationen har svensk polis kunnat förhindra ett tiotal planerade mord och av de nu 155 frihetsberövade, runt om landet, bedömer polisen att flera är styrande aktörer i kriminella nätverk som har haft stort inflytande på narkotikamarknaden samt har varit anstiftare till våldsuppgörelser i form av till exempel skjutningar.

– Brottsligheten är internationell och vårt samarbete med andra länder är avgörande för att kunna bekämpa den, säger Linda H Staaf.

Dela artikeln